ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με νέα βία «άνοιξε» η επίσκεψη Σαρόν στις ΗΠΑ

Από διαδήλωση Παλαιστινίων γυναικών ενάντια στους ισραηλινούς αποκλεισμούς

Associated Press

Από διαδήλωση Παλαιστινίων γυναικών ενάντια στους ισραηλινούς αποκλεισμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σταθερά τεταμένη παρέμενε η ατμόσφαιρα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν άρχιζε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, όλες οι υπάρχουσες ενδείξεις συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η νέα αμερικανική ηγεσία ενδιαφέρεται περισσότερο για την αναθέρμανση του διαλόγου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία παρά στην ενεργότερη ανάμειξη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Η δολοφονία ενός Ισραηλινού αυτοκινητιστή, ενώ διέσχιζε το δρόμο ανάμεσα στη Βηθλεέμ και στον εποικισμό Νέβε Ντανιέλ, στη Δυτική Οχθη, ανέβασε και πάλι το θερμόμετρο της έντασης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στη Βηθλεέμ επιβλήθηκε, και πάλι, αυστηρότατος αποκλεισμός, ενώ εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των αγνώστων ενόπλων.

Λίγες ώρες αργότερα, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδική αρτηρία που συνδέει τη Ραμάλα με την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν ο ισραηλινός στρατός με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και κροτίδες εκκωφαντικού ήχου και εκθαμβωτικού φωτός, προσπάθησε να διαλύσει Παλαιστινίους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τον παρατεινόμενο αποκλεισμό των αυτόνομων εδαφών. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 16 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτή και πρώην υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης, Χανάν Ασράουι, η οποία κατήγγειλε την «αναίτια επίθεση των Ισραηλινών στρατιωτών κατά των άοπλων διαδηλωτών, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορείται ο παλαιστινιακός λαός ότι προκαλεί τη βία».

Η Χ. Ασράουι απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Associated Press

Η Χ. Ασράουι απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Ανάλογες συγκεντρώσεις κατά του αυστηρού αποκλεισμού πραγματοποιήθηκαν και στη Γάζα. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το μέτρο του αυστηρού αποκλεισμού επεκτάθηκε στο σύνολο, σχεδόν, των παλαιστινιακών περιοχών μετά την ανακάλυψη, αργά το βράδυ, του πτώματος ενός Ισραηλινού, που είχε εξαφανιστεί από την Πέμπτη, κοντά στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα.

Επίσης, μέχρι χτες το βράδυ, δεν είχε επιβεβαιωθεί από την παλαιστινιακή πλευρά η συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής του Σιν Μπετ (ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας) Αβί Ντιχτέρ και του Παλαιστινίου ομολόγου του, Αμίν αλ Χίντι, που σύμφωνα με ισραηλινές πηγές πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Η μοναδική συνάντηση που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές, ήταν αυτή των δύο υπουργών Γεωργίας, προκειμένου να συνεργαστούν στο θέμα της αντιμετώπισης των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, που ανακαλύφθηκαν στα αυτόνομα εδάφη.

Περισσότερη πίεση ζητά ο Σαρόν

Την άσκηση εντονότερης πίεσης προς τον Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες από την Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οφείλει η Παλαιστινιακή Αρχή να αντιληφθεί ότι είναι βαθιά η ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας σε βάρος Ισραηλινών πολιτών και εποίκων». Στην εκτεταμένη ανακοίνωση, ο Αριέλ Σαρόν υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία προώθησε «ένα είδος μέτρων που θα ανακουφίζει τους απλούς πολίτες και θα στοχεύει μόνο εναντίον τρομοκρατών». «Εντούτοις, υποστηρίζει ο Σαρόν, η κίνηση αυτή καλής θέλησης, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία επέμεινε στην επιλογή της βίας και στη συνεργασία με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές τρομοκράτες, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη των ίδιων των οργανώσεων και των μονάδων που ελέγχει η Αρχή, τα οποία εμπλέκονται σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις».

Πέρα από το κείμενο της ανακοίνωσης, ισραηλινές διπλωματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι στόχος της επίσκεψης Σαρόν είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και η εξασφάλιση αμερικανικής υποστήριξης στην τακτική του για «νέα βήμα με βήμα προσέγγιση» με τους Παλαιστινίους, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η προοπτική επίτευξης οριστικής συμφωνίας, αλλά μόνο ενδιάμεσων επιμέρους συμφωνιών, και φυσικά με τον όρο του πλήρους τερματισμού της βίας. Τις δηλώσεις Σαρόν σχολίασε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει, «πρώτα, στον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, του αποκλεισμού και της κατοχής».

Από την πλευρά της, η αμερικανική ηγεσία απέφυγε να κάνει δηλώσεις επί της ανακοίνωσης Σαρόν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αρκέστηκε, απλώς, να επαναλάβει ότι «η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στο στόχο της ειρήνης, αλλά δεν έχει μαγική συνταγή για την επίτευξή της», ενώ τόνισε ότι και «οι δύο ηγέτες έχουν ευθύνη να καταδικάσουν τη βία». Ο Πάουελ δε σχολίασε τις αυξανόμενες διαρρέουσες πληροφορίες ότι η νέα αμερικανική ηγεσία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις ισραηλινο-συριακές σχέσεις, γι' αυτό και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνομίλησε, την Παρασκευή, με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ με θέμα τη συνάντησή του πρώτου με τον Σαρόν.

Ο Αριέλ Σαρόν επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον Κόλιν Πάουελ, τη σύμβουλο σε θέματα ασφαλείας Κοντολίιζα Ράις, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και το διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Σειρά συναντήσεων, όμως, θα έχει και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος, από χθες, περιοδεύει στην ΕΕ, ασκώντας πιέσεις για χορήγηση επιπλέον χρηματικής βοήθειας αλλά και για στήριξη στο παλαιστινιακό αίτημα για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας στα αυτόνομα εδάφη.

ΙΝΔΙΑ
Ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Καθώς η πολιτική κρίση εντείνεται στην Ινδία -παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ να την αποκλιμακώσει και να την υποβαθμίσει, κάνοντας λόγο περί «συνωμοσίας για αποσταθεροποίηση»-, η αντιπολίτευση μοιάζει να συσπειρώνεται σε ένα μέτωπο εναντίον του συνασπισμού υπό το Εθνικιστικό Ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα.

Και τα δύο κόμματα που εκφράζουν την Αριστερά στην Ινδία -το ΚΚ Ινδίας και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)- έχουν καλέσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε από το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού web site «Tehelka.com», βάσει του οποίου αποκαλύφτηκε ότι υπήρχε στο κυβερνών κόμμα αλλά και εντός της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας του στρατού ένα κύκλωμα διαφθοράς που εισέπραττε «μίζες» πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να συναφθούν συμβόλαια όπλων.

Την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες η κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει με την επέκταση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Εξωτερικών, Γιασουάντ Σινχ, πάντως είναι πρόδηλο ότι η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να μην αφήσει την κρίση να περάσει έτσι και θα επιδιώξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ρίξει την κυβέρνηση - ήδη προαγγέλλει σειρά κινητοποιήσεων, ενώ αναζητείται κοινό έδαφος στην αντιπολίτευση για τις πιθανότητες σχηματισμού μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Τα δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν πάντως το θέμα ως μια ευκαιρία του παραδοσιακού κόμματος εξουσίας της Ινδίας -του Κογκρέσου, που τελεί υπό την ηγεσία της «άχρωμης και άοσμης» Σόνια Γκάντι- να επανέλθει στην εξουσία...

ΚΙΝΑ
Τουλάχιστον 108 νεκροί σε «μυστηριώδη» επίθεση

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ο ύποπτος για τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη βόρεια κινεζική επαρχία Σιατζουάνγκ, κοστίζοντας τουλάχιστον 108 ζωές, ήταν ήδη καταζητούμενος για το φόνο μιας γυναίκας στο νότο της χώρας, αναφέρει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Κινεζική Ημερησία», επίσημο όργανο της κυβέρνησης.

Οι αρχές της επαρχίας έχουν επικηρύξει τον 40χρονο Ζιν Ρουτσάο, και έχουν αναρτήσει αφίσες στη βιομηχανική αυτή επαρχία, ελπίζοντας να λάβουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του και τη διαλεύκανση της ερεβώδους υπόθεσης των απροειδοποίητων βομβιστικών επιθέσεων.

Η «Κινεζική Ημερησία» ανέφερε ότι ο ύποπτος ήταν εργαζόμενος στα δωμάτια εργαζομένων στο εργοστάσιο όπου έγιναν οι τέσσερις εκρήξεις με διαφορά μιας ώρας η μία από την άλλη, που κόστισαν τις ζωές των εργαζομένων, ωστόσο εκπρόσωπος του εργοστασίου διέψευσε την πληροφορία. Η αστυνομία δεν προέβη σε σχόλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ