ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ

Εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου, χωρίς οπλισμό, από βάση στην Καλιφόρνια, με κατεύθυνση το μέσο του Ειρηνικού

Προχτεσινό πλάνο που διένειμε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό από το «USS Vinson», ενώ κατευθύνεται στη Χερσόνησο

Public Domain

Προχτεσινό πλάνο που διένειμε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό από το «USS Vinson», ενώ κατευθύνεται στη Χερσόνησο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με στόχο «να επαληθευτεί το αξιόμαχο των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων και να επιδειχθούν οι πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ» έγινε η προχτεσινή εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Minuteman III, χωρίς οπλισμό, από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια μέχρι την ατόλη Κβαγιαλέιν που βρίσκεται στο μέσο του Ειρηνικού.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε η επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλωστε, η χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα στρατιωτικά μέσα γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπου τις τελευταίες βδομάδες εκφράζονται ευρύτερες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και μεθοδεύσεις. Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» κατευθύνεται εδώ και μέρες στη Νότια Κορέα, όπου ήδη βρίσκεται το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Michigan», ενώ τις τελευταίες μέρες συνεχίζεται σειρά στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ με Νότια Κορέα αλλά και ΗΠΑ με Ιαπωνία, στο όνομα της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της «βορειοκορεατικής απειλής».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της δύναμης του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό, ναύαρχος Χάρι Χάρις, τόνισε χτες ότι το υπερσύγχρονο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD «θα καταστεί λειτουργικό εντός των ερχόμενων ημερών». Πρόκειται για το σύστημα του οποίου η εγκατάσταση στη Νότια Κορέα (250 χλμ. νότια της Σεούλ) ξεκίνησε νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένη, παρά τις έντονες ενστάσεις τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας.

Χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της Μόσχας για την «παρουσία των δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Βορειοανατολική Ασία και η αντιπολιτευτική πολεμική ρητορική της Πιονγιάνγκ».

«Ετοιμοι για υπεράσπιση των συμμάχων μας»

Μετά τη συνάντηση που έγινε προχτές το βράδυ στο Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και όλων των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι «δεσμευτήκαμε μαζί με υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αυξήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα για να πείσουμε το καθεστώς (για την ανάγκη) να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο δρόμο του διαλόγου». Τονίζεται ότι οι ΗΠΑ «επιδιώκουν σταθερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με ειρηνικά μέσα. Παραμένουμε ανοικτοί (στο να διεξαχθούν) διαπραγματεύσεις για αυτό τον στόχο», αλλά και ξεκαθαρίζεται: «Πάντως, παραμένουμε επίσης έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι «έχουμε εντοπίσει τέτοιες διατυπώσεις αλλά και το μήνυμα που μεταφέρεται σε αυτές με ελπίδα για επίλυση του κορεατικού πυρηνικού ζητήματος ειρηνικά, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων».

Ταυτόχρονα, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ Τσούι Τιανκάι, σε συνέντευξή του στο CNN, είπε ότι η σημερινή κατάσταση στη Χερσόνησο «αποτελεί πρόκληση για όλους μας, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλους» και «πρέπει όλοι να εργαστούμε για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα αυτό». Επανέλαβε ακόμα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη απέχουν από πράγματα που μπορεί να κλιμακώσουν τις εντάσεις ακόμα περισσότερο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Σε τροχιά «αναθεώρησης» των σχέσεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εδαφος για την «επαναδιαπραγμάτευση» των διμερών σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ στρώνουν οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως αποτυπώνεται σε όλο και συχνότερες παρεμβάσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών.

Μετά τις διαρκείς δηλώσεις υπουργών της Τουρκίας, αλλά και του Προέδρου της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, για το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ αλλά και για την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, αντίστοιχα μηνύματα - διαμόρφωσης νέας βάσης για τη διμερή συνεργασία - εκπέμπουν και οι Βρυξέλλες.

Ετσι, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ), στην οποία συμμετείχε και ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, τονίζεται ότι «η Ευρώπη δεν κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις την οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αναφορικά με την ένταξη στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε ότι «η Ευρώπη δεν είναι ισλαμοφοβική ήπειρος και δεν κλείνει την πόρτα στον τουρκικό λαό». Παρά τους προβληματισμούς, αποφασίστηκε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει κανονικά την ετήσια Εκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στις 2 Μάη.

Πάντως, τόσο στην ανακοίνωση όσο και στην ίδια τη συζήτηση αυτό που αναδείχτηκε ξανά είναι ότι προς το παρόν δεν επιδιώκεται ρήξη. Είναι ενδεικτικό ότι στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ακούστηκαν και απόψεις, όπως ότι η (προσωρινή) αναστολή των διαπραγματεύσεων θα έδινε τη «δυνατότητα» στην Τουρκία να αλλάξει την τρέχουσα πορεία της, αλλά και ότι μπορεί να προταχθεί η διατήρηση της παροχής στήριξης στις «δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας». Ακόμα, ως «εναλλακτικές» προτάσεις για τις διμερείς σχέσεις, ακούστηκαν η «διευρυμένη» Τελωνειακή Ενωση, η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, οι ανταλλαγές σπουδαστών και φοιτητών και η συνεργασία για την ασφάλεια και τη μετανάστευση κ.τ.λ.

Παρέμβαση για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ έκανε χτες και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στην Τουρκία έχουν «πλήξει σημαντικά» τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, όπως και τις «ευρω-τουρκικές σχέσεις». Μάλιστα, χαρακτήρισε «ασύμβατο με ένα συνταγματικό κράτος» την πρόσφατη σύλληψη Γερμανού ανταποκριτή στην Τουρκία.

Ενεργειακό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η διεθνής συνάντηση που οργανώνει για 8η συνεχή χρονιά στην Τουρκία η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», φέτος, το Φόρουμ μετονομάστηκε, από Ενεργειακή και Οικονομική Σύνοδος του «Αtlantic Council», σε «Σύνοδο Κωνσταντινούπολης του Atlantic Council».

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του «Atlantic Council» στην Τουρκία και διευθύντρια της Συνόδου, Ντέφνε Σαντικλάρ Αρσλάν, τόνισε ότι «δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε λύση χωρίς την Τουρκία, με αποτέλεσμα όχι μόνο ο ρόλος της Τουρκίας να γίνεται εξαιρετικά σημαντικός, αλλά και να μεγαλώνει η σημασία του στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία ως μεγάλη οικονομία στην περιοχή».

  • Η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε χτες σε πολύ υψηλό επίπεδο, μετά από απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει σταθερά τα τρία βασικά επιτόκια αλλά να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού για εξασφάλιση ρευστότητας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 12,25%.
ΓΑΛΛΙΑ
Ευρύτερες διεργασίες ενόψει

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα δημοσκόπηση που έγινε ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δίνει στον ευρωπαϊστή υποψήφιο της κίνησης «Εμπρός!» Εμανουέλ Μακρόν 60,5% και στην υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου (Front National - FN) Μαρίν Λεπέν 39,5%. Η προεκλογική καμπάνια των δύο «στρατοπέδων» εντείνεται, παράλληλα με ευρύτερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 11 Ιούνη (και ο β' γύρος στις 18 Ιούνη). Μέσα σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνουν επιλογές και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αποκλείστηκαν από τον α' γύρο της 23ης Απρίλη.

Ετσι, η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise)του Ζαν Λυκ Μελανσόν που προέρχεται από το οπορτουνιστικό σχήμα «Μέτωπο της Αριστεράς» και στηρίχτηκε από το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, καλεί σε εσωτερικό δημοψήφισμα των οπαδών της για τον β' γύρο, με επιλογές που περιλαμβάνουν «αποχή», «λευκό/άκυρο» και «ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν». Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού κόμματος Οικολόγοι - Πράσινοι (που συμμετείχαν μέχρι το 2014 στην κυβέρνηση του Ολάντ) Νταβίντ Κορμάντ κάλεσε την «Ανυπότακτη Γαλλία» σε «επαναπροσέγγιση» μπροστά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, δηλώνοντας ότι «θα χρειαζόταν μια μειοψηφία ή πλειοψηφία αρκετά ισχυρή» για να εμποδίσει την επόμενη κυβέρνηση να έχει «απόλυτες εξουσίες».

Αλλωστε, με δεδομένο ότι η κίνηση «Εμπρός!» δεν αποτελεί «κανονικό» κόμμα με την κλασική έννοια, ο συσχετισμός δυνάμεων στην επόμενη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί και το παζάρεμα με τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις, από τις οποίες ήδη εκφράζεται προθυμία για συνεργασίες, χωρίς απαραίτητα και συγκατοίκηση σε κοινή κομματική «στέγη».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ευρήματα ερευνών που προσπαθούν να προβλέψουν τη «συμπεριφορά» των οπαδών των άλλων κομμάτων στον β' γύρο. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Elabe» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη υποστηρίζει ότι το 53% όσων ψήφισαν Μελανσόν θα ψηφίσουν Μακρόν, το 16% Λεπέν και το 31% θα επιλέξει αποχή, λευκό ή άκυρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε προχτές ότι προωθήθηκε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ αίτημα που είχε υποβληθεί (μετά από παρέμβαση και Γάλλων δικαστών) για να διερευνηθούν κατηγορίες για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ από τη Μ. Λεπέν (που παραμένει ευρωβουλευτής), κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην άμεση άρση της ασυλίας της.

  • Ενοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς στο νησί Ρεϊνιόν (ανατολικά της Αφρικής) που ανήκει στη Γαλλία. Μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του άνδρα, βρέθηκαν διάφορα όπλα και συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών μολότοφ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής της Τουρκίας και μετά το δημοψήφισμα, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος χτες στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην ομιλία του, τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία και μετά το δημοψήφισμα μαρτυρούν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού.

Οι εξελίξεις αυτές είναι μέρος ενδοαστικών, ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αναδιατάξεων στην περιοχή, με ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, πολέμους στη Συρία και Ιράκ με επίδικο ποια καπιταλιστικά κράτη, ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακοί όμιλοι θα αποκτήσουν προβάδισμα για τον έλεγχο αγορών, πηγών και δρόμων Ενέργειας. Αυτό εξυπηρετεί και η συζητούμενη τελωνειακή ένωση.

Οποια αστική τάξη ή τμήματά της κι αν επικρατήσουν οι λαοί θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Επιπλέον, οι προκλητικές κινήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στην περιοχή, οι αμφισβητήσεις των ελληνικών συνόρων συνιστούν πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και δείχνουν πως οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων των δύο χωρών με αφετηρία τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση βάζει τους λαούς σε μεγάλες περιπέτειες.

Οι λαοί να βγάλουν συμπεράσματα και να εντείνουν την κοινή πάλη τους με βάση τα δικά τους συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ