ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
«Τρόμος και Αθλιότητα του Γ' Ράιχ»

Tο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ' Ράιχ» ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαϊδαρίου, που αποτελείται από νέους ερασιτέχνες ηθοποιούς, το Σάββατο 13 Μάη στις 9.30 μ.μ., στη Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36). Το έργο παρουσιάζεται προς τιμήν των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζιστές Γερμανούς την 1η Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Λίγα λόγια για το έργο...

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, που αφορούν πραγματικά περιστατικά της καθημερινής ζωής στη Γερμανία της περιόδου 1933-1938, όταν δηλαδή δεν είχε αποκαλυφθεί στο σύνολό του το μέγεθος της φρίκης της φασιστικής εξουσίας, αλλά ήταν ήδη εμφανής η επίδρασή του στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, στις σχέσεις των ανθρώπων ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Οπου ο γιος κατέδιδε τον πατέρα, ο μαθητής τον δάσκαλο, ο γείτονας τον γείτονα. Οπου η καχυποψία δηλητηρίαζε τις σχέσεις τους και η υποκρισία και ο φόβος έδιναν ανοχή στα εγκλήματα του ναζισμού.

Ομως ο Μπρεχτ δεν περιγράφει απλά τον Τρόμο και την Αθλιότητα του φασισμού. Τον αποκαλύπτει μεθοδικά. Δεν μένει στο ολοφάνερο. Το αξιοποιεί για να εμβαθύνει στην ανάδειξη των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού. Γνωρίζοντας ότι κανείς δεν ανεβαίνει ποτέ τα σκαλοπάτια της εξουσίας τυχαία, αξιοποιεί γεγονότα, άλλα πολύ κραυγαλέα και άλλα φαινομενικά ασήμαντα, για να φτάσει να μας εξηγήσει ότι ο φασισμός δεν είναι ένα φαινόμενο αυτοτελές. Είναι πραγματικό δημιούργημα της κρίσης του καπιταλισμού.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη

Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά

Animation: Κοσμάς Φιλιούσης

Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Γιαννόπουλος

Στίχοι τραγουδιών: Κερασία Σαμαρά

Τραγουδά ζωντανά ο θίασος.

Στο πιάνο ο Γιώργος Κομπογιάννης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «KREMLINO»
Εξαιρετική μουσική βραδιά με Μίκη Θεοδωράκη

Η Ζωή Παπαδοπούλου και τα «Κίτρινα Ποδήλατα» στη σκηνή
Η Ζωή Παπαδοπούλου και τα «Κίτρινα Ποδήλατα» στη σκηνή
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο «Kremlino» (Καραΐσκου 119, Πειραιάς), η πρώτη βραδιά με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συνυπάρχει στη σκηνή με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και την Ζωή Παπαδοπούλου, σε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Οταν σφίγγουν το χέρι», σε ένα μαγευτικό «ταξίδι» μέσα από τα σπουδαία έργα του Μίκη Θεοδωράκη, «ένα ταξίδι στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, μια βουτιά στα ωραιότερα νερά της σπουδαίας και βραβευμένης ελληνικής ποίησης».

Στην παράσταση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρευρέθηκε ακόμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος. Παρούσα ήταν και η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, η οποία ευχαρίστησε από μικροφώνου τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για την παρουσία τους.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 17 Μάη, στις 22.30.

Συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων

Συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, με ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε μέρα έως και την Τετάρτη 17 Μάη στο θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7». Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων (ΟΕΘ ) του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Είναι αφιερωμένο στα 59 χρόνια λειτουργίας του ΟΕΘ - ΣΕΗ και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων ζωής που συμπληρώνει φέτος το ΣΕΗ.

Σκοπός του Φεστιβάλ, όπως σημειώνεται και στο δελτίο Τύπου, είναι «η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και της συλλογικής εργασίας στο θέατρο. Παράλληλα, αποτελεί σημείο συνάντησης των συναδέλφων που αγωνιούν και παλεύουν για την τέχνη τους, που αντιπαλεύουν τη λογική της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων της Τέχνης».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα, στις 21.00: «Techou - Το Τεφτέρι» του Στέλιου Πετράκη, από την Ομάδα Akatsuki.

Σάββατο, 13 Μάη, στις 20.00: «Το 3%» της Βίλης Σωτηροπούλου, από την Ομάδα Μπουφόνοι.

Κυριακή, 14 Μάη, στις 11.30: Παιδική παράσταση, «Οι μουσικοί της Βρέμης και η Τόλμη των παραμυθιών» των Αδελφών Γκριμ, από την Ομάδα Τρομπετίνι.

Στις 17.00: Παιδική παράσταση, «Η Χώρα των Αραλυκών» της Ελεάννας Γρηγορίου, από την Ομάδα Δυναμό.

Δευτέρα, 15 Μάη, στις 21.00: «Τσετσέ» του Λουίτζι Πιραντέλο, από την Ομάδα Θέαμα.

Τρίτη 16/5, στις 21.00: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, από την Ομάδα Συνάρτηση.

Τετάρτη, 17 Μάη, στις 21.00: «Η Θάλασσα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, από την Ομάδα Θέση.

«Επιούσιο ποίημα» στην Καισαριανή

Μια θεατρική παράσταση γεμάτη από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου...

Η Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων του Δήμου Καισαριανής παρουσιάζει την παράσταση «Επιούσιο ποίημα...», που βασίζεται σε δραματοποιημένα αποσπάσματα από δεκατρείς ποιητικές συλλογές του Γ. Ρίτσου καθώς και τραγούδια με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας, μαντολίνου και κρουστών. Συμμετέχουν 45 μέλη της Ομάδας και σκηνοθετεί η Ευδοκία Σουβατζή.

Παραστάσεις θα δοθούν από σήμερα έως τη Δευτέρα 15 Μάη, στις 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Ρυθμοί του κόσμου» στο Χαϊδάρι

Τη Δευτέρα, 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία δημαρχείου Χαϊδαρίου θα πραγματοποιηθεί από τον δήμο η γιορτή «Ρυθμοί του Κόσμου». Στη γιορτή θα συμμετάσχουν η χορευτική ομάδα του δήμου Χαϊδαρίου και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου «η Θεσσαλική Γη», οι οποίοι θα παρουσιάσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Επίσης, θα συμμετάσχουν χορευτικές ομάδες προσφύγων από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από τις πατρίδες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ