ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
Σελ. /40
Κυβερνητικά φερέφωνα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λοιπόν, κυρία Σοφία Γιαννακά, είσαι πολύ πιο κυβερνητική, απ' ό,τι είχες δείξει μέχρι τώρα. Θα μπορούσε κανείς να σε χαρακτηρίσει και θηλυκό Ρέππα, σε πολύ χειρότερη έκδοση, όμως, απ' ό,τι ο λεγάμενος, που φοράει τη μάσκα της υποκρισίας, όταν ομιλεί. Εσύ, βεβαίως, ανταποκρίνεσαι άνευ μάσκας στα κυβερνητικά σου καθήκοντα! Μα το θεό, εσύ δεν είσαι δημοσιογράφος που να τρώγεται λίγο. Είσαι εντολοδόχος του Μαξίμου.

Χτες, λοιπόν, στη ΝΕΤ, αυτό το ΠΑΣΟΚικό όργανο, σ' ακούσαμε να λες, αυτά που έγραψες και στο «ΒΗΜΑ». Και ειλικρινά λέμε ότι δε θα κάναμε τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί σου για τα γραπτά σου, αν αυτά τα ίδια δεν τα επαναλάμβανες και στην κρατική τηλεόραση από την οποία πληρώνεσαι, και την οποία φυσικά πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός κι όχι βέβαια τα στελέχη του Μαξίμου. Και μάλιστα τα 'λεγες όλα αυτά, απευθυνόμενη στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, με θράσος που περίσσευε να φάνε κι οι κότες!

Τι έλεγες και τι έγραψες; Ο,τι σου παράγγειλαν: Οτι Παπαρήγα και Αναγνωστόπουλος της ΝΔ συναντήθηκαν και έκλεισαν συμφωνία το 1998 για τις δημοτικές - νομαρχιακές! Οτι ο Κατριβάνος, χάρη στη συμμαχία ΝΔ-ΚΚΕ έγινε υπερνομάρχης Αττικής. Οτι ο Γιαννόπουλος της ΝΔ, τον οποίο καταγγείλαμε για αγυρτεία, προανήγγειλε την τωρινή συνεργασία ΚΚΕ-ΝΔ!

Καλά, δεν ντρέπεσαι λιγάκι; Δε γνωρίζεις ότι ψεύδεσαι; Το γνωρίζεις. Πιστεύεις ότι με το πες- πες κάτι θα μείνει; Πιθανόν. Το πιο βέβαιο, όμως, είναι, ότι τη χολή του αντικομμουνισμού τη ρίχνεις άγαρμπα, κάτι που πρέπει να ομολογήσουμε δε συμβαίνει με άλλους συναδέλφους σου, οι οποίοι τουλάχιστον έχουν μάθει να προετοιμάζονται και δε διαβάζουν απλώς τα «σκονάκια» που τους δίνουν. Προφανώς αδιαφορείς για τις συνέπειες. Το κράξιμο πηγαίνει σύννεφο. Το πιάνεις;

Υ.Γ. Στο ίδιος μήκος και η Μαρίνα Μάνη. Καλά κρασιά...

Ασφαιρα «ανοίγματα»

Αν υποτεθεί ότι αντιμετωπίζουμε προς στιγμή σοβαρά τα «ανοίγματα» της ΝΔ προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, με ποια, αλήθεια, πολιτική και επιχειρήματα θα τους πείσει; Μήπως ότι πρώτη και καλύτερη στηρίζει τον «τρομονόμο»; Μήπως ότι η μόνη αντιπολίτευση που ξέρει να κάνει εξαντλείται στη βοήθεια που δίνει στην κυβέρνηση για την επιβολή των νεοφιλελεύθερων μέτρων (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, Ασφαλιστικό, κ.ο.κ.); Μήπως γιατί προσφέρει τη συναίνεσή της σε όλα τα νομοσχέδια και αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση Σημίτη; Μήπως γιατί δημαγωγεί ξεδιάντροπα προσπαθώντας να παρουσιάσει τη «φιλελεύθερη επιλογή» ως μονόδρομο, και μάλιστα με φιλολαϊκό περιεχόμενο; Μήπως... Μήπως...

Είναι ολοφάνερο, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν πείθει κανέναν με τις σπαραξικάρδιες και άσφαιρες «εκκλήσεις» του, γιατί οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές μάζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν, αλλά δεν είναι βέβαια εκεί που τις τοποθετεί ο πρόεδρος της ΝΔ γιατί τον βολεύει. Η διαχωριστική γραμμή δεν περνάει, βέβαια, από το τι ψήφισε ο καθένας στις προηγούμενες εκλογές, αλλά ανάμεσα στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την πολύτιμη βοήθεια της ΝΔ και στα συμφέροντα των λαϊκών μαζών.

Τα... μεγαλεία της αγοράς

Ελλειψη παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το φάρμακο URSOFALK. Και δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που εμφανίζεται έλλειψη ενός φαρμάκου -πραγματική ή τεχνητή- αλλά ο λόγος που οδήγησε στην έλλειψη του URSOFALK αποκαλύπτει τα μεγαλεία της «ελεύθερης αγοράς».

Η εταιρία που το διακινεί στην Ελλάδα έκρινε ότι η σημερινή τιμή του - δεν έχει σημασία το ύψος της- δεν είναι συμφέρουσα. Ετσι, μέσα από κάποιες νομικές παρεμβάσεις η ίδια η εταιρία όρισε νέα τιμή, χωρίς την έγκριση του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο και απαγόρευσε τη διάθεση του φαρμάκου με τη νέα τιμή που όρισε η εταιρία. Ετσι η εταιρία σταμάτησε τη διάθεση μέσω των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, ενώ φέρεται διατεθειμένη να το διαθέσει και πάλι μόνο στην τιμή που αποφάσισε.

Αυτή, όμως, είναι η μοιραία κατάληξη, όταν το κράτος έχει απογυμνωθεί από παραγωγικές δραστηριότητες και την κρατική φαρμακαποθήκη και εναποθέτει τα πάντα στους «νόμους της αγοράς». Και όλα αυτά συμβαίνουν ακόμα τώρα που η τιμή του φαρμάκου είναι καθορισμένη.

Το θέμα, όμως, είναι ότι άνθρωποι που χρειάζονται το φάρμακο (είναι για χολή) δεν το βρίσκουν και για να το προμηθευτούν πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να αρθεί αμέσως η δίωξη

O «τρομονόμος» που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση, πριν καλά καλά ψηφιστεί επίσημα, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και ευθύς εξαρχής γίνεται ξεκάθαρος και ο στόχος. Στο επίκεντρο της επίθεσης είναι κάθε φωνή που αντιτίθεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία είναι εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα και ιδιαίτερα ευεργετική για το μεγάλο κεφάλαιο. Η πρόφαση είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, μόνο που αυτά καλά κρατούν και εκείνοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην πλάτη τους το βούρδουλα του κράτους είναι οι εργαζόμενοι που βγαίνουν στον αγώνα.

Με αυτή την έννοια η δίωξη που ασκήθηκε στον πρόεδρο του ναυτεργατικού σωματείου «Ο Στέφενσων», της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής, Γιάννη Μανουσογιαννάκη, και τα περιοριστικά μέτρα που του επιβλήθηκαν, με χρηματικό πρόστιμο και περιορισμό της εξόδου από τη χώρα, μόνο ως προανάκρουσμα εφαρμογής τρομο-μέτρων μπορεί να εκληφθεί. Η κυβέρνηση και τα εντεταλμένα όργανά της, που επέδειξαν «περισσό ζήλο», στέλνουν το μήνυμά τους και δηλώνουν απροκάλυπτα με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει η αντιδραστική τους νομοθεσία. Η «τιμωρία», που επιβάλλει η κυβέρνηση στον αγωνιστή συνδικαλιστή ναυτεργάτη και στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα, δεν έχει προσωπικό και δικαιικό χαρακτήρα. Είναι προμελετημένη και με προοπτική ενέργεια, που σκοπεύει να κάμψει τη λαϊκή αντίσταση.

Οι αναμφισβήτητες ευθύνες των δικαστικών λειτουργών, που έσπευσαν να υιοθετήσουν τις ψευδείς καταγγελίες ενός ναυτιλιακού πράκτορα, ο οποίος καταγγέλλεται για παρανομίες από τα υπεύθυνα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτεργατών, που αγνόησαν κατάθεση άλλου ναυτεργάτη, τον οποίο προσπάθησε να δωροδοκήσει ο ίδιος ναυτιλιακός πράκτορας για να καταθέσει κατά του συνδικαλιστή, δεν είναι καθόλου «κεραυνός εν αιθρία». Εκπορεύονται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που θέλει τη Δικαιοσύνη άβουλο εκτελεστή των εντολών της. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Είναι γνωστή η βιομηχανία δικών ενάντια σε αγωνιζόμενους αγρότες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους.

Το τελευταίο κρούσμα αυταρχισμού και τρομοκράτησης της αγωνιστικής στάσης έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει την ανάγκη το μαζικό λαϊκό κίνημα να δώσει μαχητική και ασυμβίβαστη απάντηση στον «τρομονόμο», στον κυβερνητικό και εργοδοτικό αυταρχισμό. Ηδη, σε όλη τη χώρα, οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές συγκροτούν επιτροπές αγώνα ενάντια στον «τρομονόμο». Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα πρωτοστατούν, μαζί με το μέτωπο που έχει ανοιχτεί για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, και στο μέτωπο ενάντια στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και άρχουσας τάξης για τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η θύελλα των αντιδράσεων από μαζικούς φορείς, που συμπαραστέκονται στον διωκόμενο συνδικαλιστή και καταγγέλλουν τον κυβερνητικό αυταρχικό κατήφορο, είναι ένα το κρατούμενο. Ιδιαίτερα τα εργατικά σωματεία του Πειραιά και με χτεσινή σύσκεψή τους δηλώνουν αποφασισμένα να μην αφήσουν να περάσει η νέα επίθεση. Διατρανώνουν ότι θα υπερασπιστούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα-υποχρέωση, αλλά και καθήκον του ταξικού κινήματος να δρα υπερασπιζόμενο τα δίκαια των εργαζομένων. Την ευθύνη για την τρομοκρατική δίωξη φέρει ακέραια η κυβέρνηση, που πρέπει με τη λαϊκή εργατική πίεση να την πάρει πίσω μαζί με τα περιοριστικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ