ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι αποφάσεις του εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους, με ελληνική συμβολή

afp or licensors

Τεράστιους κινδύνους για τους λαούς εγκυμονούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, για κλιμάκωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, και των εξοπλισμών της λυκοσυμμαχίας, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αποφάσεις που πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εμπλέκει το λαό σε υποθέσεις που ολοένα και περισσότερο «βρωμάνε μπαρούτι», ευελπιστώντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, σε αυτή την άτυπη Σύνοδο της Πέμπτης, πάρθηκαν αποφάσεις σε δυο συγκεκριμένα πεδία:

-- Η συμμετοχή και επισήμως του ΝΑΤΟ στον Συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η συμμετοχή αυτή θα συνίσταται σε πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να δίνουν πλήρη εικόνα στις δυνάμεις του Συνασπισμού για την εναέρια κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή και να τη «συντονίζουν» προς αποφυγή «αντιδικιών». Βασικά, αποστολή τους θα είναι να ελέγχουν τη δράση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία. Στο ίδιο μοτίβο, του αντιτρομοκρατικού αγώνα, αποφασίστηκε η σύσταση ενός κόμβου συγκέντρωσης, ανάλυσης και διάχυσης κατόπιν στους «συμμάχους» πληροφοριών σχετικά με τη δράση των «τρομοκρατών».

-- Δεύτερο σημείο που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η κατά τον Στόλτενμπεργκ «πιο δίκαιη κατανομή βαρών» μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπως επιμένει η κυβέρνηση Τραμπ. Το άκρως επικίνδυνο στοιχείο των όσων συζήτησαν δεν είναι «απλά» ότι όλες οι χώρες θα πιάνουν το στόχο - όπως είχε καταληχτεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014 - του 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Δεν πρόκειται μόνο για τα μετρητά», έλεγε χτες χαρακτηριστικά χτες ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «αλλά και για σύγχρονες δυνατότητες (σ.σ. "capabilities") και πραγματικές συνεισφορές (σ.σ. "meaningful contributions") σε αποστολές, επιχειρήσεις και εμπλοκές του ΝΑΤΟ». Οπερ σημαίνει το κάθε κράτος - μέλος να επικεντρώνει μέρος των δαπανών στην ανάπτυξη σχεδίων και την έρευνα για πιο σύγχρονα, εξελιγμένα και φονικά όπλα, όπως επίσης να δεσμεύεται για μέσα και προσωπικό που θα διαθέτει στα μέτωπα όπου αναπτύσσεται το ΝΑΤΟ.

«Καίγεται» για αναβαθμισμένους ρόλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών ο μετέχων στη Συνάντηση Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, διαβεβαίωσε τους άλλους ηγέτες για τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και ότι θα επιδιώξει να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ», είπε ο Αλ. Τσίπρας και χαιρέτισε την αναβάθμιση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας, που αποφασίστηκε προηγουμένως στη Σύνοδο, λέγοντας ότι «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα θα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Τόνισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες», και ότι «συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών», όπως ζητάνε οι ΗΠΑ.

Επέμεινε ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, ο ευρωατλαντικός δεσμός πρέπει να παραμείνει ισχυρός, να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Διεκδίκησε, τέλος, αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζοντας τα «πλεονεκτήματα» της χώρας ως «παρόχου ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε υλοποίηση των αποφάσεων βαθύτερης εμπλοκής

Σε επιβεβαίωση της πρεμούρας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει βαθύτερα τις Ενοπλες Δυνάμεις στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μόνο χτες, μια μέρα μετά τη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας, έγιναν γνωστά τα εξής:

-- Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση μεταξύ της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών με την 173 Infantry Brigate Combat Team (Airborne), στο πλαίσιο της άσκησης «BAYONET MINOTAUR - 2017».

-- Στο διάστημα 6 - 14/6 πραγματοποιείται στη Ρουμανία, η ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump 2017» (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 24).

-- Τέλος, στο διάστημα 28 - 31/5, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Commander Transformation - SACT), Γάλλος στρατηγός Denis Mercier (θεωρητικά ο νούμερο 2 στρατιωτικός ηγέτης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, μετά τον ΝΑΤΟικό διοικητή Ευρώπης Αμερικανό στρατηγό Σκαπαρότι), θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη. Το πρόγραμμα προβλέπει τη Δευτέρα διμερείς επαφές και «ενημερώσεις» στο ΓΕΕΘΑ. Ακολούθως, Α/ΓΕΕΘΑ και SACΤ, θα επισκεφθούν τον Ναύσταθμο Κρήτης, το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, την 115 Πτέρυγα Μάχης και το ΝΑΤΟικό Πεδίο Βολής Κρήτης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται ο εγκληματικός ρόλος του ΝΑΤΟ

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ πήρε τη σκυτάλη της περσινής Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας και, παρά τις επιμέρους αντιθέσεις, αποφάσισε την κλιμάκωση της επίθεσής του κατά των λαών, επιβεβαιώνοντας τον εγκληματικό ρόλο αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Η Συνάντηση αποφάσισε:

-- Την επιτάχυνση, ολοκλήρωση της εφαρμογής των αποφάσεων της Βαρσοβίας και την ενίσχυση της συστηματικής παρουσίας ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, στη Βαλτική Θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του συστήματος της "πυραυλικής ασπίδας" στην περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, συγκεντρώνοντας επικίνδυνα στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της.

-- Την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στον πόλεμο στη Συρία με τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό Συνασπισμό κρατών, στον οποίο πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ για την προώθηση των συμφερόντων τους στη χώρα αυτή και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής - Βορείου Αφρικής.

-- Την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη συνέχιση της επέμβασης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Τα πολυφορεμένα προσχήματα περί "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας" και "ελέγχου των μεταναστευτικών ροών" δεν πείθουν κανέναν, όταν είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, στήριξαν αποφασιστικά τη λεγόμενη ισλαμιστική τρομοκρατία για την αποσταθεροποίηση και το διαμελισμό χωρών, για την προώθηση των πολεμικών τους σχεδιασμών. Αυτές είναι και οι αιτίες της όξυνσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός εξελίσσονται στους πιο "καλούς μαθητές" του ΝΑΤΟ. Υπερθεματίζουν για το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμμαχίας, όπως αποδεικνύεται και από την επέκταση της βάσης της Σούδας και την κάλυψη από την πλευρά της Ελλάδας των υπέρογκων ΝΑΤΟικών δαπανών. Ο στόχος της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" αφορά τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στη λεία των πολέμων, ενώ για το λαό σημαίνει τεράστιους κινδύνους. Οι εξελίξεις επιβάλλουν την ενίσχυση του αγώνα για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Καμία συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων. Κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις αστικές τάξεις και την πολεμοκάπηλη πολιτική για τα κέρδη τους».

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις, περιοδείες και εκδηλώσεις με στελέχη του ΚΚΕ και θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος προγραμματίζονται σε συνοικίες και τόπους δουλειάς:

Σήμερα, Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης, οι ΚΟΒ Κυψέλης Αττικής διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Ζαχάρω Ηλείας, στο καφέ «Χρονόπουλος» στην πλατεία, θα μιλήσει ο Γιάννης Τεφάνης, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Αργοστόλι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Λάρυμνας - Μαρτίνου του ΚΚΕ καλεί σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στην παραλία Λάρυμνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία, προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και έκθεση φωτογραφίας - βιβλίου.

Αύριο, Κυριακή:

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο «Σοφοκλής» στον Κόκκινο Μύλο, με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας και Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα - αφιέρωμα από το Συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στη Βόνιτσα, στην καφετέρια «Σόλωνα», θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τη Δευτέρα, 29 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., οι Κλαδικές ΚΟΒ της ΤΟ Αχαΐας καλούν σε εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Κλαδικές ΚΟΒ Αγρινίου καλούν στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Αίγιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ