ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στιγματισμός και περιθωριοποίηση

Ημερίδα του ΚΕΘΕΑ για τους χρήστες

Η ένταση της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού των εξαρτημένων ατόμων, τα οποία στερούνται βασικών δικαιωμάτων τους όπως η πρόσβαση στην Υγεία, την εργασία και την Εκπαίδευση, παράλληλα με την υπονόμευση της διαδικασίας απεξάρτησης, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των αντίστοιχων δομών, αναδείχθηκε στη διάρκεια χτεσινής ημερίδας του ΚΕΘΕΑ, όπου και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για θέματα πολιτικής και στρατηγικής σχετικά με τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας, το δικαίωμα στην πρόληψη, θεραπεία και απεξάρτηση αποτελούν ζητούμενα, καθώς ακόμα και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο τηρείται επιλεκτικά, κατάσταση που έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης. Τα αποτελέσματα καταγράφουν ανάμεσα σε άλλα: Την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των αρμοδίων φορέων, την έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αντίστοιχα του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπου σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και φαινόμενα ρατσισμού, τη δυσκολία πρώην εξαρτημένων να βρουν δουλειά.

Σημειώθηκε, επίσης, ότι το κράτος αντί να αντιμετωπίζει νομικά τους εμπόρους, αντιμετωπίζει τους χρήστες, ότι η πρόσβαση χρηστών, συνολικά στις χώρες της ΕΕ, στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι πολύ χαμηλή κ.ά.

Με το πρόβλημα να επιδεινώνεται, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Τσούκαλης, που τοποθετήθηκε στη χτεσινή ημερίδα, υπέδειξε ως... λύση την αποποινικοποίηση της χρήσης, με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα είναι το παράνομο εμπόριο. Οταν η εμπειρία από τις χώρες που εφαρμόστηκε αυτή η επιλογή δείχνει ότι η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα στις ουσίες συμβάλλουν στην αύξηση της εξάρτησης.

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης...

Την ξεκάθαρη θέση πως για το ΚΚΕ, η ανθρώπινη ουσία με τη χρήση ή εξάρτηση από ναρκωτικά είναι έννοιες ασύμβατες, γιατί ο άνθρωπος καθορίζεται μέσα στο σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων και πως η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των χρηστών είναι η πάλη για την κάλυψη συνολικά των αναγκών της νεολαίας και του λαού, κατέθεσε η Σ. Σκλαβενίτη, εκ μέρους της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε τη σταθερή και διαχρονική σχέση που έχει το ΚΚΕ με το ΚΕΘΕΑ και σημείωσε: «Η συζήτηση γύρω από τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των εξαρτημένων ή των απεξαρτημένων ξεκινά από το πώς αντιλαμβανόμαστε την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Γιατί, αν για παράδειγμα θεωρήσουμε τον χρήστη χρόνιο άρρωστο που υποτροπιάζει ή που το προκαλεί μόνος του στον εαυτό του, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετατρέποντάς το θύμα σε θύτη, μη λαμβάνοντας μέτρα για τη θεραπεία και την κοινωνική του επανένταξη.

Αν από την άλλη, θεωρήσουμε πως όποιες κι αν είναι οι αιτίες, δεν αντιμετωπίζονται, άρα η λύση είναι ο συμβιβασμός με το πρόβλημα και η "μείωση της βλάβης" που προκαλεί, τότε πάλι μιλάμε για αντιμετώπιση του χρήστη σαν άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας, που περισσεύει, στερούμε τη δυνατότητά του να επανεξετάσει τη ζωή του, να απεξαρτηθεί πλήρως και να ενταχθεί κοινωνικά».

Σχολιάζοντας το ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος, η Σ. Σκλαβενίτη τόνισε ότι δεν λείπει η επιστημονική γνώση, ούτε η πείρα: «Το θέμα που πραγματεύεται η σημερινή ημερίδα είναι ζήτημα καθαρά πολιτικής επιλογής. Αν επανέρχεται κατά καιρούς το θέμα της αλλαγής πολιτικής γύρω από τα ναρκωτικά γιατί εμφανίζεται ως αποτυχημένη, θα λέγαμε ότι και πάλι παρουσιάζεται μονόπλευρα. Γιατί για κάποιους έχει πετύχει. Κάποιους συμφέρει να στέλνεται στο περιθώριο ένα τμήμα της νεολαίας, είτε με τη χρήση ουσιών, είτε με την ανεργία, είτε με την προσφυγιά κ.λπ. Αρα η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των χρηστών είναι η πάλη για την κάλυψη συνολικά των αναγκών της νεολαίας και το λαού», κατέληξε.

Δραστηριότητα μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Στα Γιάννενα, στο όμορφο Πάρκο Πυρσινέλλα («Γιαννιώτικο Σαλόνι»), θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιούλη η μεγάλη συνάντηση χιλιάδων νέων απ' όλη την Ελλάδα, το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της φτώχειας» και με πλούσιες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά του.

Με δυνατή μουσική, υπέροχα πλάνα από το χώρο που θα γίνει η κατασκήνωση, αλλά και πλάνα από προηγούμενα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της Οργάνωσης, η ΚΝΕ ανέβασε από χτες ένα διαφημιστικό σποτ - κάλεσμα στο φετινό 26ο Διήμερο, που μπορεί κανείς να το δει στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=o4Ygk1EvIgw&feature=youtu.be καθώς και στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr) και στο πόρταλ του ΚΚΕ (www.902.gr).

«Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων!», τονίζει στο σχετικό κάλεσμά της η ΚΝΕ, περιγράφοντας το περιεχόμενο του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου:

  • Για να στείλουμε μήνυμα ότι οι νέοι και οι λαοί των Βαλκανίων έχουμε μοναδικό συμφέρον να παλέψουμε για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στις κυβερνήσεις και τις ενώσεις του, ΝΑΤΟ - ΕΕ, που γεννούν φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση.
  • Για να μάθουμε για τη θρυλική Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, τη Νεολαία του ΚΚΕ από το 1922 έως το 1943, λίγα χιλιόμετρα από το Καλπάκι, στο οποίο εκατοντάδες κομμουνιστές φαντάροι υπέστησαν βασανιστήρια επειδή αντιπάλευαν το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.
  • Για να συζητήσουμε για το τι χρειάζεται να κάνουμε για να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε. Για να μάθεις από πρώτο χέρι τι προτείνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και να βαδίσουμε μαζί το δρόμο της ανατροπής.

Συζητήσεις και εκδηλώσεις, μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, επισκέψεις στο Καλπάκι και άλλα μέρη με μεγάλη ιστορική σημασία, πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες, συναυλίες και γλέντια περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Διημέρου, που θα δημοσιευτεί αναλυτικά στο αυριανό κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Ηδη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, σε ολόκληρη τη χώρα, ξεδιπλώνουν πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, μπροστά στο Διήμερο, ενώ τη συμμετοχή τους κανονίζουν και Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ από τις γύρω περιοχές. Η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν για την κεντρική πολιτική συγκέντρωση του Διημέρου, με αναχώρηση το Σάββατο 8 Ιούλη, στις 4.30 μ.μ. από το πάρκο παραλίας Λευκάδας.

Κάλεσμα στο λαό των Ιωαννίνων

Κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία της πόλης να δώσουν μαζικό «παρών» στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ απευθύνουν οι Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι ο χώρος που θα φιλοξενήσει όλους αυτούς τους χιλιάδες νέους απ' όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο έως την Κρήτη, είναι το πάρκο Πυρσινέλλα («Γιαννιώτικο Σαλόνι»), το οποίο θα ξαναλειτουργήσει κατά τη διάρκεια του Διημέρου για το λαό μετά από πολλά χρόνια.

Μέρες τώρα, δεκάδες μέλη της ΚΝΕ καθαρίζουν το πάρκο, εκτελούν εργασίες αναβάθμισής του, βάζουν τα δυνατά τους να γίνει αγνώριστο.

Με αυτήν την αφορμή, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διεκδικούν:

  • Αποκλειστική, σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να είναι το πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση.
  • Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, δωρεάν προσβάσιμες για όλο το λαό.
  • Πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας του πάρκου.
Για τους απλήρωτους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους όλοι οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας.

Σημειώνεται πως μόλις χτες και αφού εκατοντάδες νέοι από τις ΕΠΑΣ έμειναν απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε εντός της ερχόμενης βδομάδας θα πιστωθούν οι ατομικοί λογαριασμοί τους, ύστερα από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (27.06.2017). Στο μεταξύ, μέχρι να γίνουν πράξη τα παραπάνω, οι απλήρωτοι σπουδαστές με τη στήριξη σωματείων προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και στην Αθήνα δίνουν ραντεβού την Τρίτη 4 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ αναδεικνύονται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Οπως τονίζεται, «τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται, όταν και εφόσον πληρώνονται, αναλογούν στο 75% του κατώτερου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, 17,12 ευρώ μεικτά από τα οποία ο εργοδότης καταβάλλει μόνο τα 6 ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από τη βαριά φορολογία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών βαφτισμένα ως επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλοί από τους σπουδαστές αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά "μαύρα" για να τα βγάλουν πέρα.

Με προγράμματα που θα παρέχουν "τσάμπα" εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και μισθούς πείνας για τους νέους έχει σχεδιαστεί να "καταπολεμηθεί" η ανεργία στους νέους που έχει φτάσει στο 40%.

Τους αποκαλούν "εκπαιδευόμενους" και όχι εργαζόμενους, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν κανονικά ωράρια, καλύπτοντας πάγιες θέσεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, αμαξοστάσια, σε παιδικούς σταθμούς, σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει με τις πράξεις της, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τι εννοεί όταν μιλά για ανάπτυξη που στο όνομά της καλεί τον λαό και τη νεολαία να κάνει και άλλες θυσίες», σημειώνουν οι βουλευτές Χρ. Κατσώτης, Γ. Δελής, Γ. Λαμπρούλης, Στ. Τάσσος και Μαν. Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση ζητώντας μέτρα ώστε: Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους όλοι οι σπουδαστές και να τους καταβάλλονται κάθε μήνα. Να έχουν όλοι οι σπουδαστές, που κάνουν πρακτική άσκηση, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το ανθισμένο τηλεγραφόξυλο

Το σκίτσο του Κ. Ρουγγέρη στο εξώφυλλο
Το σκίτσο του Κ. Ρουγγέρη στο εξώφυλλο
Ενα σημειωματάριο αφιερωμένο στους κομμουνιστές φαντάρους του Καλπακίου με ιδιαίτερα ξεχωριστό εξώφυλλο και οπισθόφυλλο έχει τυπώσει η ΚΝΕ και διακινούν αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις της μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Στο οπισθόφυλλό του σημειώνεται: «Τιμάμε τους αλύγιστους κομμουνιστές φαντάρους που το αστικό κράτος προσπάθησε να τους τσακίσει στον πειθαρχικό Ουλαμό του Καλπακίου (1924 - 1934). Τους ΟΚΝίτες που δεν κατάφεραν να τους λυγίσουν οι ξυλοδαρμοί, τα μαστιγώματα και το εξαντλητικό καψόνι που απεικονίζεται στο γνωστό σκίτσο του Δημήτρη Μεγαλίδη, με τους φαντάρους να ποτίζουν τα τηλεγραφόξυλα (σ.σ. το σκίτσο αυτό κοσμεί το οπισθόφυλλο του σημειωματαρίου). Αυτό το καψόνι γινόταν συνήθως το χειμώνα, όπου στελέχη του στρατού υποχρέωναν τους φαντάρους να περνάνε τα κρύα νερά του ποταμού ξυπόλυτοι, να κουβαλούν 20 τενεκέδες νερό ο καθένας για να ποτίζουν τα τηλεγραφόξυλα λέγοντάς τους ότι: "Οταν ανθίσουν αυτά τα ξερά ξύλα θα γίνει στην Ελλάδα κομμουνισμός"».

Από όλα τα παραπάνω εμπνεύστηκε ο σκιτσογράφος Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, που, προς τιμήν των ηρώων φαντάρων ΟΚΝιτών και με αφορμή το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, δημιούργησε το εξώφυλλο του σημειωματαρίου: «Το ανθισμένο τηλεγραφόξυλο»!

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνει θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο, στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο (Γερμανού και Ηλείας).

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, που απευθύνεται κυρίως σε νέους ανέργους και νέα ζευγάρια, αλλά και σε ολόκληρο τον λαό της πόλης, η ΚΝΕ επιδιώκει να δημιουργήσει μια ανάσα χαράς και πολιτισμού, να δώσει ευκαιρία ψυχαγωγίας, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και τις συνέπειές της σε όλες τις πτυχές της ζωής των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων.

Μια πολιτική που απαγορεύει ουσιαστικά στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες τις καλοκαιρινές διακοπές, που τους στερεί την πρόσβαση στον πολιτισμό, στην ποιοτική ψυχαγωγία γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Οι προβολές έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη και συνεχίζονται από τη Δευτέρα στις εξής ημερομηνίες: 3/7, 5/7, 10/7, 12/7, 13/7, 17/7 (οπότε και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»), 19/7 και 21/7. Η δεύτερη περίοδος των προβολών ξεκινά από τις 21 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτέμβρη, περιλαμβάνοντας προβολές 7 ταινιών.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν περιλαμβάνονται σοβιετικός και ευρωπαϊκός κινηματογράφος, αμερικανικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και όμορφες παιδικές ταινίες.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εργατικά Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα

Αρχισε χτες και κορυφώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στον ιστορικό χώρο του Γεντί Κουλέ, το 8ο Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς». Ξεναγήσεις, συζητήσεις, συναυλίες και αφιερώματα περιλαμβάνονται και σήμερα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ σήμερα Σάββατο έχει ως εξής: 8.30 μ.μ. συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα. 9.30 μ.μ. προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. 10 μ.μ. ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 11 μ.μ. λαϊκό γλέντι με τους «Ανφάν Γκατέ».

Στη Χαλκίδα

Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν Εργατικό Φεστιβάλ, σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Δέλτα (Νεάπολη Χαλκίδας), με σύνθημα «Οταν ο πόλεμος γκρεμίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους... Ελληνες - μετανάστες - πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό. Η λύση στον αγώνα για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό!». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 8 μ.μ. χορευτικά από την Ινδία και τραγούδια από το Πακιστάν. Στις 9 μ.μ. η ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά και θα ακολουθήσουν μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς και λαϊκό γλέντι. Πρόγραμμα παιδότοπου: Στις 7.30 μ.μ. χειροτεχνίες, στις 8.30 μ.μ. «παιχνιδομπερδέματα», στις 9.15 μ.μ. εργαστήρι κούκλας και στις 10 μ.μ. ομαδική δημιουργία. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Σήμερα ο ιστορικός περίπατος στην Καβάλα

Μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, οι Οργανώσεις Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης της ΚΝΕ οργανώνουν σήμερα Σάββατο ιστορικό περίπατο στην πόλη της Καβάλας, με θέμα την πλούσια δράση της ΟΚΝΕ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις δεκαετίες του '20 και '30.

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις: «Η Καβάλα ήταν από τις πόλεις όπου είχε αναπτυχθεί ισχυρό εργατικό κίνημα εκείνη την εποχή, με μεγάλη επιρροή των ταξικών δυνάμεων και σημαντική συμμετοχή της νεολαίας στις γραμμές του. Ταυτόχρονα, οι επαναστατικές ιδέες έβρισκαν απήχηση σε πλατιά, ευρύτερα τμήματα του λαού και της νεολαίας σε ολόκληρη την πόλη. Στόχος να αναδείξουμε μέσα από αυτή την εκδήλωση άγνωστες - σε μεγάλο βαθμό - πλευρές της δράσης των νεολαίων κομμουνιστών της περιοχής μας, να τονίσουμε την ανάγκη για ύπαρξη επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας σε όλες τις συνθήκες».

Ζητήματα που επιδιώκουν να αναδείξουν μέσα από τον περίπατο είναι:

  • Ο πρωτοπόρος ρόλος των Οργανώσεων Νεολαιών της Περιοχής στο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας, ο ρόλος που έπαιξαν στη συγκρότηση και μετέπειτα δράση της ΟΚΝΕ.
  • Η πρωτοπόρα δράση των ΟΚΝιτών στο μαθητικό κίνημα, με αναφορά στις δίκες το Μάη του '32 όπου δικάστηκαν με το «Ιδιώνυμο» 35 άτομα για τη διάδοση κομμουνιστικών ιδεών στο Γυμνάσιο Καβάλας, ανάμεσά τους και 25 μαθητές.
  • Η ανάδειξη ηρωικών φυσιογνωμιών της ΟΚΝΕ που έδρασαν στην περιοχή κι έπεσαν στον αγώνα.
  • Η γνωριμία με το καπνεργατικό κίνημα της περιοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στη δράση των νεολαίων κομμουνιστών και στο ρόλο που έπαιξαν σε αυτό.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. με ομιλίες και ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού, θα ακολουθήσει περίπατος σε σημεία της πόλης που συνδέονται με την Ιστορία του κινήματος και παιχνίδι για μαθητές, ενώ η επίσκεψη στην πόλη της Καβάλας θα ολοκληρωθεί με μπάνιο σε παραλία.

Κινητοποίηση για το ζήτημα συντήρησης των Εστιών

Την ανάγκη κάλυψης των αναγκών συντήρησης των Εστιών με προσλήψεις από κρατικό φορέα και μονιμοποίηση όλων των απαραίτητων εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των αναγκών, ανέδειξαν φοιτητές από Εστίες της Αθήνας με παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικοτρόφων της ΦΕΑ και της ΦΕΕΜΠ και της Επιτροπής Αγώνα ΦΕΠΑ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Θ. Μπλίκα από τον οποίο ζήτησαν να ληφθούν μέτρα, καθώς η εργολαβία που έχει αναλάβει τις τεχνικές υπηρεσίες και τη συντήρηση των φοιτητικών Εστιών της Αθήνας (ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ) ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την εργολαβία, αφήνοντας έτσι στον αέρα τις υπηρεσίες συντήρησης των Εστιών και τους εργαζόμενους σε αυτές. Αιτία που επικαλείται η εργολαβία είναι ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ο κρατικός φορέας διαχείρισης των Εστιών) δεν έχει καταβάλει τις οφειλές των τελευταίων πέντε μηνών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των φοιτητών, κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προχώρησε σε ανάθεση των υπηρεσιών συντήρησης των Εστιών για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, συστήνοντας να προσληφθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους φοιτητές, οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση.

Για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρά τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 2 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής για το ζήτημα των εξετάσεων για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη διαδικασία εξετάσεων και αποτελεσμάτων και καταγγέλλει το υπουργείο «που δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να γίνουν οι εξετάσεις στις καλύτερες, αδιάβλητες συνθήκες για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς», όπως σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ