ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μία ακόμα διακρατική συμφωνία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια είναι το ζητούμενο της «Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της» με τις Φιλιππίνες, που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, «είμαστε κάθετα αντίθετοι με τέτοιου είδους συμφωνίες, γιατί στον πυρήνα τους είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των μονοπωλίων», ενώ οι λαοί «θα ματώνουν όλο και περισσότερο γι' αυτά τα συμφέροντα». Οπως εξήγησε, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτήν τη συμφωνία είναι η πρόσβαση στη φιλιππινέζικη αγορά. Με δεδομένους τους οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που «τρέχουν» στην περιοχή, «ο στόχος της ΕΕ είναι να μη βρεθούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με αυτά των αμερικανικών, των ρωσικών, των κινεζικών, των γιαπωνέζικων και πάει λέγοντας. Μιλάμε για τεράστια συμφέροντα στην περιοχή. Το ζήτημα για τους λαούς, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ποιανού συμφέροντα θα επικρατήσουν, τα ευρωπαϊκά, τα αμερικανικά ή τα κινεζικά, αλλά πώς οι λαοί θα αξιοποιήσουν αυτές τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών, για να ηττηθεί συνολικά ο ιμπεριαλισμός».

Απαντώντας στις επισημάνσεις που περιέχονται στην αιτιολογική έκθεση και ανέφερε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ενεργειακή ασφάλεια, περιορίζονται η διασπορά όπλων, η «τρομοκρατία» και διασφαλίζονται τα ελληνικά συμφέροντα στη ναυτιλία, τον τουρισμό κ.λπ., σημείωσε ότι πρόκειται για πρόκληση, καθώς «ο πόλεμος και η καπιταλιστική κερδοφορία πάνε χέρι - χέρι. Η ΕΕ αυτό που θέλει είναι η ασφάλεια των κερδών των δικών της επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ασφάλεια και η ειρήνη των λαών. Οσο για την ασφάλεια των ελληνικών συμφερόντων, προτάσσετε το εθνικό, για να καλύψετε την ταξική προσέγγιση των πραγμάτων. Ποιος θα έχει όφελος στη ναυτιλία, για παράδειγμα; Οι ναυτεργάτες ή οι εφοπλιστές; Ποιος θα έχει όφελος στον τουρισμό; Οι εργαζόμενοι ή τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο;».

  • Το ΚΚΕ υπερψήφισε δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και αφορούσαν η πρώτη τις αποδοχές του ναυτικού προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας και η δεύτερη την αναστολή για 12 μήνες των πάσης φύσεως πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ΙΓΜΕ προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ο Σ. Βαρδαλής, όσον αφορά την πρώτη, ζήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η Πλοηγική Υπηρεσία δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ όσον αφορά το ΙΓΜΕ ζήτησε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
«ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Συνεχείς «συνεννοήσεις» πάνω στους επικίνδυνους άξονες του κεφαλαίου

Ολο και πυκνώνουν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι διμερείς επαφές Ελλάδας - ΗΠΑ πάνω σε θέματα «στρατιωτικής συνεργασίας». Καθώς φημολογείται ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ενδέχεται να βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην Αθήνα, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για την επέκταση της χρήσης από τους Αμερικανούς της βάσης στη Σούδα, όπως και άλλων εγκαταστάσεων, ο Ελληνας ομόλογός του, Π. Καμμένος, δέχτηκε χτες στο υπουργείο αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (γνωστή ως Επιτροπή «Ελσίνκι») του αμερικανικού Κογκρέσου και «αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Σήμερα προγραμματίζεται να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), στρατηγό Joseph F. Dunford. Ακολούθως, 6 έως 7/7 θα συμμετάσχει στη 2η Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, με αντικείμενο τις «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».

Θυμίζουμε, την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στις ΗΠΑ και ο Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, προσκεκλημένος του ομολόγου του, αρχηγού Στρατού των ΗΠΑ (Chief of Staff of the U.S. Army), στρατηγού Mark A. Milley, και συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Οπως λεγόταν τότε από το ΓΕΣ, δίνοντας το στίγμα των τέτοιων επαφών, στις συναντήσεις στις ΗΠΑ «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο των δράσεων των Χερσαίων Δυνάμεων».

Παράλληλα, «διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών σε θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και συντήρησης αμυντικού υλικού», αποδεικνύοντας ότι ο στόχος του ντόπιου κεφαλαίου για γεωπολιτική του αναβάθμιση περνά μέσα από την ενεργότερη δραστηριοποίηση της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά μέτωπα και σχεδιασμούς, που λειτουργεί εμπρηστικά για τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Είπε ξανά το «ποίημα» για τα «μάτια» του κεφαλαίου

Την κριτική του προς την κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στη διαχείριση βασικών ζητημάτων της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στο «Star».

Οτι η κυβέρνηση πήγε σε ένα 4ο μνημόνιο χωρίς ανταλλάγματα, όπως η ποσοτική χαλάρωση, κάποια διευθέτηση του χρέους και μικρότερα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, όπως ζητούν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτηση του χρέους προς παραπέρα χρηματοδότησή τους.

Εταξε δε ότι η κυβέρνησή του θα είναι «πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις» και ότι θα προωθήσει «τολμηρές αλλαγές», όχι γιατί τις επιβάλλουν οι δανειστές και εταίροι της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό, αλλά γιατί - όπως είπε - τις χρειάζεται η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

«Εγώ πιστεύω στις αποκρατικοποιήσεις», «πιστεύω στη δύναμη της ελληνικής επιχειρηματικότητας», «πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συμμάζεμα του κράτους», διαβεβαίωσε, όπως επίσης ότι θα υιοθετήσει όλο το «μεταρρυθμιστικό πλαίσιο» των συμφωνιών της τωρινής κυβέρνησης με τους δανειστές, και θα το προχωρήσει και παραπέρα, π.χ. με μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, περισσότερες ΣΔΙΤ, όπως στην καθαριότητα, κ.ά.

«Αγκαλιάζουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις», συνέχισε να διαβεβαιώνει για την πρεμούρα του να βάλει πλάτη στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα καταφέρθηκε εναντίον των κυβερνητικών στελεχών και της αποφασιστικότητάς τους να υπηρετήσουν τις περιλάλητες «μεταρρυθμίσεις». Εξ ου και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, γιατί «η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της οικονομίας».

Ερωτηθείς δε για την υπόθεση του πλοίου «Noor 1», επιτέθηκε ξανά στον υπουργό Π. Καμμένο, που επικοινώνησε με ισοβίτη για την υπόθεση, και επανέλαβε την πρότασή του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα.

Τέλος, έδωσε συνέχεια στις γνωστές προκλητικές δηλώσεις που συγχέουν τη δράση των διαφόρων προβοκατόρικων μηχανισμών και ομάδων με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ενώ «ξεπλένουν» τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του περί «τρομοκρατίας» στην Ελλάδα από την «άκρα Αριστερά».

Συνέχεια στην υπόθεση με το τουρκικό πλοίο

Συνεχίστηκαν και χτες οι δηλώσεις για το προχτεσινό επεισόδιο που σημειώθηκε με τουρκικό εμπορικό πλοίο στα ανοιχτά της Ρόδου. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε σύμφωνα με τη «Χουριέτ» ότι «τα πυρά ενάντια σε πλοίο που πλέει σε διεθνή ύδατα δεν μπορεί να εξηγηθούν με τη λογική» και απέρριψε την εκδοχή των ελληνικών αρχών για το συμβάν, στις οποίες μάλιστα απέδωσε έλλειψη «καλής βούλησης».

Θυμίζουμε ότι το συμβάν αφορούσε φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας (που ονομάζεται ACT), που ενώ έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού (που είχε δεχτεί εντολή για έλεγχο μετά από ανώνυμη καταγγελία - κατ' άλλες πηγές από αμερικανικές υπηρεσίες - για μεταφορά ναρκωτικών), με αποτέλεσμα να δεχτεί προειδοποιητική βολή, «σε ασφαλές σημείο» κατά τις ελληνικές αρχές, σε τμήμα του πλοίου κατά τον Τούρκο καπετάνιο.

Ο Ισίκ, πάντως, επέλεξε να τονίσει ότι «κανένας λόγος δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το να ανοίγεις πυρ κατά εμπορικού πλοίου, ειδικά ενός που δεν φέρει όπλα. Φυσικά, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι λίγο προβληματική τη συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πολύ πρόσφατα η Ελλάδα προχώρησε και σε άλλες πρωτοβουλίες. Εμείς από τη μεριά μας δίνουμε την απαραίτητη απάντηση κάθε φορά που αυτό είναι απαραίτητο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής «Τζουμχουριέτ» που επικαλούνταν χτες κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το 2010 ο καπετάνιος του πλοίου ACT, Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν, ήταν καπετάνιος ενός άλλου πλοίου, που συνόδευε το «Μαβί Μαρμαρά» και μετέβη στη Γάζα, και ακολούθως συνελήφθη στο Ισραήλ, ενώ η εταιρεία που κατέχει το συγκεκριμένο τουρκικό πλοίο και ο καπετάνιος του φέρονται αναμεμιγμένοι σε προηγούμενες υποθέσεις μεταφοράς όπλων, αλλά και εμπορίας ανθρώπων. Επίσης, το πλοίο φέρεται να ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του Αμπντουρραχίμ Ντουντάρ, ο οποίος είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αντιδράσεις για υπαινιγμούς τηλεπαρουσιαστή

Αντιδράσεις προκάλεσε, χτες, η αναφορά του τηλεπαρουσιαστή Κ. Μπογδάνου, στην εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ότι «είναι ένα μήνα και μία βδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος στο νοσοκομείο, χτυπημένος από πρώην συντρόφους του Ελληνα πρωθυπουργού, και ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάει να του πει ένα "γεια"».

Ο τηλεοπτικός σταθμός με ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη «για τις ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος στη σημερινή του εκπομπή άφησε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του Ελληνα πρωθυπουργού», προσθέτοντας πως «εγγυάται την ελεύθερη έκφραση σε όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου, υπό τον όρο να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες δεοντολογίας και να μην γίνονται φορείς παραπληροφόρησης και ανοίκειων επιθέσεων».

Σχόλιο εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπογδάνος μπερδεύει μέσα στο παραλήρημά του την ενημέρωση με την προπαγάνδα, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη συκοφαντία και τις ύβρεις» και ότι «η αναγνώριση εκ μέρους του "ΣΚΑΪ" της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του δημοσιογράφου του αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης, αλλά και της βελτίωσης των όρων διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ