ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία

Ενάντια στην απαγόρευση συγκέντρωσης του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε, χτες Παρασκευή 7 Απρίλη, παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου καταδικάστηκε η αντιδημοκρατική απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που είχε οριστεί για σήμερα Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, και του Χρήστου Κατσώτη, μέλους της ΚΕ και βουλευτή, συναντήθηκε με τον αρμόδιο σύμβουλο της πρεσβείας, επέδωσε και ανέπτυξε την καταγγελία του ΚΚΕ, προειδοποιώντας ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν μαζικές διαμαρτυρίες, αν η τουρκική κυβέρνηση επιμείνει σε απαγορεύσεις ή περιορισμό της πολιτικής δράσης του ΚΚΤ. Στο υπόμνημα που κατατέθηκε σημειώνεται:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) διαμαρτύρεται έντονα και καταδικάζει κατηγορηματικά την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορέψουν την πολιτική συγκέντρωση, που είχε ανακοινώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΚΚΤ) για το Σάββατο 8 Απρίλη, στη συνοικία Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης, για να προβάλλει τις θέσεις του για το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη, που είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.

Πρόκειται για δεύτερη απαγόρευση πολιτικής συγκέντρωσης του ΚΚΤ μέσα σε λίγες μέρες, μετά την απαγόρευση που ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές σε συγκέντρωση των κομμουνιστών στις 2 Απρίλη κι ενώ αυτό το διάστημα έχουν κλιμακωθεί συνολικότερα τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην πολιτική δράση του ΚΚΤ και την πάλη των εργαζομένων στην Τουρκία.

Ο ισχυρισμός του τουρκικού κράτους ότι η αιτία της απαγόρευσης της πολιτικής συγκέντρωσης του ΚΚΤ στις 8 Απρίλη είναι η αδυναμία να διατεθούν αστυνομικές δυνάμεις για την "περιφρούρηση της συγκέντρωσης" είναι προσχηματικός, αφού είναι γνωστό πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, όπως το ίδιο αναφέρει, δεν χρειάζεται τη συνδρομή της αστυνομίας για να οργανώσει τις συγκεντρώσεις του.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής των τουρκικών αρχών, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, θα σταθεί δίπλα του και θα υπερασπιστεί μαζί του το δικαίωμά του στην πολιτική δράση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ».

Μήνυμα αλληλεγγύης στους Τούρκους κομμουνιστές

Για αυτή την πρωτοβουλία της παράστασης διαμαρτυρίας, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε μήνυμα στην ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, στο οποίο τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά την αντιδημοκρατική απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν την πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΤ στις 8 Απρίλη και εκφράζει την αμέριστη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο Κόμμα σας, στους κομμουνιστές, τις κομμουνίστριες στην Τουρκία.

Σας ενημερώνουμε ότι το Κόμμα μας και η ΚΝΕ οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία και κατήγγειλαν για άλλη μια φορά την πολιτική της καταστολής του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν.

Είμαστε στο πλευρό σας και στηρίζουμε τους αγώνες σας».

ΣΟΥΗΔΙΑ
«Τρομοκρατική επίθεση» με φορτηγό

Ενα φορτηγό εισήλθε χτες το απόγευμα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους κεντρικούς εμπορικούς πεζόδρομους της Στοκχόλμης και έπεσε πάνω στη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος, παρασέρνοντας και ανθρώπους. Σύμφωνα με δηλώσεις της σουηδικής αστυνομίας σε τηλεοπτικό κανάλι, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 8 τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό και το πόσο σοβαρά ήταν.

Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 5 νεκρούς. Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς σε άλλο σημείο της πόλης, όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία. Δεν ήταν, ωστόσο, καθαρό αν τα δυο περιστατικά συνδέονται. Το περιστατικό αυτό θύμισε ανάλογα περιστατικά, στη Νίκαια της Γαλλίας και το Βερολίνο, που χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Πάντως, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόβφεν, είπε πως «η Σουηδία δέχτηκε επίθεση» και πως «όλα υποδηλώνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία και δήλωσε ότι «μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας».

Το φορτηγό ανήκει σε σουηδική εταιρεία ζυθοποιίας και, όπως είπε εκπρόσωπός της, νωρίτερα είχε κλαπεί, καθώς εκφόρτωνε προϊόντα σε ένα εστιατόριο. Λίγη ώρα μετά το συμβάν, έκλεισε το Μετρό της Στοκχόλμης και σταμάτησαν όλα τα τρένα από και προς τη σουηδική πρωτεύουσα, ενώ εκκενώθηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης. Επίσης, σουηδικά ΜΜΕ μετέδιδαν τη σύλληψη ενός άντρα και εντεινόταν το κλίμα τρομοφοβίας. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης έβγαλε ανακοίνωση που καταδικάζει την επίθεση και στην οποία σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή είναι ενάντια σε απλούς εργαζόμενους, είναι καταδικαστέα και καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες να τους χωρίσουν. Εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και τραυματισμένων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΣΙ
Δηλώσεις για «θετικό» κλίμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε χτες το πρωί στη Φλόριντα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μετά από πολύωρες συζητήσεις που είχαν στην εξοχική έπαυλη του Αμερικανού ηγέτη στο Μαρ Α Λάγκο. Επισήμανε πως οι δύο χώρες «έχουν χίλιους λόγους να κάνουν αποτελεσματικές τις σχέσεις τους και ούτε έναν για να τις χαλάσουν». Προσκάλεσε μάλιστα τον Αμερικανό ηγέτη επίσημα να επισκεφτεί την Κίνα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, πράγμα που ο πρώτος έκανε άμεσα δεκτό «με χαρά».

Ο Πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, διαπίστωσε ότι άρχισε να αναπτύσσεται φιλία με τον Κινέζο ομόλογό του.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά από δείπνο, οι Πρόεδροι Σι και Τραμπ φέρεται πως έθιξαν ακροθιγώς θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διεθνούς εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων το βορειοκορεατικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα, που αντιμετωπίζεται σαν «απειλή» από τις ΗΠΑ ώστε να εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και να εμβαθύνει τον ιμπεριαλιστικό της ρόλο. Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, με δεδομένη την «ενόχληση» του Προέδρου Τραμπ για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της Κίνας και τις προεκλογικές απειλές να επιβάλει δασμούς έως 45% σε εισαγόμενα προϊόντα, μεταξύ άλλων και από την Κίνα. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις για τη Συρία, ιδιαίτερα μετά από την χτεσινή αμερικανική στρατιωτική αεροπορική επιδρομή που έγινε σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας στην επαρχία Χομς. Ακόμα πιο μεγάλη αίσθηση προκάλεσε ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών που, αναφερόμενο στη Συρία, δεν ανέφερε επίσης τίποτε για την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Χομς, ζητώντας μόνο τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση της περασμένης Τρίτης με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναζητά τρόπους «ενεργειακής απεξάρτησης»

Με φόντο ευρύτερους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο φυσικών πόρων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πλευρές της «εθνικής ενεργειακής πολιτικής» που η Αγκυρα αναπροσαρμόζει, ώστε να μειωθεί η «ενεργειακή εξάρτησή» της, παρουσίασε προχτές ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αναδεικνύοντας τις αξιώσεις με τις οποίες το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί μερίδιο σε ευρύτερες «κόντρες» για την «αξιοποίηση» του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Σήμερα, η Τουρκία εισάγει πάνω από τα 3/4 της Ενέργειας που χρειάζεται, κατάσταση που επιδιώκει να αλλάξει, διεκδικώντας και ενεργότερο ρόλο στα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας μεταξύ Ανατολής - Δύσης.

Μεταξύ άλλων, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τις επενδύσεις στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), τις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Units - FSRU), αλλά και επεκτείνοντας την ικανότητα αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι σύντομα η Αγκυρα θα βγάλει ερευνητικά πλοία σε Μεσόγειο αλλά και Μαύρη Θάλασσα και απευθυνόμενους σε επιχειρηματίες από το χώρο της Ενέργειας, είπε: «Οσο περισσότερο ψάχνετε, τόσα περισσότερα θα βρίσκετε. Τώρα θα είμαστε πολύ πιο δραστήριοι σε γεωτρήσεις στην περιοχή μας». Ενώ σε άλλο σημείο συνέδεσε την εθνική ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας με δύο βασικά στοιχεία: «Την ισχυρή οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Αν διαχειριστούμε στη σωστή κατεύθυνση το ζήτημα της στρατηγικής εξάρτησης, ανοίγει ένα παράθυρο για μια σθεναρή εξωτερική πολιτική».

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός περιέλαβε στις νέες προτεραιότητες της Αγκυρας και την ανάπτυξη «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα, η τουρκο-κορεατική κοινοπραξία «Καλιον - Χανγουα» κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό και ανέλαβε την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας ηλιακής ενέργειας της Τουρκίας, που θα φτιαχτεί στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας, στην περιοχή Καραπινάρ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Ζούμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εντείνονται οι πιέσεις για παραίτηση σε βάρος του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, μετά τις χτεσινές διαδηλώσεις χιλιάδων Νοτιοαφρικανών που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και εταίρων ή υποστηρικτών της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο 85χρονος Νομπελίστας Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως η αστυνομία στο Γιοχάνεσμπουργκ έκανε χρήση σφαιρών καουτσούκ για να διαλύσει τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που είχε οργανώσει η αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία». Αναφέρθηκαν, επίσης, επιθέσεις περίπου 100 μελών του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) σε βάρος υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Παρόμοια κινητοποίηση με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ζούμα για διαφθορά έγινε χτες στην Πρετόρια, έξω από υπουργεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στο Κέιπ Τάουν πλήθος διαδηλωτών που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες κρατούσαν τις νοτιοαφρικάνικες σημαίες στο χέρι και φώναζαν «Ζούμα παραιτήσου»!

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Νότιας Αφρικής σε μη επενδυτική βαθμίδα (κατηγορία «junk», δηλαδή «σκουπίδια»), υποστηρίζοντας ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ