ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενστόλων

Μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση από την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό. Κύριο αίτημά τους ήταν η άρση των μισθολογικών τους περικοπών και η εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το μισθολόγιό τους.

Μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Σύμφωνα με το αγωνιστικό της πλαίσιο ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Δεν διεκδικούμε μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που αφορούν ένα μέρος των μεγάλων μειώσεων που έχουμε υποστεί. Διεκδικούμε την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, καθώς και την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης. Στη συνέχεια να δημιουργηθεί νέο μισθολόγιο, που θα καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες».

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), ιδιαίτερα στους πυροσβέστες, για τους οποίους καταθέσαμε και τροπολογία απαιτώντας την ομογενοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος με τη μονιμοποίηση των πενταετών αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εποχιακά εργαζομένων. Επίσης, στηρίζουμε τα αιτήματα του υπόλοιπου προσωπικού των ΣΑ για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το επικίνδυνο και την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού στα αστυνομικά τμήματα και αλλού».

Στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, είπε στους συγκεντρωμένους ότι «απαιτούμε να επιστραφούν πίσω όλα όσα μας έκλεψαν, σας έκλεψαν, απαιτούμε να δοθούν τώρα αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις». Τους κάλεσε, δε, «μαζί με το εργατικό κίνημα να πορευθούμε όλοι μαζί στον αγώνα. Εμείς προετοιμάζουμε θερμό επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση, για τη μεγαλοεργοδοσία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προετοιμαζόμαστε για μεγάλες κινητοποιήσεις. Σας θέλουμε, λοιπόν, μαζί μας γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο του αγώνα».

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Εκπαιδευτικοί στο πλευρό των προσφυγόπουλων

Δάσκαλοι από διάφορα Δημοτικά Σχολεία του Ωραιοκάστρου έχουν δώσει «ραντεβού» σήμερα, Πέμπτη, έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, σε μια κίνηση συμπαράστασης τόσο προς τα προσφυγόπουλα που φοιτούν εκεί, όσο και προς τους συναδέλφους τους στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και αντίδρασης στις ρατσιστικές κραυγές μερίδας ακροδεξιών.

Οι διευθυντές και οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 5ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου και των Δημοτικών Σχολείων Νεοχωρούδας και Πενταλόφου σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα ρατσιστικών συμπεριφορών που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου ενόψει της υποδοχής και ένταξης προσφυγόπουλων, οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων του δήμου μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων, καθώς και σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο.

Με τη δήλωση συμπαράστασης, επιθυμούμε ως δάσκαλοι και δασκάλες που ορκίστηκαν να υπηρετούν το ΠΑΙΔΙ, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο σημαντικότατο έργο των συναδέλφων μας αλλά και στην απρόσκοπτη ένταξη των προσφυγόπουλων που χρήζουν κοινωνικής φροντίδας και εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, ως δημόσιοι, εκπαιδευτικοί λειτουργοί των οποίων η ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ΠΑΙΔΙ, καταδικάζουμε τις όποιες ακραίες συμπεριφορές που στοχεύουν στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία αθώων παιδιών από όποια ομάδα ή φορέα κι αν προέρχονται.

Τέλος, δηλώνουμε ότι της ίδιας αντιμετώπισής μας θα τύχουν οποιεσδήποτε παρόμοιες, ρατσιστικές συμπεριφορές εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα της περιοχής μας».

Υποψίες κινεί το πόρισμα για την «ιατρική κάνναβη»

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σερβίρει» νέα αντιλαϊκά μέτρα στο λαό, υποψίες κινεί η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την «ιατρική χρήση της κάνναβης».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, αναφέροντας αρχικά ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού», καταλήγει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Να θυμίσουμε ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο. Γεγονός που επισημαίνεται και στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους μέτρα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, αφού υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο για να αξιοποιείται η κάνναβη από την επιστήμη, όπου κι όταν χρειάζεται. «Καμπανάκι κινδύνου» χτυπά η ...παρατήρηση της Ομάδας Εργασίας, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Πιθανή παρέμβαση στον ν. 4139/2013 (σ.σ. δηλαδή στο ισχύον νομικό πλαίσιο) θα ήταν επομένως σκόπιμη, μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς. Στην περίπτωση αυτή, θα αρκούσε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών (...)».

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Ομάδας Εργασίας είναι πανεπιστημιακοί, ψυχίατροι, επιστημονικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας και του υπουργού Δικαιοσύνης, νομικοί, μέλη του συλλόγου ασθενών (κάποιοι εκ των οποίων είναι... όλως τυχαίως και μέλη διαφόρων ΜΚΟ για την αποποινικοποίηση της κάνναβης), ενώ εκκωφαντική ήταν η απουσία εκπροσώπων των διοικήσεων και των εργαζομένων στις δομές πρόληψης και απεξάρτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα σε διάφορες χώρες η ευρεία προπαγάνδα γύρω από την «ιατρική χρήση» της κάνναβης έχει αξιοποιηθεί ως όχημα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη δύο εταιρείες μονοπωλούν την παραγωγή και διάθεσή της σε χιλιάδες «ασθενείς», 8 εταιρείες στο Ισραήλ εξάγουν κάνναβη, ενώ στις ΗΠΑ οι εταιρείες - ιδιωτικές κλινικές που μονοπωλούν ανά Πολιτεία την παραγωγή και διάθεση κάνναβης, είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη «green economy». Στις ΗΠΑ, σε όσες Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η ουσία εκτρέπεται από τα προγράμματα αυτά στο παράνομο εμπόριο, αποτελώντας σημαντική πηγή παράνομης χρήσης, με 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές να έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή (Εκθεση του EMCDDA 2015).

Κόντρα ΚΕΔΕ - υπουργείου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Συνέχεια στην κόντρα Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε χτες με αφορμή δημοσίευμα με τις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» που είχε συσταθεί επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή και αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης. Στις προτάσεις της Επιτροπής, που αναμένεται να τη διαδεχθεί ολιγομελής Επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία και θα καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ενδεχόμενο στο οποίο είναι αντίθετη η ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις προτάσεις της Επιτροπής είναι, ανάμεσα σε άλλα, η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Για να εκλεγεί δήμαρχος - περιφερειάρχης, θα χρειάζεται το 50% συν ένα των ψήφων. Αν όχι, θα υπάρχει δεύτερος γύρος, με τους δύο επικρατέστερους. Στο όνομα της «διαμόρφωσης κουλτούρας συναινέσεων», όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση, θα παρατηρείται με τον τρόπο αυτό το φαινόμενο, δήμαρχος χωρίς την πλειοψηφία των συμβούλων. Προτείνεται δε οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβρη, για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.

Ζητούν τη μεταγωγή τους στο Δικαστήριο Καλαμάτας

Τη μεταγωγή τους στο Δικαστήριο Καλαμάτας, όπου αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Μάρτη η εκδίκαση της υπόθεσης για την επιμέλεια του παιδιού τους, ζητούν σε πολυσέλιδο κείμενο η Π. Ρούπα και ο Ν. Μαζιώτης. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «είναι απαραίτητη η παρουσία μας στο δικαστήριο, γιατί εκεί θα κριθεί η ζωή του παιδιού μας από εδώ και στο εξής».

ΚΟΒ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει επιθέσεις στα κομματικά γραφεία

Τις επιθέσεις από «αγνώστους» μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, που γίνονται το τελευταίο διάστημα στα γραφεία της, καταγγέλλει η ΚΟΒ Μενεμένης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «οι επιθέσεις αυτές εκφράζουν την προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του Κόμματος. Αποβλέπουν στον εκφοβισμό των μελών και των οπαδών του ΚΚΕ, που ακλόνητα παλεύουν για την ανασύνταξη του κινήματος, για να σηκώσει ο λαός κεφάλι, για να μην περάσουν η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Αποβλέπουν ακόμα στην τρομοκράτηση όλων όσοι έχουν αρχίσει να αγανακτούν, να απομακρύνονται από τη λογική των αστικών κομμάτων και "στήνουν αυτί" στο ΚΚΕ».

Η ΚΟΒ Μενεμένης σημειώνει επίσης πως «αφορμή για την έξαρση του αντικομμουνισμού έχει σταθεί η πολιτική δραστηριότητα της ΚΟΒ ενόψει της λειτουργίας δομών ΔΥΕΠ σε σχολεία της περιοχής, συνεπώς και της ένταξης προσφυγόπουλων στα σχολεία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση μικρής μερίδας φασιστοειδών. Η ΚΟΒ ανέδειξε την ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που διαμόρφωσε συνθήκες εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες στη χώρα μας καθώς και τον αντιδραστικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα της δράσης διαφόρων φασιστικών μορφωμάτων, που καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση θεωρώντας ως πρόβλημα τους πρόσφυγες και όχι ως πρόβλημα τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές, που έχουν στόχο το λαϊκό κίνημα και όχι μόνο το ΚΚΕ, να απομονώσουν τους φασίστες και τις ιδέες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ