ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πασχίζει για επιστροφή στην «κανονικότητα» του κεφαλαίου

Eurokinissi

Το αφήγημα της επιστροφής στην «κανονικότητα», που βέβαια θα είναι για το κεφάλαιο, «σερβίρει» στο λαό η κυβέρνηση, επιδιώκοντας με φρούδες ελπίδες να εξαγοράσει την ανοχή του, την ίδια ώρα που ενώπιον εκπροσώπων του κεφαλαίου διαβεβαιώνει για την ένταση της αντιλαϊκής της πολιτικής στο διηνεκές ως προαπαιτούμενο της ανάκαμψης. Αυτό έπραξε ο πρωθυπουργός προχτές το βράδυ, μιλώντας στο Συνέδριο του «Economist», όπου αναλώθηκε σε κομπασμούς για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα, αναφωνώντας ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκαν όσες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την επενδυτική δραστηριότητα.

Ούτε αυτό, ούτε βεβαίως οι αυστηρές προειδοποιήσεις των εκπροσώπων των αγορών ότι παρακολουθούν την προσήλωση της κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό έργο, εμπόδισαν τον Αλ. Τσίπρα να ισχυριστεί προκλητικά χτες κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ δίπλα) ότι «αυτοί που θα ωφεληθούν πρώτοι, τώρα στη φάση της μετάβασης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, θα είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο τα χρόνια της μεγάλης κρίσης» και πως «αυτός είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου για τη χώρα. Θα έλεγα ότι είναι ένας εθνικός στόχος, μετά τη μεγάλη καταστροφή: Η επιστροφή στην κανονικότητα και η επούλωση των μεγάλων πληγών της κρίσης».

Απ' το συνέδριο του «Economist» ο Αλ. Τσίπρας είχε βεβαίως σκιαγραφήσει τι συνιστά κανονικότητα για το κεφάλαιο, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι το αντιλαϊκό πλέγμα που έχει διαμορφωθεί, δεσμευόμενος ότι σταθερός στόχος παραμένει η βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, με αξιοποίηση των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της χώρας και κράτος ακόμα πιο «φιλικό» στις ανάγκες του κεφαλαίου. Θύμισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στην κατεύθυνση αυτή, κατονομάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό μηχανισμό, στη Δημόσια Διοίκηση, στο Ασφαλιστικό, στον τραπεζικό τομέα κ.ά. Επιπλέον, όπως είπε, η προσπάθεια υπέρβασης του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ποσοστό επενδύσεων επί του ΑΕΠ αναλύεται σε ένα πλέγμα δράσεων και εργαλείων όπως ο «αναπτυξιακός νόμος», η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του προγράμματος Γιούνκερ, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων κ.ά.

Επιβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο αφορά στις ανάγκες του κεφαλαίου, ειδική αναφορά έκανε στο κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης» υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά και τις δεσμεύσεις στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα ειδικά μέτρα, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και οι ειδικές χρηματοδοτικές γραμμές, θα επιτρέψουν σύντομα η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ' αυτές, όταν το «πρόγραμμα» τελειώσει.

Μάλιστα, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει σε πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 και σε ματωμένα πλεονάσματα τουλάχιστον έως το 2060 ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής. Γι' αυτό και η Ελλάδα δεν θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια».

Επικαλέστηκε μάλιστα «για του λόγου το αληθές» τις αγορές και τον θετικό τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκαν τη συμφωνία, όταν οι αγορές αυτό που επικροτούν είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που η συμφωνία σηματοδότησε, αφού η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αποτελεί εγγύηση της ανάκαμψης κερδών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Πεδίο «ζύμωσης» ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης

Χαρακτηριστικά πεδίου «ζύμωσης» ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος έχει το Πολιτικό και Προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΜΣΥ), που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο, μπρος στην ανάγκη του κεφαλαίου για σταθερές αστικές κυβερνήσεις που θα εγκλωβίζουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα στα προτάγματά του.

Το Συνέδριο άνοιξε αργά χτες το απόγευμα, με ομιλίες των επικεφαλής ή εκπροσώπων των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η επικεφαλής της ΔΗΜΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έβαλε στόχο να ξαναγίνει η παράταξή της «μεγάλη», ώστε να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το ρόλο της στο επόμενο αστικό πολιτικό σκηνικό. Υπερασπίστηκε την πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, και τασσόμενη υπέρ ενός «επενδυτικού σοκ» έταξε στο κεφάλαιο νομοθετήσεις στη Βουλή με διαδικασίες «fast track» για να «τρέχουν» οι μπίζνες του. Περιέγραψε επίσης ως στόχους και μια σειρά αναδιαρθρώσεις εκσυγχρονισμού του αστικού κράτους (σε Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία κ.α.), ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα έσπευσε να απαξιώσει την πρόσφατη πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει το κυβερνητικό «φλερτ» μεταξύ των 2 χώρων, και επέμεινε η ίδια για «λύση μέσα από εκλογές», ώστε να επέλθει «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» με «καθοριστική ενίσχυση της ΔΗΜΣΥ». Ταυτόχρονα να μην έρθει «παλινόρθωση» της «συντηρητικής ΝΔ», αλλά μια «εθνική συνεννόηση» με «μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής και λαϊκής πλειοψηφίας» που θα προχωρήσει σε «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» και θα «διαπραγματευτεί αποτελεσματικά» με τους «εταίρους» για το χρέος και τα πλεονάσματα, εγκαλώντας Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν δέχονται ένα τέτοιο μοντέλο.

Απηύθυνε εξάλλου κάλεσμα στις λοιπές δυνάμεις και παράγοντες της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας κεντροαριστεράς να μετάσχουν στο διάλογο για το πώς θα προχωρήσει η ενοποίηση του χώρου, με εκλογή επικεφαλής από την «κοινωνική βάση» τους μέχρι τα τέλη Οκτώβρη του 2017, συγκρότηση νέου, ενιαίου μητρώου μελών και εκλογή από αυτό συνέδρων του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, που το οριοθέτησε το αργότερο για το Δεκέμβρη 2017.

-- Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τα «κατορθώματα» του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, και της δικής του πρωθυπουργίας ειδικότερα, και περιέγραψε το πόσο «πόνεσε» για τις «θυσίες» που επέβαλε στον ελληνικό λαό, για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Περιέγραψε, εξάλλου, στόχους του ντόπιου κεφαλαίου, όπως υπηρετούνται από όλα τα αστικά κόμματα και μορφώματα, όπως να γίνει η χώρα βασικός κόμβος διαμετακόμισης εμπορευμάτων από την Ασία, διεθνές ναυτιλιακό κέντρο κ.ο.κ.

Στο επίπεδο διαμόρφωσης νέων ενδοαστικών κομπρεμί, απηύθυνε κάλεσμα και ονομαστικά στον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη να γίνει «συνοδοιπόρος» στην πορεία για «αλλαγές» ώστε να πάμε σε ένα «μεταπελατειακό κράτος». Παραπέρα, δεν απέκλεισε, βασικά, καμιά μελλοντική κυβερνητική συνεργασία, πάνω σε όρους που θα βάλει ο χώρος τους, ώστε να επιτευχθούν «ευρύτερες συναινέσεις».

Λίγο αργότερα, βέβαια, ο Στ. Θεοδωράκης, χαιρετίζοντας το Συνέδριο, είπε ότι «το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Ομως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο. Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου - μετά από παζάρια και υποσχέσεις - δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών δεν είναι πολιτική».

-- Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος έβαλε κι αυτός στόχο για «μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατία» στη χώρα, αλλά και για «νέο σχέδιο εξόδου από την κρίση» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, περιγράφοντας ως απάντηση στη φτώχεια μέτρα διαχείρισής της.

Στα της αναδιάταξης του χώρου, εξέφρασε φόβο μην πάνε σε «αναπαλαίωση» και όχι «πραγματική ανανέωση» και καταλήξουν ένα κόμμα «παραγόντων». Διαφοροποιούμενος κατά τι από την πρόταση Γεννηματά, ζήτησε εντός του 2017 να προχωρήσει άμεσα ο ενιαίος φορέας, χωρίς συνιστώσες, και μετά να πάνε σε εκλογή νέου επικεφαλής.

Από τις μικρότερες συνιστώσες της ΔΗΜΣΥ μίλησαν ο εκπρόσωπος των «Κινήσεων Πολιτών» Γ. Τούντας και ο προέδρος της ΕΔΕΜ Απ. Πόντας. Η πρώτη μέρα αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες βράδυ με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η ομιλία του Ευ. Βενιζέλου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και τη ΝΔ ο πρόεδρός της Κ. Μητσοτάκης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκε και χαιρέτισε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ν. Καραθανασόπουλος.

Ανάμεσα στα άλλα στο χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «θεωρούμε ότι η πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ, ως απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε, προβάλλει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είναι ρεαλιστική, γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για ν' αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία. Να πάρει ο ίδιος ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής».

Σημείωσε ακόμη πως το ΚΚΕ «με ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο διατυπώνει την κριτική του απέναντι και στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αλλά και την κριτική του προς τα άλλα κόμματα. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω σε προγράμματα που να βοηθούν το λαό να βγάζει τα σωστά συμπεράσματα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από επίδοξος γητευτής, ντίλερ των αγορών και των επενδυτών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του «Economist»:

«Από επίδοξος γητευτής των αγορών το 2015, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε χτες στο "Economist" ως ο πιο αυθεντικός ντίλερ των αγορών και των επενδυτών, διαφημίζοντας την αντιλαϊκή του πολιτική, την οποία το κεφάλαιο είχε κάθε λόγο να υποδεχθεί με θέρμη.

Οσο για το ότι η ΣΥΡΙΖΑική έξοδος στις αγορές δε θα συνοδευθεί με μνημόνια, εδώ η κοροϊδία εκτοξεύεται, αφού η κυβέρνηση έχει προκαταβολικά ψηφίσει το 4ο μνημόνιο, με μέτρα μετά το 2018 και ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ