ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Την ερχόμενη Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 14 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υποδοχής των μαραθωνοδρόμων.

Με διακήρυξή της η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, «για να καταδικάσουμε την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της Ελλάδας και το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων».

Αναχώρηση πούλμαν

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.30 π.μ.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

-- 2οΔιαμέρισμα Αθήνας: 6.45 π.μ. Ν. Κόσμος - Φρατζή 68, 7 π.μ. Γούβα - Φιλολάου και Μετεώρων, 7.05 π.μ. Παγκράτι - Φιλολάου και Ιφικράτους.

-- Ιλιον: 6.50 π.μ. Δημαρχείο Πετρούπολης, 7 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου (Ιδομενέως), 7.05 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων, 7.10 π.μ. Καματερό - «Μελίνα».

-- Χαλάνδρι: 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ), 7.10 π.μ. εκκλησία Αγ. Παρασκευής.

-- Ν. Ηράκλειο - Ν. Ιωνία: 6.45 π.μ. Ν. Ηράκλειο - «Τρία Αστέρια», 7 π.μ. Νέα Ιωνία - ΟΤΕ.

-- Αγ. Δημήτριος: 6.30 π.μ. Δημαρχείο, 12 μ. Επιστροφή από τη Ραφήνα.

-- Πειραιάς: 6.15 π.μ. Δημοτικό Θέατρο, 6.30 π.μ. Κορυδαλλός - «Πλειάδες», 6.45 π.μ. Νίκαια - Περιβολάκι.

-- Κερατσίνι, 6.45 π.μ. πλατεία Λαού.

-- Ελευσίνα: 4 μ.μ. Δημοτικό Πάρκινγκ για Αγ. Παρασκευή.

Το πρόγραμμα της Πορείας

Το πρόγραμμα της Πορείας συνοπτικά έχει ως εξής: Στις 8 π.μ. η τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα, στις 8.30 π.μ. η εκκίνηση, στις 9.30 π.μ. άφιξη στη Ν. Μάκρη, στις 12 μ. στη διασταύρωση της Ραφήνας, στη 1.30 μ.μ. στο Πικέρμι, στις 2.30 μ.μ. στην Παλλήνη, στις 5.30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Ο τερματισμός θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με εκδήλωση υποδοχής, που θα περιλαμβάνει ομιλία, χαιρετισμούς και συναυλία.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

-- Την Κυριακή 21 Μάη πραγματοποιείται η Πορεία Ειρήνης της ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινήσει στις 10 π.μ., από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, με κατάληξη στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης καλεί την Κυριακή 14 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Νταμάρια). Η πορεία θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

-- Το Σάββατο 20 Μάη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αμερικανική βάση του Ακτίου, στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας στις 8.30 μ.μ., και συγκέντρωση με αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου της πόλης. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Αρτας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

  • Συνεχίζεται στο μεταξύ η διακίνηση του λαχνού της ΕΕΔΥΕ για την οικονομική ενίσχυσή της μέχρι τις 15 Μάη. Η κλήρωση θα γίνει τη Δευτέρα 22 Μάη, στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ.
Για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται σήμερα και τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική

-- Σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (Ευπόλιδος 10). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Το Σάββατο, 13 Μάη:

Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση, στα πρώην κρατητήρια ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Στη Λαμία

-- Την Παρασκευή 12 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Φθιώτιδας, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας.

Στο Κιλκίς

-- Η ΤΟ Κιλκίς καλεί σε βιβλιοπαρουσίαση την Παρασκευή 12 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο Κήπου. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Καθημερινές είναι οι συσκέψεις και οι συγκεντρώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ σε συνοικίες της Αττικής, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, τις θέσεις του Κόμματος και την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

-- Αύριο, Τετάρτη:

Στις 7 μ.μ., στη Νεάπολης Νίκαιας, στα γραφεία της ΚΟ (Ευρυπίδου 21), θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ., στη Ν. Ζωή Περιστερίου, στο καφενείο «Ξηρόμερο» (Εθν. Αντίστασης 175), θα μιλήσει ο Φίλιππος Φλουσκούνης, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας.

Στις 7 μ.μ., στο Πέραμα, στα γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Ειρήνης 73), θα μιλήσει ο Ιωνας Παπανδρεόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ., στον Πειραιά, στα γραφεία της ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος (Κριεζώτου 40), θα μιλήσει ο Δημήτρης Εφιεντζής, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά.

Στις 7.30 μ.μ., στον Κορυδαλλό, η ΚΟΒ Μαλαγαρδή καλεί στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κορυδαλλού (Κουντουριώτου 25). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μάλαμας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ρέντη καλεί στα γραφεία της (Νικολαΐδη 4). Θα μιλήσει η Κάτια Κρόκου, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ., στα Ασπρα Χώματα Νίκαιας, στα γραφεία της ΚΟΒ (Επταλόφου 40), θα μιλήσει ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ., στο Ζεφύρι, στην Αίθουσα Συλλόγου Γυναικών, θα μιλήσει ο Δημήτρης Τσιουμπρής, μέλος ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

-- Την Πέμπτη 11 Μάη:

Στις 7 μ.μ., στη Χαλκηδόνα Νίκαιας, στα γραφεία της ΚΟ (Μεσολογγίου 71), θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε η κατάθεση νέου μάρτυρα

Η κατάθεση του μάρτυρα Φώτη Ανδρεόπουλου, εκπαιδευτικού, εθελοντή καθηγητή στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά που λειτουργεί από το 2006, ξεκίνησε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας κατέθεσε για την έφοδο χρυσαυγιτών στο χώρο του σχολείου, όπου γίνονται μαθήματα στους μετανάστες, το καλοκαίρι του 2014, με βανδαλισμούς και συνθήματα της Νεολαίας Χρυσής Αυγής και συνέχισε καταθέτοντας στοιχεία για τις πολυάριθμες επιθέσεις χρυσαυγιτών εναντίον μεταναστών στον Πειραιά, οι οποίες εντάθηκαν από το 2012. «Αρχισαν να τους βρίζουν στο λεωφορείο, όταν ήταν εμφανές ότι ήταν μετανάστες. Δεν ήταν φαινόμενα συχνά, συστηματικά και οργανωμένα πριν το 2012. Μου το έλεγαν οι μαθητές μου, ότι στη στάση του λεωφορείου τούς σταματούσαν και τους έλεγαν "τι θέλετε εδώ" και τέτοια (...) μαθητές μας έλεγαν ότι φοβούνταν να έρθουν, γιατί θα μπορούσαν να τους χτυπήσουν (...)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας μίλησε για συγκεκριμένα περιστατικά επιθέσεων, την περίοδο του 2012 και μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τα οποία του κατήγγειλαν μαθητές του και σε πολλά από αυτά πήγε επιτόπου και βοήθησε τα θύματα των επιθέσεων.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η κατάθεση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου με τις ερωτήσεις των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών.

  • Αμεση ήταν, την Παρασκευή 5 Μάη, η αντίδραση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, σχετικά με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης για «να παραχωρηθεί κατάλληλος χώρος, κυριότητας του υπουργείου Υγείας» για τη διεξαγωγή της δίκης. Οι συνήγοροι καταγγέλλουν τη νέα εξαγγελία μεταφοράς της δίκης και επιμένουν αδιαπραγμάτευτα στην άμεση, πλήρη και οριστική διεξαγωγή της στο φυσικό της χώρο, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.
Κινητικότητα και κόντρες στην «κεντροαριστερά»

Συνεχίζονται η κινητικότητα και οι κόντρες στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΣΥ) για το πώς και με ποιους να προχωρήσει η τέτοια ανασύνθεση της εγχώριας «κεντροαριστεράς», το πού θα κολλήσουν στη γενικότερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε της απόφασής της για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν σε κορυφαία όργανα του κόμματος, επιμένοντας ότι με το δικό της σχέδιο η ΔΗΜΣΥ «διευρύνει τα ερείσματά της στην κοινωνία». Ολα για «συνεννόηση και διαμόρφωση εθνικής γραμμής», αφού «μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί αυτό να το επιτύχει», με συμμετοχή και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο πρ. γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ένας από τους διαφωνούντες, αρθρογραφώντας στα «Νέα», προειδοποίησε ότι «αν δεν ενωθούμε θα λεηλατηθούμε», λέγοντας ότι «το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με συμφωνίες κορυφής» και βάζοντας στόχο «το ΠΑΣΟΚ να γίνει καταλύτης για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας».

Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη Συντονιστική Γραμματεία και την Επιτροπή των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» (μια από τις 5 συνιστώσες της ΔΗΜΣΥ) ανακοίνωσαν 5 μέλη της (Π. Αθανασόπουλος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Π. Καβάσαλης, Π. Παπασαραντόπουλος, Χρ. Σεβαστιάδης), μια μέρα μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Κινήσεων, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία (38 έναντι 18) τη συμμετοχή τους στο συνέδριο της ΔΗΜΣΥ. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως το συνέδριο «των διορισμένων συνέδρων και της πολιτικής αναπαλαίωσης» «αντί για συσπείρωση προκαλεί ρήγματα», υποστηρίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική δύναμη».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στα «Νέα» για «το μέλλον του κεντρώου χώρου», επεσήμανε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα νερόβραστο Κέντρο. Θέλουμε ένα Κέντρο που θα συγκρουστεί και με συμφέροντα και με συντεχνίες», προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν» στο εσωτερικό της ΔΗΜΣΥ.

Συλλυπητήρια

Η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Αλέκο Ουγγρίνο, για την απώλεια της μητέρας του Τραϊανής Ουγγρίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ