ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Μικρό καλάθι» για τα παζάρια στη Γενεύη

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στη χτεσινή συνέντευξη

© KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στη χτεσινή συνέντευξη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Με μικρές προσδοκίες, δίχως ξεκάθαρη ατζέντα, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στη Γενεύη της Ελβετίας οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης από Ριάντ, Μόσχα και Κάιρο (πρόκειται για ομάδες που έχουν διαύλους), υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο ντε Μιστούρα, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ξεκαθάρισε πως δεν αναμένει κάποια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις πέραν του βασικού στόχου, που είναι η έναρξη νέου γύρου συζητήσεων με απώτερο στόχο μία πολιτική συμφωνία που θα τερματίσει, κάποια στιγμή, τον πόλεμο στη Συρία. Παρ' όλα αυτά, διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν «σοβαρές προσπάθειες» στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προβλέπει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, νέο σύνταγμα, νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Δεν απέκλεισε την πραγματοποίηση παράλληλα νέων διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στη Συρία, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Γενεύη.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε «έτοιμος» να συζητήσει «όλες τις άλλες προτάσεις σχετικά με τη συνεργασία στη Συρία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα ενδιαφερθεί να πραγματοποιήσει διμερή συνεργασία στην επίλυση της «συριακής κρίσης». Τόνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υποβληθούν και στη συριακή κυβέρνηση οι προτάσεις των ΗΠΑ για τη θέσπιση «ζωνών ασφαλείας» στη Συρία, που, όπως παραδέχτηκε, τις συζήτησε ακροθιγώς την περασμένη βδομάδα στη Βόννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον. Οσον αφορά στις σημερινές ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας «σε επόμενους γύρους διαπραγμάτευσης», όπως και όλων των άλλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, τονίζοντας επιπλέον το γεγονός πως «απέδειξαν την αξία τους νέα ρωσικά όπλα». Μιλώντας στη ρωσική Δούμα, υπογράμμισε ότι ο ρωσικός στρατός δοκίμασε στη Συρία 162 τύπους όπλων και μόνο 10 δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. Πρόσθεσε πως σχεδόν το 90% όλων των Ρώσων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας απέκτησαν πολύτιμη μάχιμη εμπειρία συμμετέχοντας σε αποστολές πάνω από το συριακό έδαφος, επαινώντας ιδιαίτερα τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις που συνέβαλαν, όπως είπε, σημαντικά στον εντοπισμό και την «εξουδετέρωση» διοικητών των τζιχαντιστών.

Ο Ισίκ βλέπει «πρόοδο» στο Αλ Μπαμπ

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, ισχυρίστηκε πως προχωρούν καλά οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ και πως εκεί έχουν απομείνει πλέον «λιγότεροι από 100» τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Τους ισχυρισμούς αμφισβήτησε, για μία ακόμη φορά, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που υποστήριξε πως οι τουρκικές αρχές και οι αντικαθεστωτικοί έχουν καταγράψει πολύ μικρότερη πρόοδο σε σχέση με όση διατείνονται και πως ελέγχουν μόλις το 25% της πόλης Αλ Μπαμπ.

Η ένταση συντηρείται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Καταγραφές του «Ρόιτερς» για κινεζικούς εξοπλισμούς και απάντηση Πεκίνου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενδεικτικά των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό είναι τα όσα ισχυρίζεται σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», για μεγάλη αύξηση των εξοπλισμών που η Κίνα συγκεντρώνει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο επικαλείται Αμερικανούς «αξιωματούχους» που σε ανώνυμες δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο σχεδόν έχει ολοκληρώσει την κατασκευή περίπου δέκα υποδομών στις τεχνητές νησίδες του συμπλέγματος Σπράτλι (που αποτελούν διαφιλονικούμενη ζώνη), οι οποίες «φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν πυραύλους εδάφους - αέρος και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς». Οι ίδιες πηγές αναφέρονται συγκεκριμένα σε υποδομές με αναδιπλούμενες στέγες στους υφάλους Σούμπι, Μιστσίφ και Φίερι Κρος. Στο ίδιο ρεπορτάζ, το «Ρόιτερς» παραθέτει εκτιμήσεις «ειδικών» ότι «η Κίνα προφανώς έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα, αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά, σε όλα από τα επτά νησιά που έχει "κατασκευάσει" στην περιοχή... αυτό βέβαια μεγαλώνει την ένταση».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επέλεξε να επισημάνει ξανά ότι «η Κίνα σθεναρά διαφυλάσσει την εδαφική της ακεραιότητα και τα θαλάσσια συμφέροντα και δικαιώματά της (στην περιοχή)», αλλά και ότι «αναπτύσσει (μια) φυσιολογική οικοδομική δραστηριότητα εκεί, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων και κατάλληλων αμυντικών εθνικών υποδομών, στη δική της επικράτεια, εξασκώντας ένα δικαίωμα που το διεθνές δίκαιο αποδίδει στα κυρίαρχα κράτη». Εξέφρασε ακόμα την «ελπίδα» ότι «οι χώρες εκτός περιοχής μπορούν να εμπιστευτούν αληθινά τις προσπάθειες που γίνονται από τις χώρες της περιοχής και να κάνουν περισσότερα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες, οι ΗΠΑ συνέχισαν τις «περιπολίες» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με αεροπλανοφόρο, στο πλαίσιο της «ανησυχίας» τους - υποτίθεται - για τη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι οι λαοί της περιοχής βρίσκονται στο επίκεντρο σκληρά συγκρουόμενων μονοπωλιακών συμφερόντων και σχεδιασμών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διχασμός των αστών για το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διχασμένη παραμένει η αστική τάξη στη Βρετανία μπροστά στην προοπτική έναρξης των επίσημων παζαριών για τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε για μία ακόμη φορά μέσα στο τελευταίο 48ωρο από τους έντονους διαξιφισμούς μερικών εκατοντάδων μελών της Βουλής των Λόρδων. Αίσθηση προκάλεσε ανάμεσα στις τοποθετήσεις μελών της (μη αιρετής) Βουλής των Λόρδων η ομιλία του πρώην διπλωμάτη Λόρδου Τζον Κερ, που ήταν και ο συντάκτης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αναφέρεται στη διαδικασία αποχώρησης μίας χώρας - μέλους της ΕΕ. Ο Λόρδος Κερ αμφισβήτησε τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως το άρθρο 50 είναι μη ανακλητό σε περίπτωση ενεργοποίησής του, λέγοντας ότι είναι δυνατόν, ακόμη και μετά την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ Λονδίνου - Βρυξελλών, να σταματήσει η διαδικασία εφόσον, όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο «διαπιστώσουν την άβυσσο μπροστά στα μάτια τους».

Δεκάδες άλλοι Λόρδοι και βαρόνοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ανάγκης τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων την επόμενη βδομάδα, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση (πλην απροόπτου) να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 έως τις 31 Μάρτη.

Με «αλμυρό λογαριασμό» προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προειδοποιεί τη Βρετανία πως θα κληθεί να καταβάλει «αλμυρό αντίτιμο» για να πετύχει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit). Απέφυγε να αναφερθεί στις φήμες που θέλουν το λογαριασμό να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβεβαίωσε, εντούτοις, πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι «σκληρές», σημειώνοντας πως τα επόμενα δύο χρόνια τα παζάρια για τους όρους αποχώρησης «δεν θα γίνουν με έκπτωση ή με μηδενικό κόστος».

Αλλοι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι η συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών θα είναι συμφωνία - «πακέτο» και αφού στην ΕΕ δεν υπάρχει για την ώρα διάθεση να δοθεί προτεραιότητα σε ξεχωριστή διαπραγμάτευση για θέματα που αφορούν «ευαίσθητους» τομείς της βιομηχανίας (όπως η αυτοκινητοβιομηχανία) ή το μέλλον εργαζομένων από χώρες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «Nielsen» διαπίστωνε πως η πλειονότητα των Βρετανών πολιτών δεν ανησυχεί πλέον τόσο για τη μετανάστευση ή την «τρομοκρατία», αλλά περισσότερο για την οικονομία, αφού όλο και περισσότεροι αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια μπροστά στην προοπτική αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η έρευνα της εταιρείας «Nielsen» διαπίστωσε ότι το 28% των Βρετανών ανέφεραν την οικονομία ως μια από τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες τους στο τέλος του 2016, ποσοστό κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Επίσης, ο πληθωρισμός το Γενάρη μετρήθηκε στο 1,8% (ο υψηλότερος από τον Ιούνη του 2014), «καταπίνοντας» τις αυξήσεις - ψίχουλα της τάξης 1,9% που δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο επίκεντρο προϋπολογισμός, Ενέργεια και μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χάος» στα δημόσια οικονομικά είδε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, τον διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού, Μικ Μολβέινι, και άλλους. Ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε έναν προϋπολογισμό «άνω κάτω» και διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να κάνει την κυβέρνησή του «πιο ευέλικτη και πιο υπεύθυνη», ώστε να είναι σε θέση «να κάνει πολλά περισσότερα με λιγότερα».

Νωρίτερα έδωσε τα διαπιστευτήριά του στα μονοπώλια «πράσινης ενέργειας», αφού απευθυνόμενος με επιστολή του σε συνέδριο βιομηχάνων βιοαιθανόλης στο Σαν Ντιέγκο, τους καθησύχασε πως θα έχουν «σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής». Τα λεγόμενα «καθαρά καύσιμα» έρχονται στην επικαιρότητα, ενώ εγκρίθηκε ο διορισμός του Σκοτ Προύιτ στην ηγεσία της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), αλλά και μετά την επιλογή από τον Τραμπ, του Καρλ Αϊκαν, ως υψηλόβαθμου συμβούλου του. Οι Προύιτ και Αϊκαν έχουν στο παρελθόν ασκήσει κριτική στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για τη χρήση καυσίμων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο απαιτεί την ανάμειξη βιοκαυσίμων όπως η αιθανόλη με τη βενζίνη.

Στο άλλο μέτωπο της κυβέρνησης Τραμπ, αυτό της σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής, οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι και Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, πήγαν χτες στο Μεξικό για να πραγματοποιήσουν σειρά επαφών με Μεξικανούς αξιωματούχους, ώστε να τους πείσουν για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης, που προβλέπουν κύματα μαζικών απελάσεων Μεξικανών παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ και τον επιμερισμό κόστους από την ανέγερση του μεγάλου τείχους που σχεδιάζεται σε μεγάλο μέρος της κοινής μεθοριακής γραμμής των δύο χωρών. Οι συναντήσεις των Κέλι και Τίλερσον ολοκληρώνονται σήμερα με αβέβαιη κατάληξη κι ενώ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Βιντεγκαράι Κάσο, τους «υποδέχθηκε» προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί «τις νέες, μονομερείς προτάσεις των ΗΠΑ για τη μετανάστευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ