ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ - «ΑΘΗΝΑΣ 2004»
Εργαζόμενοι - «σκλάβοι» στο όνομα της «εθνικής υπόθεσης»
  • Υπογράφτηκε,χτες, η συμφωνία ντροπής για εργασιακή ειρήνη και μεγαλύτερες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων
  • Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, να παρέμβουν αγωνιστικά, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, να παρεμποδιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που δρομολογούνται, με άλλοθι τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μνημόνιο ντροπής - όπως το χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - με το οποίο η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υπέγραψαν χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και μέλος του ΔΣ της «Αθήνα 2004», Χρ. Πολυζωγόπουλος και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου.

Βέβαια, η ΓΣΕΕ ζήτησε η τελετή υπογραφής να γίνει «σε χώρο δουλιάς» (στα διυλιστήρια Ασπροπύργου), αλλά με βάση τα όσα προβλέπει το μνημόνιο κάτω από το οποίο έβαλε τις υπογραφές της η ξεπουλημένη ηγεσία της, η τελετή έπρεπε κανονικά να γίνει στα γραφεία του ΣΕΒ. Εκεί όπου βρίσκεται ο φυσικός χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων του μνημονίου «συνεργασίας και συναντίληψης».

Το περιεχόμενο του μνημονίου δείχνει την ανησυχία της κυβέρνησης και του κεφαλαίου από τη δράση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα, δείχνει και την πλήρη ταύτιση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στην πολιτική πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το επαίσχυντο μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • «Τη συνδρομή της ΓΣΕΕ στη βελτιστοποίηση των μεθόδων ορθολογικής και παραγωγικής διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων και του εργατικού δυναμικού ενόψει των αλλαγών που αναμένονται στην αγορά εργασίας την περίοδο 2001 - 2004».

Δηλαδή «συνδρομή» που προετοιμάζει για συμφωνία για μεγαλύτερες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων.

  • «Τη συνδρομή της ΓΣΕΕ στη διαμόρφωση πολιτικών μεθόδων και προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης προσαρμοσμένων αφ' ενός στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση και αφ' ετέρου στις ανάγκες και απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τα χαμόγελα και τα μεγάλα λόγια περίσσεψαν, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου της ντροπής
Τα χαμόγελα και τα μεγάλα λόγια περίσσεψαν, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου της ντροπής
Κάτι που σημαίνει ότι το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα εξυπηρετήσει όπως και κάθε ευρωπαϊκό «πακέτο», την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

  • «Τη συνεργασία της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά θέματα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διασφαλίζοντας ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στη σταθερότητα, στη διαφάνεια και στην αναγνώριση του παραγόμενου έργου».

Πίσω από αυτή τη... συνεργασία κρύβεται η επιβολή της εργασιακής ειρήνης προς εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών στόχων των πολυεθνικών. Η απαγόρευση ουσιαστικά των κινητοποιήσεων με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Τη συνεργασία της ΓΣΕΕ σε προγράμματα κατάρτισης και διευκόλυνσης εθελοντών μεταξύ των εργαζομένων μέσα από την επόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δηλαδή τη... βοήθεια της ΓΣΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί απλήρωτη εργασία, στο όνομα της επίτευξης του λεγόμενου εθνικού στόχου των Ολυμπιακών Αγώνων.

  • Να διευκολύνουν με κάθε τρόπο για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας της ΓΣΕΕ που τυχόν θα ανακύψουν κατά την περίοδο διοργάνωσης και διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων.

Πρόβλεψη που στην ουσία σημαίνει συμφωνία για ωμή παρέμβαση της ΓΣΕΕ ενάντια στην αυτοτελή δράση των κλαδικών οργανώσεων και διαχείριση των προβλημάτων από την ίδια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών.

Η ΔΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) επισημαίνει: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θέλει να είναι ο συνομιλητής, ο διαπραγματευτής για τα προβλήματα που θα προκύπτουν. Με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι θα ξεπεράσουν τα εμπόδια των ανυπότακτων, των ασυμβίβαστων συνδικαλιστών, ιδιαίτερα των οικοδόμων αλλά και άλλων κλάδων που θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια των μελών τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα». Και η ΔΑΣ συμπληρώνει: «Το ταξικό κίνημα δεν εξουσιοδοτεί και ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να ξεπουλήσει κατακτήσεις που όταν οι εργαζόμενοι πάλευαν γι' αυτές, κάποιοι τότε αλλά και τώρα με τη στάση τους ακόμη και με τη δράση τους, τις υπονόμευαν».

«Οι εργαζόμενοι, ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ, συσπειρωμένοι στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, θα αγωνιστούν ενάντια σε όποιον θα αντιστρατεύεται τα δικαιώματά τους. Στην περίοδο προετοιμασίας αλλά και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αγώνας μας όχι μόνο δε θα περισταλεί αλλά αντίθετα θα είναι σε ένταση για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων αλλά και για διεκδίκηση λύσεων σε αιτήματά μας».

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι η κυριαρχία των πολυεθνικών, αλλά και η πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης και της πολύμορφης αξιοποίησης σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων λαών και χωρών. Υπογραμμίζει όμως, ότι «η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικό, δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν παγιωθεί στο διεθνή αυτό θεσμό, αλλά μπορεί και πρέπει να επιμείνει στην πάλη της ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική, δημοκρατική και φιλειρηνική αποστολή τους». Και τονίζει: «Η παρέμβασή μας σήμερα, χρειάζεται να είναι στην κατεύθυνση να προληφθούν οι χειρότερες συνέπειες για τους εργαζόμενους της χώρας μας. Οπως, η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, τα ατυχήματα από εντατικοποίηση και μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η καταστροφή του περιβάλλοντος, το χτύπημα των δημοκρατικών πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, η ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και η μετατροπή του ΟΕΚ σε γενική υπεργολαβική κατασκευαστική εταιρία.

Τέλος, η ΔΑΣ καλεί το εργατικό κίνημα, σε συνεργασία με άλλα μαζικά κινήματα, να παρέμβει αγωνιστικά, «ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, να παρεμποδιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται με άλλοθι τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Τι προβλέπει το απαράδεκτο μνημόνιο

Για να έχει ο αναγνώστης πλήρη αντίληψη για τη συμφωνία της ντροπής, παραθέτουμε ολόκληρο το 1ο άρθρο που περιγράφει το «αντικείμενο» του «μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας». Πρόκειται για την «καρδιά» αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας. Ταυτόχρονα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα άπταιστης «ΠΑΣΟΚικής γλώσσας», σε «εκσυγχρονιστική διάλεκτο». Γιατί, αντί η ηγεσία της ΓΣΕΕ να πει «συμφωνούμε, με όχημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να περάσουμε από τους απασχολούμενους - ασφαλισμένους στους απασχολήσιμους - ανασφάλιστους», το λέει μέσω «προσαρμογών στις νέες εποχές», «νέες τομές στην ιστορία», «νέας στρατηγικής επανατοποθέτησης» και διάφορα άλλα τέτοια.

Ολόκληρο λοιπόν το 1ο άρθρο λέει τα εξής (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

Οι στόχοι...

«Η ΓΣΕΕ, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων όχι μόνο για την εθνική προβολή και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και για την αντιμετώπιση άμεσων κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι αυτό της ανεργίας, αλλά και το πρόβλημα της προσαρμογής του ανθρώπινου δυναμικού στις οικονομικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές αλλαγές της νέας εποχής, έχει προγραμματίσει σειρά πρωτοβουλιών για την εκπόνηση ενός σχεδίου αξιοποίησης των διαδικασιών προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων με τους εξής βασικούς στόχους:

- Να διεκδικήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα είναι κρίσιμες, τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος όσο και για την αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων.

- Να υποβάλει προτάσεις που θα χαρακτηρίζονται αφ' ενός μεν από πρωτοτυπία στη σύλληψη λύσεων θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα, αφ' ετέρου από την επιθυμία να χαράξει μια νέα τομή στην ιστορία της, αναλαμβάνοντας ρόλους ευρύτερης σημασίας.

- Να προβάλει τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις αυτές στο πλαίσιο μιας γενικότερης νέας στρατηγικής επανατοποθέτησης της ταυτότητας και των λειτουργιών ενόψει της νέας εποχής.

- Να χρησιμοποιήσει τις πρωτοβουλίες της αυτές στο πλαίσιο μιας σύγχρονης στρατηγικής επικοινωνίας, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας εικόνας για τη φιλοσοφία και το ρόλο των συνδικάτων και των εργαζομένων στο σύγχρονο κόσμο».

Οι πρωτοβουλίες...

Οι πρωτοβουλίες τις οποίες έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των παραπάνω στόχων, εντάσσονται σε ένα συνολικό Σχέδιο Δράσης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αποτελούν τους παρακάτω 10 βασικούς άξονες:

1. Τρόποι με τους οποίους η ΓΣΕΕ μπορεί να αναλάβει έναν ευρύτερο ενημερωτικό ρόλο για την επεξήγηση στους Ελληνες εργαζόμενους της σημασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για τη διαμόρφωση νέων ευνοϊκότερων συνθηκών στην αγορά εργασίας της επόμενης δεκαετίας.

2. Προσδοκίες που μπορεί να έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι από την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

3. Συμβολή των εργαζομένων τόσο στην υλοποίηση των έργων της Ολυμπιάδας, όσο και στην αξιοποίηση της εμπειρίας τους για τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου με νέες ποιοτικές διαστάσεις και χαρακτηριστικά.

4. Εναλλακτικές λύσεις θεσμοθέτησης της συμμετοχής της ΓΣΕΕ τόσο στις διαδικασίες για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και στις διαδικασίες για την τέλεσή τους.

5. Συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και γενικότερα στην εφαρμογή νέου τύπου πολιτιστικών πολιτικών, μέσα από τις οποίες θα αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα προβλήματα καταπολέμησης της ανεργίας και αναβάθμισης υποβαθμισμένων σήμερα οικονομικά και κοινωνικά περιοχών.

6. Προώθηση της δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών φορέων για την παραγωγή και την εφαρμογή νέου τύπου σύγχρονων κοινωνικών πολιτικών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

7. Δημιουργία προϋποθέσεων ενσωμάτωσης και αλληλοσυμπλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση, των προβλημάτων της απασχόλησης μέσα από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

8. Συντονισμός μεταξύ των φορέων της υλοποίησης της Ολυμπιακής προετοιμασίας («Αθήνα 2004», κυβέρνηση) αφ' ενός και των διαφόρων κοινωνικών εταίρων αφ' ετέρου με τρόπο που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων, την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τη μεγιστοποίηση ωφελημάτων για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

9. Συμβολή της ΓΣΕΕ στην αύξηση της διαφάνειας και στη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ωφέλειας από την κατασκευή των έργων και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, με έμφαση την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού και την προοπτική χρήσης του από τους Ελληνες εργαζόμενους.

10. Δρομολόγηση διαδικασιών, οργάνωση μηχανισμών και δημιουργία πιθανώς νέων οργάνων αποτίμησης της εμπειρίας που θα προκύψει και των ευκαιριών που θα παρουσιαστούν για την αναδιάρθρωση της απασχόλησης στην Ελλάδα και τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών της αγοράς εργασίας στον 21ο αιώνα.

«Η Αθήνα 2004»

Η «Αθήνα 2004», με τη σειρά της:

- Εκτιμά ιδιαίτερα την επιθυμία της ΓΣΕΕ να ενισχύσει τις προσπάθειες της «Αθήνα 2004» και να συμπαρασταθεί στην υλοποίηση των στόχων της τελευταίας.

- Αναγνωρίζει ότι οι ενέργειες της ΓΣΕΕ μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη του εθνικού οράματος της καλύτερης οργάνωσης των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στην Αθήνα.

- Θεωρεί ότι οι προγραμματισμένες πρωτοβουλίες της ΓΣΕΕ είναι πολλαπλά χρήσιμες τόσο εθνικά όσο και ως συμβολή στο έργο και πρόγραμμα δράσεων της «Αθήνα 2004».

- Αναλαμβάνει να βοηθήσει τη ΓΣΕΕ με τα αρμόδια κατά περίπτωση στελέχη της και στο μέτρο της κυρίας τους απασχόλησης για την καλύτερη κάλυψη και υλοποίηση των πρωτοβουλιών της, και

- είναι έτοιμη να παρέχει έγκαιρα στη ΓΣΕΕ την αναγκαία, για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της, υποστήριξη, όπως προσδιορίζεται αναλυτικά στο άρθρο 2.

Στην παραπάνω κατεύθυνση των στόχων και πρωτοβουλιών και των δυο πλευρών, αντικείμενο του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης (εφεξής «Μνημόνιο») αποτελεί ο καθορισμός και η περιγραφή ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ «Αθήνα 2004» και ΓΣΕΕ σε κοινές υπηρεσίες ή δράσεις, που αφ' ενός αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και αφ' ετέρου προκύπτουν από τον συγκερασμό της ιδιότητας των δυο μερών.

Η «συνεργασία»

Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά αναφέρονται οι παρακάτω υπηρεσίες ή δράσεις:

  • Συνεργασία στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των εργαζομένων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δράση αυτή έχει ως στόχο την πρόκληση, παρακίνηση και διατήρηση του ενδιαφέροντος των εργαζομένων για τους Αγώνες.
  • Συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων και εν γένει αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, ενόψει των νέων αναγκών που θα παρουσιαστούν με την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών κατά την τέλεση των Αγώνων.
  • Συνεργασία σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας και εν γένει προστασίας των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στα Ολυμπιακά έργα και στις υπηρεσίες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • Συνδρομή σε θέματα βελτιστοποίησης των μεθόδων ορθολογικής και παραγωγικής διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων και του εργατικού δυναμικού ενόψει των αλλαγών που αναμένονται στην αγορά εργασίας την περίοδο 2001-2004.
  • Συνδρομή στη διαμόρφωση πολιτικών, μεθόδων και προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης προσαρμοσμένων αφ' ενός στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση και αφ' ετέρου στις ανάγκες και απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • Συνεργασία για τα εργασιακά θέματα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, διασφαλίζοντας ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την αναγνώριση του παραγομένου έργου.
  • Συνεργασία στη διαμόρφωση προγράμματος πολιτισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα όσων έχουν στόχο την ταυτόχρονη καταπολέμηση της ανεργίας και την αναβάθμιση οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένων περιοχών.
  • Συνδρομή στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος εργασιακού αθλητισμού, με τη θεματική κάλυψη του Ολυμπιακού πνεύματος και των στόχων και προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • Συνεργασία σε προγράμματα κατάρτισης και διευκόλυνσης εθελοντών μεταξύ των εργαζομένων, μέσα από την επόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Γενικώς, τα δυο μέρη, έχοντας υπόψη τους και αναγνωρίζοντας τις προσδοκίες και το όραμα των Ελλήνων, εντός της χώρας και απανταχού στον κόσμο, για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, εφάμιλλης της παράδοσης αυτών, δηλώνουν ότι επιθυμούν και προτίθενται να συνεργαστούν με καλή πίστη, να ανταλλάξουν μεταξύ τους την απαιτούμενη τεχνογνωσία και να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας της ΓΣΕΕ που τυχόν θα ανακύψουν κατά την περίοδο διοργάνωσης και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα υπόλοιπα άρθρα

Με το άρθρο 2 ρυθμίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο πλευρών. Προβλέπεται ότι η «Αθήνα 2004» θα παρέχει στοιχεία και πληροφορίες στη ΓΣΕΕ και θα την ενημερώνει εγκαίρως για τα αποτελέσματα των συνεννοήσεων με τη ΔΟΕ ή άλλους διεθνείς φορείς. Η ΓΣΕΕ θα συμμετέχει με εκπροσώπους της στις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας που διοργανώνονται κατά τις επισκέψεις της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.

Την ευθύνη για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών και δράσεων στο πλαίσιο του μνημονίου θα έχει Ομάδα Εργασίας που θα συσταθεί από τη ΓΣΕΕ και την «Αθήνα 2004», όπως προβλέπεται στο άρθρο 3. Η Ομάδα Εργασίας θα στελεχωθεί από την «Αθήνα 2004» και τη ΓΣΕΕ, είτε και με εμπειρογνώμονες και ειδικούς συμβούλους της επιλογής του κάθε μέρους και θα υλοποιεί τις προβλέψεις του μνημονίου (άρθρο 1) ή ακόμα και άλλες δράσεις που μπορεί να συμφωνηθούν από τις δύο πλευρές. Η «Αθήνα 2004» οφείλει να παραχωρήσει χώρο για την εγκατάσταση της Ομάδας.

Η ανταλλαγή πληροφοριών και η πρόσβαση στα γραφεία ή τους τόπους εκτέλεσης εργασιών αποτελεί δικαίωμα και των δύο πλευρών, σύμφωνα με το άρθρο 4 του μνημονίου. Η Ομάδα Εργασίας θα συντάσσει και θα υποβάλλει κάθε μήνα στην «Αθήνα 2004» και στη ΓΣΕΕ έγγραφη έκθεση («Μηνιαίο Δελτίο Προόδου»), στο οποίο θα περιγράφεται τι έγινε και τι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Μετά από έγγραφη συμφωνία της «Αθήνα 2004» ή της ΔΟΕ, θα επιτρέπεται στη ΓΣΕΕ η χρησιμοποίηση Ολυμπιακών συμβόλων, εμβλημάτων και σημάτων. Χορηγικά προγράμματα δεν μπορεί να υλοποιούνται από τη ΓΣΕΕ.

«Επικοινωνιακό» μπαράζ από την «Αθήνα 2004»

Με εμφανή την πρόθεση να καλυφθούν τα επικοινωνιακά «κενά» που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και με σκοπό να τονιστεί από την πλευρά της Γ. Αγγελοπούλου ότι «απαιτούνται θεσμικές τομές» στο οργανωτικό σχήμα που προετοιμάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας ηγεσίας της «Αθήνα 2004», από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το Μάη του 2000.

Η Γ. Αγγελοπούλου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «έχει χαθεί χρόνος», «υπάρχουν δυσλειτουργίες» και ότι «θα βγουν κίτρινες και κόκκινες κάρτες», αν η Οργανωτική Επιτροπή διαπιστώσει ότι «κάτι καθυστερεί». Οταν ρωτήθηκε, αν επιθυμεί τη σύσταση υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, παρέπεμψε στον πρωθυπουργό...

Απαντώντας σε ερώτηση για τις υπέρογκες δαπάνες Δημοσίων Σχέσεων (όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» ενδέχεται να δαπανηθούν 6,5 δισ. δρχ. το 2001 για τις δύο αυτές διευθύνσεις της εταιρίας) δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι χάθηκε χρόνος και δημιουργήθηκε αρνητική εικόνα στον κόσμο» και «η υποχρέωσή μας έχει να κάνει με την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας», προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει τις δαπάνες. Και συμπλήρωσε: «Ο,τι πρέπει να γίνει για να πετύχουμε τους στόχους μας, θα το κάνουμε»...

Μιλώντας για τις «θυσίες» που πρέπει να κάνουν οι Αθηναίοι ενόψει των αγώνων - όπως η ίδια δήλωσε προ ημερών στις Βρυξέλλες - είπε ότι ακόμα κι αν χρειαστούν θυσίες πρέπει να γίνουν (περιορισμός στις μετακινήσεις και στη στάθμευση των οχημάτων, κίνητρα να πάνε διακοπές και άλλα, που ίσως ακόμα δεν είναι γνωστά). Πάντως, η Γ. Αγγελοπούλου εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι «όσα αρνητικά υπάρξουν, θα ξεχαστούν τις 17 ημέρες των αγώνων». Και κατέληξε λέγοντας ότι σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, «οι κάτοικοι έμαθαν να συναινούν χωρίς πολεμική εκστρατεία».

Γ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Υπέρ βωμών και... πολυεθνικών!

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος, στην ομολογία του, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την υπογραφή του μνημονίου, το οποίο μεταβάλλει για 3,5 χρόνια τους εργαζόμενους της χώρας σε ομήρους της «μεγάλης ιδέας» των Ολυμπιακών Αγώνων, ως... μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της 83χρονης ιστορίας της ΓΣΕΕ! Δε δίστασε μάλιστα να δηλώσει, χωρίς ντροπή, ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης «αποτελεί ταυτόχρονα δικαίωση αγώνων, επιβεβαίωση ρόλων, αναβίωση ελπίδων».

Εξηγώντας - όσο περισσότερο βέβαια μπορούσε - τις έννοιες αυτές υποστήριξε ότι η υπογραφή του μνημονίου:

  • Αποτελεί δικαίωση αγώνων «γιατί επιβραβεύει τις καταβαλλόμενες προσπάθειες μιας ουσιαστικής συμβολής των εργαζομένων στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων», ξεχνώντας, βέβαια, να πει ότι οι εργαζόμενοι αντί επιβράβευσης αυτής της προσπάθειας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα, δεχόμενοι από την κυβέρνηση - με την ανοχή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ - το μπαράζ της ανατροπής των εργασιακών τους σχέσεων και του αποδεκατισμού του ασφαλιστικού τους συστήματος, μεταχειριζόμενοι μάλιστα ως ένα από τα βασικά προσχήματα την επιτάχυνση των έργων για την Ολυμπιάδα...
  • Αποτελεί επιβεβαίωση των ρόλων μας, επειδή «δεν είναι απλώς η ευόδωση μόχθων για να μη χάσει μια ακόμη ευκαιρία συνολικής επανατοποθέτησης και επαναξιολόγησης της σημασίας και της προοπτικής του Συνδικαλιστικού κινήματος», μιας επανατοποθέτησης βέβαια που σημαίνει - όπως δεν εξήγησε ο Χ. Πολυζωγόπουλος - την ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή της ΓΣΕΕ στις απαιτήσεις των πολυεθνικών...

Κι όλα αυτά - σύμφωνα με τον Χ. Πολυζωγόπουλο - γίνονται στο όνομα «ατόμων ανέργων και εργαζομένων που κάτω από τις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης των οικονομιών, της αποθέωσης της ανταγωνιστικότητας, κινδυνεύουν να τεθούν στο περιθώριο όχι μόνο των παραγωγικών διαδικασιών, αλλά και του συνόλου της οικονομίας, της δημιουργίας του πολιτισμού και του πλούτου»!

Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται στη φράση του προέδρου της ΓΣΕΕ που ακολουθεί, σύμφωνα με την οποία η θεσμοθέτηση του μνημονίου, αποτελεί «την εφαρμογή ενός νέου τύπου σύγχρονων πολιτικών για την προσαρμογή των εργαζομένων στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας εποχής», μιας εποχής δηλαδή που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γίνεται προσπάθεια να ευνουχιστεί, δεχόμενο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την «εργασιακή ειρήνη», την απλήρωτη εργασία, ώστε να εξασφαλιστούν όλο και μεγαλύτερα υπερκέρδη στις πολυεθνικές...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης

Σαν τις ασπίδες των ατάκτως υποχωρησάντων Περσών κατά τη μεγάλη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του υπουργείου Πολιτισμού, ότι ο χώρος στον οποίο προγραμματίζεται η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα ήταν θάλασσα όταν έγινε η μάχη και, συνεπώς, η εκτίμηση της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας» ότι το έργο θα καταστρέψει έναν ιστορικό τόπο είναι λανθασμένη.

Σε πολυσέλιδη, χτεσινή επιστολή της προς τον Ευ. Βενιζέλο, η εταιρία αναφέρει τα συμπεράσματά της από τη συνάντησή της με τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ στις 22 Φλεβάρη, κατά την οποία το υπουργείο, με τη βοήθεια γεωλογικών ερευνών, επιχείρησε να αποδείξει ότι ο χώρος που θα γίνει το Κωπηλατοδρόμιο ήταν ήδη θαλάσσιος από το 490 π.χ. Η συνάντηση προέκυψε μετά τις επιστολές της εταιρίας προς το ΥΠΠΟ, με τις οποίες αποδεικνυόταν, ότι, εκτός από οικολογικό έγκλημα, η κατασκευή του έργου στο Σχοινιά θα αποτελέσει και καταστροφή ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους της χώρας.

Η εταιρία σημειώνει ότι «η πεδιάδα όπου έγινε η μάχη του 490 π.Χ. είναι η σημερινή ενιαία και μη διαιρούμενη σε ιστορικό και σε μη ιστορικό τόπο». Και απευθυνόμενη προς τον υπουργό αναφέρει: «Δικό σας είναι το προνόμιο να τη διασώσετε και να τη διατηρήσετε για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς ανθρώπους και σας θα βαρύνει η ευθύνη εφαρμογής οιασδήποτε απόφασης που θα τη βλάψει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ