ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 5/2/2017 «έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος αγωνιστής - κομμουνιστής σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Τρίτη 7 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ., στο κοιμητήριο της Καλλιθέας και θα είναι πολιτική.

Γεννήθηκε το 1927 στον Πειραιά από ναυτική οικογένεια, ο μικρότερος από τέσσερα αδέλφια. Ορφανός από πατέρα ναυτεργάτη που θαλασσοπνίγηκε στον ισπανικό εμφύλιο, 9 ετών άρχισε να δουλεύει σε δύσκολες συνθήκες.

Το 1943 μπαίνει στις γραμμές της ΕΠΟΝ και έφηβος οργανώνεται στο ΚΚΕ, ζώντας τους σκληρούς αγώνες της Γερμανικής κατοχής, τις διώξεις και την παρανομία τις οποίες αντιμετώπισε παλικαρίσια ως μάχιμο μέλος στον ΕΛΑΣ. Εδρασε στις ανατολικές συνοικίες, και πήρε μέρος στο Μπλόκο του Βύρωνα, στις μάχες της Καλλιθέας,στη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944, ενάντια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη και τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές.

Πιάστηκε το Μάρτη του 1948 από την τότε αντιδραστική κυβέρνηση Σοφούλη και με ανυπόστατες κατηγορίες, καταδικάστηκε από Στρατοδικείο πέντε φόρες εις θάνατον μένοντας 15 χρόνια στα κολαστήρια των φυλακών, στα «κολέγια» όπως έλεγε, της Αίγινας, της Γυάρου, της Κέρκυρας, του Αβέρωφ, των Βούρλων και της Χαλκίδας, ως μελλοθάνατος και ύστερα ως ισοβίτης. Αλύγιστος, έχοντας ως οδηγό τη μαρξιστική - λενινιστική αντίληψη, την εμπιστοσύνη στον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη, δεν υποχώρησε ποτέ, ούτε στα βασανιστήρια, ούτε και ύστερα απέναντι σε αυτούς που εγκατέλειψαν τη μάχη, σε αυτούς που συμβιβάστηκαν.

Με την επιβολή της 7χρονης στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας το 1967 κυνηγήθηκε από δυνάμεις της Ασφάλειας και ξαναπέρασε στην παρανομία. Με τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε και είχε ενεργό δράση στην ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων του κόμματος στην Καλλιθέα. Δούλεψε δραστήρια στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ Καλλιθέας, υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μέλος της διοίκησης του.

Εδωσε τη μάχη, την περίοδο 1991, για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, των επαναστατικών του χαρακτηριστικών, ενάντια στη διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που επιδίωξε να διαλύσει το Κόμμα.

Πιάστηκε, βασανίστηκε, δικάστηκε σε θάνατο, όμως δε λύγισε ποτέ, παλικάρι, συνέχισε να αγωνίζεται ως το τέλος της ζωής του. Μέχρι την ύστατη στιγμή, ακούραστα, ως μέλος του Κόμματος, διέθεσε τη ζωή του, τη δράση του, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού μας, σταθερός στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ακλόνητος στη βαθιά πεποίθηση ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός, έδειξε το δρόμο του αγώνα και της θυσίας για την κατάκτησή του.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ
ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ
ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες που «έφυγε» από κοντά μας, ο σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ.

Γεννήθηκε το 1946 στο Μέρωνα του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνης. Παιδί φτωχής αγροτικής εξαμελούς οικογένειας. Ως βιοπαλαιστής για να ζήσει και να συμβάλει στα οικογενειακά έξοδα βρέθηκε στα καράβια να εργάζεται ως τρίτος καπετάνιος για 10 χρόνια. Στη συνέχεια, ξενιτεύτηκε στην Αμερική για επιπλέον πέντε χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με το εμπόριο (minimarket). Αυτήν την περίοδο παντρεύτηκε. Γύρισε στη γενέτειρά του, στο Μέρωνα το 1987, άνοιξε σούπερ μάρκετ, το οποίο κράτησε για 20 χρόνια. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την Αναπτυξιακή Επιχειρηματική Αμαρίου (ΑΝΕΑ).

Η σύζυγός του Πόπη και οι σύντροφοί του, μέσω της ΚΟ Αμαρίου του ΚΚΕ δίνουν 120 ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, που και αυτός έδινε, ακούραστα καθημερινά.

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση έξι χρόνων από το θάνατο του αδελφού μου ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΥ και 40 ημερών από τον ξαφνικό θάνατο του εξαδέλφου μου ΚΩΣΤΗ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ προσφέρω στο Κόμμα τους 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων.

Υπήρξαν υποδειγματικοί κομμουνιστές και άνθρωποι, πρόσφεραν πολλά στις τοπικές κοινωνίες που ανήκαν, Πάλεψαν σταθερά μέσα σε δύσκολες συνθήκες μέχρι το τέλος της ζωής τους για τα ιδανικά τους και τις αρχές του σοσιαλισμού.

Μαρία Λαγουβάρδου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της μάνας μας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, πιστής μέχρι τέλους στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΚΚΕ, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά της Αντώνης, Σοφία, Γιάννης


ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ