ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει την απειλή απαγόρευσης του ΚΚ Βενεζουέλας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απειλή απαγόρευσης του ΚΚ Βενεζουέλας από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας, στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κομμουνιστών και θα εντείνει τις προσπάθειες να εκφραστεί μαζικά η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Η απόπειρα ενάντια στο ΚΚΒ βασίζεται στην ενεργοποίηση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 1965, από το αστυνομοκρατικό, αντικομμουνιστικό καθεστώς της εποχής, που επεδίωκε να επιβάλλει επιπρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου της πολιτικής δραστηριότητας.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ζητάει προκλητικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας να υποβάλλει τις καταστάσεις των μελών του, προκειμένου να "ανανεωθεί" η νομιμοποίησή του ως αναγνωρισμένο κόμμα και τα στοιχεία αυτά θα είναι τόσο στα χέρια του κρατικού μηχανισμού, όσο και προσβάσιμα στο διαδίκτυο.

Η απόπειρα αυτή ενάντια στο ΚΚΒ, τον πιο συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών δικαιωμάτων, σημειώνεται σε μια στιγμή που εκδηλώνονται με ένταση τα αδιέξοδα και η κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στη χώρα, οξύνονται οι απειλές ενάντια στο λαό και το λαϊκό κίνημα.

Η κυβέρνηση της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ή ανέχονται αυτή την επίθεση, αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να υπερασπιστούν το ΚΚΒ από τη νέα αυτή επίθεση και να πάρουν υπόψη τους την ιστορική πείρα που δείχνει ότι οι επιθέσεις στους κομμουνιστές αποτελούν πάντοτε τον προάγγελο γενικότερων χτυπημάτων των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και την απόφασή του να μην παραδώσει στοιχεία των μελών του στο αστικό κράτος, και στέκεται αλληλέγγυο με την πανεθνική κινητοποίηση που διοργανώνει το ΚΚΒ στις 7 Απρίλη, ενάντια στην απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα».

ΡΩΣΙΑ
Αυξάνονται τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης και 49 νοσηλεύονται

Η βομβιστική επίθεση στο μετρό δεν είναι άσχετη με τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που αξιοποιούνται από διάφορες δυνάμεις
Η βομβιστική επίθεση στο μετρό δεν είναι άσχετη με τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που αξιοποιούνται από διάφορες δυνάμεις
Στους 14 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών και τους 49 οι τραυματίες από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο μετρό Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και δράστη, ως «βομβιστή αυτοκτονίας», να θεωρούν τον 22χρονο Ρώσο υπήκοο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, που γεννήθηκε στην Κιργιζία (πρώην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και τώρα Κιργιστάν), στην περιοχή Ος.

Μάλιστα, η Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ανακοίνωσε ότι «οι εξετάσεις DNA και οι καταγραφές των καμερών παρακολούθησης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο μετρό άφησε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια».

Αν και οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθούν οι διασυνδέσεις του δράστη, διάφορα σενάρια εξετάζονται για σχέσεις με ισλαμιστές λόγω του τόπου καταγωγής του, από όπου έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί νέοι έχουν περάσει στο «Ισλαμικό Κράτος». Το βέβαιο είναι ότι τέτοιες βομβιστικές ενέργειες και τυφλά χτυπήματα αξιοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, ενώ η «διεθνής τρομοκρατία» γίνεται το πρόσχημα για νέες επεμβάσεις.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι το περαστικό συνέβη ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν γνωστό ότι θα βρισκόταν στην πόλη για το 4ο Φόρουμ Τοπικών και Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Αυτή η τραγωδία στην Αγία Πετρούπολη δείχνει και πάλι πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του κακού», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν, Ερλάν Αμπντιλντάγεφ, μιλώντας για τη «διεθνή τρομοκρατία».

Οι αρχές του Κιργιστάν συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Ρωσίας στην έρευνα, διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της χώρας στη Μόσχα. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας «προσέγγισαν την GKNB απευθείας και έλαβαν την επιβεβαίωση ότι γεννήθηκε εκεί (σ.σ. στο Κιργιστάν) αλλά δεν είχε ποτέ την υπηκοότητα. Οταν έγινε 16 ετών έλαβε το πρώτο διαβατήριό του εδώ (στη Ρωσία)», είπε ο Γκουλμπαρσίν Μπαγιμπέτοβα.

Επικοινωνία Πούτιν με Τραμπ, Μέρκελ και Ολάντ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, χτες, για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «προσέφερε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της επίθεσης και στην προσαγωγή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη», και πρόσθεσε: «Οι Πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν ότι η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί αποφασιστικά και γρήγορα».

Επίσης, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνομίλησαν τηλεφωνικά χτες και συμφώνησαν να επισπεύσουν την ανταλλαγή δεδομένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Προεδρίας. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στην Ουκρανία και η λεγόμενη «εκεχειρία του Πάσχα», που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Απρίλη, αλλά και αυτή είναι στα χαρτιά αφού η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει σταματήσει τους βομβαρδισμούς στις ανατολικές περιοχές.

Μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητήρια απέστειλαν στη ρωσική κυβέρνηση και οι ηγεσίες της Κίνας και πολλών ακόμα χωρών από όλο τον κόσμο, ενώ ο Πούτιν συνομίλησε επίσης με τους βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΚΚ οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μεγάλη συγκέντρωση για την απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα τεθούν προς δημοψήφισμα στις 16 Απρίλη, καλεί το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), ελάχιστες μέρες μετά την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη να απαγορεύσει προηγούμενη κινητοποίηση που είχε προγραμματίσει.

Η συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο 8 Απρίλη στην περιοχή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης και το ΚΚ Τουρκίας καλεί σε ενίσχυση του «όχι» «παρά τις απαγορεύσεις, τις παρεμποδίσεις και την τυραννία». Επισημαίνει ότι οι παρεμποδίσεις όσων αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά «προσπαθούν να καταπνίξουν τη φωνή "φτάνει πια" του λαού». Το ΤΚΡ τονίζει πως «σύνθημά μας είναι το "όχι, αλλά αυτό δεν αρκεί», τονίζοντας ότι «όπως σημειώσαμε από την αρχή, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της αστικής κρατικής μηχανής πρέπει να απορριφθούν από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, με ταυτόχρονη ολόπλευρη ανάπτυξη της λαϊκής οργάνωσης και πάλης ενάντια στην αστική τάξη».

Αλλωστε, σε απόρριψη των μεταρρυθμίσεων καλούν και πολλές αστικές δυνάμεις, αλλά στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που «φουντώνει» εντός και εκτός Τουρκίας, με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές ανακατατάξεις και διεργασίες για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγορών και εμπορικών δρόμων μιας κρίσιμης περιοχής.

Διαρκείς αντιλαϊκοί σχεδιασμοί

Στο μεταξύ, η αστική τάξη της χώρας μελετά όλο και πιο εντατικά τα σχέδια που πρέπει να προτάξει, δεδομένων των αντιθέσεων που αναδεικνύονται όλο και πιο βαθιές, ακόμα και με δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα δήλωναν σύμμαχοί της.

Ενδεικτικές είναι οι νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί καινούριων (στρατιωτικών) επιχειρήσεων που ετοιμάζονται στη Βόρεια Συρία (βλέπε σχετικό θέμα στη σελ. 19). Με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, να δηλώνει ότι «τώρα ετοιμάζουμε νέες επιχειρήσεις, ώστε να νικήσουμε τρομοκρατικές οργανώσεις σε άλλες περιοχές» και ότι «με τη θέληση του θεού, οι επόμενοι μήνες θα είναι ο θανάσιμος χειμώνας για τους τρομοκράτες και η άνοιξη για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος».

Αργά προχτές το βράδυ, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συναντήθηκε με τον ηγέτη του Ιρακινού μετώπου Τουρκμένων Ερσχαντ Σαλίχι στην Αγκυρα, στο φόντο των διακηρύξεων διαφόρων τμημάτων Κούρδων. Μιλώντας αργότερα στο κρατικό TRT, ο Γιλντιρίμ είπε ότι «κανένα τετελεσμένο δεν μπορεί να υπάρχει» σχετικά με το Κιρκούκ (βλέπε σχετικό θέμα) και μίλησε για «κινήσεις που η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί. Ποτέ δεν θα θεωρούμε σωστό να υψώνονται σημαίες με μονομερείς αποφάσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο Κιρκούκ «δεν υπάρχουν μόνο Κούρδοι, υπάρχουν και Αραβες και Τουρκμένοι. Κι αυτοί έχουν δικαίωμα να μιλήσουν».

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», η μη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες για τη Συρία, οφείλεται στη δυσαρέσκειά της για τη διοργάνωση της συνάντησης και το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν είχε πιο καθοριστικό ρόλο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ