ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περιοδεία του Τουσκ στα Βαλκάνια

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.--

Πριν έρθει χτες στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πραγματοποίησε μίνι περιοδεία σε βαλκανικές χώρες. Τη Δευτέρα μετέβη στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, συναντώντας τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ, με τον οποίο συμφώνησαν ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να τηρήσουν ενιαία στάση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας και ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Απρίλη για το Brexit θα πρέπει να γίνει «επίδειξη ενότητας». Ωστόσο, ο Τσεράρ τόνισε ότι δεν θα πρέπει στη διάρκεια των παζαριών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας να υποβαθμιστούν άλλα έργα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης, της ασφάλειας, της ενίσχυσης του κράτους Πρόνοιας, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και τον εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών της ΕΕ.

Την Τρίτη, ο Ντ. Τουσκ μετέβη αρχικά στα Σκόπια, όπου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα θα εστιάσουν στις προσπάθειες ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αντί να κλιμακώσουν τις εθνοτικές εντάσεις. Συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι έκανε συμφωνία με τα κοινοβουλευτικά αλβανικά κόμματα αποκτώντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέγοντας ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα ήταν θύμα εκβιασμού και επομένως ασταθής, επιφέροντας «βλαπτικές συνέπειες».

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέβη στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, συναντώντας τον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, με τον οποίο συζήτησαν τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, το Μεταναστευτικό και την επικείμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Τουσκ είπε πως η Βουλγαρία «συνιστά ίσως το καλύτερο παράδειγμα χώρας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Ο Ράντεφ σημείωσε πως η κλιμάκωση της έντασης ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό συνιστά «απειλή» για χώρες όπως η Βουλγαρία. Κατήγγειλε, επίσης, τις πρόσφατες προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να παρέμβει στις πρόσφατες βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές με τη στήριξη που προσέφερε σε νεοσύστατο κόμμα της τουρκόφωνης μειονότητας.

ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται οι «αντιτρομοκρατικές» έρευνες

Στην ταυτοποίηση του 22χρονου Ρώσου υπήκοου Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, που γεννήθηκε στην Κιργιζία, ως του βομβιστή αυτοκτονίας που σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε 49, τη Δευτέρα το μεσημέρι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ) στη Ρωσία προχώρησαν οι αρχές τις χώρας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σβετλάνα Πετρένκο. Η ίδια πρόσθεσε ότι «η ανάκριση ερευνά λεπτομερώς τις επαφές και τον κύκλο των γνωριμιών που είχε ο Τζαλίλοφ», ενώ και ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που βρέθηκε στη στάση του μετρό «Πλόσαντ Βαστάνια», επιβεβαιώνεται ότι τοποθετήθηκε από τον ίδιο. Ο Τζαλίλοφ εργαζόταν σε ιαπωνικά εστιατόρια, όπου, εκτός των άλλων, στρέφονται και οι έρευνες. Στο πλαίσιο αυτών χτες στην Αγ. Πετρούπολη συνελήφθησαν έξι πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας που είχαν έρθει στη Ρωσία για δουλειά, με την κατηγορία ότι στρατολογούσαν «τρομοκράτες» και διευκόλυναν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών. Ωστόσο, έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συλληφθέντες συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας. Επίσης, οι διασυνδέσεις του Τζαλίλοφ με την ισλαμική τρομοκρατία και το «Ισλαμικό Κράτος», ερευνώνται με βάση στοιχεία που βρέθηκαν σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διέθετε.

Συνάντηση των αρχών ασφαλείας της ΚΑΚ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες στη Μόσχα, έγινε η 14η συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της λεγόμενης Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Στη συνάντηση που προήδρευσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συμμετείχαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των εξής χωρών: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν και κυριάρχησε το θέμα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» με αφορμή και το μακελειό στο μετρό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΑΜΠΟΡΟΝ.-- Στις έρευνες βρετανικών μονοπωλίων φυσικού αερίου που αναζητούν την αξιοποίηση υπόγειων κοιτασμάτων στην Μποτσουάνα της νότιας Αφρικής, με τη μέθοδο της σχιστολιθικής υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), απέδωσαν χτες ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί το σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, δύο μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 βαθμών που έπληξε τη νοτιοαφρικανική χώρα. Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε επιφανειακός, με το εστιακό του βάθος να προσδιορίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έγινε αισθητός, δεν φαίνεται να προκάλεσε καταστροφές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, τον τραυματισμό 17 άλλων και υλικές ζημιές στο 20-80% των κτιρίων 20 χωριών στα περίχωρα της πόλη Μασχάντ του Βορειοανατολικού Ιράν προκάλεσε χτες σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών. Το βάθος της δόνησης προσδιορίστηκε στα 33 χιλιόμετρα. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν βαθιά ρήγματα σε δρόμους και κτίρια, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» μετέδωσε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές έχουν διακοπεί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σώθηκε χάρη στην έγκαιρη χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης ο πιλότος του «F-16» που συνετρίβη χτες κοντά στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Η Παλαιστινιακή Αρχή επικαλούμενη σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ανακοίνωσε χτες πως περικόπτει κατά το 1/3 τις αμοιβές δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομική «ασφυξία» σε χιλιάδες νοικοκυριά.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν από τις αρχές της βδομάδας διαδήλωση στο κέντρο του Βελιγραδίου σε βάρος του νεοεκλεγέντος Σέρβου Προέδρου (και απερχόμενου πρωθυπουργού) Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διαβλέποντας, όπως υποστήριξαν, κίνδυνο «απολυταρχικής» άσκησης της εξουσίας εκ μέρους του.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν χτες μετά από επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν. Τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 19, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η έκρηξη έγινε κοντά σε στρατιωτικό όχημα, ενώ σύμφωνα με την πακιστανική «Αυγή» την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση των Πακιστανών «Ταλιμπάν» (σ.σ. Tehreek-i-Taliban Pakistan).

ΓΑΛΛΙΑ
Διευρυμένο ντιμπέιτ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Κάλεσμα «αλλαγής σελίδας», «απελευθερώνοντας την ενέργεια των εμπόρων, των επιχειρηματιών», απηύθυνε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς και υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προχτές το βράδυ, στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση που έγινε τρεις βδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και των 11 υποψηφίων για την Προεδρία της χώρας.

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε το προεκλογικό του πρόγραμμα ως «πρόγραμμα χειραφέτησης. Ενα πρόγραμμα που θα μας ξαναδώσει την περηφάνια να είμαστε Γάλλοι».

Από τη μεριά της, η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν (που μαζί με τον Μακρόν εναλλάσσονται στις δημοσκοπήσεις στην πρώτη θέση), απευθυνόμενη σε όλους τους Γάλλους επισήμανε ότι «εσείς είστε ιδιοκτήτες (της χώρας), άρα έχετε δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να έχετε σύνορα». Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι δυνατόν οι Γάλλοι (εννοώντας φυσικά κωρίως το κεφάλαιο της χώρας) «να τα βγάλετε πέρα. Αλλά γι' αυτό πρέπει να ανακτήστε την εθνική σας κυριαρχία. Μη φοβάστε την ελευθερία», είπε, παραπέμποντας στις προτάσεις της περί αποχώρησης από την ΕΕ και αξιοποίησης έτσι (κατά τη γνώμη μιας μερίδας του γαλλικού κεφαλαίου) των περιθωρίων να διεκδικήσει η αστική τάξη πιο συμφέρουσες συμμαχίες και πιο πλεονεκτική θέση στις κόντρες για τον έλεγχο αγορών, πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο.

Στη συζήτηση ξεχώρισε η «θέρμη» με την οποία προτάθηκαν εναλλακτικές υπεράσπισης των στρατηγικών συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας, σε ένα φόντο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και διεργασιών - ανακατατάξεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό. Υπήρξαν ασφαλώς και πολλές προσπάθειες παραπλάνησης του λαού, με όλους τους υποψηφίους να προτάσσουν τις ανάγκες της «εθνικής οικονομίας», δηλαδή τις ανάγκες των γαλλικών μονοπωλίων στην αναμέτρησή τους με ανταγωνιστές και «εταίρους» που περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Αλλωστε, όλοι οι υποψήφιοι ανήκουν σε πολιτικούς χώρους που στο εργατικό και γενικά στο μαζικό κίνημα αξιοποιούν τις δυνάμεις τους για την υποταγή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας στις προτεραιότητες της μιας ή της άλλης μερίδας της ντόπιας αστικής τάξης.

ΗΠΑ
Εκτός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο Μπάνον...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαν «θερμόμετρο» ανεβοκατεβαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από νευραλγικές θέσεις εξουσίας. Μετά την αναγκαστική παραίτηση του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, με αφορμή τις σχέσεις που φέρεται πως είχε στο πρόσφατο παρελθόν με Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, χτες ήρθε η ώρα της «αποκαθήλωσης» του Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικής του Προέδρου Τραμπ (και πρώην στέλεχους της ακροδεξιάς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Breitbart News») από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Δεν δημοσιοποιήθηκε η αιτία, μόνο το γεγονός πως ο Μπάνον δεν θα συμμετέχει πλέον στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Ο Μπάνον κατηγορήθηκε πως είχε καταλάβει αντικανονικά στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μια θέση που κανονικά διατίθεται στον επιτελάρχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ή και στον διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών.

Στο μεταξύ εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και Ρεπουμπλικάνων στελεχών του Κογκρέσου, ώστε να προωθηθεί για ψήφιση, έως αύριο Παρασκευή, ένα αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την Υγεία. Επιπλέον, η Γερουσία προώθησε τμήμα της διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του δικαστή Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Φινλανδία

Τη συνεργασία Φινλανδίας - Κίνας σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η καινοτομία και οι έρευνες στην Αρκτική, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν οι ηγέτες των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη σκανδιναβική χώρα, πριν το ταξίδι του στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Φινλανδό Πρόεδρο, Σαόλι Νίινστο, τον πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα και εκπρόσωπο του φινλανδικού κοινοβουλίου, με τη δέσμευση να προωθηθούν περαιτέρω οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, το αμοιβαίο εμπόριο και οι επενδύσεις. Ενδεικτικά, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, «η Φινλανδία εκτιμά την πρωτοβουλία της Κίνας για τη δημιουργία της οικονομικής ζώνης "Δρόμος του Μεταξιού" και του θαλάσσιου "Δρόμου του Μεταξιού"».

Αυτή τη στιγμή η Φινλανδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην περιοχή της Σκανδιναβίας, ενώ η Κίνα είναι εδώ και 14 χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Φινλανδίας στην Ασία.

Επιπλέον η Κίνα θα δανείσει δυο γιγάντια πάντα, τα οποία θα φιλοξενηθούν σε ζωολογικό κήπο, ενώ ειδικοί θα ταξιδέψουν από την Κίνα στη Φινλανδία με σκοπό την ίδρυση ενός κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ