ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ»
Ικανοποιήθηκε ένα ακόμα αίτημα του κεφαλαίου

Αναμενόταν αργά χτες το βράδυ να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που παζαρεύει για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, για το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων που επιχειρούν να «ξεκαθαρίσουν» ελεγχόμενα το τοπίο των συσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, προκειμένου να εξασφαλιστούν κερδοφόρα πεδία δράσης για τα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ή «των βιώσιμων επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Βασικό στοιχείο που δείχνει τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τα νέα προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, είναι ότι στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τις χρεωμένες επιχειρήσεις εισάγει την «πρωτοφανή ευελιξία του Δημοσίου ως πιστωτή»! Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η ευελιξία» αυτή του Δημοσίου «εκτείνεται μέχρι και τη διαγραφή μέρους των απαιτήσεών του, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης», με ό,τι προμηνύει αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία και εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΝΔ είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, διότι, σύμφωνα με την εισηγήτριά της Ντ. Μπακογιάννη, που κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις του κόμματός της, το νομοσχέδιο δεν εξασφάλιζε τα ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων. «Εποικοδομητικές προτάσεις» για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» κατέθεσαν και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου. Η «αντισυστημική» Χρυσή Αυγή διά στόματος Ελ. Ζαρούλια εξέφρασε την αγωνία της «αν όντως οι προτεινόμενες διατάξεις ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επιχειρηματικών κλάδων της αγοράς».

Αυτήν ακριβώς τη στοίχιση των αστικών κομμάτων στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και πώς ο καυγάς τους αφορά την πιο αποτελεσματική διαχείριση των συμφερόντων του, σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημειώνοντας, όσον αφορά το νομοσχέδιο, ότι στόχος του είναι «η διασφάλιση των επιχειρήσεων που ακόμα έχουν "ψωμί". Μόνο γι' αυτές που σήμερα είναι ανταγωνιστικές, που μπορούν να είναι κερδοφόρες, να έχουν μέλλον έρχεται ο "εξωδικαστικός συμβιβασμός" να ρυθμίσει τα χρέη τους προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία», και βέβαια σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουν θέση οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες του κεφαλαίου. Υπογραμμίζοντας την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, υπογράμμισε: «Αλήθεια, έχετε διαγράψει ποτέ τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που αφορούν χρέη εργαζομένων προς την εφορία, χρέη εργαζομένων με μπλοκάκι στα ασφαλιστικά ταμεία; Οχι μόνο δεν το κάνατε, αλλά τους τιμωρείτε και με πρόστιμα. Αντίθετα, στους επιχειρηματικούς ομίλους που οφείλουν εκατοντάδες εκατομμυρίων, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της διαγράφει κατά 95% τόκους και πρόστιμα στις εφορίες και κατά 85% προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Ενώ υπενθύμισε την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και απέρριψε η κυβέρνηση, για κούρεμα τόκων αλλά και κούρεμα κεφαλαίου από στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ηθελαν να κάνουν επίδειξη δύναμης...

Κατάθεση για επίθεση του Φλεβάρη του 2013 στην Πάρο

«

Είναι μία οργάνωση που τα πιστεύω της είναι η μισαλλοδοξία, βάλλει κατά της διαφορετικότητας, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δε σέβεται την ανθρώπινη ζωή, όπως φάνηκε και από την επίθεση εναντίον μας εκείνο το βράδυ», κατέθεσε χαρακτηριστικά χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η Μαρία Τρούλου, που αναγνώρισε ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον της, τον χρυσαυγίτη βουλευτή Νίκο Μίχο, περιγράφοντας τα γεγονότα της 28ης Φλεβάρη 2013, στο λιμάνι της Παροικιάς Πάρου. Οπως είπε, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν πάει στο νησί με πρόφαση την κοπή βασιλόπιτας σε τοπική ταβέρνα, στην πραγματικότητα όμως, για να κάνουν επίδειξη δύναμης.

Η μάρτυρας, που τότε ήταν αναπληρώτρια νηπιαγωγός στη Νάουσα Πάρου, συμμετείχε στην πολυπληθή συγκέντρωση κατοίκων, γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, δημοτικών συμβούλων ενάντια στη Χρυσή Αυγή που απωθήθηκε από τα ΜΑΤ. Οπως περιέγραψε, τα ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα προς το μέρος των διαδηλωτών, ενώ πίσω τους ήταν «μαυροντυμένοι χρυσαυγίτες». Επίσης, ανέφερε πως πριν από τη συγκέντρωση οι διδασκαλικοί σύλλογοι διοργάνωσαν προβολή ντοκιμαντέρ για τη δράση των ναζιστών και φασιστών στην Ελλάδα.

Περιέγραψε ξεκάθαρα τη βάρβαρη επίθεση των χρυσαυγιτών εναντίον της και ενάντια στον διαδηλωτή Σάββα Μαυρίδη, που βρέθηκαν και οι δύο στο Κέντρο Yγείας του νησιού με σοβαρότατα τραύματα στο κεφάλι. Η ίδια είχε 10 ράμματα. Η μάρτυρας κατέθεσε: «Νιώθω κάποιον να με πιάνει από τα μαλλιά και να χτυπάει με ορμή το κεφάλι μου πάνω στο τοιχίο. Ζαλίστηκα και χάνω τις αισθήσεις μου(...) νιώθω και άλλο χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο, ενώ με είχε σηκώσει ο Μαυρίδης και πριν με πάρει στα χέρια του ο άλλος (...) άρχισαν να τρέχουν αίματα και είδα τον άνδρα που το έκανε (...) 1,90 ύψος, γεροδεμένος, πουκάμισο και τζάκετ, με γκρίζους κροτάφους και λακάκι στο πηγούνι»... Και συνέχισε «ήταν τόσο το μένος του, χτύπησε και τον Μαυρίδη καθώς προσπάθησε να με αποσπάσει από τα χέρια του». Αστυνομικοί που παρενέβησαν με γκλομπ δεν κατάφεραν αρχικά να τον σταματήσουν και στην προσπάθειά τους να τούς χωρίσουν, χτύπησαν την ίδια και τον Μαυρίδη. Τόνισε πως «αν συνέχιζε θα μπορούσα αυτήν τη στιγμή να είμαι παραπληγική από τον δράστη». Ανέφερε πως ο Μαυρίδης υπέστη κι άλλο χτύπημα στο κεφάλι από άλλο άτομο και σωριάστηκε, ενώ τραυματίστηκε κι ένας μαθητής.

Ενας δημοσιογράφος τής έδειξε φωτογραφίες που είχε τραβήξει από τον ερχομό των χρυσαυγιτών στο νησί, ρωτώντας την αν αναγνωρίζει κάποιον: «Αναγνώρισα τον δράστη της επίθεσης. Moυ λέει ο δημοσιογράφος "είσαι σίγουρη ότι είναι αυτός;" απαντώ "ναι" και μου λέει "Αυτός είναι ο Μίχος"». Απέφυγε όπως είπε να κατονομάσει τότε τον Μίχο επηρεασμένη από το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή και ειδικότερα από την πρόσφατη τότε αθώωση του Κασιδιάρη στο δικαστήριο για την επίθεση σε φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη. Η μάρτυρας τόνισε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που δέχτηκαν από την τοπική κοινωνία της Πάρου, από τους γονείς των παιδιών αφού χρειάστηκε να πάρει 10ήμερη άδεια, λόγω των σοβαρών χτυπημάτων του χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχου.

Γι' ακόμη μια φορά προκλητική ήταν η στάση των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών που επιδόθηκαν σε ...ανάκριση της μάρτυρα λες και αυτή ήταν η κατηγορούμενη για εγκληματικές πράξεις, με αποκορύφωμα συνήγορο υπερασπιστή που σχολίασε ότι αφού πήρε μόνο 10 μέρες ήταν καλά!

Νέο «δωράκι» σε επιχειρηματικούς ομίλους

Με τις καθιερωμένες διαδικασίες «στη ζούλα» όταν πρόκειται για δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά και αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, τροπολογία που προβλέπει την απαλλαγή των «επενδυτών» από παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα όπως το λαθρεμπόριο!

Συγκεριμένα, προβλέπει ότι οι εταιρείες του Δημοσίου που έχουν περάσει - ή πρόκειται να περάσουν - σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν είχαν καταλογιστεί κατά την περίοδο που οι μετοχές άνηκαν στο κράτος.

«Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Εξίσου προκλητικός ήταν και ο τρόπος που ήρθε η τροπολογία. Κατατέθηκε ως βουλευτική από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, και σε χρόνο μηδέν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για «κυβερνητική τροπολογία που η κυβέρνηση, αντί να έχει το θάρρος να τη φέρει ως υπουργική ρύθμιση, έβαλε έναν βουλευτή να την καταθέσει. Είναι μία τροπολογία τουλάχιστον περίεργη και τουλάχιστον φωτογραφική. Επί της ουσίας εντάσσεται στο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Ας έχει το θάρρος το υπουργείο Οικονομικών να φέρει υπουργική ρύθμιση αν το θεωρεί σοβαρό ζήτημα και να πει ποιους επιχειρηματίες και ποιους δημόσιους οργανισμούς αφορά που βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, και όχι μέσα από μία τέτοια τροπολογία να προσπαθεί και στα κρυφά και στα μουλωχτά να ελιχθεί σε αυτό το ζήτημα. Το ΚΚΕ ζητά να μην κάνει η κυβέρνηση δεκτή την τροπολογία και να τη φέρει, εφόσον τη θεωρεί σοβαρή, ως διαδικασία υπουργική, για να τη συζητήσουμε αναλυτικά και να δούμε τέλος πάντως ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις διατάξεις».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση σήμερα για τον Φιντέλ Κάστρο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο διοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουν οι Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Νίκος Μόττας, γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και Νίκος Ζώκας, γγ της ΕΔΥΕΘ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα Zelmys Maria Dominguez Cortina, ενώ θα προβληθεί βίντεο - ντοκιμαντέρ για τη ζωή του σπουδαίου Κουβανού επαναστάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ