ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ζητούμενο η ανάκτηση της «αξιοπιστίας» στις «μεταρρυθμίσεις»

Την Κυριακή ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ολοκληρώνονται την Κυριακή οι διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων 577 μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με την κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ να έχει έτοιμες κιόλας τις νέες αντιλαϊκές προτεραιότητες. Ετσι, την ώρα που τα αστικά επιτελεία, όχι μόνο από τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και όλη την Ευρώπη, εμφανίζουν το κόμμα του Μακρόν, REM, και τους συνεργάτες του ως νέο ελπιδοφόρο σχήμα, η επόμενη αντεργατική μεταρρύθμιση είναι κιόλας στα σκαριά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι ενδεικτική η προθυμία με την οποία δυνάμεις απ' όλο το αστικό πολιτικό φάσμα δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν το έργο της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ότι συμφωνούν στη στρατηγική υπεράσπισης της γαλλικής ανταγωνιστικότητας.

Μάλιστα, χτες, ο (Γάλλος) επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της φέτος, ώστε να επανέλθει κάτω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάλεσε τον Πρόεδρο Μακρόν να επιμείνει στις «μεταρρυθμίσεις» που υποσχέθηκε προεκλογικά και τόνισε: «Η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις... Αυτό αφορά και την αγορά εργασίας και τον προϋπολογισμό».

Ο Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «διαλυτική» πορεία που μοιάζει να ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «δεν είναι σε θέση να επιζήσει στη σημερινή του μορφή, αλλά υπάρχει έδαφος για ένα νέο κόμμα».

ΗΠΑ
Η κατάθεση Σέσιονς στο Κογκρέσο συνεχίζει την κόντρα υπηρεσιών

Από την κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Copyright 2017 The Associated

Από την κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, καταθέτοντας αργά το βράδυ της Τρίτης, επί δυόμιση ώρες, στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε προεκλογικά μυστική συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ ή ότι επέδειξε άλλη επιλήψιμη συμπεριφορά σε σχέση με την πρόσφατη αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Χαρακτήρισε μάλιστα «απεχθές ψέμα» την κατηγορία ότι εμπλέκεται στις φερόμενες «απόπειρες» της Ρωσίας για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποπομπή του Κόμεϊ. Αρνήθηκε επίσης να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν αξιωματούχοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης που συζήτησαν την πιθανότητα απαλλαγής από αξιόποινες πράξεις για άτομα που διερευνώνται αναφορικά με τις έρευνες περί εμπλοκής της Ρωσίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν χτες και η κατάθεση του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, με κεντρικό αυτό των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας, που έχει επισημάνει πως βρίσκονται «στο χειρότερο σημείο» των τελευταίων δεκαετιών. Αναμενόταν επίσης να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν, που προωθεί διακομματική ομάδα βουλευτών. Μάλιστα, το νομοσχέδιο για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ψηφίστηκε χτες βράδυ στη Γερουσία, καθώς δεκάδες βουλευτές προεξόφλησαν ως «σίγουρη» την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη...

Νωρίτερα, χτες βράδυ, η διοίκηση της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) αποφάσισε την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25% με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

ΗΠΑ
Πυρά ενόπλου σε ομάδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Με συγχωρείτε, κύριε. Ποιοι προπονούνται σήμερα; Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι;», ρώτησε ο 66χρονος Τζέιμς Χόντγκινσον από το Μπελβίλ του Ιλινόις προτού αρχίσει να πυροβολεί, χτες το απόγευμα, προς μία ομάδα βουλευτών και τη συνοδεία τους σε γήπεδο του μπέιζμπολ στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τραυμάτισε τουλάχιστον πέντε άτομα, ανάμεσά τους ο 51χρονος Ρεπουμπλικάνος Στιβ Σκαλίς που θεωρείται το υπ' αριθμόν 3 ηγετικό στέλεχος του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο βοηθός του Τεξανού γερουσιαστή Ρότζερ Γουίλιαμς και δύο αστυνομικοί του Καπιτωλίου. Ο ίδιος ο δράστης, που είχε δουλέψει πέρσι για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, πέθανε από τα πυρά αστυνομικών που τον γάζωσαν με σφαίρες.

Ο αδελφός του δράστη, μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα, δήλωσε πως ο Τζέιμς Χόντγκινσον ήταν απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη και από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, πάντως, έσπευσε να αποδοκιμάσει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή» και «άθλια πράξη», αποκηρύσσοντας ως απαράδεκτη «οποιουδήποτε είδους βία».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέφυγε να αναφερθεί στις πολιτικές επιλογές του δράστη επιλέγοντας να απευθύνει μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ «είναι ισχυρές όταν όλοι εργάζονται για το κοινό καλό».

Την επίθεση αποδοκίμασε και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ανακοινώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο η ζωή κανενός από τους τραυματίες.

Πιστολίδι και σε εταιρεία ταχυμεταφορών

Αργότερα χτες βράδυ, ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος της εταιρείας ταχυμεταφορών «United Parcel Service» στο Σαν Φρανσίσκο άνοιξε πυρ σε βάρος συναδέλφων του τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις.

Λίγο μετά, έστρεψε το όπλο στον εαυτό του, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικούς και τραυματίστηκε θανάσιμα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων (446 εκατ. ευρώ) στην Τυνησία. Η χρηματοδότηση ακολούθησε την αποδέσμευση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καθυστερημένης δόσης δανείου 320 εκατ. δολαρίων (285 εκατ. ευρώ), μέρος ενός δανείου του ΔΝΤ προς την Τυνησία, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης να επισπεύσει διάφορες αντιλαϊκές οικονομικές «μεταρρυθμίσεις».

ΣΑΝΑΑ.-- Η επιδημία χολέρας που σημειώνεται στην Υεμένη έχει τεθεί εκτός ελέγχου και περίπου ένα παιδί μολύνεται κάθε λεπτό, προειδοποίησε η οργάνωση αρωγής «Save the Children». Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε αναμένεται να σημειωθούν έως και 300.000 κρούσματα, προειδοποίησε η οργάνωση και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός μόλυνσης έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο βδομάδες.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο 38χρονος Λίο Βαράντκαρ, γιος Ινδού μετανάστη που εξελέγη αρχές του μήνα επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Fine Gael», εξελέγη χτες πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Το διορισμό του είχε προτείνει στο κοινοβούλιο ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Εντα Κένι. Κέρδισε τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του κόμματος «Fine Gael», ενώ το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα «Fianna Fail» τήρησε αποχή.

ΛΑΝΣΙΝΓΚ.-- Κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, παρακώλυση ερευνών σε σχέση με την προ δύο ετών μόλυνση του δικτύου πόσιμου νερού στην πόλη Φλιντ, απαγγέλθηκαν χτες στον επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πολιτείας του Μίσιγκαν, Νικ Λάιον. Οι παραπάνω κατηγορίες επισείουν ποινή κάθειρξης έως 15 χρόνια. Απαγγελία κατηγοριών για παρακώλυση δικαιοσύνης και ψευδή κατάθεση σε αστυνομικούς επιθεωρητές έγινε και σε βάρος της επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της πολιτείας, Δρ. Εντεν Γουέλς.

ΧΑΓΗ.-- Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε χτες να συλληφθεί άμεσα ο γιος του πρώην Λίβυου Προέδρου Μουάμαρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, υποστηρίζοντας ότι παραμένει ενεργό το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του το 2011 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την Κυριακή, ο δικηγόρος του Σαΐφ αλ Ισλάμ γνωστοποίησε ότι ο πελάτης του αφέθηκε ελεύθερος βάσει νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο. Κρατείτο από το 2011 σε φυλακή της πόλης Ζέντεν στην ανατολική Λιβύη.

ΣΥΝΟΡΑ ΜΕΞΙΚΟ - ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Ισχυρός σεισμός σε θαλάσσια περιοχή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν μετά από ισχυρότατο υποθαλάσσιο σεισμό 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στην περιοχή Σαν Μάρκος της δυτικής Γουατεμάλας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», το επίκεντρο του σεισμού ήταν 85 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας, λίγα χιλιόμετρα από την πολιτεία Τσιάπας του Μεξικό. Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή και στο Ελ Σαλβαδόρ. Οι αρχές των περιοχών Κετζαλτενάνγκο, Ρεταλχουλέου, Σαν Μάρκος και Σουτσιτεπέκες της Γουατεμάλας κήρυξαν «πορτοκαλί συναγερμό». Μεταξύ άλλων, αναστάλθηκαν τα μαθήματα για τα σχολεία. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, δεν υπήρξε καμία απειλή για τσουνάμι.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ
Δύο κυβερνήσεις με πυρήνα τους Χριστιανοδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κυβέρνηση συνασπισμού σχημάτισαν Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Φιλελεύθεροι (Eλεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα - FDP) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, τέσσερις βδομάδες μετά τις τοπικές εκλογές (14 Μάη) και στις 27 Ιούνη ο επικεφαλής της CDU, Αρμιν Λάσετ, αναμένεται να εκλεγεί πρωθυπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι το κρατίδιο ήταν «προπύργιο» των Σοσιαλδημοκρατών, μέχρι τις τελευταίες εκλογές που ανέδειξαν πρώτους τους Χριστιανοδημοκράτες.

Επίσης, στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν (εκλογές στις 7 Μάη) αποφασίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελεύθερων - «Πρασίνων» και στις 28 Ιούνη αναμένεται να εκλεγεί πρωθυπουργός ο επικεφαλής της CDU, Ντάνιελ Γκίντερ.

Στο μεταξύ, προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ με 38% έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς με 24% δείχνει προχτεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa». Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 9%, και ακολουθούν οι «Πράσινοι» και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 8% και η αντιμεταναστευτική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 7%. Επιπλέον, το 57% αυτών που ψηφίζουν πρώτη φορά (18 - 21 ετών) απάντησαν ότι εμπιστεύονται την Α. Μέρκελ για καγκελάριο και το 21% τον Μ. Σουλτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ