ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να συνεχίσει η λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο

Την ανάγκη να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο και να εξασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων σ' αυτό με τη μονιμοποίησή τους, επισημαίνει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή.

Η Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρει:

«Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία διακατέχει τους 23 εργαζόμενους του Κέντρου Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο, για το μέλλον της δομής αλλά και τη συνέχιση της εργασίας τους σ' αυτήν. Η συγκεκριμένη δομή είναι η παλαιότερη της χώρας και λειτουργεί από το 1947. Οι σχέσεις των προσφύγων με την τοπική κοινωνία ήταν και συνεχίζουν, παρά τα όσα προβλήματα, να παραμένουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Το ότι το κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, βοήθησε να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις και δεν λειτούργησε ως γκέτο περιθωριοποίησης.

Το υπουργείο αποφάσισε από το Σεπτέμβρη του 2016 τη μη χρηματοδότηση του Κέντρου. Από τότε χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα ΕCHO), το οποίο έχει αναλάβει πέραν της λειτουργικής δαπάνης (σίτιση, νοσηλεία, μισθοδοσία) και την επισκευή των τριών κτιρίων.

Το υπουργείο με πρόσφατη απόφαση δεν εντάσσει το συγκεκριμένο κέντρο στις μόνιμες δομές, αλλά στις βραχείας μορφής δομές.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παύση της χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τη διακοπή των εργασιών για την επισκευή των κτιρίων, καθώς και την απόλυσή τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, υπερασπιζόμενο τους 23 εργαζόμενους καθώς και την υποδομή των εγκαταστάσεων, η οποία μπορεί να παρέχει μετά την επισκευή του τη στέγη, τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη στους πρόσφυγες, θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση του υπουργείου και να επανέλθει ως μόνιμη δομή αιτούντων άσυλο.

Θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το κέντρο να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Δεν μπορεί να αφεθεί η τύχη χιλιάδων προσφύγων στις ΜΚΟ, οι οποίες φαίνεται ότι έρχονται να υποκαταστήσουν το προσωπικό και στον συγκεκριμένο χώρο, με σκοπούς που έχουν να κάνουν και με την εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος και των προσφύγων.

Θεωρούμε ότι μπροστά στη γενικότερη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι πρόσφυγες μετά τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας, δομές σαν αυτή του Λαυρίου, αλλά και οι υπόλοιπες, πρέπει να λειτουργούν με την ευθύνη του κράτους και να μην αφήνονται στις επιδιώξεις ΜΚΟ και διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών "υπηρεσιών".

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο και να εξασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων σε αυτό με τη μονιμοποίησή τους, καθώς και η ανάδειξη της ευθύνης που πρέπει να έχει το κράτος για τη λειτουργία αυτών των δομών».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση στηλίτευσε στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας η «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαρακτηριστικά ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, σημείωσε ότι η Αθήνα γίνεται όλη τουριστική περιοχή και τα καταστήματα θα μένουν ανοιχτά. Δηλαδή τα Πατήσια και τα Θυμαράκια γίνονται αξιοθέατα τουριστικού ενδιαφέροντος, τόνισε και υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο το εμπόριο. «Το μέτρο αυτό είναι "πιλότος" και για άλλους κλάδους και χώρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή δε την τοποθέτηση του δημάρχου στην αρχή της συνεδρίασης, περί προσπάθειας της δημοτικής αρχής για βελτίωση της ζωής των πολιτών της Αθήνας και για τουριστική απογείωση της πόλης, θυμίζοντας ανάμεσα σε άλλα και τη νομοθετική της πρόταση για ρύθμιση των διαδηλώσεων, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα βγουν χιλιάδες στους δρόμους. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το «χάιδεμα» των μνημονιακών κυβερνήσεων από το δήμο συνεχίζεται και η απάντηση πρέπει να δοθεί στο δρόμο, πρέπει να ενισχυθεί η φωνή που λέει «φτάνει πια».

Το αίτημα να παραχωρηθεί η οδός Υψηλάντου και οι γύρω κάθετοι δρόμοι για αποκλειστική χρήση για τη λειτουργία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κατέθεσαν χτες στη συνεδρίαση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Ηλ. Σιώρας, δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, στο οποίο εργάζονται συνολικά περίπου 3.000 άτομα και το οποίο δέχεται σε γενική εφημερία 1.500 άτομα. Το δε τελευταίο διάστημα, το προσωπικό του νοσοκομείου έχει να αντιμετωπίσει τις κλήσεις που «κόβει» η δημοτική αστυνομία.

Η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην αρμόδια Διεύθυνση, η οποία θα φέρει σχετική εισήγηση.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ανακοίνωση ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας από πυρκαγιές

Ανακοίνωση ενημέρωσης για την αντιπυρική περίοδο, που διαρκεί από την 1η Μάη έως την 31η Οκτώβρη, εξέδωσε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων. Σε αυτήν ενημερώνονται οι πολίτες «για την ανάγκη της αποψίλωσης και του καθαρισμού των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, για τους προφανείς λόγους που αφορούν στην καλή εικόνα της πόλης, καθώς και για τους σοβαρούς λόγους της προφύλαξης των κατοίκων και των περιουσιών τους, από τους κινδύνους από την πρόκληση πυρκαγιών. Αυτή η σοβαρή ευθύνη αποτελεί υπόθεση όλων μας, ιδιαίτερα τώρα που οι δημοτικές υπηρεσίες Πρασίνου και Καθαριότητας, με ελάχιστο προσωπικό λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης προσλήψεων, με πολλή δυσκολία προσπαθούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών (πλατείες, σχολικά συγκροτήματα, δρόμους, άλση και δασύλλια), στην έκταση των 38 χιλιομέτρων του δήμου μας. Η αποψίλωση και ο καθαρισμός από εύφλεκτα υλικά και σκουπίδια των οικοπέδων αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

Ο δήμος, όπως ορίζει ο "Καλλικράτης", έχει την ευθύνη για την τήρηση και τη μέριμνα των παραπάνω. Γι' αυτό καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Στην ανακοίνωση δίνονται και συγκεκριμένες οδηγίες. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος καλεί τους πολίτες: «Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κινδύνου. Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών. Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας».

Αιτήσεις ασύλου από 63.300 ασυνόδευτους ανηλίκους

Περίπου 63.300 αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους καταγράφηκαν το 2016 στην ΕΕ, από τις οποίες οι 2.350 κατατέθηκαν στην Ελλάδα (4%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη Eurostat, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που έκαναν αίτηση ασύλου το 2016 στην ΕΕ ήταν αγόρια (89%) και ηλικίας 16 - 17 χρόνων (68%). Το 21% εξ αυτών είναι ηλικίας 14 - 15 ετών και το 10% κάτω των 14 ετών. Το 38% είναι Αφγανοί και το 19% Σύροι.

Οι περισσότερες αιτήσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία (57%), στην Ιταλία (10%) και στην Αυστρία (6%), στη Μ. Βρετανία (5%), στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (4%) και στη Σουηδία (3%). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2016 έκαναν αίτηση ασύλου 2.350 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από αυτούς το 87% είναι αγόρια και το 12% κάτω των 14 ετών. Το 32% έρχονται από τη Συρία, το 27% από το Πακιστάν και το 18% από το Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη αύξηση αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους καταγράφεται στην Ελλάδα από 430 αιτήσεις το 2015 σε 2.350 αιτήσεις το 2016.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο αριθμός αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο σε σχέση με το 2015 (96.500 αιτήσεις), αλλά είναι πέντε φορές υψηλότερος από τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2013 ( περίπου 12.000 το χρόνο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ