ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Μαζική και η δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, σημαντική παρακαταθήκη για την αγωνιστική συνέχεια

«Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά». Με τα δεκάδες συλλαλητήρια, τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, που οργάνωσαν και χτες σε όλη τη χώρα οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, δόθηκε συνέχεια στη μεγάλη γενική απεργία της Τετάρτης, δόθηκε ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση στη νέα κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, την οποία σηματοδοτεί η ψήφιση του 4ου μνημονίου που συμφώνησαν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Σωματεία και μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, νέοι και νέες, βρέθηκαν «στο πόδι» και χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα: Από νωρίς το πρωί, με τις απεργιακές φρουρές σε εργοτάξια και λιμάνια, με κινητοποιήσεις όπως το παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων, αλλά και το συλλαλητήριο των εργαζομένων στους δήμους για το δικαίωμα όλων των συμβασιούχων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι χτεσινές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με το μαζικό παναττικό συλλαλητήριο και τα δεκάδες συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Επί δύο μέρες, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων, έκαναν πράξη το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους και το λαό, να μην πάρουν ανάσα η κυβέρνηση και η εργοδοσία, να νιώθουν την αναπνοή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των κινητοποιήσεων, των διεκδικήσεών του για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, τα χτεσινά συλλαλητήρια, το σύνολο των κινητοποιήσεων που ξεδιπλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ακύρωσαν στην πράξη τους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως ο λαός τάχα «δεν βγαίνει στους δρόμους», τάχα δείχνει «κατανόηση» και αποδέχεται να γίνεται η ζωή του κόλαση για την «ανάπτυξη» και τις «επενδύσεις» του κεφαλαίου.

Τα θετικά βήματα που καταγράφηκαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο ημερών, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα που συνοδεύει το νέο αντιλαϊκό πακέτο, κόντρα στην τρομοκρατία που κλιμακώνει η εργοδοσία και το κλίμα συμβιβασμού και υποταγής που καλλιεργούν οι συνδικαλιστές της, είναι σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Αυτό το βηματισμό καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους και όλο το λαό να συνεχίσουν, από σήμερα κιόλας, παίρνοντας θέση μάχης απέναντι στα νέα μέτρα που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και σε άλλα που «ωριμάζουν», παίρνοντας θέση σε έναν αγώνα διαρκείας συνολικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που είναι κομμένη και ραμμένη στις αντεργατικές αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Μαζική και αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή κλιμάκωση και τους σχεδιασμούς που τη συνοδεύουν

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Στην Αθήνα, σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη την Αττική ενώθηκαν χτες το απόγευμα σε μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση στην Ομόνοια, εκεί όπου συνέκλιναν συγκροτημένα οι τρεις προσυγκεντρώσεις από την πλατεία Κάνιγγος, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πλατεία Καραϊσκάκη.

Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του ΕΚΑ.

Αμέσως μετά, ακολούθησε μαζική πορεία η οποία γέμισε την οδό Σταδίου, για να φτάσει τελικά στο Σύνταγμα, με τα μπλοκ των σωματείων να καταλαμβάνουν τη λεωφόρο Αμαλίας μέχρι μπροστά από τη Βουλή, αλλά και τους γύρω δρόμους, όπως οι οδοί Οθωνος και Φιλελλήνων.

Την ώρα που μέσα στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση για τα νέα μέτρα που τσακίζουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων και του λαού προς όφελος του κεφαλαίου, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας διαδήλωσαν μαχητικά στο Σύνταγμα, με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ».

Απέναντι σε αυτήν την μαζική εργατική - λαϊκή συγκέντρωση, στήθηκε το «κλασικό» σκηνικό με στόχο τη διάλυσή της, με γνωστές ομάδες (όπως το ΕΠΑΜ), αλλά και «καινούρια» φυντάνια, όπως η ομάδα του ακροδεξιού χώρου που εμφανίστηκε με μπλουζάκια που έγραφαν «Φρουρά, φρουρά ρε, φρουρά», να λειτουργούν ως προκάλυμμα για τις προβοκατόρικες ενέργειες που εκδηλώθηκαν κατά κύματα.

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Παρόλα αυτά όμως, και παρά τη χρήση δακρυγόνων και χημικών από την αστυνομία, που ουσιαστικά στράφηκαν ενάντια στην εργατική - λαϊκή κινητοποίηση, η συγκροτημένη παρουσία και η αποφασιστικότητα των μπλοκ του ΠΑΜΕ δεν επέτρεψε να επιτευχθεί ο στόχος διάλυσης της συγκέντρωσης, καθώς οι διαδηλωτές παρέμειναν συντεταγμένοι στην οδό Αμαλίας και τους άλλους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, με τα πανό τους και τις σημαίες τους, με τα συνθήματά τους που ακούγονταν δυνατά μέχρι αργά το βράδυ μπροστά στη Βουλή, να δίνουν αποφασιστική απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και όλους τους σχεδιασμούς που τη συνοδεύουν.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μαζικά ήταν και χτες τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, μια μέρα μετά τη γενική απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, με ομιλητή τον Κυριάκο Τσιαούση, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού. Χαιρέτισε επίσης εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, ο Π. Κυπαρίσσης, ο οποίος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές δράσεις των επόμενων ημερών. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη Βέροια με συγκέντρωση στο ΠΕΔΥ και στη Νάουσα έξω από το νοσοκομείο, ο εργαζόμενος λαός μαζί με τους απόμαχους της δουλειάς, απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην Καβάλα, το μαχητικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, όπου οι ταξικές δυνάμεις ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ».

Στην Αλεξανδρούπολη, στη διάρκεια της πορείας, επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, στα γραφεία του TAP, που προχτές, μέρα απεργίας, ανακοίνωσε ότι στις 23 Μάη θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στις Σέρρες, έγινε συγκέντρωση - συναυλία. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Γρεβενά, Δράμα, Καστοριά, Κατερίνη, Κιλκίς, Κοζάνη, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.

Στη Θεσσαλία, μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών, στις οποίες μίλησαν στελέχη του ΠΑΜΕ.

Στην Πάτρα, έγινε συγκέντρωση και πορεία προς το λιμάνι, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία των ναυτεργατών που συνεχίζεται. Συμμετείχε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.

Μαζικό το συλλαλητήριο και στα Γιάννενα, που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τα Συνδικάτα και τις Επιτροπές Αγώνα της πόλης. Στη συγκέντρωση από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου μίλησε ο πρόεδρός του Νίκος Εξαρχος, και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Χαλκίδα, ενώ στο Ηράκλειο, το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ
Συνεχίζουμε με πείσμα τον αγώνα σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Στη σύντομη ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Μια μέρα μετά τη γενική απεργία, με το ίδιο πείσμα και την ίδια θέληση, βρισκόμαστε και σήμερα εδώ, να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στο νέο μνημόνιο που θα ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Με το ίδιο πείσμα και την ίδια θέληση συνεχίζουμε από αύριο. Σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο. Σε κάθε μετερίζι του αγώνα.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουν οι εργαζόμενοι με τα χέρια σταυρωμένα. Η απεργία και τα συλλαλητήρια είναι μια ακόμα απάντηση. Εχουμε συνείδηση ότι αυτά δεν φτάνουν. Οτι απαιτείται ένα ορμητικό εργατικό και λαϊκό ποτάμι αντεπίθεσης, που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική που έχουν επιβάλει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων, η εργοδοσία και η ΕΕ.

Που θα διεκδικήσει όλα αυτά που έχουν χαθεί για την εργατική τάξη και το λαό μας τα τελευταία 8 χρόνια. Που θα ανοίξει την προοπτική των διεκδικήσεων για όσα έχουν πραγματικά ανάγκη η τάξη μας και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας.

Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, δίνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση αυτού του σκοπού. Για να δυναμώσει η συζήτηση και η οργάνωση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους, να δυναμώσει η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους.

Συνεχίζουμε από αύριο και κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην εργοδοτική τρομοκρατία και στις συνθήκες δουλειάς μεσαίωνα. Ενάντια στα νέα χαράτσια και τη φοροληστεία. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, με σταθερό ημερήσιο χρόνο και δικαιώματα. Να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των απωλειών πρώτα και κύρια στους μισθούς και στις συντάξεις. Να διεκδικήσουμε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Για το ΠΑΜΕ η ανασύνταξη του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι ένα σύνθημα. Είναι μονόδρομος ώστε η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση. Για να απαλλαχτεί από τους κηφήνες που της ρουφούν το αίμα. Για να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά - εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Οι συνταξιούχοι άνοιξαν την αυλαία...

Με μια διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και έφτασε μέχρι τη Βουλή, κάτω από δυνατή βροχή, καταδίκασαν οι συνταξιούχοι της Αττικής τα νέα μέτρα. Στην κινητοποίηση, που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Νομικών, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Εξω από τη Βουλή, την πορεία υποδέχτηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο απογευματινό συλλαλητήριο, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Νωρίτερα, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, προανήγγειλε τον νέο γύρο συνταξιουχικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν τις επόμενες μέρες.

Την επόμενη βδομάδα θα γίνουν συγκεντρώσεις σε κάθε νομό, ενώ θα ακολουθήσουν τρεις μεγάλες συνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα: Στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιούνη, θα διαδηλώσουν οι συνταξιούχοι της Βόρειας Ελλάδας, στην Αθήνα στις 15 Ιούνη οργανώνεται κινητοποίηση για τους συνταξιούχους της υπόλοιπης χώρας, ενώ συγκέντρωση στην Κρήτη θα γίνει στις 21 Ιούνη για τους συνταξιούχους του νησιού. «Τα μέτρα τους είναι θανατηφόρα. Οι αγώνες μας πρέπει να είναι μαζικοί, αποφασιστικοί», είπε ο Δήμος Κουμπούρης. Την κινητοποίηση άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Συγκέντρωση συνταξιουχικών σωματείων έγινε το πρωί και στην Πάτρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αγώνας διαρκείας για να ανοίξει η πραγματική διέξοδος σε όφελος του λαού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συμμετείχε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Από το χώρο του συλλαλητηρίου, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πραγματική θέση όλων είναι εδώ, στους δρόμους της Αθήνας, στο Σύνταγμα, στους δρόμους της Ελλάδας, για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας ενάντια στο νέο μνημόνιο, ενάντια στα προηγούμενα μνημόνια, στους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους που έχουν γονατίσει το λαό μας.

Μην περιμένουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τις στημένες πλειοψηφίες μέσα στη Βουλή, που ψηφίζουν συνεχώς το μάτωμα του ελληνικού λαού.

Αγώνας διαρκείας, κάθε μέρα στους δρόμους, αυτή είναι η μόνη λύση για να ανοίξει η πραγματική διέξοδος σε όφελος του λαού. Για να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια, από την ΕΕ και όλους όσοι μας τυραννάνε και μας πίνουν το αίμα».

Πετυχημένη και η χτεσινή απεργία στα εργοτάξια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η χτεσινή 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στα εργοτάξια «Αστέρας» Βουλιαγμένης, ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, Τραμ στον Πειραιά, Μουσείο «Γουλανδρή» στο Παγκράτι και στο ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και την περιφρούρησή της, ενώ εκτός από το Συνδικάτο Οικοδόμων στην οργάνωση της απεργίας και της απεργιακής φρουράς συμμετείχαν το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, καθώς και εργαζόμενοι από το χώρο των μηχανικών. Παράλληλα με την οργάνωση της απεργίας, τα σωματεία φρόντισαν να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο το κάλεσμα για το χτεσινό συλλαλητήριο.

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων αναφέρει: «Συνεχίζουμε περνώντας στην αντεπίθεση, οργανώνοντας τον αγώνα όχι απλώς για την ανάκτηση των απωλειών μας, αλλά προτάσσοντας την πάλη για την ανατροπή τους, ώστε η παραγωγή να γίνεται για την κάλυψη των αναγκών μας κι όχι για να κονομάνε μια χούφτα παράσιτα».

Τέλος, συνεχίστηκε χτες η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, σύμφωνα με την απόφαση της ΟΕΝΓΕ για 48ωρη απεργία (17 και 18 Μάη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ