ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, πιστό στις αρχές του Διεθνισμού και της Αλληλεγγύης, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και αναπτύσσει νέες πρωτοβουλίες στήριξης του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων.

Στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας Αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με τον Παλαιστινιακό Λαό, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας να δυναμώσουν την ενημέρωση της εργατικής τάξης για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς. Ειδικότερα, να αναδειχτεί η ανάγκη ενδυνάμωσης της Αλληλεγγύης με τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, αλλά και της κλιμάκωσης της ισραηλινής επιθετικότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ έχει κυκλοφορήσει 2 αφίσες Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη έχουν ανταποκριθεί και έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις:

  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, την Τετάρτη 15 Μάρτη, στις 18.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, Γ. Ελιγιά 7.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 21 Μάρτη, στη Λάρισα, στις 19.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, Εργ. Πρωτομαγιάς 6.
  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 16 Μάρτη, στη Θεσσαλονίκη, στις 18.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 32.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρούν οι αντιλαϊκές κολεγιές στην Ενέργεια

Κοντά σε συμφωνία για κατασκευή αγωγού Τουρκία - Ισραήλ;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ευρύτερη «κινητικότητα» που δυναμώνει στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την καταλήστευση του φυσικού πλούτου των λαών, επιβεβαιώνουν οι επαφές που πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Πρόσφατο δημοσίευμα της «Χουριέτ» επισημαίνει ότι οι δυο πλευρές «συνεχίζουν τις συζητήσεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μπορούσε να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία και κατ' επέκταση στις ευρωπαϊκές αγορές». Υποστηρίζει ότι «Τουρκία και Ισραήλ επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία έως το καλοκαίρι», αναμένοντας ότι ισραηλινό αέριο θα μπορέσει να ρέει προς την Τουρκία από το 2021.

Παράλληλα, η εφημερίδα εστιάζει και σε πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αγκυρα, Εϊταν Νάεχ, ότι Τουρκία και Ισραήλ επιδιώκουν να δυναμώσουν τη συνεργασία τους στην Ενέργεια, αλλά και ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα μπορούσε να «επιταχύνει» την ενεργειακή συνεργασία ειδικά ανάμεσα σε Αγκυρα και Τελ Αβίβ, που - όπως ο ίδιος πρόσθεσε - διαθέτουν μεγάλη «δυναμική».

Ενδεικτικές είναι ακόμα και σειρά συναντήσεων κυβερνητικών αλλά και επιχειρηματικών παραγόντων που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα, όπως: 14 με 17 Μάη θα επισκεφτεί το Ισραήλ αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, ενώ το Τελ Αβίβ έχει απευθύνει ειδική πρόσκληση για συμμετοχή και του Τούρκου υπουργού Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί. Τον Απρίλη, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, Ελι Κοέν, θα επισκεφτεί την Τουρκία. Τέλος, αντίστοιχη πρόσκληση έχει απευθύνει η άλλη πλευρά και στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, για να επισκεφτεί το Τελ Αβίβ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, είχε χτες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, με φόντο την οξυμένη ρευστότητα γύρω από τις συνομιλίες, μετά την αναβολή της τελευταίας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ρεπορτάζ, ο Αϊντε εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αν και υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα εκτός διαλόγου (το ζήτημα με το «ενωτικό δημοψήφισμα του 1950» και την απόφαση της κυπριακής Βουλής), τα οποία δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία, εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία ότι υπάρχει προοπτική. Ακόμα εξήγησε ότι στη συνάντηση μελετήθηκαν ποια βήματα χρειάζονται για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά και συμφώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο ότι πρέπει να επανεξεταστεί η μεθοδολογία. Σήμερα, ο Αϊντε αναμένεται να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της για την επανέναρξη του διαλόγου εξέφρασε η Μόσχα, όπου η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, δήλωσε πως οι διαφωνίες σε θέματα πολιτικής και ιστορίας δεν πρέπει να εμποδίζουν τους συμβιβασμούς στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για συνέχιση των διαπραγματεύσεων εκφράζεται ενώ δυναμώνουν οι μεθοδεύσεις για καταξίωση του ψευδοκράτους. Χαρακτηριστικότερη όλων η ανοιχτή παρέμβαση που έκανε η Τουρκία στη Σύνοδο της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία (ECO) στο Πακιστάν, ζητώντας μάλιστα η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναβαθμιστεί από «παρατηρητής» της ECO που είναι σήμερα σε πλήρες μέλος.

Στην Αθήνα ο Ν. Παπαδόπουλος

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα βρέθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) της Κύπρου, Νικόλας Παπαδόπουλος, που μεταξύ άλλων συνάντησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, συζητώντας Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά κ.τ.λ. Ακόμα, είχε συνομιλίες με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο Ν. Παπαδόπουλος περιλαμβάνεται στους ομιλητές του Οικονομικού Φόρουμ «Δελφοί» που ολοκληρώνεται την Κυριακή.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα Κατεχόμενα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) κατέθεσε πρόταση μομφής ενάντια στην «κυβέρνηση», ενώ το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) κατέθεσε πρόταση για πρόωρες «εκλογές». Στη σημερινή «κυβέρνηση» συνασπισμού συμμετέχουν το «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» και το «Δημοκρατικό Κόμμα», αν και στις τελευταίες «εκλογές» (2013) πρώτο ήταν το ΡΤΚ με 38%.
ΗΠΑ
Εμφαση στις ναυτικές δυνάμεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ να διαθέτουν οι ΗΠΑ στο μέλλον τουλάχιστον 12 (από τα σημερινά 10) αεροπλανοφόρα και τουλάχιστον 350 μεγάλα πολεμικά πλοία (από τα σημερινά 274) δείχνουν και τη στόχευση στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η ανερχόμενη Κίνα. Πραγματοποιώντας επίσκεψη στο τελευταίο, υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» (που κόστισε 12,9 δισ. δολάρια και θα τεθεί σε υπηρεσία τους προσεχείς μήνες), ο Τραμπ δήλωσε πως συζήτησε με αξιωματικούς του Ναυτικού και στελέχη των πολεμικών βιομηχανιών και ναυπηγείων τα σχέδιά του για μια μεγάλη επέκταση του στρατιωτικού μας στόλου.

Το αμερικανικό ΠΝ ζήτησε το Δεκέμβρη να ενισχυθούν οι δυνάμεις του, επικαλούμενο το γεγονός ότι οι δυνητικοί του αντίπαλοι αποκτούν περισσότερα και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Τα υποβρύχια θεωρούνται από ειδικούς «πιο πρακτικό όπλο αφού μπορούν να προσεγγίζουν εχθρικές ακτές, να εκτοξεύουν πυραύλους ή να αναπτύσσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς να γίνονται αντιληπτά».

Τέλος, χτες, συνεχίστηκαν οι ενδοαστικές κόντρες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με αφορμή τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, με τον Ρώσο πρέσβη στη Μόσχα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Προέδρου Τραμπ που τις χαρακτήρισε «κυνήγι μαγισσών». Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μίλησε για ...«επαναφορά του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ».

  • Πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 14 Μάρτη δόθηκε χτες από το Λευκό Οίκο στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, η οποία ολοκλήρωσε μίνι περιοδεία σε Αίγυπτο και Τυνησία, ανακοινώνοντας συμφωνίες για μείωση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανεβάζει τόνους» απέναντι στη Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μίλησε για «καθαρά φασιστική πρακτική», σχολιάζοντας την προχτεσινή απόφαση των γερμανικών αρχών να ματαιώσουν δύο συγκεντρώσεις του (κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία) ΑΚΡ που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε Κολωνία και Γκαγκενάου. Η ματαίωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, που επέδωσε μάλιστα σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον Γερμανό πρέσβη στην Τουρκία, μέσα σε ένα φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και αντιθέσεων (βλέπε για παράδειγμα διαφωνίες όσον αφορά τις εξελίξεις και επιδιώξεις στη Συρία, ευρύτερα στη Μέση Ανατολή), που ξέσπασε με αφορμή τη φυλάκιση του Τούρκου ανταποκριτή της εφημερίδας «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ.

Αιχμηρές δηλώσεις, όμως, έκανε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που υπογράμμισε ότι - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - αν η Γερμανία θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, πρέπει να μάθει πώς να συμπεριφέρεται. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο, αλλιώς η χώρα του θα απαντήσει χωρίς δισταγμό.

Πάντως, ανακοινώθηκε ότι στις 8 Μάρτη, στη Γερμανία θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

  • Να σημειωθεί ότι, χτες, οι αρχές στο Γκαγκενάου εκκένωσαν το δημαρχείο της πόλης μετά την απειλή για τοποθέτηση βόμβας. Τοπικοί αξιωματούχοι υπέθεταν ότι η βόμβα συνδεόταν με την ακύρωση της προεκλογικής εκδήλωσης του τουρκικού ΑΚΡ.
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέσεις μονοπωλίων με τζιχαντιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ενώ ο συριακός στρατός συνέχιζε χτες τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των εκρηκτικών μηχανισμών που άφησαν ξανά, πίσω τους, φεύγοντας οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην Παλμύρα, η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αποκάλυπτε πως η γαλλο-ελβετική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge Holcim» το 2013 και το 2014 «λάδωσε» τζιχαντιστές στη Συρία για να διατηρήσει ανοιχτό το εργοστάσιό της στην περιοχή Τζαλαμπίγε (κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο).

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από μηνύσεις 11 πρώην εργαζομένων της εταιρείας και εκπροσώπων δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε βάρος της γαλλο-ελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας για τις «επιχειρηματικές σχέσεις» που είχε με διοικητές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη χώρα. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει το βρώμικο ρόλο των μονοπωλίων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την υποκρισία αστικών κυβερνήσεων.

Παράλληλα, στη Γενεύη της Ελβετίας συνεχίστηκαν και χτες οι έντονες ενδοσυριακές διαβουλεύσεις με μεσολαβητή τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, με επίκεντρο τις πιθανότητες προώθησης μίας ατζέντας για τη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

Το ίδιο διάστημα, στο Ιράκ, οι επιχειρήσεις του στρατού στη Μοσούλη σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους προκαλούν αφενός μεγάλες πιέσεις στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αφετέρου τρομοκρατούν πολλές χιλιάδες αμάχους που, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ