ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΛΑΡΙΣΑ
Παρουσιάστηκε η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για το Γυναικείο Ζήτημα

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή», που οργάνωσε η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ στις 28 Μάρτη. Η συγγραφέας του βιβλίου, Αλεξάνδρα Κολοντάι, υπήρξε αγωνίστρια του ρωσικού επαναστατικού κινήματος, μέλος του ΣΔΕΚΡ από το 1906, μετέπειτα ΚΚΡ (μπ), όπου διετέλεσε στέλεχος στο γυναικείο κίνημα. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε στα 1925 και αποτελείται από 12 προφορικές διαλέξεις για το γυναικείο ζήτημα, από την ίδια την συγγραφέα, σε φοιτήτριες που προετοιμάζονταν να δουλέψουν σε γυναικείους τομείς, στο Πανεπιστήμιο Σβερτλόφ.

Το βιβλίο παρουσίασε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας, η οποία επεσήμανε ότι η έκδοση αυτή είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική ως προς την ταξική ουσία και την ιστορικότητα της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, δηλαδή τη θέση της στην κοινωνική εργασία και ως παράγωγο αυτής στην οικογένεια, με βάση τον ειδικό της ρόλο στην αναπαραγωγή του ανθρώπου και τη σχέση της με το άλλο φύλο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους σχετικά με το Γυναικείο Ζήτημα και τις θέσεις του Κόμματος.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΚΕ από την ίδρυσή του στην ανάδειξη του Γυναικείου Ζητήματος: «Στον έναν σχεδόν αιώνα ζωής και ηρωικής δράσης, το ΚΚΕ υιοθέτησε τις θέσεις και κατευθύνσεις των θεμελιωτών της κομμουνιστικής ιδεολογίας Μαρξ - Ενγκελς για το γυναικείο ζήτημα από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, σε μια Ελλάδα που ήταν αδιανόητο να γίνεται λόγος για τη χειραφέτηση της γυναίκας, τη συμμετοχή στην ταξική πάλη, στην πάλη για την εξουσία, όταν τότε δεν αναγνωριζόταν στις γυναίκες ούτε το δικαίωμα της ψήφου. Να συνυπολογίσουμε ότι υπό το βάρος των σκοταδιστικών αντιλήψεων για τη γυναίκα και το ρόλο της στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία, με την έκταση του αναλφαβητισμού και των προλήψεων, οι θέσεις του ΚΚΕ ήταν πολύ τολμηρές, επαναστατικές στην κυριολεξία».

Αναφερόμενη στη θέση της γυναίκας στην ταξική καπιταλιστική κοινωνία σήμερα, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα οι σύγχρονες μορφές ανισοτιμίας έχουν άλλη έκφραση και μορφή σε σχέση με το παρελθόν, για παράδειγμα σήμερα πολλές γυναίκες σπουδάζουν, ή αρκετές αναχρονιστικές αντιλήψεις έχουν υποχωρήσει. Πρέπει όμως να σκεφτούμε με κριτήριο τους όρους που μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία η γυναίκα λαϊκής ένταξης ή καταγωγής. Η πολιτική που ασκείται, εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες πιεστικές ανάγκες των γυναικών για μια σειρά εργασιακές ανατροπές. Για παράδειγμα, ενώ οι μισθοί είναι ίδιοι για άντρες και γυναίκες, στο ίδιο επάγγελμα υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι στους οποίους κυριαρχούν μισθοί πολύ χαμηλότεροι του μέσου όρου και στους οποίους εργάζονται κατά 70-80% γυναίκες...».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκδηλώσεις τιμής για τον ΔΣΕ και την ΕΑΜική Αντίσταση

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Ιτέα Καρδίτσας στη θέση «Νεκροταφείο», όπου θάφτηκαν οι νεκροί καβαλάρηδες της Ταξιαρχίας Ιππικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οργάνωσαν την Κυριακή 2 Απρίλη η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Οι ήρωες μαχητές του ΔΣΕ έπεσαν μετά από σκληρές μάχες που έδωσαν στις 6, 7 και 8 Μάρτη του 1949 με ασύγκριτα υπέρτερες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, στα υψώματα του Ντομπρούζη και στην πεδιάδα γύρω από το χωριό Ιτέα. Οι πολυήμερες αυτές συγκρούσεις που πέρασαν στην Ιστορία με το όνομα «μάχη στο Ντομπρούζη», υπήρξαν η μόνη αποτυχημένη επιχείρηση που διεξήγαγε στην πολύχρονη δράση της η ταξιαρχία Ιππικού του ΔΣΕ, και της στοίχισε πολλές απώλειες.

Το ιστορικό της μάχης, με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι αξιωματικοί και οι μαχητές του ΔΣΕ, παρουσίασε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΔΕ του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Σωτήρης Στουρνάρας.

Από την ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Βαγγέλης Ξυδιάς, μέλος της ΤΕ, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Αυτό που μας δίδαξαν οι αγωνιστές σαν αυτούς που είναι θαμμένοι σ' αυτόν τον τόπο, είναι το να μην υποτάσσεσαι σε έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης, σε έναν αντίπαλο που μπορεί να φαντάζει πανίσχυρος. Εχουμε βαθιά εμπιστοσύνη στη δύναμη του δίκιου της εργατικής τάξης, του λαού μας».

Στη συνέχεια στεφάνι κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, και εκ μέρους του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Σ. Στουρνάρας.

Στην Τσαριτσάνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απρίλη, στην πλατεία της Τσαριτσάνης, η εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργάνωσε η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ για την προσφορά του χωριού στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Από την εκδήλωση στην Τσαριτσάνη
Από την εκδήλωση στην Τσαριτσάνη
Την εκδήλωση άνοιξε εκπρόσωπος της ΚΟΒ Τσαριτσάνης και ακολούθησαν τραγούδια του Αγώνα από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μετά το χαιρετισμό εκπροσώπου του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διαβάστηκε αφήγηση σχετικά με το ιστορικό της ομαδικής εκτέλεσης Τσαριτσανιωτών πατριωτών στις 12 Μάρτη 1943 από τους Ιταλούς φασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Θ. Σερδένη, μέλος της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της ιστορικής Τσαριτσάνης στην ΕΑΜική Αντίσταση και στον ΔΣΕ, αλλά και στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν ποιήματα από νεολαίους και ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφανιών και «ενός λεπτού σιγή» στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Αύριο Σάββατο:

-- Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), η ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 - Εκτιμήσεις και συμπεράσματα». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Καματερό, στο Κινηματοθέατρο «ΜΕΛΙΝΑ», η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής καλεί σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος - μετανάστευση - προσφυγιά». Θα μιλήσει η Σπυρέττα Παναγή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Κολωνού 3), οι ΚΟ Τύπου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι αναμνήσεις ενός κουρέα» (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Οι Οργανώσεις Παραμυθιάς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προβάλλουν το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», στη Γλυκή, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Τουριστικού Περιπτέρου.

  • Την Κυριακή 9 Απρίλη:

-- Στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Κολωνού 3) οι ΚΟΒ Τροφίμων - Ποτών της ΤΟ Βιομηχανίας καλούν σε σύσκεψη με θέμα: «Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τους κλάδους της βιομηχανίας, ώστε πιο αποτελεσματικά να προχωρήσουν η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η πάλη για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του δημαρχείου Λαγκαδά, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ».

-- Στις 11 π.μ., στου Ζωγράφου, στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας - ΑΛΕΞ), οι ΚΟ Ζωγράφου Αττικής του ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Πέντε Κρεμασμένους Αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου.

  • Τη Δευτέρα 10 Απρίλη:

-- Στις 11 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα περιοδεύσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών 2).

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ ΕΥΔΑΠ Αττικής καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της ΕΥΔΑΠ (Ιτέας 3, στάση Μετρό Πανόρμου), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, στέλεχος του Κόμματος.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη

Αύριο Σάββατο 8 Απρίλη, η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη, εκτελεσμένο μέλος της ΚΕ του Κόμματος, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 5 - 7.30 μ.μ. επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα και στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στο μνημείο στην πλατεία του Ν. Μπελογιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ