ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» από το Opera - Studio Πάτρας

© Nikos Psathoyiannakis

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας «Διδώ και Αινείας» του Χένρι Πέρσελ, που ενθουσίασε το κοινό της Πάτρας, το Διεθνές Opera - Studio Πάτρας (IOSP) του ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει την όπερα του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, «Ορφέας και Ευρυδίκη», στη γαλλική της εκδοχή, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» (παραστάσεις 19, 20, 21 & 23, 24, 25, 26, 27, 28 Μάη). Στην όπερα αυτή η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, επηρεάζοντας έτσι την ψυχική κατάσταση των θεατών. Στόχος του Γκλουκ είναι να έρθει το «αληθινά ανθρώπινο» στο προσκήνιο.

Ο Ορφέας, ο δημοφιλής μυθικός τραγουδιστής, αρχέτυπο του άδοντα ανθρώπου, μεταφέρεται στη σημερινή εποχή, όπου η μουσική υποσκελίζεται από την εικόνα, το ναρκισσισμό και τον υπερβάλλοντα εγωισμό των σταρ τραγουδιστών. Αυτός είναι ο νέος Ορφέας και η Ευρυδίκη, δυστυχισμένη, το απόκτημά του. Ο ξαφνικός της θάνατος λίγο πριν το γάμο της με τον δημοφιλή τραγουδιστή, την ελευθερώνει από αυτή τη σχέση. Ο θάνατός της, όμως, οδηγεί τον Ορφέα σε μια βαθιά κρίση ταυτότητας. Το σοκ από την ξαφνική απώλεια της γυναίκας που αγαπούσε, σύμφωνα με τη δική του θεώρηση για τον έρωτα και την αγάπη, και η θλίψη του για το θάνατό της, τον οδηγούν σε περισυλλογή. Σωματικά κουρασμένος και ψυχικά εξουθενωμένος πέφτει σε έναν βαθύ ύπνο, από τη μια μεριά εφιάλτη, από την άλλη λυτρωτικό σύμβουλο. Σε αυτόν τον κόσμο μαθαίνει να κάνει χρήση της μουσικής του για να καταρρίπτει εμπόδια που παρουσιάζονται μπροστά του αλλά και για να θεραπεύει τον πόνο της απώλειας. Ξυπνά εξαγνισμένος ως νέος Ορφέας, με ανταμοιβή την επανασύνδεσή του με την Ευρυδίκη, η οποία παρουσιάζεται χειραφετημένη και ισότιμη ως σύντροφός του.

Σκηνοθεσία: Μίχαελ Ζάιμπελ. Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Γαλάνης. Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά. Χορογραφία: Ολγα Σπυράκη. Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Video Art: Χρήστος Καρτέρης. Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου. Επιστημονικός Σύμβουλος Οπερας: Γεώργιος Π. Τσομής. Στο ρόλο του Ορφέα ο βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος. Μονωδοί του Διεθνούς Opera - Studio Πάτρας με αλφαβητική σειρά: Λίνα Γερονίκου, Μάριος Μανιατόπουλος, Κριστίνα Σόνμπαχ, Αγγελική - Ζωή Καραγκούνη, Λένα Σουρμελή κ.ά. Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Πατρών: Μαριάννα Σαφάροβα, Βλαντισλάβ Ιβανώφ, Γιαροσλάβ Τόκαρεβ, Αλλα Σελαλμαζίδη, Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ, Σβετλάνα Χμούροβα, Γιούρι Μπεσσόνοφ, Νικολάι Κομισάροφ, Βιλέν Καραπετιάν, Λιουντμίλα Ιβάνοβα κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μαρία Γούτου, Ευθυμία Καλλίστρου, Ρεγγίνα Σοφού, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, Ειρήνη Τσικρίκη.

Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»: τηλ.2610 273613. Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

«Εφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Μιχάλης Παπανικολάου

«Εφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Μιχάλης Παπανικολάου. Η πολιτική κηδεία του πραγματοποιήθηκε χτες. Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» αναφέρει:

«Το οπτικοακουστικό τοπίο και ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού από χτες είναι φτωχότεροι. Από χτες δεν βρίσκεται ανάμεσά μας ο συνάδελφος, ο συναγωνιστής, ο σκηνοθέτης, δάσκαλος και ποιητής, Μιχάλης Παπανικολάου.

Ο Μιχάλης Παπανικολάου ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος τόσο στην καλλιτεχνική, όσο και στην συνδικαλιστική και κοινωνική ζωή του.

Σκηνοθέτησε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικά επεισόδια και κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση, εκδίδοντας αρκετές ποιητικές συλλογές.

Στη συνδικαλιστική του δράση διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και του εισπρακτικού μας φορέα. Υπήρξε δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα, μαχητικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των σκηνοθετών.

Θα τον θυμόμαστε ακόμα για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΕΣ, πάντα με καίριες και ζωντανές τοποθετήσεις».

Τελευταία παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα»

Ολοκληρώνεται ο κύκλος συναυλιών «Ο Γκάτσος που αγάπησα», σήμερα Παρασκευή, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8), στις 9 το βράδυ.

Στην παράσταση θα ακουστούν τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους, «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Τραγούδια που, ερμηνευμένα έξοχα από τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και υποστηριγμένα μουσικά από τους δεξιοτέχνες Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι, μαντολίνο), γνώρισαν πρωτοφανή απήχηση κατά τη φετινή περίοδο. Οι δυο ερμηνευτές «γνωρίζουν» τον Γκάτσο στο κοινό, τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου, όσο και από κείμενα άλλων για εκείνον, σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.

Ο Παντελής Θαλασσινός στο «Kremlino»

George Spanos

Ο Παντελής Θαλασσινός, μετά τις 2 sold out παραστάσεις το Φλεβάρη, επιστρέφει στο «Kremlino» (Καραΐσκου 119) για μία τελευταία παράσταση, την Παρασκευή 19 Μάη, στις 22.30.

Θα παρουσιάσει, με διάθεση ακουστική και χαμηλές εντάσεις, τραγούδια απ' το γνωστό και άγνωστο ρεπερτόριό του, καθώς και τραγούδια απ' τις δυο τελευταίες του δουλειές με τίτλο «Να 'ταν ο Πόλεμος χορός» και «Με δυο ρολόγια».

Παρέα με τους μουσικούς Πέτρο Βαρθακούρη (κοντραμπάσο), Σωτήρη Μαργώνη (βιολί), Λευτέρη Χαβουτσά (κλασική κιθάρα) και Φίλιππο Λευκαδίτη (κρουστά) και τον ίδιο στην κιθάρα, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από την εποχή των Λαθρεπιβατών μέχρι σήμερα, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και συνθετών. Τραγούδια που ο καθένας μας θέλει να ακούσει και να τραγουδήσει, όπως «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω», «Ανάθεμά σε», «Τα Σμυρναίικα τραγούδια» και πολλά άλλα. Τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο και τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό και ερμηνευτή.

Παζολίνι και Μπέργκμαν στον «Ζέφυρο»

Μέχρι την άλλη Τετάρτη στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο» θα προβάλλεται καθημερινά στις 23.00 το αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, «Μάμα Ρόμα», με τη μοναδική ερμηνεία της Αννα Μανιάνι. Ακόμα θα υπάρξει κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ινγκριντ Μπέργκμαν. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα προβληθεί η ταινία «Ταξίδι στην Ιταλία», το Σάββατο και την Κυριακή «Στρομπολι, γη του Θεού», τη Δευτέρα «Ευρώπη 51» και την Τρίτη και Τετάρτη «Ο φόβος». Ολες στις 21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ