ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συμβολικός αποκλεισμός από το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών

Μαχητικό κάλεσμα στη γενική απεργία της Τετάρτης 17 Μάη

Το απεργιακό κάλεσμα στο γιγαντοπανό που κρεμάστηκε στην πρόσοψη του υπουργείου
Το απεργιακό κάλεσμα στο γιγαντοπανό που κρεμάστηκε στην πρόσοψη του υπουργείου
Συμβολικό αποκλεισμό στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, πραγματοποίησαν χτες από πολύ νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι, εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στέλνοντας μήνυμα γενικού ξεσηκωμού ενάντια στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.

Στην πρόσοψη του υπουργείου, στην πλατεία Συντάγματος, αναρτήθηκε γιγαντοπανό με το κεντρικό σύνθημα - κάλεσμα για την απεργία στις 17/5: «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός ενάντια στη νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Ολοι στη γενική απεργία 17 Μάη, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης».

Εργαζόμενοι, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στις εισόδους του υπουργείου. Στην είσοδο στην οδό Νίκης άνοιξαν πανό με το σύνθημα: «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Ολοι στην απεργία, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός!

Σε δελτίο Τύπου, το οποίο έστειλε παντού μετά το ξεκίνημα της χτεσινής κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Κανένας συμβιβασμός με τη νέα συμφωνία - ληστεία, το 4ο μνημόνιο! Να μην περάσει η νέα επέλαση στις ζωές μας! Το νέο πακέτο μέτρων αποτελεί το 4ο μνημόνιο που φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Περιλαμβάνει νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα βάσανα για τους εργαζόμενους. Τα νέα μέτρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά που κατακαίει τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας. Ερχονται να προστεθούν στα προηγούμενα, διαμορφώνουν μόνιμες ανατροπές για τις επόμενες γενιές. Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους! Ολοι και όλες στη γενική απεργία στις 17 Μάη».

Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις εισόδους του υπουργείου
Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις εισόδους του υπουργείου
Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως: «Μέτρα και αντίμετρα τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή μας», «Ολοι στην απεργία, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός». Από τα μεγάφωνα καλούσαν τους εργαζόμενους και το λαό να βάλουν φρένο στη διαρκή εξαθλίωση της ζωής τους, να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών τους, να αγωνιστούν για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στη 1 το μεσημέρι η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε, με τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, να καλεί σε ένταση της μάχης για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα. «Να μην αφήσουμε», είπε, «κανένα χώρο δουλειάς που να μην φθάσει το κάλεσμα της απεργίας, το κάλεσμα για ξεσηκωμό. Να πούμε "τέρμα στην κοροϊδία" και να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών».

«Παρών» και από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Νωρίτερα, περίπου στις 10 το πρωί, κατέφθασε στο υπουργείο Οικονομικών το μπλοκ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, που προηγουμένως είχε οργανώσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο, προβάλλοντας το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά, για αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους, δωρεάν παιδικούς σταθμούς, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε αυτούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά. Λίγο αργότερα έφθασαν και μπλοκ της Ομοσπονδίας και σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και συνταξιούχων από το Δημόσιο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας κομμάτι των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ

Ερώτηση προς την Κομισιόν από τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σ. Ζαριανόπουλο

Την επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο καταγγέλλει, με Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους στο Εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους, ιδιαίτερα δε στις γυναίκες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσής της, σε συμφωνία με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ESM, ικανοποιώντας τις χρόνιες απαιτήσεις επιχειρηματικών ομίλων (πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, εμπορικές αλυσίδες κ.ά.).

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο Εμπόριο με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων και την απλήρωτη δουλειά, με ζωή - λάστιχο, εφτά μέρες τη βδομάδα για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Παράλληλα, με το μέτρο αυτό τα μονοπώλια διευκολύνονται να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά σε βάρος χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων που οδηγούνται στο λουκέτο και την ανεργία.

Δεδομένης της συμφωνίας της ΕΕ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, αφού από κοινού συνδιαμορφώνουν τα αντιλαϊκά μέτρα, ερωτάται η Επιτροπή:

-- Το πλήρως απελευθερωμένο ωράριο με δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα, για όσες ώρες ή μέρες θέλει ο εργοδότης, αποτελεί "βέλτιστη πρακτική" της ΕΕ;

-- Το χτύπημα της μητρότητας και τα νέα βάρη στις γυναίκες εμποροϋπαλλήλους και μικρούς ΕΒΕ, ως συνέπεια της κατάργησης της Κυριακής αργίας, αποτελούν την εφαρμογή της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ για "εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών";».

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εντείνουν τις προετοιμασίες για τη 48ωρη απεργία στα καράβια

Στη μάχη της προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας στα καράβια, στις 16 και 17 Μάη, έχουν ριχτεί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, με στόχο η οργάνωση και η περιφρούρηση της απεργίας να γίνει υπόθεση των ίδιων των πληρωμάτων.

Για την πρώτη μέρα της απεργίας, 16 Μάη, τα σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ για τις 17 Μάη καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, χτες τα σωματεία οργάνωσαν σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, όπου ο Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, επισήμανε: «Να σημάνει γενικός συναγερμός παντού. Οργανώνουμε τη 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης. Να γίνει η απεργία υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, συνταξιούχου, με εξορμήσεις - παρεμβάσεις στα πλοία, στην Ακτή Μιαούλη, Οίκο Ναύτη, ΚΕΣΕΝ, ΑΕΝ, συγκροτούμε τα απεργιακά κλιμάκια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ, αναδεικνύοντας το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ότι μόλις την περασμένη Τρίτη, σε συνάντηση της διοίκησης της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας, οι δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινό κλιμάκιο με τις υπηρεσίες του υπουργείου, για τον έλεγχο των επιπτώσεων από τη μείωση των οργανικών συνθέσεων (αριθμός και ειδικότητες πληρώματος) στα πλοία. «Οι κοινές επιτροπές ελέγχων θα επιβεβαιώνουν την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός προσπαθεί να ενσωματώσει τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στην υπηρεσία των εφοπλιστών, του υπουργείου», σημείωσε ο Θ. Ευαγγελάκης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά την Κυριακή 14 Μάη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Αυτή την περίοδο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να συσπειρωθούμε γύρω από το κλαδικό μας σωματείο και να δώσουμε μαζική αγωνιστική απάντηση, καθώς ήδη η κυβέρνηση με το κουαρτέτο έχουν συμφωνήσει σε νέο μνημόνιο για να εφαρμόσουν σκληρά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να δυναμώσουν με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση και τις αρχαιρεσίες το κλαδικό τους σωματείο, το οποίο «αποτελεί αποκούμπι και ασπίδα απέναντι στην εργοδοσία και την πολιτική που ενισχύει το κεφάλαιο και τσαλαπατά τις ζωές μας». Οι εργαζόμενοι καλούνται να έχουν μαζί τους ταυτότητα, προκειμένου να ψηφίσουν για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Επίσης την Κυριακή 14 Μάη, σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ