ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών

Με κλειστά σχολεία και κατεπείγουσες διαδικασίες, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε με εγκύκλιο τους διευθυντές σχολείων να προσδιορίσουν τα οργανικά κενά και πλεονάσματα της επόμενης σχολικής χρονιάς. Για διαδικασίες «fast track», με πραγματικές στοχεύσεις εντελώς διαφορετικές από τον «έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων» έκανε λόγο η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την απόσυρση της εγκυκλίου.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι από τη διαδικασία και από το περιεχόμενό της φαίνεται «πως η κυβέρνηση παίρνει πιο άμεσα στα χέρια της την υπόθεση της διαμόρφωσης των κενών και των πλεονασμάτων, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. (...) Επιδιώκουν να βγουν όσο γίνεται λιγότερα κενά και όσο γίνεται περισσότερα πλεονάσματα, που θα τροφοδοτήσουν την "κινητικότητα"».

Χτες το μεσημέρι, συνδικαλιστές από Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, στη συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου τούς ανακοινώθηκε πως τελικά θα δοθεί μία μικρή παράταση για τον προσδιορισμό κενών και πλεονασμάτων μέχρι 24 Απρίλη. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών, έλαβαν την απάντηση ότι γίνεται προσπάθεια την επόμενη σχολική χρονιά να είναι στα επίπεδα που κινήθηκαν φέτος - χρονιά κατά την οποία απολύθηκαν 4.000 εκπαιδευτικοί, ενώ ακόμα υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν μεταθέσεις και διορισμοί που θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, π.χ. 20 το πολύ μαθητές ανά τμήμα, επισημαίνοντας ότι και με την εγκύκλιο προωθείται ασφυκτικά το νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει τμήματα 27 - 30 μαθητών. Για τη δυνατότητα - αναγκαιότητα απόκλισης από αυτόν τον αριθμό, οι εκπρόσωποι του υπουργείου, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκαν μόνο στην περίπτωση των κτιριακών δεδομένων των αιθουσών.

Στο μεταξύ, στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τη συγκρότηση τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας, ορίζεται μεν πως η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας, που γίνεται στην Ε' τάξη του Δημοτικού, ισχύει έως και την Γ' τάξη του Γυμνασίου, ωστόσο διευκρινίζεται μεταξύ άλλων πως αν μέχρι την 1η Οκτώβρη του σχολικού έτους δεν έχει καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που επιλέχθηκε από τις δηλώσεις προτίμησης, οι μαθητές θα διδάσκονται «την ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης». Το παραπάνω και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από την εγκύκλιο έθεσαν οι εκπαιδευτικοί στη συνάντηση, και έλαβαν την απάντηση ότι είναι «ζήτημα πιστώσεων»...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τοποθετήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, η Διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, έφερε στο προχτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, προς συζήτηση την απόρριψη της ολοκληρωμένης οικονομικής συμφωνίας ΕΕ - Καναδά (CETA) και την προστασία της ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας. Χαρακτηριστικά, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν ότι δεν ξεγελούν κανέναν οι δήθεν καταγγελίες της συμφωνίας από τη διοίκηση της Περιφέρειας, όταν «η βρώμικη δουλειά έχει ήδη γίνει για λογαριασμό των μονοπωλίων» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να την προσυπογράφει.

Θύμισαν ότι στις 16 Ιούνη του 2016, σε συζήτηση που είχε γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταψηφίσει «την προώθηση αυτών των συμφωνιών, από τη σκοπιά των αναγκών της εργατικής τάξης». «Είμαστε συνολικά αντίθετοι στη CETA και όχι μόνο στο κομμάτι που αφορά στην προστασία της ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με την πρόταση της Διοίκησης. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υπογράψει την CETA στις 21 Οκτώβρη του 2016 και προωθεί την ολοκλήρωση και της TTIP. Ο κ. Σταθάκης τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού χαρακτήρισε θετική την επικείμενη συμφωνία. Η βρώμικη δουλειά έχει γίνει για λογαριασμό των μονοπωλίων και δεν ξεγελούν κανένα οι όποιες δήθεν καταγγελίες της CETA από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή της διοίκησης της Περιφέρειας», σημείωσε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Χρ. Αγγελονίδη.

Επίσης, στην προχτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τη Μελέτη καταγγέλλοντας ότι, όπως αναφέρει και η ίδια η εισήγηση, δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο που όφειλε να έχει και τόνισαν ότι η Περιφέρεια Αττικής «κινείται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση και στο θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και έρχεται να προωθήσει τα σχέδια της εκμετάλλευσής του στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων». Χαρακτηριστικά, η Αλ. Μπαλού υπογράμμισε: «Δημιουργούνται έτσι κίνδυνοι για το λαό, ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να συρθεί πίσω από το ένα ή το άλλο μονοπώλιο, πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, που στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους, υποβαθμίζουν τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αλλά και του περιβάλλοντος, οδηγώντας το σε καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικολογική καταστροφή, την οποία βίωσαν πριν από μερικά χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι στον Κόλπο του Μεξικού αλλά και δεκάδες άλλα».

Σημείωσε, επίσης, τη συνειδητή «αδυναμία» των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων, να επιβλέψουν ουσιαστικά την τήρηση και αυτών των δεσμεύσεων που οι ίδιες οι εταιρείες αναλαμβάνουν. Επεσήμανε ότι και μέσα από αυτό αναδεικνύεται ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον μπορεί να γίνει μόνο, όταν αυτός ο πλούτος θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και η αξιοποίησή του θα γίνεται για να εξυπηρετήσει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ξεκίνησε η Δημοτική Συγκοινωνία Καισαριανής

Μετά από προσπάθειες όλου του προηγούμενου διαστήματος να βρεθεί λύση για την επανέναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας, εξαιτίας της απόσυρσης λόγω βλαβών των λεωφορείων που διέθετε ο Δήμος Καισαριανής, ξεκίνησε αυτές τις μέρες την επαναλειτουργία της, ύστερα από την ενοικίαση νέου λεωφορείου από τον ΟΣΥ.

Σε πρώτη φάση το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και το δρομολόγιο που ακολουθεί είναι: Νεκροταφείο - Λ. Εθνικής Αντίστασης - Χίου - Ανδρέα Δημητρίου - Ευφρονίου - Ριζάρη - Β. Σοφίας - Β. Αλεξάνδρου - Γρηγορίου Θεολόγου - Εθνικής Αντίστασης - Νεκροταφείο. Το λεωφορείο ακολουθεί τις στάσεις που υπάρχουν από τον ΟΣΥ. Το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα, τόσο της διαδρομής όσο και του ωραρίου λειτουργίας, που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη Δημοτική Συγκοινωνία δωρεάν για τις μετακινήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ