ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα

Επιστολή στην υπουργό Εργασίας και κινητοποίηση την Τρίτη στο υπουργείο ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων

Από τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των εργαζομένων του κλάδου, τον περασμένο Γενάρη

Eurokinissi

Από τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των εργαζομένων του κλάδου, τον περασμένο Γενάρη
Με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την παγίωση και επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της απλήρωτης εργασίας στον κλάδο, συνολικά την ένταση της εκμετάλλευσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 11/4 το Συνδικάτο θα πραγματοποιήσει αγωνιστική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του το Συνδικάτο υπογραμμίζει την αντεργατική «συμβολή» της σημερινής κυβέρνησης, στα βήματα των προκατόχων της. Οπως αναφέρει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ευθύνη για τις δεκάδες μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζονται στον κλάδο (μερική απασχόληση για πλήρες ωράριο, συμβάσεις μιας μέρας, διαλείπουσα εργασία, ενοικιαζόμενη δουλειά, κ.ά.).

Παράλληλα, προσθέτει πως κατόρθωσε «ό,τι καμιά έως τώρα κυβέρνηση. Ενώ το προηγούμενο διάστημα, από το 2010 μέχρι και πριν ένα χρόνο, όλες οι κυβερνήσεις νομοθέτησαν ή διατήρησαν τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων που επέβαλαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η δική σας επέτρεψε την εισαγωγή εξολοκλήρου απλήρωτης δουλειάς. Με τη δικαιολογία της "προσομοίωσης εργασίας" εργαζόμενοι δουλεύουν αμισθί, όπως συνέβαινε στη δουλοκτητική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ΙΕΚ που στέλνει προσωπικό σε μεγάλο αθηναϊκό ξενοδοχείο».

Συντονισμένα αντεργατικά χτυπήματα από κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες

Σχολιάζοντας τις προκλητικές αναφορές της κυβέρνησης περί «αντιμέτρων», την ίδια ώρα που ενισχύει συνεχώς το αντεργατικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου, το Συνδικάτο σημειώνει: «Πρόκειται για τα ίδια "αντίμετρα" που εφαρμόζετε εδώ και δέκα μήνες στην περίπτωση των εργαζομένων του "Athens Ledra", σε κάθε περίπτωση που κροίσοι πετάνε απλήρωτους στο δρόμο χιλιάδες εργατικές οικογένειες».

«Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση», προσθέτει, «που να απασχόλησε το υπουργείο σας και να μην έληξε με τους εργάτες να μετρούν ακόμη περισσότερες πληγές από αυτές που τους κατάφεραν οι μεγαλοεργοδότες».

Ενδεικτικά, το Συνδικάτο αναφέρει «ελάχιστα από όσα τις τελευταίες μόνο μέρες συμβαίνουν στην "πραγματική ζωή", μακριά από τα γραφεία των κυβερνώντων». Οπως το ότι στην Αμαλιάδα οι ξενοδόχοι απολύουν εργαζόμενους με πέντε έως δώδεκα χρόνια δουλειάς, για να τους αντικαταστήσουν με «δουλεμπορικά» συνεργεία, στη Ρόδο εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από πέρσι, σε όλη τη χώρα μεγάλα ξενοδοχεία παρουσιάζουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μια χούφτα εργαζόμενους ενώ οι υπόλοιποι «είναι φαντάσματα για τα ασφαλιστικά ταμεία», κ.ά.

Τέλος, ενόψει της κινητοποίησης που διοργανώνει στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, το Συνδικάτο επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Εβδομάδα των Παθών για την εργατική τάξη διαρκεί όσο και το βάρβαρο σύστημα που υπηρετείτε».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απαράδεκτη πρακτική καταβολής αμοιβής με κουπόνια

Την απαράδεκτη πρακτική καταβολής αμοιβής σε εργαζόμενους με κουπόνια κατήγγειλε με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας ότι ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αφού απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και έχουν φοροελαφρύνσεις.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι, κυρίως νεοπροσλαμβανόμενοι, λαμβάνουν τμήμα της αμοιβής τους με κουπόνια που εξαργυρώνουν σε σούπερ μάρκετ. Τα κουπόνια αντικαθιστούν το 20-25% του μισθού, και σε ετήσια βάση φτάνουν αθροιστικά τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που καταβάλλεται σε κουπόνια, μέχρι ενός ορίου, είναι αφορολόγητο για τις επιχειρήσεις, ενώ απαλλάσσονται και από την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι μέρος μόνο της εργασιακής ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει με την πολιτική τους τόσο η ΕΕ, αποκαλώντας την "κοινοτικό κεκτημένο", όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που την εφαρμόζει κατά γράμμα, υποκρινόμενη ότι δήθεν η περίπτωση της Ελλάδας συνιστά εξαίρεσή του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι στην ΕΕ και στην Ελλάδα πληρώνονται σε είδος με κουπόνια;

-- Πώς τοποθετείται στην πρακτική αυτή που περιορίζει το "κόστος εργασίας" για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπονομεύοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία;».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Παρέμβαση ενάντια σε επιχείρηση παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων, προκειμένου να καταγγείλει τη στάση της εργοδοσίας ενάντια στο Σωματείο των Εργαζομένων στην κατασκευή της μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V». Η Ομοσπονδία κατήγγειλε την εργοδοτική προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και απαίτησε την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε στον υπουργό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, η εργοδοσία («ΤΕΡΝΑ», «RECOBETON - ΚΟΛΛΙΑΣ», «ΙΟΝΝΙΤΑ ΚONSTANTIN») που κατασκευάζει τη συγκεκριμένη μονάδα, εδώ και δύο μήνες αρνείται να δώσει δουλειά στον πρόεδρο του νεοϊδρυθέντος εργοταξιακού Σωματείου και ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, Αλεξόπουλο Θεόδωρο, με αστείες δικαιολογίες.

Ηδη από τα τέλη του 2016, η εργοδοσία επιχείρησε να απολύσει τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή λόγω της δράσης του, αλλά αναγκάστηκε να κάνει πίσω μετά και την αντίδραση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί: Μετά την ίδρυση του εργοταξιακού Σωματείου στο χώρο, η εργοδοσία επανήλθε με διάφορες εκδικητικές πρακτικές απέναντι στα ιδρυτικά μέλη του εργοταξιακού Σωματείου. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων κατήγγειλε ότι η εργοδοσία αρνείται να δώσει χώρο στέγασης εντός του εργοταξίου στο Σωματείο. Αντί αυτού, χορήγησε χώρο στέγασης στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, δείχνοντας έτσι ότι προτιμά να έχει «βολικούς συνομιλητές», τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά όχι το Πρωτοβάθμιο Σωματείο που δρα στο χώρο και όπου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι.

Στη στάση της αυτή, η εργοδοσία ενισχύθηκε και από τη συμπεριφορά του τοπικού Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που ως... Πόντιος Πιλάτος παρέπεμπε τους συνδικαλιστές στα δικαστήρια, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση ότι θα συγκαλέσει άμεσα τριμερή συνάντηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 11 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

42χρονος οικοδόμος νεκρός σε εργατικό δυστύχημα

«Νέο εργοδοτικό έγκλημα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Ενας 42χρονος οικοδόμος, πατέρας 2 παιδιών, σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη, σε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας «καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα» σημειώνοντας ότι «αν και η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει στα τάρταρα, η εργοδοτική εγκληματικότητα έχει απογειωθεί».

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «την Τετάρτη 5 Απρίλη 2017 στο Γραμματικό, σκοτώθηκε ο συνάδελφος Xhihani Ronald, 42 ετών, από την Αλβανία, πατέρας 2 παιδιών. Κατά τη φόρτωση σκαφτικού μηχανήματος (τσαπάκι) σε φορτηγό, οι εργολάβοι δεν είχαν προσαρμόσει τις κατάλληλες ράμπες, λόγω κόστους, με αποτέλεσμα μια ράμπα να υποχωρήσει, να ανατραπεί το μηχάνημα και να χτυπήσει θανάσιμα το συνάδελφο στο κεφάλι».

Το Συνδικάτο επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα που εξασφαλίζει κάθε είδους προνόμια για τους μεγαλοκατασκευαστές, όπως με την πρόσφατη τροπολογία που εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη για τις κατασκευαστικές εταιρείες από τους αυτοκινητόδρομους, «διατηρεί σε πλήρη ισχύ όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο (...) κρατάει υποστελεχωμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υπάρχουν, με τις όποιες αρμοδιότητες έχουν απομείνει».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί «όλους τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας. Για ό,τι πέφτει στην αντίληψή τους να ενημερώνουν το Συνδικάτο, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα του κεφαλαίου. Παράλληλα, να ενισχύουμε το μέτωπο απέναντι σ' αυτήν την πολιτική που τους εργάτες τους υπολογίζει σαν μηχανές παραγωγής κερδών και να προτάσσουμε τον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργία για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Να πάρουν μέρος μαζικά αύριο Κυριακή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιείται στον κλάδο με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων για μια ακόμα Κυριακή καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η προσυγκέντρωση του ΣΕΑ ορίστηκε στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β - Πλ. Μητροπόλεως) στις 10.30 π.μ., ενώ ο Σύλλογος καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, κόντρα στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας, να διεκδικήσουν: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους με την απεργία της Πρωτομαγιάς, αλλά και με ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση στα νέα μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Αντίστοιχο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία απευθύνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στη Συνέλευση του σωματείου, την Κυριακή 23/4, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στο εμπόριο καλούν επίσης τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Λέσβου και άλλα κλαδικά σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ