ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2017 - Κυριακή 30 Απρίλη 2017
Σελ. /32
Ολοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς!

Στην Αθήνα στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!». Με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς ετοιμάζονται να διαδηλώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι, στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται τη Δευτέρα 1η Μάη, σε 80 πόλεις σε όλη τη χώρα, από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει επίσης στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κάλεσμα στις συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις θα αποτελέσουν την κορύφωση της βδομάδας δράσης που ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, στο πλαίσιο της οποίας Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες ξεδίπλωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών, με έμφαση στην πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους, για το περιεχόμενο του φετινού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και την ανάγκη να γίνει δική τους υπόθεση.

Βήμα κλιμάκωσης για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη

Στο επίκεντρο αυτής της παρέμβασης μπαίνει η ανάγκη η απεργία της Πρωτομαγιάς να δώσει μια μαχητική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 17 Μάη, να συμβάλλει στην ετοιμότητα των εργαζομένων για άμεση απεργιακή απάντηση, σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα για ψήφιση το νέο αντιλαϊκό πακέτο.

Παράλληλα, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, διαμηνύοντας ότι «δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους», αναδεικνύουν τον ενιαίο χαρακτήρα της επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση εντός των συνόρων, βάζουν στο επίκεντρο το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το περιεχόμενο του φετινού ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα εκφραστεί και μέσα από το πρόγραμμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση θα ανοίξει με το μονόπρακτο «Εξεύρεση εργασίας» του Μπρεχτ, ενώ μετά τις ομιλίες θα ολοκληρωθεί με δρώμενο που αναφέρεται στον πόλεμο, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία με προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία.

Εκδήλωση από σωματεία του κλάδου των Κατασκευών

Με μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα νέων οικοδόμων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η εκδήλωση που οργάνωσαν σωματεία στις Κατασκευές για την Εργατική Πρωτομαγιά, με θέμα το σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού. Στο χώρο του Συνδικάτου Οικοδόμων λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από την πλούσια δράση που ιστορικά ανέπτυξε ο κλάδος ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και την αλληλεγγύη προς τα θύματά του. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο μετανάστης οικοδόμος από την Αλβανία, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Ιλίου του Συνδικάτου Αθήνας, Ντέντε Σόκολ. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από συγκρότημα μελών του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με τραγούδια του αγώνα και της εργατικής τάξης, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τους συγκεντρωμένους με υψωμένη τη γροθιά να τραγουδούν τη «Διεθνή».

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου

Η αφίσα για την εκδήλωση που οργανώνει το ΣΕΤΗΠ αύριο Κυριακή
Η αφίσα για την εκδήλωση που οργανώνει το ΣΕΤΗΠ αύριο Κυριακή
Στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, μετά από ένα συστηματικό άνοιγμα όλες τις προηγούμενες μέρες μέσα στους χώρους δουλειάς, με εξορμήσεις, περιοδείες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο τις πρωτοβουλίες τους στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Σήμερα, Σάββατο

-- Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων οργανώνει πικετοφορία, στις 11 π.μ., στον πλάτανο (Αβέρωφ).

-- Το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει, στις 8.30 μ.μ., στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, εκδήλωση με ομιλία για την ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

-- Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί σε προβολή αντιπολεμικής ταινίας, στις 11.30 π.μ., στο «Cine Foskolos».

-- Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί σε προβολή ταινίας, στις 7 μ.μ., στη ΒΕΤΛΑΝΣ.

-- Αντιπροσωπεία σωματείων της περιοχής του Θριασίου θα επισκεφτούν, στις 12 μ., το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, στη σχολή μαθητείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνει ομιλία για την Πρωτομαγιά.

-- Η Γραμματεία Θήβας - Οινοφύτων του ΠΑΜΕ οργανώνει προβολή αντιπολεμικής ταινίας, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

-- Κοινή εκδήλωση διοργανώνουν, στις 7 μ.μ., στην πλατεία του Στίβους, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, το Σωματείο Εργαζομένων στην Παραγωγή Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Δασεργατών.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προβάλλει την αντιπολεμική ταινία «Ο χορός της τέφρας», στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

-- Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις 9 μ.μ., στο χώρο της πολιτιστικής λέσχης του Εργατικού Κέντρου.

Αύριο, Κυριακή

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει εκδήλωση, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110), με θέμα «1η Μάη 2017 - 10 χρόνια ΣΕΤΗΠ, διδασκόμαστε από την ιστορία του ταξικού κινήματος στον κλάδο, συνεχίζουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

-- Το Εργατικό Κέντρο Αρτας προβάλλει την ταινία «Και οι δήμιοι πεθαίνουν» στις 8 μ.μ., στην αίθουσά του.

-- Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Οι αναμνήσεις ενός κουρέα», στις 8 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου οργανώνει ποδηλατοδρομία «για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», στις 11 π.μ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε πολιτικό μνημόσυνο προς τιμήν των 120 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους το 1944, στις 10 π.μ., στην Αγία Τριάδα.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας διοργανώνουν εκδήλωση για τον πόλεμο και τη στάση της εργατικής τάξης, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο στην Πελασγία.

-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας οργανώνει εκδήλωση στις 12 μ., στα γραφεία του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλούν σε αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, στις 7.30 μ.μ., στο Σκέρο Γουβιών.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πεύκης (μέλος της ΟΓΕ), ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αμαρουσίου και ο Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού διοργανώνουν εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηλιακού Χωριού, με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη θέση της εργατικής τάξης.

-- Τα Σωματεία Οικοδόμων και Εμπορίου - Υπηρεσιών Αρκαδίας οργανώνουν σύσκεψη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Συγκεντρώσεις σε 80 πόλεις

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., μαρίνα

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., πλατεία Λαύρας

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Αργοστόλι, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δήλεσι, 10.30 π.μ., πλατεία

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10.30 π.μ., παραλία Λιμεναρίων

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ιθάκη, 10 π.μ., Βαθύ

Ικαρία, 12 μ., Αγιος Κήρυκος

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμπάκα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Κάρυστος, 11 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10 π.μ., Αη Μηνάς

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 10 π.μ., πλατεία

Μέγαρα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου

Νάουσα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., λιμάνι

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 10 π.μ., πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σαλαμίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων (αγάλματα)

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 11 π.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Πληθαίνουν οι υπογραφές από την Ελλάδα και χώρες της ευρύτερης περιοχής - Θα διαβαστεί στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υπογραφών από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής στη Διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» την Πέμπτη 27/4).

Το κείμενο της Διακήρυξης, που διακινείται μετά από πρωτοβουλία που πήρε το ΠΑΜΕ μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, θα διαβαστεί στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στις χώρες από τις οποίες υπογράφουν συνδικάτα.

Οι πρώτες υπογραφές στο κείμενο είναι οι εξής: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Ελλάδα), Ομοσπονδία Μεταφορών NAKLIYAT IS (Τουρκία), Ομοσπονδία Εμπορίου - Υπηρεσιών SOSYAL IS (Τουρκία), Ομοσπονδία Μετάλλου BIRLESIK METAL IS (Τουρκία), Αυτόνομη Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Τρόφιμα (Σερβία), Συνομοσπονδία SLOGA (Σερβία), Γενική Συνομοσπονδία GFTU (Συρία), Συνδικάτο Εκπαιδευτικών KTOEOS (Κύπρος), Συνδικαλιστική Οργάνωση WUCP (Παλαιστίνη), Συνδικαλιστική Οργάνωση USB (Ιταλία), Συνδικαλιστική Οργάνωση LEFT BLOCK (Αυστρία).

Επίσης, από την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη είχαν υπογράψει τη Διακήρυξη 11 Εργατικά Κέντρα, 7 Ομοσπονδίες και 86 σωματεία, αριθμοί που αναμενόταν να αυξηθούν τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, τη Διακήρυξη υπογράφουν δεκάδες συνδικαλιστές από την Τουρκία:

  • Ομοσπονδία Μετάλλου Τουρκίας Birlesik Metal Is. Ολα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο αναπληρωτής γγ Nuran Gυlenc, o oργανωτικός υπεύθυνος Alpaslan Savas, ο δικηγόρος Olcay Yanar, ο δικηγόρος Ahmet Ergin, ο οργανωτικός υπεύθυνος Erhan Delioglu, ο υπεύθυνος Συλλογικών Διαπραγματεύσεων Ozan Yilmaz, οι εκπρόσωποι εργασιακών χώρων Yusuf Risvan, Mehmet Kilic, Bulent Akarsu και Ozan Incedere, ο γραμματέας επιτροπής Σμύρνης Coskun Yilmaz.
  • Συνδικάτο Τοπικών Υπηρεσιών Genel-Is Sendikasi. Ο πρόεδρος περιοχής Gaziantep Ali Guducu, ο προέδρος Επιτροπής Πόλης Gaziantep Suleyman Gocmen, το μέλος Επιτροπής Πόλης Σμύρνης Ugur Nazlioglu, οι εκπρόσωποι εργασιακού χώρου Ilhami Gunduz και Suleyman Ates.
  • Συνδικάτο Τοπικών Υπηρεσιών, Belediye-Is Sendikasi. Ο πρόεδρος Επιτροπής Πόλης Gaziantep Ahmet Gokalp.
  • DISK Tekstil, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας. Ο πρόεδρος Επιτροπής Πόλης Nihat Bencan.
  • Konut-Is Sendikasi, Συνδικάτο Κτιριακών Υπηρεσιών. Ο πρόεδρος Alican Kayhan.
  • Egitim-Sen, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Εκπαίδευση. Ο πρόεδρος Επιτροπής Πόλης Αττάλειας Kadir Ozturk, ο πρόεδρος Kamuran Karaca, ο πρόεδρος Επιτροπής Mehmet Gunes, το μέλος Επιτροπής Cafer Gaglar, το μέλος Επιτροπής Burak Efeyurtlu.
  • ESM Συνδικάτο Ενέργειας - Μετάλλου. Το μέλος Επιτροπής Πόλης Σμύρνης Eren Karakus, το μέλος Επιτροπής Πόλης Σμύρνης Ahmet Uyanik.
  • Tum Emekliler Sendikasi, Συνδικάτο Συνταξιούχων Σμύρνης. Ο Mehmet Dusuncel.
  • SES Συνδικάτο Εργαζομένων στην Υγεία. Ο πρόεδρος Επιτροπής Πόλης Τσανάκαλε Yakup Tas.
  • Egitim-Is, Συνδικάτο Δασκάλων. Ο πρόεδρος Επιτροπής Πόλης Τσανάκκαλε Ahmet Mantas, ο πρόεδρος Παραρτήματος 1, Κωνσταντινούπολης Ali Sarac.
  • Buro Emekcileri Sendikasi, Συνδικάτο Υπαλλήλων Γραφείων. Ο γραμματέας Επιτροπής Πόλης Τσανάκαλε Mahmut Can, ο ταμίας Επιτροπής Πόλης Τσανάκαλε Mehmet Agca, ο πρόεδρος Επιτροπής Πόλης Τσανάκαλε Asiye Hazer Binzet, ο γραμματέας Εκπαίδευσης Επιτροπής Πόλης Τσανάκαλε Belgen Benli.
Πρωτοβουλίες στην Ελλάδα με τη συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών

Εκδηλώσεις, περιοδείες και συνεντεύξεις Τύπου με τη συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών οργανώνουν Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε Λέσβο, Σάμο, Κω καθώς και η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Οι σχετικές πρωτοβουλίες, που εντάσσονται στην προσπάθεια των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων να δυναμώνει η διεθνιστική αλληλεγγύη και να αναδεικνύεται ο κοινός εχθρός των εργαζομένων, θα κλιμακωθούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Δευτέρας, στις οποίες θα πάρουν μέρος οι συνδικαλιστές από την Τουρκία.

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου σχεδιάζει τις εξής πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή του Alican Kayhan, προέδρου του Συνδικάτου Κτιριακών Υπηρεσιών Konut-Is Sendikasi:

-- Σήμερα Σάββατο, στις 10.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου στην Κω και το απόγευμα περιοδεία στην Κάλυμνο και συναντήσεις με τα τοπικά Συνδικάτα. Επίσης, εκδήλωση από το Σωματείο Οικοδόμων Καλύμνου και το Εργατικό Κέντρο.

-- Αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., πολιτιστική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο για την Πρωτομαγιά.

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή του Ozan Ιncedere, συνδικαλιστή από το Συνδικάτο Μετάλλου Τουρκίας, προγραμματίζει τα ακόλουθα:

-- Σήμερα Σάββατο, περιοδεία το πρωί στο «hot spot» της Μόριας και στο camp του Καρά Τεπέ και συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.

-- Αύριο Κυριακή, συνάντηση το πρωί με εργαζόμενους και αγροτικούς Συλλόγους στο πολύκεντρο στην Αγ. Παρασκευή Λέσβου και εκδήλωση, το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης Burhan Aksakal.

Σε Ξάνθη και Κομοτηνή, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, με τους συνδικαλιστές από το Σωματείο Μετάλλου Τουρκίας Yusuf Risvan και Mustafa Tozkoparan, προγραμματίζουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

-- Σήμερα Σαββάτο: Στις 11 π.μ. περιοδεία στη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen στην Κομοτηνή και στην αγορά της Ξάνθης. Στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στον συνοικισμό Δροσερό Ξάνθης. Στις 8 μ.μ. εκδήλωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και του Συλλόγου Γυναικών στην Κομοτηνή. Στις 10 μ.μ. σύσκεψη στο χωριό Κένταυρος Ξάνθης.

-- Αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., εκδήλωση της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο.

Στεφάνια σε Πολυτεχνείο και Σκοπευτήριο Καισαριανής

Στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου και του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή θα καταθέσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μαζί με Συνδικάτα, τη Δευτέρα 1η Μάη, στις 9 π.μ. Στεφάνι στο χώρο του Σκοπευτηρίου θα καταθέσει, επίσης στις 9 π.μ., και η ΟΓΕ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Κεντρικού, Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Μεσογείων, Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο της Υγείας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Ανατολικού Τομέα.

Στύλους Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα των ΟΤΑ και της Δημόσιας Διοίκησης, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.

Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, προσυγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, έχουν οριστεί στις 10 π.μ., στα εξής σημεία:

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Εργατικά Σωματεία, Σωματεία Δημόσιου Τομέα, ΟΤΑ, Επιτροπές Αγώνα, Εκπαιδευτικοί, Υγεία.

Σταθμός ΗΣΑΠ: Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Περάματος, Συνταξιούχοι Πειραιά, ΕΒΕ, Σύλλογοι Γυναικών.

Αγία Τριάδα: Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Κορυδαλλού, Συνταξιούχοι Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογοι Γυναικών.

Πλατεία Κοραή: Λαϊκή Επιτροπή Α' Πειραιά, Επιτροπή Αγώνα ΠΑΠΕΙ, Σύλλογοι Γυναικών.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, απόφαση για συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία είχαν πάρει μόνο τα σωματεία στα τρόλεϊ. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) πήρε απόφαση για στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 9 π.μ. και 9 μ.μ. έως λήξη βάρδιας), όπως και στην Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός), όπου πάρθηκε απόφαση για στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 8 π.μ.). Στο Μετρό, το μεγαλύτερο σωματείο (ΣΕΛΜΑ) έχει πάρει απόφαση να μην κάνει τίποτα (!), ενώ εκκρεμούσαν οι συνεδριάσεις των άλλων σωματείων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Στην αντίπερα όχθη, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να παραμερίσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και να συμμετάσχουν μαζικά στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ