ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σωματεία - Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Με καθημερινές πρωτοβουλίες προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια της 7ης Απρίλη

-- Δημόσιο: Το πραγματικό περιεχόμενο της προωθούμενης «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων

-- «Κώδικας δεοντολογίας» ομίλου ΟΤΕ: Εργαλείο της εργοδοσίας για την επιβολή εμποδίων στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση

-- ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής: Εκρηκτική η κατάσταση για τους εργαζόμενους, τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καθημερινές πρωτοβουλίες μπροστά στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

Από τη χτεσινή εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ
Από τη χτεσινή εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ
Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και «αντίμετρα» που σχεδιάζουν κυβέρνηση, κουαρτέτο και μονοπωλιακοί όμιλοι, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, την Παρασκευή 7 Απρίλη.

Την ίδια μέρα, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με την οποία όπως φαίνεται θα μπει στην τελική ευθεία ο νέος γύρος της αντεργατικής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους να βροντοφωνάξουν «φτάνει πια» σε παλιά και νέα μέτρα, να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συλλαλητήριο θα γίνει και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ δεκάδες είναι οι πόλεις σε όλη τη χώρα στις οποίες ήδη έχουν οριστεί τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα.

Δραστηριότητα για τα ζητήματα της ανεργίας και των Συλλογικών Συμβάσεων

Στη δραστηριότητα που ξεδιπλώνουν Σωματεία και Εργατικά Κέντρα μπροστά στα συλλαλητήρια στις 7/4, αλλά και συνολικότερα για τη δημιουργία προϋποθέσεων κλιμάκωσης του αγώνα με πανεργατική απεργία, βασικές αιχμές είναι, μεταξύ άλλων, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα των ανέργων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το ισχνό επίδομα ανεργίας σε επιδότηση του εργοδότη. Μιλώντας με την περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές, σημείωσε ότι με το πρόγραμμα αυτό οι άνεργοι μετατρέπονται σε πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις, δίνοντας ουσιαστικά από την τσέπη τους τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματός τους στους εργοδότες, ενώ, παράλληλα, η μετατροπή του επιδόματος σε «επιταγή εργασίας» θα επιφέρει νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς. Το ΕΚΛ, τόνισε, καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους να δυναμώσουν οι αγώνες που βάζουν σε πρώτο πλάνο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ οργάνωσε χτες και το Συνδικάτο Μετάλλου ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», διεκδικώντας άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους άνεργους μεταλλεργάτες μπροστά στο Πάσχα. Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στην τοπική διοίκηση του ΟΑΕΔ επισημαίνεται ότι πολλές μεταλλοβιομηχανίες της περιοχής έχουν κλείσει μετά το 2009 (ΚΟΝΤΙ, Λεβεντέρης, Κιολεΐδης, ΜΕΚ-ΒΕΚ, Κανάκης κ.ά.). Εκατοντάδες εργαζόμενοι, που πετάχτηκαν στο δρόμο, παίρνουν το ισχνό επίδομα του ΟΑΕΔ των 360 ευρώ, ενώ δεκάδες άλλοι μακροχρόνια άνεργοι δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Πολλοί είναι ανασφάλιστοι, αρκετοί χωρίς φως, νερό, θέρμανση, άλλοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν τους φόρους, κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και εξώσεις. Παράλληλα, το Συνδικάτο διεκδικεί άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου σε άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους.

Παράλληλα, τα Συνδικάτα Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου και Τροφίμων - Ποτών της Μαγνησίας πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Χτες, εξάλλου, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ μοίρασε στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο το σχέδιο της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Το σχέδιο της Σύμβασης έχει κατατεθεί στην εργοδοσία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησής του. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για Σύμβαση που να υπηρετεί την ενότητά τους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ειδικότητα, φύλο και εθνικότητα. Μέσα και από τη χτεσινή εξόρμηση, το Σωματείο ανέδειξε πως η πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ είναι μέρος του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ενώ ανέδειξε την αξία των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, που σήμερα έχουν καταργηθεί από τις κυβερνήσεις και τους βιομηχάνους.

Σε αντιπαράθεση με τη γραμμή διαχείρισης

Την ίδια ώρα, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Σχολιάζοντας τις εκφυλιστικές διαδικασίες που χαρακτήρισαν την ετήσια απολογιστική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι έλειπαν ή ήρθαν μόνο για να ψηφίσουν. Η εισήγηση ήταν ένα ημερολόγιο παρουσίας σε επιθεώρηση και δικαστήρια, από την οποία απουσίαζε οποιαδήποτε εμπειρία από προσπάθεια οργάνωσης στους χώρους δουλειάς, μαζικοποίησης των σωματείων, ένταξης κι άλλων εργαζομένων στην πάλη. Από τη μεριά της πλειοψηφίας δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία ομιλία αντιπροσώπου, επάνω στον απολογισμό δράσης, για να μεταφέρει την πείρα από τη δράση στο χώρο ευθύνης του».

Στον αντίποδα της γραμμής που αποδίδει τα προβλήματα σε «κακές» και «προδοτικές» κυβερνήσεις, που υπερασπίζεται τις αξιώσεις της εργοδοσίας στο όνομα της «ανάπτυξης στην Εύβοια», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους συνέδρους και τα σωματεία να μπουν στη μάχη για την ανάκτηση όλων των απωλειών, να βάλουν κριτήριο των διεκδικήσεών τους τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργοδοτών και των εκπροσώπων τους.

Πρόγραμμα συσκέψεων

-- Οι Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα των Νοτίων Συνοικιών Αττικής οργανώνουν συσκέψεις για σχεδιασμό της δράσης, με κλιμάκωση το συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη. Αύριο Παρασκευή, σε σύσκεψη καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου (7 μ.μ., Πηλέως 56) και το Σάββατο 1/4 οι Επιτροπές Αγώνα Ελληνικού - Αργυρούπολης (6.30 μ.μ., Β' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης).

-- Οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στον Ομιλο ΟΤΕ οργανώνουν κοινή σύσκεψη την Κυριακή 2/4, στις 12 μ., στο ΕΚΑ.

-- Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων, τη Δευτέρα 3/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων τη Δευτέρα 3/4, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εμπορικό».

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη των μελών των ΔΣ και των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμής του με θέματα τον προγραμματισμό δράσης για την Εργατική Πρωτομαγιά και την προετοιμασία της πανεργατικής συγκέντρωσης στις 7 Απρίλη, την Τρίτη 4/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων.

-- Σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 5/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα συλλαλητήρια

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Bόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιαννιτσά, 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 7 μ.μ., πλατεία Μικρών Καταρρακτών

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καρδίτσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 7.30 μ.μ., Σαρόκο

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κως, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 7 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., παλιό πάρκο

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Χίος, 6.30 μ.μ., Απλωταριά

  • Το Σάββατο 8 Απρίλη:

Αρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ