ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
Σελ. /24
Ομορφα Φοιτητικά Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με φροντισμένα προγράμματα, διαλεγμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, ενδιαφέρουσες φοιτητικές εργασίες και συζητήσεις, Φοιτητικά Φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ απλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στα Γιάννενα

Την περασμένη Πέμπτη έγινε Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή πλήθους νέων ανθρώπων, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κεντρική συζήτηση, αλλά και για τις εκθέσεις που έφτιαξαν το προηγούμενο διάστημα με μεράκι φοιτητικές ομάδες από κάθε σχολή. Οι εκθέσεις άγγιζαν θέματα όπως: «Ιατρική εκπαίδευση, φυγή στο εξωτερικό, ο ρόλος του γιατρού σήμερα αλλά και στο σοσιαλισμό», «Λογοτέχνες που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση», «Αλήθειες και μύθοι για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», «Η εξέλιξη από τον πίθηκο στον άνθρωπο», «Προσχολική Αγωγή στην ΕΣΣΔ» και «Αlbert Einstein και ο ρόλος του επιστήμονα». Οι επισκέπτες ξεναγούνταν στις εκθέσεις από τις φοιτητικές ομάδες που τις δημιούργησαν.

Η συζήτηση που έγινε στο Φεστιβάλ είχε θέμα: «Με το δρόμο που οδηγεί στην ανεργία και το εξωτερικό ή με το δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες;». Την εισήγηση έκανε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση με πολλές ερωτήσεις για το «αν το εξωτερικό είναι λύση ή φυγή», για το ρόλο του επιστήμονα, την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού κ.ά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε μουσικά από τα φοιτητικά συγκροτήματα («Αυτόπτες μάρτυρες», Νάγια Μελιγγιώτη, Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα του, «Σκληροί», «Φρα-παίδες», Μαρία & Μαριάννα, «Feel»), ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τους «Gadjo Dilo» με πολύ χορό και τραγούδι, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Στην Πάτρα

Την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, σε χώρους του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Πάτρας την πρώτη μέρα και στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ τη δεύτερη, απλώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ. Εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά δρώμενα και συναυλίες πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας.

Τη δεύτερη μέρα τις εντυπώσεις κέρδισε το αφιέρωμα βασισμένο στο έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ακολούθησε ομιλία από τον Θανάση Σγούρο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων κάλεσε: «Τώρα είναι η ώρα ο λαός μας να πει ένα μεγάλο "φτάνει πια"! Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα γιατί δεν πάει άλλο. Μπορούμε να χαράξουμε το δικό μας μέλλον, τη δικιά μας πορεία, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χωρίς αυταπάτες όμως πια ότι μια κυβέρνηση θα μας αλλάξει τη ζωή (...) Ο λαός μας δεν μπορεί να υιοθετεί συνθήματα που αύριο μπορεί να είναι σημαία της ίδιας της αστικής τάξης».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα και από τα «Υπόγεια Ρεύματα».

Στους φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονταν στο χώρο, μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση που λειτουργούσε με θέμα «Οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά σας είναι δύο, ή θα πάτε με το μέρος της συντήρησης ή θα πάτε με το μέρος της επανάστασης» (Δημήτρης Γληνός) και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο Ηράκλειο

Τόπος συνάντησης για εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές και άλλους νέους, ήταν το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΚΝΕ που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση του Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένη στα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση, και παρακολούθησαν συζήτηση για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Κρήτης και την προοπτική του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, με ομιλητή το Γιώργο Τσακιράκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Λευτέρης Τζαγκαράκης με αγαπημένα τραγούδια από την Κρήτη και όχι μόνο.

Ακολούθησε ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, που έκανε αναφορά στο μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούν την περίοδο αυτή οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, τους προβληματισμούς που συζητάνε με τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών, το πώς σήμερα πρέπει ο νέος να αντιληφθεί τις εξελίξεις γύρω του, να αποκτήσει τα όπλα ώστε να τις εξηγήσει, ώστε να γίνει ικανός να παρέμβει και να βάλει τη δική του σφραγίδα ώστε να μην τον βάλουν «κάτω από ξένη σημαία». Και τόνισε την ανάγκη που εντοπίζεται και στο σύνθημα των Φεστιβάλ, η νεολαία «να πάρει μέτρα και αυτή», στην κατεύθυνση αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, προσπάθειας για αλλαγή του συσχετισμού.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Στην Κέρκυρα

Με θεματολογία γύρω από την Τέχνη έγινε ένα διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε εργασία ενός φοιτητή του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας, αφιερωμένη στον πρωτοπόρο σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν και στο μοντάζ του που επηρέασε μετέπειτα συνολικά τον κινηματογράφο, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η σοβιετική ταινία του Αϊζενστάιν «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, με τίτλο - δανεισμένο από τον Μπ. Μπρεχτ - «Παραστήστε αυτό που υπάρχει, αλλά παριστάνοντάς το, δείξτε κι αυτό που δεν υπάρχει, μα θα μπορούσε να υπάρξει και θα ήτανε ωφέλιμο», μίλησε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην Οχτωβριανή Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και ώθησης σε μια σειρά καλλιτέχνες, ώστε να θέσουν στον πυρήνα των έργων τους το ιστορικό καθήκον της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Και τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ουσία είναι ότι υπάρχουν δύο δρόμοι μπροστά σε κάθε καλλιτέχνη, όπως και στον κάθε άνθρωπο: Ο ένας είναι να αφήσει τα πράγματα όπως τα βρήκε κι ο άλλος να τα αλλάξει. Ο δεύτερος είναι πιο δύσβατος (...) Οι πιο μεγάλες, οι πιο πρωτοπόρες μορφές στον χώρο της Τέχνης της εποχής μας, όχι τυχαία ανήκουν στο στρατόπεδο της ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής πρωτοπορίας, στο στρατόπεδο του κομμουνισμού».

Η βραδιά έκλεισε με μουσική από φοιτητικά συγκροτήματα.


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Στην κινητοποίηση καλούν οι σύλλογοι Φυσικού, Βιολογικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ.

«Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές, στη μόρφωση, στη δουλειά!», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, διεκδικώντας: Ολη η γνώση στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά στο επάγγελμα να είναι το πτυχίο. Καμία αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, που προωθείται με την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές. Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά - όχι σε περαιτέρω γενίκευση των διδάκτρων σε δωρεάν μεταπτυχιακά. Αμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένων.

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο έχει καλέσει την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας (διευκολυντική στάση εργασίας έχει κηρύξει το ΔΣ της ΟΛΜΕ) κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις για να πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Κάτω από την πίεση αυτών των κινητοποιήσεων, χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως αποφάσισε τη διεξαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων το Σεπτέμβρη. Οπως δηλώνει, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν «αφού πρώτα ξεκαθαριστούν ζητήματα νομικής φύσης που βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τις υπηρεσίες του υπουργείου».

  • Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, καλούν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, για τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητικών εστιών, την καθυστέρηση του φοιτητικού επιδόματος, την κατάσταση με τη λέσχη σίτισης του ΑΠΘ και τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ