ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια αξιοποίησης περίεργης επίθεσης στο Ιντλίμπ

58 οι άμαχοι νεκροί από τοξικά αέρια

Από τον τόπο που σημειώθηκε το νέο μακελειό
Από τον τόπο που σημειώθηκε το νέο μακελειό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ρευστό σκηνικό εξελίξεων διαμορφώνεται για μια ακόμα φορά στη Συρία, μετά την περίεργη επίθεση από αέρος, με χημικά όπλα, κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 58 αμάχων (εκ των οποίων τα 11 παιδιά). Συριακή κυβέρνηση και ένοπλη αντιπολίτευση αντάλλαξαν κατηγορίες για την επίθεση που προκαλεί πολλά ερωτήματα, ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στην επέμβαση στη Συρία, εμφανίστηκαν έτοιμες να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις, με στόχο να προωθήσουν τα ευρύτερα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις.

Σήμερα το απόγευμα στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αιτήματα της Γαλλίας και της Βρετανίας, που έσπευσαν να επιρρίψουν τις ευθύνες της επίθεσης στη συριακή κυβέρνηση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συριακού στρατού αποποιήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιντλίμπ, σημειώνοντας πως η Συρία έχει καταστρέψει το οπλοστάσιο χημικών όπλων από το 2013, όταν προσχώρησε στη διεθνή Συμφωνία Απαγόρευσης Χημικών Οπλων. «Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα. Ο στρατός ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, τυχόν ανάμειξη στην επίθεση διέψευσε παράλληλα και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιχειρούσαν στην περιοχή τη δεδομένη στιγμή ρωσικά βομβαρδιστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η περίεργη αυτή επίθεση, που σημειώνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν να μετατοπίζει το κέντρο επιχειρήσεων στη Συρία από τον Πρόεδρο Ασαντ στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», καταδικάστηκε χτες βράδυ από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Ο Σπάισερ χαρακτήρισε την επίθεση «ειδεχθή και μη ανεκτή» και πρόσθεσε πως «αν αποδειχθεί πως είναι αυτό που φαίνεται, θα πρόκειται για έγκλημα πολέμου». Επέρριψε ωστόσο στη συνέχεια ευθύνες στην κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ «είναι συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας» της προηγούμενης κυβέρνησης, και επισήμανε την «έντονη ανησυχία» του Προέδρου Τραμπ.

Ενδιαφέρον είχαν πάντως και οι αντιδράσεις και άλλων ξένων αξιωματούχων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «φριχτές» τις αναφορές για επίθεση με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή φέρει «όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος» του Μπ. Ασαντ.

Ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι «η επίθεση ήταν ένας τρόπος προκειμένου οι συριακές δυνάμεις να δοκιμάσουν τη νέα αμερικανική κυβέρνηση». Προκάλεσε μάλιστα την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στον Ασαντ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επέρριψε επίσης ευθύνες στη συριακή κυβέρνηση, και επέκρινε δυτικές χώρες γιατί, όπως είπε, δεν έκαναν κατάλληλες παρεμβάσεις στο παρελθόν σε άλλες ανάλογες επιθέσεις.

Με νέες επιχειρήσεις στη Συρία απειλεί ο Ερντογάν

Το ίδιο διάστημα, και ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις γύρω από τις προσπάθειες Κούρδων αξιωματούχων να φέρουν στο διεθνές προσκήνιο το κουρδικό ζήτημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απείλησε με νέες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Προχτές βράδυ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος σε επαρχία της Μαύρης Θάλασσας, ο Τούρκος ηγέτης είπε πως έχει «εκπλήξεις» για τους Κούρδους της Συρίας των δυνάμεων YPG και πως έχει έτοιμα σχέδια για νέες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, μετά τον πρόσφατο τερματισμό της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που είχε στόχο, υποτίθεται, την αντιμετώπιση τζιχαντιστών από τα νοτιοανατολικά τουρκικά σύνορα. «Θεού θέλοντος, οι επόμενοι μήνες θα είναι άνοιξη για την Τουρκία και χειμώνας για τους τρομοκράτες», είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ο Ερντογάν.

Ωρες μετά, ο Ερντογάν επανήλθε, χτες, στο Κουρδικό, απαιτώντας αυτή τη φορά από τους Κούρδους του βορείου Ιράκ να υποστείλουν τη σημαία του Κουρδιστάν από τη βόρεια ιρακινή πόλη του Κιρκούκ, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν το πράξουν, αυτό θα βλάψει τις σχέσεις τους με την Τουρκία. «Δεν συμφωνούμε επουδενί με την αξίωση ότι το Κιρκούκ ανήκει στους Κούρδους. Το Κιρκούκ ανήκει στους Τουρκομάνους, τους Αραβες και τους Κούρδους, αν βρίσκονται εκεί. Μην εγείρετε την αξίωση ότι ανήκει σε εσάς, αλλιώς το τίμημα θα είναι βαρύ. Θα υπονομεύσετε τον διάλογο με την Τουρκία», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΗΠΑ
Συναντήσεις Τραμπ με ηγέτες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σημερινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' κυριαρχεί αυτή τη βδομάδα στο πρόγραμμα συναντήσεων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με ξένους ηγέτες. Βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι (όπως έγινε προχτές και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στο Λευκό Οίκο) η «μάχη κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους». Σημαντικό μέρος της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να αναλωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο Παλαιστινιακό, που έχει ανασταλεί από το 2014, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του Ιορδανού μονάρχη με τον Πρόεδρο Τραμπ αναμένεται να ενισχύσει το ρόλο του «μεσολαβητή» που επιχειρεί να παίξει η ιορδανική αστική τάξη, όχι μόνο στο Παλαιστινιακό αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Είναι χαρακτηριστικό πως χτες ο Ιορδανός μονάρχης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για δεύτερη φορά μετά από αρκετές βδομάδες, είχε προγραμματίσει να συναντηθεί αργότερα χτες βράδυ και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο οποίος επίσης φιλοδοξεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε μία διαπραγμάτευση για το Παλαιστινιακό, προσβλέποντας σε ακόμη στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, με το οποίο ως γνωστόν έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης εδώ και πολλές δεκαετίες...

Αύριο και μεθαύριο ο Τραμπ αναμένεται να υποδεχτεί στην εξοχική του έπαυλη στο Μαρ Α Λάγκο στη Φλόριντα τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχθηκε προ ημερών πως οι συναντήσεις που θα έχει στη Φλόριντα «θα είναι πολύ δύσκολες», καλώντας παράλληλα τα αμερικανικά μονοπώλια, που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα, «να είναι έτοιμα να κοιτάξουν άλλες εναλλακτικές», ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» επιτελείου Τραμπ με Ρώσους

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το «σίριαλ» πληροφοριών σε σχέση με επαφές που φέρεται να επιδίωξαν άτομα του περιβάλλοντος Τραμπ με Ρώσους, στο πλαίσιο επιθυμίας της νέας κυβέρνησης να διερευνήσει τις συνθήκες για πιθανή αποκατάσταση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Χτες η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε ότι στις 11/1/17 ο Ερικ Πρινς, αδελφός της δισεκατομμυριούχου υπουργού Παιδείας Μπέτσι Ντε Βος και ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες μισθοφορικές εταιρείες στον κόσμο, της εταιρείας «Blackwater» (που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Academi») συναντήθηκε με έναν Ρώσο του περιβάλλοντος του Προέδρου Πούτιν στις Σεϊχέλες, με μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο βολιδοσκόπησης προθέσεων για διάφορα ζητήματα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πάντως, φέρεται πως «έκλεισαν» τη συνάντηση του Πρινς με Ρώσο που δεν κατονομάζεται, ώστε να βολιδοσκοπήσουν εάν η Μόσχα μπορεί να πειστεί να περιορίσει τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Συρία.

Ο Ε. Πρινς δεν είχε αναλάβει επίσημα ρόλο στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Ωστόσο, η αδελφή του έγινε υπουργός Παιδείας και ο ίδιος θεωρείται από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου, έχοντας χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του με τουλάχιστον 250.000 δολάρια.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι ο Πρινς δεν ήταν μέλος της ομάδας «μετάβασης» που είχε συσταθεί μέχρι την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ στις 20 Γενάρη. Δήλωσε επίσης άγνοια για συναντήσεις τέτοιου είδους στις Σεϊχέλες...

Χτες βράδυ, πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Τζον Τεφτ, ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί τη ρωσική «πόλη των Αστρων» για να μπορέσει να παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση την εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Soyuz-MC-04», με πλήρωμα τον Ρώσο κοσμοναύτη Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και τον Αμερικανό κοσμοναύτη Τζακ Φίσερ, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δηλώνοντας ότι εφόσον ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονται στο διάστημα, θα μπορούσαν να συνεργαστούν και στη Γη...

Μέσα σε όλα αυτά, οι κόντρες της νέας κυβέρνησης με στελέχη του Κογκρέσου συνεχίζονται, με βασικά «μέτωπα» τις τροποποιήσεις που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για θέματα υγείας και ασφάλισης και στο θέμα ακροάσεών της για το διορισμό του δικαστή Νιλ Γκόρσατς στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα δημοσκόπηση με οριακό προβάδισμα Σουλτς

Οριακό προβάδισμα μισής εκατοστιαίας μονάδας στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) δείχνει νέα προχτεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας «Insa» για την εφημερίδα «Bild», ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία (24 Σεπτέμβρη). Συγκεκριμένα το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς προηγείται με 32,5%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες με επικεφαλής την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ παίρνουν το 32% των ψήφων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Linke) και το ακροδεξιό - ρατσιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 6,5%.

Οι απανωτές δημοσκοπήσεις επιδιώκουν να καλλιεργήσουν «κλίμα» και να πολώσουν τους ψηφοφόρους, μπροστά και στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Μάη στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και στις 14 Μάη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, που θεωρούνται «προκριματικά» των εθνικών ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ομοσπονδιακές εκλογές, αφού με πληθυσμό 13 εκατ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας και οι ψηφοφόροι του αποτελούν το 1/5 των ψηφοφόρων της χώρας. Τα τελευταία 7 χρόνια συγκυβερνούν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του SPD.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ