ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το κωπηλατοδρόμιο

Η μακέτα του κωπηλατοδρομίου
Η μακέτα του κωπηλατοδρομίου
Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλόγων για το θέμα της κατασκευής του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα και συγκεκριμένα στον υγροβιότοπο του Σχοινιά.

Τη στιγμή που η κυβερνητική προπαγάνδα παραποιεί τα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, η νέα επιστολή της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», η απόφαση του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και οι διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών επιστημόνων αποτελούν καταπέλτη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Συγκεκριμένα, η Αρχαιολογική Εταιρεία, με τη νέα επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο, αναφέρει τα συμπεράσματά της από τη συνάντησή της με τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ στις 22/2, κατά την οποία το υπουργείο, με τη βοήθεια γεωλογικών ερευνών, επιχείρησε να αποδείξει ότι το 490 π.Χ. ο χώρος που θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο ήταν ήδη θαλάσσιος. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «η συνάντηση προέκυψε μετά τις επιστολές της εταιρίας προς το ΥΠΠΟ, με τις οποίες αποδεικνυόταν ότι, εκτός από οικολογικό έγκλημα, η κατασκευή του έργου στο Σχοινιά θα αποτελέσει και καταστροφή ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους της χώρας».

Η Αρχαιολογική Εταιρεία, αφού μελέτησε τα στοιχεία που της έδωσε ο υπουργός, επισημαίνει ότι «οι γεωλόγοι, των οποίων η επικουρία ζητήθηκε κατά τη συνάντηση (σ.σ. με τον υπουργό Πολιτισμού), δεν προσφέρουν κανένα απολύτως στοιχείο με το οποίο να αποδεικνύεται ότι κατά το 490 π.Χ. μέγα μέρος της πεδιάδας του Μαραθώνος ήταν θάλασσα και ότι η επιφάνεια της πεδιάδας βρισκόταν κατά 6 μέτρα χαμηλότερα της σημερινής».

Και προσθέτει απευθυνόμενη προς τον υπουργό: «Δεν αντιτάξατε κανένα απολύτως ιστορικό επιστημονικό επιχείρημα σε όσα εκθέσαμε και αναθέσατε την ανασκευή των γραπτών μας σε επιστήμη, η οποία εκ των πραγμάτων δεν έχει αρμοδιότητα». «Αποδείξαμε, συνεχίζει, ότι η πεδιάδα ήταν και είναι ενιαία και ότι η αντίληψη των αρχαίων και των νεότερων δεν περιορίζει τη μάχη ούτε στο χώρο του Τύμβου ούτε στο δυτικό μέρος της. Υπενθυμίζουμε και την περί εύρεσης αιχμών βελών στη σημερινή επιφάνεια της πεδιάδας βιβλιογραφία. Η επιστημονική άποψη για τα ζητήματα αυτά είναι ομόφωνη... Η γεωλογική εκδοχή για τον περιορισμό του χώρου της μάχης στο δυτικό άκρο της πεδιάδας αποδεικνύεται χωρίς οιαδήποτε ιστορική ή αρχαιολογική αξία».

Και καταλήγει: «Η πεδιάδα όπου έγινε η μάχη του 490 π.Χ. είναι η σημερινή ενιαία και μη διαιρούμενη σε ιστορικό και σε μη ιστορικό τόπο. Δικό σας είναι το προνόμιο να τη διασώσετε και να τη διατηρήσετε για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς ανθρώπους και σας θα βαρύνει η ευθύνη εφαρμογής οιασδήποτε απόφασης που θα τη βλάψει».

Ανεπίτρεπτη η χωροθέτηση

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου κατά την οποία Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας στο Σχοινιά, διοργάνωσαν προχτές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οπως δήλωσε ο Κέβιν Στάντρινγκ, ειδικός σε θέματα υγροβιοτόπων, «πρόκειται για ένα περιβαλλοντικά καταστροφικό έργο του χειρίστου είδους. Ο καλαμιώνας της περιοχής του κωπηλατοδρομίου έχει έκταση ανάλογη με τον μεγαλύτερο καλαμιώνα της χώρας μου. Το 80% αυτού πρόκειται να καταστραφεί από τα ολυμπιακά κατασκευαστικά έργα». Η Πένι Σίμπσον, ειδική στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εντάξει το Σχοινιά στο δίκτυο "ΦΥΣΗ 2000" και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των οικοτόπων, επαναπλημμυρίζοντας την περιοχή, χωρίς την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στην παρέμβασή της δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα εμποδίσει το έργο παντοιοτρόπως, τόσο μέσα στη Βουλή με Ερωτήσεις όσο και με μαζικές κινητοποιήσεις.

Τέλος, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος ICOMOS, χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτη η χωροθέτηση του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας λόγω της αλλοίωσης που συνεπάγεται στο ύφος, τη μορφολογία και χωροταξική λειτουργικότητα της περιοχής και μόνο.

Ο ΕΟΤ δίνει τις πλαζ σε ιδιώτες

Στους ιδιώτες ετοιμάζεται να παραχωρήσει τις πλαζ των παραλιακών δήμων της Αττικής ο ΕΟΤ, μέσω της θυγατρικής, αλλά Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (ΕΤΑ ΑΕ), η οποία, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται και τις παραλίες των Δήμων Αλίμου, Βάρης, Βούλας, Καλυβίων και Π. Φαλήρου και προχωρά με γοργά βήματα στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη υπηρεσιών διαχείρισης (διαφήμιση, επικοινωνία, ψυχαγωγία, επισιτισμό) των ακτών.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών εκφράζουν την αντίθεσή τους, αν και από τις 17 Οκτώβρη 2000 είχαν συμφωνήσει με τον υπουργό Ανάπτυξης που εποπτεύει τον ΕΟΤ να προχωρήσουν σε ίδρυση θυγατρικών εταιριών, όπου θα συμμετέχουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με την ΕΤΑ και τους ιδιώτες, στους οποίους θα εκχωρούνταν οι παραλίες. Συνεπώς, ενώ στην αρχή είχαν συμφωνήσει οι δήμοι για το ξεπούλημα των πλαζ, στη συνέχεια, διαμαρτύρονται, επειδή πλέον δε θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο ...«φαγοπότι» που ετοιμάζεται.

Χαρακτηριστικό είναι το δελτίο Τύπου που απέστειλαν οι δήμαρχοι, σύμφωνα με το οποίο «είναι ανάγκη σήμερα να αναδιοργανωθούν οι πλαζ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο με τη συμβολή των δήμων και με την ουσιαστική κατοχύρωση του ρόλου τους». Ενώ, σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι «η αυθαίρετη πράξη της ΕΤΑ θέτει ζήτημα αξιοπιστίας και προκαλεί εύλογα την αντίδραση των Δήμων, που ζητούν να μην προχωρήσει η ΕΤΑ στην υλοποίηση της πρόκλησης και, αντίθετα, να προχωρήσει στην υλοποίηση του κοινού στόχου, όπως έχει καθοριστεί από κοινού στις γραπτές και προφορικές επικοινωνίες δήμων και υπουργείων».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη 1η Μάρτη, η ΕΤΑ είχε οργανώσει φιέστα, με στόχο να δώσει οδηγίες στους επιχειρηματίες - καλεσμένους, για τον τρόπο που θα εκμεταλλευτούν τις παραλίες! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στα «Αστέρια» Γλυφάδας, όπου σχεδιάζεται η επέκταση της ξενοδοχειακής μονάδας και η περίφραξη ουσιαστικά της παραλίας (την οποία θα απολαμβάνουν οι πελάτες του ξενοδοχείου και όσοι μπορούν να πληρώσουν), καταπατώντας δασική έκταση.

ΣΙΔΝΕΪ 2000
Μετά τους αγώνες ακολουθούν μηνύσεις

Δαπάνες ύψους 1,1 δισ. δρχ. έχει προβλέψει να δαπανήσει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ για νομικά έξοδα, καθώς οι μηνύσεις εναντίον της πέφτουν βροχή!

Η Μ. Αλεξίου, κάτοικος Σίδνεϊ κατέθεσε μήνυση κατά της Οργανωτικής Επιτροπής, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση 50.000 δολαρίων Αυστραλίας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η Μ. Αλεξίου υποστηρίζει ότι οι θέσεις στα στάδια που της δόθηκαν για την εναρκτήρια τελετή και την τελετή λήξης των Αγώνων, αλλά και για ορισμένα αγωνίσματα δεν ήταν αυτές για τις οποίες πλήρωσε. Η ομογενής ξόδεψε 9,2 εκατ. δρχ. για την αγορά εισιτηρίων.

Ακόμα, ο Ρ. Μπερτς, που οργάνωσε την εναρκτήρια τελετή και την τελετή λήξης των Αγώνων, πρόκειται να μηνύσει την Οργανωτική Επιτροπή, διεκδικώντας 37 εκατ. δρχ., ποσό που υποστηρίζει ότι του οφείλει.

Μήνυση εναντίον της Οργανωτικής Επιτροπής υπέβαλε και η εταιρία αθλητικών ειδών «Ρίμποκ», η οποία αποσύρθηκε από χορηγός των Αγώνων του Σίδνεϊ, επειδή οι οργανωτές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ρουχισμό για τους εθελοντές και από άλλη εταιρία, τη «Νάικ». Τέλος και η εταιρία Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων προσέφυγε στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας 277 εκατ. δρχ. επιπλέον από αυτά που της προσφέρθηκαν, για πνευματικά δικαιώματα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και 2004

Ημερίδα με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες και Ευκαιρίες Συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», διοργανώνει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, την Τετάρτη 14 Μάρτη, στην Αίγλη του Ζαππείου. Στην ημερίδα ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν στους δημάρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων της Αττικής τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την ΤΕΔΚΝΑ και αφορά στα προγράμματα των Δήμων της Νέας Νότιας Ουαλίας, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

  • Σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου μίλησε χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, η οποία - μεταξύ άλλων - ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα γίνει στο Ηράκλειο ημερίδα για τον εθελοντισμό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ