ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
«Μοχλός» της αντιπαράθεσης σε όλη την περιφέρεια

Η Ιαπωνία συνεχίζει να στέλνει συνοδευτικά πλοία για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» που πλησιάζει στην περιοχή

Στα τέλη Απρίλη, η Ιαπωνία είχε στείλει και το αντιτορπιλικό «Ασιγκάρα» (φωτ.) ως συνοδεία του «Vinson»

U.S. Navy

Στα τέλη Απρίλη, η Ιαπωνία είχε στείλει και το αντιτορπιλικό «Ασιγκάρα» (φωτ.) ως συνοδεία του «Vinson»
ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου πρώτες από όλους οι ΗΠΑ δυναμώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» προσεγγίζει την περιοχή, το επίσης πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Michigan» βρίσκεται ήδη σε λιμάνι της Νότιας Κορέας, ενώ πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, από βομβαρδιστικά μέχρι και αναγνωριστικά, συμμετέχουν σε απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού με τη Νότια Κορέα ή και την Ιαπωνία. Αλλωστε, τον Μάρτη, Σεούλ - Ουάσιγκτον προχώρησαν στις ετήσιες καθιερωμένες ασκήσεις «Foal Eagle» και «Key Resolve», διαθέτοντας δυνάμεις σημαντικά αυξημένες σε σχέση με άλλες χρονιές.

Χτες, το Πολεμικό Ναυτικό της Ιαπωνίας έστειλε ένα αντιτορπιλικό, το «Σαζανάμι», ως δεύτερο συνοδευτικό πλοίο για αμερικανικά σκάφη που συμμετέχουν στη νηοπομπή με το «Carl Vinson», συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στον ανεφοδιασμό τους κ.τ.λ. Προηγουμένως, η Ιαπωνία είχε στείλει και το πλοίο «Ιζούμο». Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη τέτοια αποστολή πολεμικών πλοίων που επιτρέπεται μετά από τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, οι οποίες έγιναν πέρυσι, παρέχοντας τη δυνατότητα στρατιωτικές δυνάμεις να βγαίνουν εκτός συνόρων, στο όνομα της υπεράσπισης της ασφάλειας της χώρας ή και συμμάχων της. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι η αποστολή επιδιώκει και να αναδείξει «τη δύναμη της ιαπωνο-αμερικανικής συμμαχίας για την ασφάλεια και να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα να προβεί σε περισσότερες βαλλιστικές ή πυρηνικές δοκιμές».

Στο μεταξύ, μετά τις νέες προχτεσινές αντιρρήσεις που εξέφρασε η Κίνα για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στην Κορεατική Χερσόνησο και η Ρωσία εξακολουθεί να εκφράζει έντονες διαφωνίες. Ο διευθυντής του τμήματος ελέγχου και μη εξάπλωσης όπλων του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε ότι «είναι προφανές πως η Πιονγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όσο βλέπει ότι απειλείται ευθέως (...) Είμαστε εντούτοις πεπεισμένοι ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο οφείλονται όχι μόνο στις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, αλλά και στην αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στη Βορειοανατολική Ασία από χώρες που ανήκουν αλλά και ειδικά από χώρες που δεν ανήκουν στην περιφέρεια».

Να σημειωθεί ότι χτες το «Ρόιτερς» φιλοξένησε μεγάλη ανάλυση, σύμφωνα με την οποία την αύξηση των «διαφωνιών» μεταξύ Κίνας και ΛΔ Κορέας μπορεί να διαδεχτεί μια μεγαλύτερη προσέγγιση Ρωσίας - ΛΔ Κορέας.

Τηλεφωνικές συνομιλίες

«Η επικίνδυνη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο» απασχόλησε «διεξοδικά» την προχτεσινή συζήτηση των Προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, αντίστοιχα, με τον πρώτο - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - να καλεί «για αυτοσυγκράτηση και χαλάρωση των εντάσεων». Ακόμα, «συμφωνήθηκε να οργανωθεί κοινή δράση με στόχο την επίτευξη διπλωματικών λύσεων και μια ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος».

Ακόμα, για την Κορεατική Χερσόνησο συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία και οι Πρόεδροι Κίνας και Φιλιππίνων, Σι Τζινπίνγκ και Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντίστοιχα.

Σημειώνουμε άλλωστε ότι οι κινήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την Κορεατική Χερσόνησο συνδέονται με τους ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού (βλέπε π.χ. πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μες στο Μάη αναμένεται να επισκεφτεί τη Μόσχα ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος, Ρ. Ντουτέρτε, όπου αναμένεται να υπογραφεί νέα συμφωνία διμερούς συνεργασίας στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας. Χτεσινή ανακοίνωση της φιλιππινέζικης κυβέρνησης αναφερόταν στη συνάντηση που είχαν στις 26 Απρίλη οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Ντελφίν Λορενσάνα και Σεργκέι Σόιγκου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια που έγινε στη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί καλωσόρισαν τις θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία και επισήμαναν τη «νέα ορμή» που θα δώσει σε αυτήν η επίσκεψη Ντουτέρτε στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες ότι ένας ακόμα Αμερικανός συνελήφθη πριν από μερικές μέρες με την κατηγορία των «εχθρικών αξιόποινων πράξεων με στόχο την υπονόμευση της χώρας».

ΗΠΑ
Δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου σε μια βδομάδα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο πλαίσιο αύξησης των απειλών και των πιέσεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με επίκεντρο τη ΛΔ Κορέας, προχώρησαν χτες στη δεύτερη, μέσα σε επτά μέρες, δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να μεταφέρει πυρηνική βόμβα.

Η δοκιμή πυραύλου τύπου Minuteman 3, επίδειξη δύναμης και προς άλλους ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, έγινε από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια στις 12.00 (τοπική ώρα), χτυπώντας «εικονικό» στόχο στην ατόλη Κουατζαλέιν στον Ειρηνικό Ωκεανό, 6.760 χλμ. μακριά.

Το πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, μετέδωσε πως η δοκιμή σχεδιάστηκε πριν 10 μήνες και ήταν η τελευταία που έγινε, στο πλαίσιο ελέγχου της ακρίβειας και της ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών να χρησιμοποιήσουν ένα οπλικό σύστημα που θεωρείται μέρος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ διαθέτουν 450 πυραύλους Minuteman 3.

«BUSINESS 20»
«Ακονίζονται τα μαχαίρια» για τη Σύνοδο Κορυφής των G20

Οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων των αναπτυγμένων και «αναδυόμενων» οικονομιών έδωσαν χτες στη Μέρκελ τις συστάσεις τους, απορρίπτοντας τον «προστατευτισμό»

Ενα πακέτο με πολιτικές προτάσεις των μονοπωλιακών ομίλων των 20 πιο ισχυρών και «αναδυόμενων» καπιταλιστικών οικονομιών (Βusiness 20) παραδόθηκε χτες - δεύτερη μέρα της συνάντησης των επιχειρηματιών των χωρών του G20 - στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, καθώς φέτος η Γερμανία βρίσκεται στην προεδρία των G20. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Αμβούργο τον Ιούλη, συναντήθηκαν αυτή τη βδομάδα στο Βερολίνο περισσότεροι από 700 εκπρόσωποι επιχειρήσεων και εργοδοτικών ενώσεων, από τη βιομηχανία έως τον τραπεζικό τομέα, ώστε να διαμορφώσουν κοινές προτάσεις προς τους ηγέτες των χωρών αυτών, «προκειμένου να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα» που καλούνται να πάρουν οι κυβερνήσεις.

Στο Φόρουμ Διαλόγου των B20 «ακονίζονται ήδη τα μαχαίρια» που θα βγουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, εξαιτίας της όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης και με τη συζήτηση που έχει φουντώσει για τα μέτρα «προστατευτισμού» και το «ελεύθερο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο». Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20, πριν από δυο μήνες στο Μπάντεν Μπάντεν, δεν είχε κατορθωθεί μια κοινή ανακοίνωση υπέρ του «ελεύθερου εμπορίου», εξαιτίας των ενστάσεων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Die Welt», στις προτάσεις των Β20 αναφέρεται: Τα μέλη των G20 «πρέπει οπωσδήποτε να επιμείνουν στη δέσμευσή τους για περιορισμό και απώθηση των μέτρων του προστατευτισμού». Αστικές κυβερνήσεις όπως στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, εκπροσωπώντας τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου, επιλέγουν να «απομακρυνθούν» από το «ελεύθερο εμπόριο» και να υιοθετήσουν πιο «εθνικές» πολιτικές. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αμφισβήτηση», είπε η επικεφαλής της εργοδοτικής ένωσης «Business Europe», Εμα Μαρκεγκάλια, σκιαγραφώντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων.

Επίσης είναι επικεφαλής της ειδικής ομάδας «Εμπόριο και Επενδύσεις» των Β20, η οποία έφτασε στο συμπέρασμα ότι: «Το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο και οι επενδυτικές δυνατότητες θα πρέπει να ενισχυθούν», ώστε η οικονομική ανάπτυξη να οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή της ευημερίας. «Ενα είναι σίγουρο: Ο προστατευτισμός και μία μερκαντιλιστική πολιτική (σ.σ. αστική θεωρία που δέχεται ως κύρια πηγή της οικονομικής ισχύος κυρίως τις εξαγωγές) δεν είναι σε καμία περίπτωση η λύση γι' αυτό», σημειώνει. Υπογραμμίζεται ότι ανάμεσα στα μέλη αυτής της ειδικής ομάδας είναι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια σημαντική δήλωση σε μια περίοδο που αυξάνουν οι αμφιβολίες για την πολιτική των ανοιχτών αγορών», τονίζει ο Μίκαελ Χιούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW). «Οι συστάσεις των Β20 θα δώσουν στην καγκελάριο Μέρκελ ισχυρά επιχειρήματα απέναντι σε ηγέτες που ασκούν κριτική στο ελεύθερο εμπόριο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

Επίσης, τονίστηκε ότι οι G20 πρέπει να δώσουν εντολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να βελτιώσει την εποπτεία του σε μέτρα προστατευτισμού της οικονομίας, όπως επίσης θα πρέπει οι χώρες των G20 να συμμορφώνονται με τις εμπορικές δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Τέλος, τις συζητήσεις των Β20 απασχόλησαν θέματα όπως η Ενέργεια και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι, η ψηφιοποίηση και η επέκταση της υποδομής, ζητήματα Υγείας. Ασχολήθηκαν επίσης εντατικά με την Αφρική, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας «στόχο» των μονοπωλιακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ