ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να πετάξει στο περιθώριο τους εκμεταλλευτές του και όσους τους υπηρετούν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας στην αρχή της ομιλίας του την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, επισήμανε ότι πρόκειται για αντιπαράθεση «κάλπικη, γιατί δεν γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά για το ποιος θα υπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική ανάπτυξη, φυσικά μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τσακίζει κυριολεκτικά όλους τους λαούς του κόσμου και που όλοι σας, προσκυνημένοι στην ΕΕ και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, παλεύετε για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα αυτήν την πολιτική».

Χαρακτήρισε προκλητικό η κυβέρνηση και οι υπουργοί της που πέρασαν αυτές τις μέρες από το βήμα της Βουλής, να λένε χωρίς ντροπή ότι εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, σε αντίθεση με τη ΝΔ.

Τολμάνε, επισήμανε, να μιλάνε για τα λαϊκά συμφέροντα, όταν μετά από 23 μειώσεις των συντάξεων που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτοί ήρθαν να δώσουν τη χαριστική βολή και να ενταφιάσουν το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, μετατρέποντας τη σύνταξη σε επίδομα. Οταν καρατομούν το αφορολόγητο και κλέβουν από αυτόν που παίρνει 400 και 500 ευρώ, 2,1 δισ. έως το 2021. Οταν κόβουν ακόμα και προνοιακά επιδόματα.

Δηλαδή, πρόσθεσε, «οι εργαζόμενοι, ο λαός θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το χτύπημα της απεργίας, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, το "λοκ άουτ" κ.ο.κ;». «Οχι - τόνισε - τα ζητά το κεφάλαιο. Αίμα ζητά, θάνατο ζητά, σκλαβιά ζητά». «Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες σπεύδει να του τα προσφέρει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το ποιον εξυπηρετεί η κυβέρνηση φαίνεται από τα εύσημα που εισπράττει από το κεφάλαιο».

Απάντηση έδωσε και στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία», ρωτώντας τα στελέχη της κυβέρνησης να πουν αν θα καταργήσουν τους 600 μνημονιακούς νόμους και τον ανά εξάμηνο έλεγχο των προϋπολογισμών από την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση «είναι κομμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο θέλει φτηνή εργατική δύναμη, εργασιακές σχέσεις διαλυμένες, "απελευθέρωση" των πάντων, ιδιωτικοποίηση των πάντων και τους τα έχετε δώσει όλα».

«Με άλλα λόγια», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «η κυβέρνηση πατάει στη βάρκα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, του βάρβαρου καπιταλισμού που υπηρετείτε με συνέπεια, των συμφερόντων του κεφαλαίου και δεν σας σώζουν τα υποτιθέμενα "αντίμετρα"».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, για τον «καβγά» που οξύνει με την κυβέρνηση, σημείωσε ότι με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «σας έστειλε στην ανεργία. Και προσπαθείτε με όλους αυτούς τους τόνους να δείξετε ότι εσείς είστε καλύτεροι υπερασπιστές αυτού του συστήματος και της καπιταλιστικής ανάπτυξης», ενώ υπενθύμισε στο σημείο αυτό «τα έργα και τις ημέρες» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Οσο κι αν είναι δύσκολα τα πράγματα, υπογράμμισε, ελπίδα υπάρχει. Και η ελπίδα βρίσκεται στους μεγάλους αγώνες, που χαιρετίζουμε, και που, παρά τις δυσκολίες, τις συνθήκες, την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, ένας κόσμος ξεσηκώνεται». «Καλούμε αυτόν τον κόσμο, που είτε ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ, αλλά ταξικά συντρίβεται σήμερα, να πυκνώσει τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να συσπειρωθεί, να σηκώσει κεφάλι και να βάλει πλώρη για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, όπως πάντα» και «ιστορική ρεβάνς θα υπάρξει όταν ο λαός βγει - και θα βγει - στο προσκήνιο και θα πάρει αυτό που του ανήκει, δηλαδή την εξουσία, τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει και θα πετάξει στο περιθώριο της ιστορίας όσους υπηρέτησαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την καταστροφή του».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Ο λαός να μην ξεχάσει τι έχασε, να το διεκδικήσει

Τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σερβίρει την αντιλαϊκή συμφωνία κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, εστιάζοντας στα μέτρα που πλήττουν τους συνταξιούχους, και απαντώντας στον προκλητικό και παραπλανητικό ισχυρισμό της κυβέρνησης «ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται με αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν πλήττουν όλους».

«Αλήθεια - επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ - δεν είναι προκλητικό να ακούει ένας συνταξιούχος απ' το στόμα της υπουργού Εργασίας ότι οι παρεμβάσεις αφορούν μόνο τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά; Να βαφτίζουν τις μειώσεις συντάξεων παρεμβάσεις; Οτι τα δύο τρίτα δεν θα υποστούν μεταβολή και πως σε καμιά περίπτωση η όποια προσαρμογή δεν θα ξεπερνά το 18% που είναι το ανώτατο όριο; Αλήθεια, ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε; Μήπως νομίζετε ότι έχει ξεχαστεί το έκτρωμα Κατρούγκαλου; Τότε που κοροϊδέψατε τους συνταξιούχους, μειώνοντας τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων έως και 33% εξαιρώντας τότε απ' τις περικοπές όσους ήδη είχαν πάρει σύνταξη με το τρικ της προσωπικής διαφοράς; Ισχυριζόσασταν ή όχι τότε πως όχι μόνο δεν θα κοπεί η προσωπική διαφορά αλλά μάλιστα απ' το '18 και μετά θα υπάρξουν και αυξήσεις; Καταργείτε τώρα την προσωπική διαφορά; Ναι ή όχι; Οχι μόνο την καταργείτε αλλά στην πραγματικότητα τι κάνετε; Πριν λίγους μήνες κόψατε τις νέες συντάξεις, τώρα κόβετε τις παλιές συντάξεις, άρα όλες τις συντάξεις».

Πρόσθεσε πως το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: «Απ' την αντιλαϊκή σας επίθεση δεν εξαιρείται κανείς» και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν θα ξεπεράσει όπως νομίζει εύκολα την κατακραυγή των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Πόσο μάλλον που, όπως τόνισε, αυτές οι περικοπές δεν είναι οι τελευταίες, αφού όπως είπε κανείς δεν πιστεύει ότι το όποιο κομμάτι της προσωπικής διαφοράς μείνει δεν θα είναι το πρώτο που θα κοπεί με την επόμενη «περήφανη» διαπραγμάτευση. «Το μόνο που είναι για συζήτηση είναι το πότε θα κοπεί...» κατέληξε, προσθέτοντας ότι «όσο ακολουθείται αυτός δρόμος ανάπτυξης τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό» και προτρέποντας το λαό «να βάλει τέλος σε αυτήν τη βαρβαρότητα, να μη ξεχάσει τι έχασε και να το διεκδικήσει, να πάρει την οικονομία στα χέρια του και να τη βάλει να δουλέψει για τις δικές του ανάγκες».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η κυβέρνηση δίνει «γη και νερό» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Χειρότερο όλων χαρακτήρισε το 4ο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, καθώς, όπως είπε, χωρίς να αρθεί κανένα από τα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιβάλλονται και καινούργια, βάρβαρα και δυσβάσταχτα. Αντικρούοντας τα περί πιέσεων και εκβιασμών από τους «εταίρους», σημείωσε ότι και η κυβέρνηση και οι «εταίροι» της υπερασπίζονται τον ίδιο, τον καπιταλιστικό, δρόμο ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ζηλεύει» γιατί η συγκυβέρνηση, φορώντας «αριστερή προβιά», της πήρε τη δουλειά.

Χαρακτήρισε απάτη τα «αντίμετρα», που έχουν ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση απ' το 22% στο 20% της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, που θα επιφέρει φόρο 600 ευρώ, σε κάποιον με εισόδημα 8.500! Αντίθετα, ένα νομικό πρόσωπο με κέρδη 100.000 ευρώ, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή απ' το 29% στο 26%, θα έχει ελάφρυνση 3.000 ευρώ, ίση δηλαδή με την επιβάρυνση πέντε χαμηλόμισθων!

Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στηλιτεύοντας την απερίφραστη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τους γενικότερους στόχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, που είναι πάνω από το 2% του ΑΕΠ, την παραχώρηση νέας βάσης στην Κάρπαθο, την ανανέωση και την επέκταση της βάσης της Σούδας, την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και την υπογραφή της επικίνδυνης και απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, συνεργάζεται και ανταγωνίζεται με αστικές τάξεις άλλων χωρών (...) δίνει "γη και νερό" στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές (...) Με τον τρόπο αυτό εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό και άλλους λαούς. Εμείς λέμε ότι ο μόνος τρόπος να ζήσουν οι λαοί χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, με ειρήνη και συνεργασία, είναι να ανατρέψει καθένας στον τόπο του το καπιταλιστικό σύστημα».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Ηρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα!

«Ηρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα», τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Καταρρίπτοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί εξόδου απ' την επιτροπεία, σημείωσε: «Αν πάμε στην ουσία των πραγμάτων, λέτε ότι θα φύγετε απ' την επιτροπεία, από ποια επιτροπεία φεύγετε; Δίνετε εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόζει την πολιτική των Επιτρόπων και θα την εφαρμόζει μέχρι τουλάχιστον το 75% του χρέους να αποπληρωθεί, ήτοι καμιά πενηνταριά χρόνια ακόμα...».

Στην παρέμβασή της στάθηκε ιδιαίτερα στα ειδικά μισθολόγια, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα πως «ο τρόπος με τον οποίο προνομιακά αντιμετωπίζετε τους ανώτερους αξιωματικούς και επιτελικούς» είναι «γιατί αυτοί πρέπει να κάνουν την πολιτική σας πραγματικότητα, να την εφαρμόσουν ασφυκτικά, να θέσουν αιχμάλωτους και τους κατώτερους και το σύνολο στις γεωστρατηγικές ανάγκες σας και στο ΝΑΤΟ», διερωτώμενη αν «ήταν το ΝΑΤΟ "αντίμετρο" σε τίποτα απ' αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο, όπου αρκεί ένα σπίρτο...».

«Προετοιμάζετε» συνέχισε «το έδαφος για μελλοντικές περικοπές, γιατί εισάγετε για πρώτη φορά διάταξη στα ειδικά μισθολόγια, ώστε οι καινούριες σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις να ισχύουν συνεχώς. Μετατρέπετε σε "δυνητική" τη δυνατότητα να ζητήσουν αύριο το πρωί οι αξιωματικοί κάτι παραπάνω, την "προσωπική διαφορά" τη χρησιμοποιείτε για να καταργήσετε εκ των προτέρων με οποιαδήποτε μορφή αγωνιστική μέσα στα ειδικά μισθολόγια τη διεκδίκηση βελτιωμένων αποδοχών, το επίδομα των ειδικών συνθηκών το μετατρέπετε σε εργαλείο για να καταργήσετε το σταθερό ωράριο εργασίας. Κι άμα το αρχίσετε απ' τα ειδικά μισθολόγια, θα το πάτε και στα μη ειδικά μισθολόγια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ