ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του Πανελλαδικού Συνεδρίου

Πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

Πυροσβέστες στο προχτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Πυροσβέστες στο προχτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 21ου ετήσιου τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) στο συνέδριο είναι η έναρξη κινητοποιήσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο με την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στη Βουλή και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοί του αλλά και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του όπως και του συστήματος πυρασφάλειας της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για την πυρασφάλεια της χώρας παραμένουν καθηλωμένες και πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, οι πυροσβέστες εργάζονται σε μια υπηρεσία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, ενώ με περίσσια σπουδή η κυβέρνηση τροποποίησε τον κανονισμό μεταθέσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί η ιδιωτική εταιρεία «fraport» στα περιφερειακά αεροδρόμια, ξεσπιτώνοντας πολλούς πυροσβέστες. Ηδη, η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο πετσόκοψε κι άλλο τους μισθούς τους.

Στη διακήρυξή της προς τους συνέδρους η ΕΑΚΠ επισημαίνει, επιπλέον, ότι «μπροστά μας είναι η περαιτέρω ολική αναθεώρηση του κανονισμού μεταθέσεων, για να λυθούν πλήρως τα χέρια της κυβέρνησης σχετικά με τη δυνατότητα που θέλει να έχει, ώστε να μεταθέτει και να μετακινεί μαζικά, προκειμένου να καλύπτει ευκαιριακά και κατά περίπτωση τα κενά που δημιουργεί στις δομές της πυρασφάλειας η αντιλαϊκή πολιτική της. Επίσης, μπροστά μας είναι και το προσχεδιασμένο κλείσιμο υπηρεσιών και κλιμακίων και οι περαιτέρω αλλαγές στο ωράριο, με σκοπό την κάλυψη μέσω των επιφυλακών των πάγιων και διαρκών αναγκών του ΠΣ».

Σε αυτήν την κατάσταση «το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας, αντί να οργανώσει και να κινητοποιήσει τους συναδέλφους, αντίστοιχα με την επίθεση που δεχόμαστε, διεκδικεί ρόλο κοινωνικού εταίρου στα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση με προτάσεις όπως αυτή του κανονισμού μεταθέσεων, η οποία κινείται στην ίδια λογική με αυτή της κυβέρνησης».

Η πρόταση της ΕΑΚΠ

Η πρόταση της ΕΑΚΠ για το 21ο Συνέδριο ως βασικά αιτήματα διεκδίκησης αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, την:

  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την αναβάθμιση της πυρασφάλειας για το λαό.
  • Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων (ΠΔ 93/2014 και 13/2017) που ξεσπιτώνουν τους πυροσβέστες με μεταθέσεις και μετακινήσεις. Σύσταση νέου αξιοκρατικού κανονισμού μεταθέσεων, που ως προϋπόθεση θα έχει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών οργανικών θέσεων σε όλη τη χώρα.
  • Μονιμοποίηση με σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών συμβασιούχων συναδέλφων και όχι μόνο ενός μέρους αυτών. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις του ΠΣ και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του.
  • Καμιά κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας, πυροσβεστικής υπηρεσίας και πυροσβεστικού κλιμακίου και αναβάθμισή τους με πλήρη στελέχωση σε μόνιμο προσωπικό, κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές και εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης του προσωπικού. Ιδρυση νέων πυροσβεστικών υπηρεσιών, όπου απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες, η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.
  • Προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και σύγχρονων μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουμε.
  • Θέσπιση και εφαρμογή των απαιτούμενων αυξημένων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην υπηρεσία, που η έλλειψή τους αποτελεί την κύρια αιτία της πλειοψηφίας των τραυματισμών και των θανάτων των συναδέλφων μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  • Προστασία του ωραρίου από τις υπερβάσεις και τις καταστρατηγήσεις, με πρόσθετη υπηρεσία και συνεχείς επιφυλακές. Να καταργηθούν οι επιφυλακές, που γίνονται για να καλυφθούν, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας μας.
  • Πραγματική - χρηματική αμοιβή της υπερωριακής υπηρεσίας όπως καταβάλλεται σε όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους.
  • Πληρωμή των οφειλόμενων ρεπό, καθώς και των οφειλόμενων οδοιπορικών εξόδων στους δικαιούχους συναδέλφους σύμφωνα με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.
  • Αμεση κατάργηση του νόμου 4249 για την αναδιοργάνωση του ΠΣ.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Νέα βάρη στους εργαζόμενους σε δήμους και τις λαϊκές οικογένειες

Νέα βάρη θα φέρει στους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση, αλλά συνολικά και τις λαϊκές οικογένειες, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, καθώς μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και οι προσλήψεις για τα έτη 2018 και 2019 είναι μηδενικές. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με την κρατική χρηματοδότηση να έχει περικοπεί πλέον του 60%, τις υπηρεσίες να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και τις δομές Πρόνοιας να απευθύνονται στη μερίδα του πληθυσμού που έχει οδηγηθεί σε ανέχεια, με τους υπόλοιπους να πρέπει να πληρώσουν, αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά, δεδομένου και των γενικότερων μέτρων που καταδικάζουν το λαϊκό εισόδημα στη φτωχοποίηση. Με τις εξελίξεις αυτές ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το πέρασμα από τους δήμους και τις Περιφέρειες, της πολιτικής που ήδη έχει διαμορφωθεί και αναμένεται να ενισχυθεί με τον αναθεωρημένο «Καλλικράτη» για παράδοση έργων και υπηρεσιών στο κεφάλαιο ή σε φορείς της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, για παραπέρα χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων, για ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας χάριν της εξεύρεσης χρημάτων, για διάλυση του όποιου συστήματος δομών Πρόνοιας.

Με την κατάθεση των θέσεών της για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ειδικά των διατάξεων που αφορούν στην Τοπική Διοίκηση, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) φέρεται να αντιδρά, κάνοντας λόγο για «δραματικές επιπτώσεις των μέτρων» που «προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινωνίες» και δηλώνει ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές». Διεκδικεί δε «την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής», σε μια προσπάθεια να «βγάλει λάδι» την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια απ' όλες τις κυβερνήσεις και σήμερα από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να κάνει διαφορετικά, καθώς η πολιτική που ασκείται και οι συνέπειες που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, φέρουν και τη δική της σφραγίδα, καθώς έχει συναινέσει σε όλες τις αντιδραστικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μεσοπρόθεσμο ορίζει σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων ότι το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων προς τους δήμους και τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αντίστοιχο ποσό είναι 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, άσχετα αν αυτά δεν αποδίδονταν ποτέ στο σύνολό τους. Προκύπτει κατά συνέπεια μια μείωση της τάξης του 35% στην κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους. Επίσης, για τα έτη 2018 και 2019 προβλέπονται μηδενικές προσλήψεις, ενώ οι αποχωρήσεις για τα δύο αυτά χρόνια ανέρχονται σε 2.161 για το 2018 και 2.075 για το 2019. Για το διάστημα 2016-2021, το σύνολο των αποχωρήσεων θα είναι 10.221 άτομα, ενώ το σύνολο των προσλήψεων θα είναι 6.087 άτομα.

Παράλληλα, για το 2017 δεν προβλέπεται κονδύλι για τα παρακρατηθέντα, ενώ προϋπολογίζονται υψηλά πλεονάσματα, τα οποία σύμφωνα με την ΚΕΔΕ θα ξεπεράσουν κατά 87,6% τα πλεονάσματα που προϋπολογίστηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016. Οι δε δαπάνες για επενδύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 25%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Φταίει η «υπερβολική ταχύτητα»

Εκδόθηκε χτες το προκαταρκτικό πόρισμα για το δυστύχημα στο Αδενδρο

MotionTeam

Στην «υπερβολική ταχύτητα» αποδίδεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Αδενδρο από την προκαταρκτική έκθεση εκτίμησης που παραδόθηκε χτες στον υπουργό Υποδομών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ήταν η υπερβολική ταχύτητα της αμαξοστοιχίας τη στιγμή του συμβάντος καθώς έτρεχε περίπου με 144,343 χλμ ανά ώρα.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, σήμερα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του συρμού που εκτροχιάστηκε και η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ η επαναλειτουργία της ηλεκτροκίνησης αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο Σάββατο, 13 Μάη, στις 21.45, αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό, εκτελώντας το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Αδενδρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα, ο μηχανοδηγός Μ. Καλόπουλος, ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας, Α. Καλαμπαλίκης, και ο επιβάτης Δ. Μικρόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ