ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο Ηλίθιος» στην Καισαριανή

Συνεχίζονται οι προβολές τον Μάη από την Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο». Οι προβολές γίνονται στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών) και η είσοδος είναι ελεύθερη. Την Τετάρτη 3 Μάη θα προβληθεί η ρωσική ταινία, παραγωγής 2014, «Ο Ηλίθιος» του Γιούρι Μπίκοφ.

Ο υδραυλικός Ντμίτρι Νικιτίν, φτάνοντας ένα βράδυ σε μια εργατική πολυκατοικία με πρόβλημα διαρροής, αντιλαμβάνεται ότι το πολυώροφο κτίριο, που μέσα του στοιβάζει 800 ανθρώπους, πρέπει να εκκενωθεί, γιατί αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Ο Ντίμκα ταράζεται, τηλεφωνεί μες στη νύχτα, διασχίζει την παγωμένη πόλη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τους φτωχοδιαβόλους που είναι σαν να βγαίνουν ξανά από τις σελίδες του «Εγκλημα και τιμωρία», εκείνους που ο καπιταλισμός διαγράφει. Ο Ντίμκα πρέπει να ειδοποιήσει τη δήμαρχο, που μόνο εκείνη μπορεί να κινήσει τα νήματα της εκκένωσης και προσωρινής μετεγκατάστασης των ενοίκων. Εκείνη, όμως, γιορτάζει τα γενέθλιά της με φίλους πότες, κυνικούς και υποκριτές...

Ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στην άποψη που έχουν οι άλλοι για τον πρωταγωνιστή και τις πράξεις του και όχι φυσικά για τις ικανότητές του. Είναι ένας απόλυτα λογικός και σοβαρός άνθρωπος σε ένα παράλογο κόσμο. Οταν η "μάχη" ξεκινάει, οι περισσότεροι ήρωες αντιδρούν σύμφωνα με τα φυσικά τους ένστικτα: Να μείνουν ζωντανοί, να διατηρήσουν την ησυχία τους και τον τρόπο ζωής τους. Ξαφνικά, σε αυτή τη μάχη εμφανίζεται ένας στρατιώτης με έναν συγκεκριμένο κώδικα, τη συνείδησή του. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι σήμερα. Τους αποκαλούμε ρομαντικούς, αλτρουιστές, ιδεαλιστές ή απλά ανόητους και "ηλίθιους ", για να δείξουμε ότι δεν συμπεριφέρονται νορμάλ, σε μια εποχή που ο κυνισμός, ο φόβος και η αδιαφορία κυριαρχούν. Τέτοιοι "ηλίθιοι " υπάρχουν ακόμα στη χώρα μου και αυτό μου δίνει ελπίδα».

Πραγματοποιήθηκε η συναυλία υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κολοβού

Μια όμορφη συναυλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, την Τετάρτη 26 Απρίλη. Η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου και το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων» ερμήνευσαν έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, υπό τη διεύθυνση του βιολονίστα, ερευνητή και διευθυντή ορχήστρας Χρήστου Ηλ. Κολοβού. Η συναυλία ήταν ενταγμένη στις 13ες «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», που επιμελείται και διοργανώνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.

Η βραδιά ξεκίνησε με το έργο «Anaktoria» του Χρήστου Χατζή, για μεσόφωνο, βιόλα, τσέλο και πιάνο, που είναι μελοποίηση ενός ποιήματος της Σαπφούς και ανήκει στον κύκλο «Τρία τραγούδια σε ποιήματα της Σαπφούς». Στη συνέχεια, ακολούθησε με μια επιβλητική εισαγωγή των κρουστών το έργο «In Aeternam» του Ιωσήφ Παπαδάτου, για άλτο φλάουτο, μπάσο κλαρινέτο, κρουστά και πιάνο, που γράφτηκε το 2002 στη μνήμη του συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη (η 1η Συμφωνία του Δ. Δραγατάκη είναι αφιερωμένη στη νεολαία της ΕΠΟΝ, που πάλεψε ενάντια στον κατακτητή). Το πρώτο μέρος της συναυλίας έκλεισε με το έργο «Ψαλμός Η» του Θεόδωρου Αντωνίου, για μεσόφωνο, φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, τσέλο και πιάνο, βασισμένο σε κείμενα από την Παλαιά Διαθήκη.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το έργο «Fervore» του Γιώργου Τσοντάκη για πίκολο φλάουτο και πιάνο και ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό «ταξίδι» σε πίνακες του Ελ Γκρέκο. Μέσα από το έργο «Portraits by El Greco», για κλαρινέτο, βιολί, βιόλα, τσέλο και πιάνο, ο συνθέτης Γ. Τσοντάκης παρουσίασε μουσικά τους πίνακες «Τολέδο», «Πιετά», «Ο Χριστός και οι Αργυραμοιβοί», «Το Οραμα», «Ο Χριστός κουβαλώντας τον σταυρό», «Ευαγγελισμός».

Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων αποτελούν οι μουσικοί: Ναυσικά Τσάρα - φλάουτο, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης - κλαρινέτο, Θοδωρής Μιλκώβ - κρουστά, Στέφανος Νάσος - πιάνο, Δήμητρα Τριανταφύλλου - βιολί, Ηλίας Σδούκος - βιόλα, Μαρία Ανισέγκου - τσέλο.

Παρευρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Επίσης ο ακαδημαϊκός και συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου, ο συνθέτης και καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Ιωσήφ Παπαδάτος, ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, μέλος της Καναδικής Ακαδημίας των Γραμμάτων και των Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά και επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Σπουδών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρουμανικής Ακαδημίας, μεταξύ άλλων τιμών, Jacques Bouchard, οι αρχιμουσικοί Βύρων Φιδετζής και Ραφαήλ Πυλαρινός, οι πρωταγωνίστριες της Λυρικής Σκηνής Ιουλία Τρούσσα, Μάρθα Αράπη, Ελένη Σταμίδου και Μαρία Κατσούρα, ο επίτιμος γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού Νίκος Ζωρογιαννίδης, οι συνθέτες Θάνος Μικρούτσικος, Μπάμπης Κανάς, Νίκος Ξανθούλης και Νικηφόρος Νευράκης, ο εξάρχων της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής Χάρης Χατζηγεωργίου, οι παλαίμαχοι κορυφαίοι μουσικοί της Κρατικής μας Ορχήστρας και αυτής τής ΕΛΣ Ανδρέας Ροδουσάκης, Νίκος Γκίνος, Ηλίας Κολοβός και Παναγιώτης Στέφος, η διακεκριμένη ζωγράφος του ναΐφ και πρώην πρωταγωνίστρια της Κρατικής Οπερας της Βιέννης Σοφία Καλογεροπούλου και πλήθος ακόμη ανθρώπων της μουσικής, των τεχνών και των γραμμάτων.

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Ηταν 12 Μάρτη του 2005, όταν ο 73χρονος Σταύρος Κουγιουμτζής ξεκίνησε το στερνό ταξίδι. Με το μοναδικό μουσικό ήθος του ο Στ. Κουγιουμτζής δημιούργησε τραγούδια σπάνιας ομορφιάς, που τον καθιέρωσαν σαν ξεχωριστό, βαρύνουσας σημασίας δημιουργό στη νεότερη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Στη μακρά, γόνιμη πορεία του έγραψε περισσότερα από 200 τραγούδια, που τα περισσότερα έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αγκαλιάζοντας πλατιά κοινωνικά στρώματα. Ανάμεσά τους κομμάτια όπως τα «Κάπου νυχτώνει», «Ενας κόμπος η χαρά μου», «Οταν ανθίζουν πασχαλιές», «Τώρα που θα φύγεις», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Ηταν πέντε, ήταν έξι», «Χρόνια σαν βροχή», «Σου στέλνω χαιρετίσματα», «Με έκοψαν με χώρισαν στα δυο», κ.ά.

«Στα ψηλά τα παραθύρια» υπό την «επίβλεψη» του Γιάννη Λαμπράκη θα «ανέβουν» οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Λαϊκής Μουσικής Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, την Τετάρτη 3 Μάη και ώρα 8 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245). Είσοδος ελεύθερη.

Αναστηλώθηκε ο κίονας του μνημείου των Πτολεμαίων

Ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων παραδόθηκε στο κοινό, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας. Η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά την ταραγμένη περίοδο των Διαδόχων που ακολούθησε το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τις διαμάχες τους για την κυριαρχία της Ελλάδας, η νέα δυναστεία των Πτολεμαίων, με έδρα της την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προχωρά γύρω στα 270 π.Χ. στην ανέγερση μνημείου μπροστά στη Στοά της Ηχούς.

Με σκοπό την προβολή των ηγετών της στη συνείδηση των προσκυνητών του ιερού της Ολυμπίας, κατασκευάζεται κρηπίδα - πόδιο μήκους περίπου 20μ. και πλάτους 4μ., και στις γωνίες της ανεγείρονται δύο ιωνικοί κίονες ύψους περίπου 9μ., όπου τοποθετήθηκαν, αντίστοιχα, τα αγάλματα του Πτολεμαίου Β' Φιλάδελφου και της αδελφής και συζύγου του Αρσινόης. Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του στο ιερό, εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ