ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής

Συνάντηση είχε χτες Πέμπτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειο Καπέλιο, στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου του Σώματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΚΚΕ, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών, οργάνωσης και εργασιακών ζητημάτων. Σχετικά με αυτά τα προβλήματα κατατέθηκε στις 26 Απρίλη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς στη Βουλή.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έθεσε τις συνέπειες που έχει η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα περιφερειακά αεροδρόμια στην ελληνογερμανική κοινοπραξία της «Fraport», σε βάρος τόσο της σωστής λειτουργίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων και εργαζομένων, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στα συγκεκριμένα αεροδρόμια, και κυρίως της Μυκόνου και της Σαντορίνης, λειτουργούν με υποτυπώδη και πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, που καθίσταται επικίνδυνος για τους πυροσβέστες, χωρίς καν να υπάρχουν γραφεία και γενικότερα ο απαραίτητος υποστηρικτικός εξοπλισμός για τη διεκπεραίωση και εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών τους.

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που μετατέθηκαν στις νησιωτικές υπηρεσίες και έχουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης, σχετικά με τη στέγαση και τη διατροφή τους. Εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο κλεισίματος και συγχώνευσης υπηρεσιών, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, τονίστηκε η πλήρης αντίθεση για τις πρόσφατες τροποποιήσεις του κανονισμού μεταθέσεων, που έγιναν εργαλείο ξεσπιτώματος των πυροσβεστών για την κάλυψη οργανικών κενών, χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις. Τέθηκε το ζήτημα των 121 πενταετών πυροσβεστών που έμειναν, μετά την έξοδό τους από τη Σχολή, στη διάθεση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για περίπου ένα χρόνο, καθώς επίσης αναλύθηκε και η πρόταση του ΚΚΕ για την οριστική λύση του εργασιακού προβλήματος, με μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών και παράλληλα πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών που υπάρχουν στην πυρασφάλεια της χώρας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριο Τερζούδη. Στη συνέχεια περιόδευσε σε όλα τα γραφεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο με τους πυροσβέστες.

Ο Χ. Κατσώτης τόνισε την αναγκαιότητα οργάνωσης του αγώνα των πυροσβεστών, προκειμένου να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν λύσεις στα εργασιακά τους προβλήματα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, και ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των πυροσβεστών.

Αναβλήθηκε η δίκη του δημάρχου Πατρέων

Ο δήμαρχος Πάτρας στα Δικαστήρια
Ο δήμαρχος Πάτρας στα Δικαστήρια
Αναβλήθηκε για τις 7 Δεκέμβρη του 2017 η δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος διώκεται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων του δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία. Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό νόμο, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014 επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, με απόφασή του, σημείωνε: «(...) κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζόμενων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (...) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων (...)». Στα Δικαστήρια, για να εκφράσει τη συμπαράσταση και τη στήριξή της στον δήμαρχο Πατρέων, βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, που αποτελούταν από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Ακόμα, στα Δικαστήρια βρέθηκαν μέλη των ΔΣ όλων των Σωματείων και Συλλόγων Εργαζομένων του δήμου.

Ο Κώστας Πελετίδης, σε δήλωσή του, ανάφερε ανάμεσα σε άλλα: «Οπως δεν δώσαμε τους φακέλους των εργαζομένων αορίστου χρόνου, διότι όπως λέγανε τότε οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θέλανε να γεμίσουν τη δεξαμενή από την οποία θα απέλυαν δημοσίους υπαλλήλους, δεν δίνουμε ούτε αυτούς τους φακέλους. Δεν θα διευκολύνουμε ούτε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραδίδοντας στοιχεία και φακέλους για να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, που στόχο έχει την απόλυσή τους».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Δημήτρης Αθανασιάδης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Ο δήμαρχος δεν έδωσε τα στοιχεία και πολύ καλά έκανε, διότι αυτό που επιδίωκαν οι κυβερνήσεις μέσα από τη διαδικασία των μνημονίων και επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση με τη διαδικασία της αξιολόγησης, είναι οι απολύσεις. Τα Σωματεία του δήμου στηρίζουν τον δήμαρχο με όλες τους τις δυνάμεις, διότι στέκεται αρωγός στις διεκδικήσεις τους, ενώ όπως είναι γνωστό, είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Στον «αέρα» η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών

Οι χτεσινές απαντήσεις της κυβέρνησης στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα επιτείνουν την ανησυχία των κατοίκων του νησιού

Μόνο ανησυχία θα πρέπει να προκαλούν στους κατοίκους της Ζακύνθου οι αοριστολογίες με τις οποίες απάντησε, χτες, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους τόνους των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί εδώ και έξι μήνες στο νησί, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε, όπως ανέφερε, να γίνεται πλέον λόγος για «υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα»!

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει συγκεκριμένες λύσεις και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, εν ανάγκη και νομοθετική πρωτοβουλία για την απαλλαγή «των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών της πόλης από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, τα ανταποδοτικά τέλη, με αναδρομική ισχύ και για όσο διάστημα η κατάσταση αυτή παραμένει ως έχει».

Ο υπουργός απάντησε ότι «το πρόβλημα πια έχει πάρει τον δρόμο της επίλυσής του», που είναι ο ΧΥΤΥ στο Λίβα, και ότι «ελπίζουμε πως στα τέλη στης άλλης εβδομάδας θα αρχίσει να λειτουργεί και μέσα σε 2 - 2,5 μήνες θα έχει λειτουργήσει και η ενδιάμεση λύση» με τον δεματοποιητή. Ενώ επέρριψε την «πρώτη ευθύνη» στην Τοπική Διοίκηση.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι ακόμα και να υλοποιηθεί η προσωρινή λύση με τον δεματοποιητή, κάτι που δεν φαίνεται, «οι τόνοι σκουπιδιών δεν μπορούν να απορροφηθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η δεματοποίηση των σκουπιδιών εγκυμονεί νέους κινδύνους». Επισήμανε ότι «το θέμα με τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ζακύνθου, αλλά συνολικότερο», προσθέτοντας ότι «ξέρουμε πως υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων, για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων» και στη Ζάκυνθο, όπως και ότι «θα μπει το δίλημμα στον κόσμο» από δήμαρχο, περιφερειάρχη και κυβέρνηση «ή να πληρώσουν για τα σκουπίδια, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ή αλλιώς θα ζουν με αυτήν την υγειονομική βόμβα».

Εξάλλου, σημείωσε, «από τη στιγμή που εμπλέκονται επιχειρηματικοί όμιλοι, από τη στιγμή που η διαχείριση των απορριμμάτων θα ιδιωτικοποιείται, θα εμπορευματοποιείται, τότε καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά σε τι επώδυνες καταστάσεις θα οδηγηθούν τα λαϊκά στρώματα στο ζήτημα των σκουπιδιών, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους χώρους αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, με μη ύπαρξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Σταμάτησαν οι έρευνες στο Αιγαίο

Σταμάτησαν χτες το πρωί οι έρευνες του Λιμενικού και της «Frontex» για τους εφτά αγνοούμενους του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Μήθυμνας. Δόθηκε δε εντολή στα πληρώματα των σκαφών που εκτελούν περιπολίες στην περιοχή να ερευνούν πιο εξονυχιστικά τους χώρους ευθύνης τους.

Εξάλλου, συνεχίστηκε και χτες για έβδομη μέρα η απεργία πείνας και δίψας των 12 προσφύγων από τη Συρία, στη Μόρια της Λέσβου. Το βράδυ της Τετάρτης, δύο από τους απεργούς πείνας και δίψας μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Μετά από τη χορήγηση πρώτων βοηθειών, ο ένας αποχώρησε, ενώ ο δεύτερος γύρισε στο σημείο όπου γίνεται η απεργία, αφού πρώτα υπέγραψε σχετικό έγγραφο.

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τιμούν τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944

Τους 200 κομμουνιστές που μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι για να εκτελεστούν από τους ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 τιμούν με διήμερες εκδηλώσεις οι δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Μάη, έχει ως εξής:

Το Σάββατο 6 Μάη:

-- Στις 6 μ.μ., στο Χαϊδάρι, πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Καισαριανή, αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στο Σκοπευτήριο.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Καισαριανή, μουσική εκδήλωση στο Σκοπευτήριο με τους «Υπεραστικούς».

Την Κυριακή 7 Μάη:

-- Στις 9.30 π.μ., στο Χαϊδάρι, έναρξη λαμπαδηδρομίας από το «Μπλοκ 15».

-- Στις 9.30 π.μ., στην Καισαριανή, συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

-- Στις 11 π.μ., στην Καισαριανή, υποδοχή των λαμπαδηδρόμων και εκδήλωση τιμής στο χώρο του μνημείου.

-- Στις 7 μ.μ., στην Καισαριανή, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ανοιχτό μάθημα Ιστορίας με θέμα «Από τον 1ο στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», από τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ