ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΚΑ
Αποφασιστική ενίσχυση της ΔΑΣ, για να δυναμώσει η πάλη για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη

Κάλεσμα προς όλους τους αντιπροσώπους στο 30ό Συνέδριο να μην επιτρέψουν να παραμείνει το ΕΚΑ μηχανισμός χειραγώγησης και υποταγής των εργατών

Στους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας απευθύνεται με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) ΕΚΑ, ενόψει των αρχαιρεσιών του ΕΚΑ που γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Μην επιτρέψετε να περάσει η επιχείρηση κυβέρνησης - εργοδοσίας - εργατοπατέρων μέσα από νοθείες και δικαστικά πραξικοπήματα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να παραμείνει μηχανισμός χειραγώγησης και υποταγής των εργατών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και καλεί να ενισχυθεί στις εκλογές του ΕΚΑ το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, το οποίο αποτελείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και παλεύουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς.

Επιχείρηση ελέγχου των συσχετισμών με νοθείες και ωμές παρεμβάσεις

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΑΣ έχει ως εξής:

«Στις 5 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το 30ό έκτακτο Συνέδριο του ΕΚΑ. Ενα συνέδριο που προκλήθηκε από την απαράδεκτη δικαστική απόφαση που ακύρωσε τις αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου και συνιστά ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σκοπός είναι να έχουν ένα Εργατικό Κέντρο στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Η παρέμβαση προκλήθηκε ύστερα από τη δικαστική προσφυγή του σωματείου της ALPHA BANK, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου υλοποιήθηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων του ΕΚΑ, την ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - Φωτόπουλος), την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και τη Νέα Πορεία (διάσπαση της ΔΑΚΕ).

Αυτές οι παρατάξεις είχαν το θράσος να λένε ότι επιδιώκουν "ανοιχτό και δημοκρατικό" συνέδριο. Τι εννοούν "ανοιχτό και δημοκρατικό" το καταλαβαίνει εύκολα ο καθένας, αφού αυτές οι παρατάξεις επιχείρησαν για μία ακόμη φορά να επαναλάβουν τις νοθείες που διαχρονικά χρησιμοποιούν για τον έλεγχο των συσχετισμών στο κίνημα.

Το διορισμένο ΔΣ, με τη συμμετοχή και του ΕΜΕΙΣ (διάσπαση ΠΑΣΚΕ), νομιμοποίησε τους αντιπροσώπους πολλών σωματείων που είχαν αποκλειστεί και στο προηγούμενο συνέδριο, λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες τους και στα έγγραφα που είχαν καταθέσει. Αντιπρόσωποι σωματείου με ληγμένη θητεία, αντιπρόσωποι σωματείων που έχουν εκλεγεί με επιστολικές ψήφους, μέχρι και σωματείο με διορισμένους αντιπροσώπους από δικαστήριο. Μεταξύ αυτών και τα σωματεία της ALPHA BANK και της EUROBANK, που αρνούνταν επίμονα να καταθέσουν τις καταστάσεις ψηφισάντων τους.

Με προτάσεις της ΔΑΣ που εγκρίθηκαν από το σώμα του 30ού Συνεδρίου, με ψηφοφορίες που πήραν μέρος και οι αντιπρόσωποι αυτών των σωματείων, αφού μέχρι εκείνη την ώρα είχαν δικαίωμα ψήφου, οι αντιπρόσωποι αυτών των σωματείων αποκλείστηκαν, με εξαίρεση τους αντιπροσώπους του σωματείου της ALPHA BANK, που συμμορφώθηκε με την απόφαση του συνεδρίου και έφερε την κατάσταση ψηφισάντων. Το σωματείο της EUROBANK με εξώδικό του στην εφορευτική επιτροπή απαιτούσε την ανακήρυξη ψηφοδελτίου που συγκροτούσαν οι αντιπρόσωποί του, "πατώντας" στο περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης που είχε ακυρώσει το προηγούμενο συνέδριο, ότι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει το δικαίωμα ελέγχου και νομιμοποίησης των αντιπροσώπων. Από τη στιγμή που δεν προσκόμισε την κατάσταση ψηφισάντων, οι αντιπρόσωποι αυτού του σωματείου δεν νομιμοποιήθηκαν.

Το συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να διαγράψει από τα μητρώα του το "Κλαδικό σωματείο υπαλλήλων ασφαλείας". Το γνωστό χρυσαυγίτικο σωματείο, που έχει ήδη αποκλειστεί και από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ και που η ΔΑΣ με την τοποθέτησή της αποκάλυψε το χαρακτήρα και τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή. Απαράδεκτη είναι η στάση της ΔΑΚΕ, της παράταξης που ανοιχτά υποστήριξε τη συμμετοχή του. Αυτό όμως που βγάζει μάτι είναι η τοποθέτηση και η προσπάθεια που έκαναν η ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - Φωτόπουλος) και η ΠΑΣΚΕ να μην πουν κουβέντα για τη σχέση αυτού του σωματείου με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και να μείνουν μόνο σε νομικά και διαδικαστικά επιχειρήματα. Αυτή η προσπάθεια αθώωσης και "ξεπλύματος" της προσπάθειας της Χρυσής Αυγής να διεισδύσει στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι εχθρική για τους εργάτες. Αυτός και μόνο είναι σοβαρός λόγος για τους εργάτες που εχθρεύονται το φασισμό και το ναζισμό, να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη σε εκείνες τις δυνάμεις που δείχνουν ανοχή.

Η ΔΑΣ επιβεβαιώθηκε, ότι αυτό θα ήταν ένα συνέδριο - παρωδία, αφού είχε προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ήταν αδύνατο να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων. Με συνέδριο μισής ημέρας δεν υπήρχε αντικειμενικά η δυνατότητα να τοποθετηθεί ούτε ένας σύνεδρος για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν έγινε καθόλου συζήτηση για το πώς θα δυναμώσει η οργάνωση των εργατών, πώς θα δυναμώσει ο αγώνας κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Η άδεια αίθουσα του συνεδρίου, με εξαίρεση μόνο τη μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, είναι μια εικόνα του εκφυλισμού που έχουν καλλιεργήσει οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ανατροπή της άσχημης κατάστασης με αποφασιστική ενίσχυση της ΔΑΣ

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου ΕΚΑ. Μπροστά στις αρχαιρεσίες στις 11 και 12 Φλεβάρη, κάθε αντιπρόσωπος να πάει στην κάλπη, έχοντας αποφασίσει για το αν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Εάν θα επιτρέψει να έχουν το τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΑ τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Εάν θέλει το ΕΚΑ να παραμείνει στήριγμα της εργοδοσίας στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, να παραμείνει μηχανισμός εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής. Μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων. Μακριά από τους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων και την προοπτική τους.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Να ενισχύσετε αποφασιστικά τη ΔΑΣ, το συνδυασμό που συγκροτούν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συνδικαλιστές που παλεύουν δραστήρια μέσα από τα συνδικάτα και τις μαζικές τους διαδικασίες καθημερινά. Παλεύουν όχι μόνο για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά ενάντια σε όσα μας στερεί η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας. Για να δυναμώσει η πάλη για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη».

Συγκέντρωση τη Δευτέρα έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ

Στην απόφαση να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ, τη Δευτέρα 13/2, στη 1 μ.μ., καλώντας τους εργαζόμενους του ΔΟΛ να συμμετέχουν σε αυτή, κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη με εργαζόμενους και σωματεία, την οποία συγκάλεσαν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Βασικά αιτήματα είναι: Να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στο προσωπικό. Να μη χάσει κανένας συνάδελφος τη θέση εργασίας και τα συγκροτημένα εργασιακά του δικαιώματα.

Στη σύσκεψη έγιναν τοποθετήσεις για τον αγώνα που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει. Μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων επεσήμανε ότι στο ΔΟΛ συμβαίνει ό,τι συμβαίνει στο σύνολο των επιχειρήσεων, με τους ιδιοκτήτες να τις ανοίγουν ή να τις κλείνουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Στο πλαίσιο αυτό και στον κλάδο των ΜΜΕ οι αναδιατάξεις γίνονται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα οι αναδιατάξεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις συνολικότερες διεργασίες που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Ακόμα, το Σωματείο υπογράμμισε ότι δε χωρά άλλη αναμονή και πως τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτά των εργοδοτών. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να γίνονται ασπίδα στα παζάρια των εκδοτών, επιχειρηματιών, πολιτικών εκπροσώπων τους.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

-- Συνεχίζονται έως την Κυριακή 12/2 (κάθε μέρα 09.00 - 14.00) οι αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Πέριξ στα γραφεία του Συνδέσμου (Νισύρου 20).

-- Ξεκίνησαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Εύβοιας. Κάλπη θα στηθεί την Τρίτη 14/2, σε «ΒΙΔΟΜΕΤ» (10.00 - 10.45), «Παπαδιόχο» (11.00 - 14.15) και Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου (14.30 - 18.00).

-- Στο 32ο Συνέδριό του προχωρά το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το Σάββατο 11/2. Οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί από τα σωματεία θα αποτιμήσουν την τρίχρονη δράση του Εργατικού Κέντρου, θα καθορίσουν τα νέα καθήκοντα και το διεκδικητικό πλαίσιο, θα εκλέξουν νέα όργανα διοίκησης και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

-- Σε εκλογές προχωρά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, αύριο, Σάββατο (8.00 - 16.00) και την Κυριακή 12/2 (9.00 - 17.00), στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Την Κυριακή 12/2 θα γίνει το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου ν. Σάμου. Το Συνέδριο θα εγκρίνει τον διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό, θα αναδείξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή, καθώς και τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

-- Στην ετήσια τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το περιφερειακό τμήμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών στην Αθήνα, την Πέμπτη 23/2, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ