ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Κανείς δεν πρέπει να "τσιμπήσει" στον αποπροσανατολισμό»

Με αφορμή τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

«

Ανθρακες ο θησαυρός» είναι το σχόλιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Προσχολική Αγωγή. Μετά την προχτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας, η ΑΣΕ σημειώνει πως «ο υπουργός Παιδείας, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, πιστός στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, έδειξε αποφασισμένος να εφαρμόσει το παράλληλο του 4ου Μνημονίου, μνημόνιο για την Παιδεία, γι' αυτό παρέπεμψε στο τέλος του επόμενου ...τριετούς (!) την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Μοιάζει πολύ με το 1ετές, 2ετές και 3ετές πρόγραμμα των 20.000 διορισμών, που τελικά παραπέμφθηκαν στις καλένδες»!

Σύμφωνα με την ΑΣΕ, η ηγεσία του υπουργείου «για τη στάση αυτή, αναδιπλωμένη από προηγούμενες που έκανε σε διάφορα ΜΜΕ για "λαϊκή κατανάλωση", επικαλέστηκε τις οικονομικές δυσκολίες (ξεχνώντας πόσα "αντίμετρα" δίνει και το 4ο Μνημόνιο στους επιχειρηματίες), υπαρκτά προβλήματα υποδομών στα νηπιαγωγεία (για τα οποία δεν πήρε κανένα μέτρο και η κυβέρνησή του και απ' ό,τι φαίνεται δεν προτίθεται να το κάνει) και τέλος ισχυρίστηκε ότι η κοινωνία δεν έχει πειστεί για την ανάγκη καθιέρωσής της και πρέπει να γίνει ζύμωση για να μην υπάρξουν "κρίσεις" και "συγκρούσεις", ενισχύοντας με τα λεγόμενά του τη βολική αλληλοφαγωμάρα που προωθούν διάφορα κέντρα (κυβέρνηση, ΚΕΔΕ, Δήμοι, ΠΟΕ - ΟΤΑ...)!».

«Καμία και κανείς δεν πρέπει να "τσιμπήσει" στον αποπροσανατολισμό που επιχειρεί το υπ. Παιδείας. Θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τσακίζει και τους εκπαιδευτικούς μαζί με όλο το λαό, με το 4ο βάρβαρο Μνημόνιο, συνέχεια του 3ου μνημονίου που ψήφισε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Θέλουν να μας βάλουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για να ξεχάσουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη δημόσια και δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά!», τονίζει η ΑΣΕ.

Επισημαίνει, επίσης, πως «εντύπωση προκαλεί η ανάλγητη άρνηση της ηγεσίας του υπ. Παιδείας να ανοίξει το ΟΠΣΥΔ για τους εκατοντάδες τελικά συναδέλφους αναπληρωτές που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση για ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών (...) Η επίκληση τεχνικών και άλλων περιορισμών από τον ΑΣΕΠ δεν στέκει και απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν τώρα το σύστημα και να δώσουν τέλος στην ομηρία και απελπισία των συναδέλφων!», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

ΚΙΛΚΙΣ
Πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών

Από τις αρχές Μάη έχει διακοπεί η μεταφορά των μαθητών των χωριών Ομαλού και Πεντάλοφου από και προς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας Κιλκίς, όπου φοιτούν, καθώς κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που, κατά τη διάρκεια αυτού του σχολικού έτους, γονείς και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό. Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη 2016, οι συγκεκριμένοι μαθητές μετακινούνταν με το ΚΤΕΛ. Με τη λήξη της σύμβασης των ΚΤΕΛ με την Αντιπεριφέρεια, δεν έγινε ανανέωση της σύμβασης από πλευράς των ΚΤΕΛ, καθώς το κόμιστρο θεωρήθηκε χαμηλό. Στη συνέχεια, από τον Γενάρη του 2017, τη μεταφορά ανέλαβε ο συνεταιρισμός ΤΑΞΙ της περιοχής, ο οποίος δεν ανανέωσε τη σύμβαση από την 1η Μάη για τον ίδιο λόγο.

Το αποτέλεσμα είναι για ακόμα μια φορά η μεταφορά να επιβαρύνει τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν με δικά τους έξοδα τα παιδιά τους, την ώρα που πολλοί από αυτούς αφενός δεν διαθέτουν δικά τους επιβατικά αυτοκίνητα, αφετέρου άλλοι που είναι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να μετακινηθούν δύο φορές τη μέρα στη Γουμένισσα.

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κιλκίς του ΠΑΜΕ καλεί κυβέρνηση και Περιφέρεια να δώσουν άμεσα λύση, να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη, ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο τους χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών και χωρίς να χαθεί άλλη μέρα που τα παιδιά δεν θα πάνε σχολείο.

Επίσης, καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα μεταφοράς μαθητών, ώστε κάθε χρονιά και για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Επίσης, ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο παλμός και η ελπίδα είναι στον αγώνα

Την Τετάρτη 24 Μάη διεξάγονται τελικά οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς στις 17 Μάη είναι η γενική πανεργατική απεργία.

Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητές και στους σπουδαστές για την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας ώστε να δυναμώσει η φωνή της σύγκρουσης και της ανατροπής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Το σύνθημα της φετινής αφίσας της Πανσπουδαστικής ΚΣ είναι: «Ο παλμός και η ελπίδα είναι στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει! 24 Μάη ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με το υπουργείο Παιδείας, με στόχο, όπως λένε, την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε τρεις πυλώνες δράσεων, που αφορούν κυρίως:

  • Στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα όπως η πρόληψη των ναρκωτικών, ο σχολικός εκφοβισμός, η κυκλοφοριακή αγωγή, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο κ.ά. που άπτονται της «προστασίας και της ασφάλειας των μαθητών».
  • Στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού αυτού υλικού, μέσω ενημερωτικών ημερίδων και διαλέξεων, από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό σε σχολεία.
  • Στη συμμετοχή αστυνομικού προσωπικού σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, σε θέματα και αντικείμενα που άπτονται των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
Ζωγραφική και σκάκι

Το 4ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι για μαθητές και μαθήτριες από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο συνδιοργανώνουν η Ενωση Γονέων Σπάτων - Αρτέμιδας με τον Αθλητικό Οργανισμό του αντίστοιχου δήμου, την Κυριακή 14 Μάη, στις 5 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν σήμερα στα σχολεία, αλλά και την Κυριακή στο χώρο της διοργάνωσης (3.30 - 4.30 μ.μ.).

Στο μεταξύ, με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή, που συνδιοργάνωσε η Ενωση Γονέων Μαθητών και ο Οργανισμός Παιδείας - Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου, με θέμα «Να σκέφτεσαι τους άλλους», στο πλαίσιο της φετινής καμπάνιας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που βάζει στο επίκεντρο την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Οι μαθητές και πολλοί εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν τον διαγωνισμό, συμμετείχαν με ζωγραφιές πάνω από 700 μαθητές, επιστρατεύοντας ευαισθησία, φαντασία, ιδέες και φυσικά το ταλέντο τους. Η τριμελής κριτική επιτροπή (ζωγράφοι του Εικαστικού Επιμελητηρίου και της ΑΣΚΤ) με μεγάλη δυσκολία επέλεξε από το πλήθος των ζωγραφιών των μαθητών τις 20 καλύτερες...

Ολα τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας, την Κυριακή 14 Μάη (όπου θα διεξαχθεί και το πρωτάθλημα σκάκι), το πρωί από τις 10 έως τις 12 και το απόγευμα από τις 4 έως τις 8.

Αύριο το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα

Αύριο, Σάββατο, είναι το γιορτινό ραντεβού στα Γιάννενα για το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ με σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 7 μ.μ., στο Κάστρο και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από μαθητή, μέλος της ΚΝΕ. Απονομή βραβείων στις νικήτριες ομάδες του μαθητικού τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Παρουσίαση μαθητικού διαδραστικού project με θέμα: «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή... για τι;». Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα με θέμα: «Να μην πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο». Χορός Dubstep από τον D-Boy. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα με τους: Wild Rose (Μουσικό - 2ο Λύκειο), Χριστίνα Σούκερα (Μουσικό), Ειρήνη και Βασιλική (2ο Λύκειο).

Στο χώρο θα υπάρχουν διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, χώροι για γκράφιτι και πινγκ πονγκ, θα γίνονται παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ