ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες ενδοαστικές κόντρες

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον 56χρονο Τζον Χάντσμαν (της γνωστής ομώνυμης πολυεθνικής εταιρείας βιομηχανικών χημικών), πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα επί Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και πρόεδρο του «Ατλαντικού Συμβουλίου», επέλεξε η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του νέου πρέσβη στη Μόσχα.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε πως η Μόσχα καλωσορίζει στη θέση τού επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα «όποιον αποδειχθεί σθεναρός υποστηρικτής της θέσπισης διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Χάντσμαν θεωρείται επιλογή του Προέδρου Τραμπ, που αποσκοπεί στην εκτόνωση των αντιδράσεων μέρους της αστικής τάξης των ΗΠΑ μπροστά στη θεωρούμενη «φιλορωσική» στάση που επέδειξε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Κατά καιρούς έχει εκφράσει θέσεις κατά της Ρωσίας, όπως και όταν διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα (2009-'12). Στο παρελθόν πάντως και ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αποδοκιμάσει τη στάση του Χάντσμαν σε διάφορα ζητήματα, εκτιμώντας ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ...

Νωρίτερα χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σ. Σπάισερ υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Τραμπ δεν γνώριζε, προτού τον διορίσει, ότι η εταιρεία δημοσίων σχέσεων του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, (Flynn Intel Group Inc) διατηρούσε σχέσεις συμφερόντων και με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ας σημειωθεί πως ο Φλιν είχε αποπεμφθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ επειδή παραπληροφόρησε τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς σε σχέση με τις επαφές που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, είπε στο δίκτυο «Fox News» πως δεν γνώριζε ότι η εταιρεία του Φλιν είχε δοσοληψίες 530.000 δολαρίων για να προωθήσει τα συμφέροντα αφενός της εταιρείας «Inovo BV», με έδρα στην Ολλανδία, του Τούρκου επιχειρηματία Εκίμ Αλπτεκίν και αργότερα (μεταξύ Αυγούστου και Νοέμβρη του 2016) τα συμφέροντα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου αργότερα, πάντως, δικαιολόγησε τις μπίζνες του Μ. Φλιν με ξένες κυβερνήσεις λέγοντας πως εκείνη την περίοδο (Αύγουστος έως Νοέμβρης του 2016) ήταν ιδιώτης και είχε δικαίωμα να συνάπτει η εταιρεία του συμβόλαια και με ξένες κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, μέλη του Κογκρέσου απαίτησαν χτες τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με το πρόγραμμα διαδικτυακής προπαγάνδας και «ψυχολογικών επιχειρήσεων» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», WebOps, της προηγούμενης κυβέρνησης, με κόστος 500.000.000 δολαρίων λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας.

Τέλος, χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, είπε πως η γαλλοελβετική εταιρεία τσιμέντου «LafargeHolcim» θα πρέπει να ξανασκεφτεί την πρόθεσή της να προμηθεύσει το τσιμέντο για την κατασκευή του τείχους που σχεδιάζει να υψώσει ο Πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, εκτιμώντας ότι άλλοι πελάτες του μονοπωλίου θα μείνουν «εμβρόντητοι από μία τέτοια εξέλιξη».

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζεται η «φαγωμάρα» μονοπωλίων αλουμινίου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο επεισόδιο στην κόντρα των μονοπωλίων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έδωσε χτες αξιωματούχος του σινικού υπουργείου Εμπορίου, που κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να μην καταφεύγουν συνεχώς στη λήψη «διορθωτικών» εμπορικών μέτρων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποβολή ένστασης κατά της Κίνας από αμερικανικό όμιλο αλουμινίου.

Αφορμή για την αντίδραση του Κινέζου αξιωματούχου έδωσε η κατηγορία που εκτόξευσε η Αμερικανική Ενωση Αλουμινίου κατά Κινέζων ανταγωνιστών, ότι χρησιμοποιούν αθέμιτες επιδοτήσεις, πουλώντας τα προϊόντα τους σε τιμές που «δεν είναι δικαιολογημένες». Υπέβαλε, μάλιστα, ένσταση στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του ντάμπινγκ και επιδοτήσεων.

Ο αξιωματούχος του σινικού υπουργείου Εμπορίου, Γουάνγκ Χετζούν, υποστήριξε ότι οι κινεζικές και αμερικανικές βιομηχανίες αλουμινίου έχουν «μία υγιή βάση συνεργασίας» με την παραγωγή συμπληρωματικών προϊόντων, ότι η Κίνα εξάγει «ποιοτικά προϊόντα για τους Αμερικανούς καταναλωτές και εισάγει αλουμινόχαρτο». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο πλευρές έχουν «έναν ευρύ χώρο συνεργασίας, που είναι ο μόνος δρόμος για αμοιβαίο όφελος και για κέρδη και από τις δύο πλευρές». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως οι δύο πλευρές θα λύσουν τις κοινές ανησυχίες τους «με διαβουλεύσεις και διάλογο» και ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα είναι αρκετά συνετό για να απορρίψει κατηγορίες που βλάπτουν τη συνεργασία.

«Καθησυχαστικοί» οι Κινέζοι για το χρέος της χώρας τους

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας Κίνας υποστήριξαν χτες ότι το συνολικό επίπεδο χρέους της χώρας δεν «είναι πολύ υψηλό», εκφράζοντας εντούτοις ανησυχίες για το υπερβολικό επίπεδο χρέους των επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτούς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, που δήλωσε χτες ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να τεθούν υπό έλεγχο επιχειρήσεις με υπερβολικό χρέος και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν πρέπει να προσφέρει μη αναγκαία στήριξη σε τέτοιες επιχειρήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.-- Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχτές ότι δεν θα υποδεχθεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στη χώρα επίσημα, εάν έρχεται για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία, και με ειρωνικό τόνο ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε πως «μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία». Το κλίμα αυτό αβαντάρει και το ξενοφοβικό ακροδεξιό κόμμα του Γκ. Βίλντερς, που έρχεται στη δεύτερη θέση για τις εκλογές της 15ης Μάρτη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, εξέφρασε την επιθυμία να διασφαλιστεί ότι οι Βρετανοί θα μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς και προειδοποίησε ότι μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει, έναντι όποιας συμφωνίας που δεν το ικανοποιεί. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως ελπίζει να δει μια μέρα «τους Βρετανούς να ανεβαίνουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης.

ΚΑΪΡΟ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο δολοφόνησαν χτες δύο στρατιωτικούς και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις, πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό στη διάρκεια περιπόλου σε δρόμο της πόλης Αλ Αρίς. Νωρίτερα, αποκαλύφθηκε μέσα σε λάσπες σε φτωχογειτονιά του Καΐρου ένα άγαλμα, οκτώ μέτρων, από χαλαζίτη, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β'. Το άγαλμα βρέθηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β', στην αρχαία Ηλιούπολη.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- 39 κορίτσια έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων εφήβων στη Γουατεμάλα το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά γινόταν λόγος για 19 θύματα, αλλά όσο προχωράνε οι έρευνες ανασύρονται και άλλα παιδιά ηλικίας 14-17 χρόνων. Ταυτόχρονα, έρχονται στο φως οι ευθύνες του κράτους, αφού το κέντρο φιλοξενούσε γύρω στα 400 παιδιά ενώ οι εγκαταστάσεις επαρκούσαν μετά βίας για 200.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντριβή ελικοπτέρου με επιχειρηματικά στελέχη

Συνολικά 7 άνθρωποι, ένα στέλεχος του τουρκικού ομίλου φαρμακευτικών και οικιακών προϊόντων «Ετζατσίμπασι» και τέσσερις Ρώσοι πολίτες (ένας μάνατζερ πωλήσεων και 3 επισκέπτες) καθώς και τα 2 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ελικοπτέρου χτες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όταν λόγω της πυκνής ομίχλης το ιδιωτικό ελικόπτερο Σικόρσκι S-76 προσέκρουσε σε τηλεοπτικό πύργο στην περιοχή Μπουγιουκτσεκμετσέ έξω από την Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ και συνετρίβη σε κοντινό αυτοκινητόδρομο. Οι επιβαίνοντες κατευθύνονταν σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στην επαρχία Μπιλετσίκ. Ηδη διεξάγονται έρευνες για τις αιτίες της συντριβής του ελικοπτέρου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μπροστά οι Χριστιανοδημοκράτες σε δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap η οποία έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, αν γίνονταν εκλογές αυτήν την Κυριακή το κόμμα της καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι σύμμαχοί τους Χριστιανοκοινωνιστές θα έπαιρναν 32% (-2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μ. Σουλτς 31% (+3%). Οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Αριστερά (Die Linke) παραμένουν στο 8%, σταθερό παραμένει και το Φελελεύθερο Κόμμα (FDP) στο 6% (όριο εισόδου στη Βουλή 5%), ενώ το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) έχει πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας και θα ελάμβανε 11%.

Επίσης, πιο δημοφιλής πολιτικός εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 65%, ενώ η δημοτικότητα της Μέρκελ αυξάνεται κατά 5% και ανέρχεται σε 60%. Η δημοτικότητα του Μ. Σουλτς, που εμφανίζεται ως ο «άφθαρτος» πολιτικός που «θα σταθεί στα λαϊκά στρώματα», ανέρχεται στο 52% καταγράφοντας μικρή μείωση της τάξης του 3%. Είναι φανερό ότι προετοιμάζεται ένα ακόμα μέσο χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, με το «παραμύθι» ότι με κάποια αλλαγή στο μείγμα αστικής διαχείρισης, δήθεν θα βελτιωθεί η ζωή τους.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σε προεκλογική τροχιά μετά την καθαίρεση της Προέδρου

ΣΕΟΥΛ.--

Το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στις επόμενες 60 μέρες ανοίγει η ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου Νότιας Κορέας, που έκρινε συνταγματική την πρόσφατη καθαίρεση της πρώην Προέδρου, Παρκ Γκέουν Χίε, για διαφθορά, από το κοινοβούλιο, καθώς εκτίμησε πως οι ενέργειές της «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα... της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Εντούτοις, η απόφαση προκάλεσε βίαια επεισόδια μεταξύ πολέμιων και υποστηρικτών της πρώην Προέδρου, έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και τραυματίστηκαν 30 άλλοι (διαδηλωτές και αστυνομικοί).

Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Νότιας Κορέας, και μετά από τις χούντες της δεκαετίας του '80, που μία δημοκρατικά εκλεγμένη Πρόεδρος οδηγείται στα δικαστήρια με την κατηγορία της διαφθοράς. Η επίσημη αποπομπή από το αξίωμά της ανοίγει παράλληλα το δρόμο για τη σύλληψη, ανάκριση και κράτησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ