ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αγώνας των συμβασιούχων στην καθαριότητα είναι πέρα για πέρα δίκαιος

Εκδήλωση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και τις θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποίησε η ΤΟ Περιφερειακής, Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης Αττικής του ΚΚΕ

Με πλήθος συμβασιούχων που δίνουν αυτές τις μέρες μια μεγάλη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/7 η εκδήλωση της ΤΟ Περιφερειακής, Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και τις θέσεις του Κόμματος.

Εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ και χρόνια από 8μηνο σε 8μηνο, σε καθεστώς ομηρίας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, πολλοί από τους οποίους τώρα βγήκαν για πρώτη φορά στον αγώνα. Για άλλους έφτασε ο «κόμπος στο χτένι» μετά και το θάνατο της συναδέλφισσάς τους σε διπλοβάρδια, στην καθαριότητα στο δήμο Ζωγράφου. Αλλοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι περισσότεροι δεν καλύπτονται από την τροπολογία - ελιγμό της κυβέρνησης, που απλά μεταθέτει την απόλυση για μερικούς μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους συγκεντρωμένους. Κοινός τόπος όλων των ομιλιών ήταν ότι η βάρβαρη αυτή πολιτική, που υπηρετείται διαχρονικά από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου για πιο φτηνή εργατική δύναμη που μπορεί να ανατραπεί μόνο με την οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ν. Μαυροκέφαλος
Στην εκδήλωση μίλησε ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αυτό αγώνα και σημείωσε ότι το Κόμμα χωρίς καμιά ταλάντευση τον στήριξε από θέση αρχής, γιατί αναγνωρίζει ως δικαίωμα της εργατικής τάξης τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πρέπει να είναι υπερήφανοι που δίνουν έναν τέτοιο αγώνα. Μπορούν να κοιτάνε στα μάτια τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Εχουν ήδη κερδίσει πολλά». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», που έπεσε όμως στο κενό, αλλά και στη στάση όλων των αστικών κομμάτων, πολλών δημοτικών αρχών, όπως και των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών π.χ. της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Αφού ανέλυσε πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση μετά τον «ελιγμό» της κυβέρνησης με την τροπολογία που κατέθεσε, κάλεσε τους εργαζόμενους να αντλήσουν πολύτιμα συμπεράσματα από αυτές τις βδομάδες κινητοποιήσεων.

Σε άλλο σημείο, ο ομιλητής στάθηκε στις εστίες αγώνα που αναπτύσσονται, σημειώνοντας πως «ο αγώνας των συμβασιούχων και των άλλων εργαζομένων στους ΟΤΑ αποτέλεσε μια από τις εστίες διεκδίκησης και αγώνα που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα κάτω από την πίεση των προβλημάτων που οξύνονται στους χώρους δουλειάς και την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Τέτοιες αγωνιστικές εστίες όπως στους ΟΤΑ, στο Εμπόριο, στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό, στο Μέταλλο, στους ναυτεργάτες, είναι ελπιδοφόρες. Χρειάζεται να δυναμώσουν και να πολλαπλασιαστούν και σε άλλους κλάδους, με πρωτοβουλία των εργαζομένων από τα κάτω, με τη στήριξη και το συντονισμό σε επίπεδο κλάδου και ευρύτερα».

Αναφερόμενος στη στάση του Κόμματος μπροστά στον αγώνα των εργαζομένων των δήμων, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στο χώρο των ΟΤΑ, όπως και σε κάθε κλάδο της οικονομίας, πρωταγωνιστούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στους συμβασιούχους, συνολικά δίπλα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Απαίτησαν από την κυβέρνηση την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Το ΚΚΕ, με πρόταση νόμου στη Βουλή που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, απαίτησε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου κόντρα στις μνημονιακές και άλλες αντιλαϊκές δεσμεύσεις».

Και καταλήγοντας σημείωσε: «Επιδιώκουμε οι εργαζόμενοι που παίρνουν μέρος στην οργάνωση αυτών των αναμετρήσεων, οι εργαζόμενοι και ο λαός μας που δείχνουν την αλληλεγγύη τους, να κάνουν ένα βήμα εμπρός στη συνείδησή τους. Να συμβάλλουν ώστε μέσα από κάθε μικρή και μεγάλη μάχη να δυναμώνει η οργάνωση των εργαζομένων και ο ταξικός προσανατολισμός της πάλης τους, να γίνονται βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Να αναδεικνύεται η σημασία της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και τη δημιουργία όρων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να αναδεικνύεται η ανάγκη η πάλη να παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά, να βάζει στο στόχαστρο συνολικά το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Στην πορεία των 100 χρόνων δράσης του ΚΚΕ, μάθαμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους και στο λαό μας. Ολα κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Στην ίδια πορεία συνεχίζουμε και σήμερα. Με όλες μας τις δυνάμεις πλάι στους συμβασιούχους και συνολικά στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται. Κανείς μόνος του. Θα νικήσουμε».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά απαντούν με απολύσεις, απληρωσιά και εντατικοποίηση

Οι απολύσεις συμβασιούχων προσεγγίζουν ήδη τις 400 - Αντιμέτωποι με την απληρωσιά μετά τις 7 Ιούνη οι συμβασιούχοι σε πολλούς δήμους, παρότι συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά

Από την απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης
Από την απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης
Στο αίτημα των χιλιάδων συμβασιούχων, συνολικά των εργαζομένων στους δήμους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, όπως αυτό εκφράστηκε στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απαντά με την προώθηση της πολιτικής που οδηγεί σε απολύσεις, απληρωσιά και εντατικοποίηση της εργασίας, με βάση τα συνολικότερα προτάγματα του κεφαλαίου.

Ηδη μέσα στις πρώτες μέρες από τη... «βέλτιστη λύση» που ισχυρίζεται ότι έδωσε η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψήφισε, εκατοντάδες είναι οι συμβασιούχοι που έχουν κιόλας απολυθεί, «στον αέρα» μένει το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων, ενώ την ίδια ώρα μια εργάτρια καθαριότητας έχασε τη ζωή της κι άλλος ένας χαροπαλεύει, από εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν μέσα στις συνθήκες εντατικοποίησης και καύσωνα που κλήθηκαν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων.

Στην υλοποίηση αυτής της αντεργατικής πολιτικής συμβάλλουν με καταμερισμένους ρόλους όλα τα άλλα αστικά κόμματα, που ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση τα μνημόνια και στηρίζουν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όλα τα επιτελεία του συστήματος, καθώς και η πλειοψηφία των δημάρχων που σπεύδουν να προωθήσουν αυτήν την πολιτική μέσα από το μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης.

Απέναντί τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα τους, που αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την πολιτική, παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Από τις κινητοποιήσεις στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, ο οποίος προχώρησε σε απολύσεις 35 συμβασιούχων
Από τις κινητοποιήσεις στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, ο οποίος προχώρησε σε απολύσεις 35 συμβασιούχων
Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προκηρύσσει στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη, και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στον αέρα» από κάθε άποψη οι συμβασιούχοι...

Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης και η ερμηνευτική εγκύκλιος που τη συνόδευσε, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, αλλά δεν προσφέρουν και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων μέχρι (το αργότερο) το Μάρτη του 2018.

Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Προϋπόθεση για τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι οι δήμοι να αιτηθούν μέχρι τις 31/7/2017 την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, εφόσον βεβαιώσουν ότι τα ανταποδοτικά τέλη καλύπτουν εξολοκλήρου τη σχετική δαπάνη.

Οι συμβασιούχοι που θα συνάψουν νέες συμβάσεις μπορεί να απολυθούν και νωρίτερα από το Μάρτη του 2018, μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων, που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό. Οι συμβασιούχοι, δηλαδή, θα απολυθούν έτσι κι αλλιώς, άμεσα ή μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ μόνο ένα μέρος απ' αυτούς ενδέχεται να επιστρέψει στη δουλειά ως μόνιμο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς όμως η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Επίσης, δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία που θα προκύψει στην περίπτωση σύναψης νέας σύμβασης ορισμένου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2018.

Δεν διευκρινίζεται επίσης τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα από τις 7/6/2017 (μέχρι εκείνη τη μέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των μισθών για την εργασία που πρόσφεραν) μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις μισθοδοσίες που εστάλησαν χτες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, φαίνεται ότι πολλοί δήμοι (Λάρισα, Πεύκη - Λυκόβρυση, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Αγιοι Ανάργυροι, Ελευσίνα κ.ά.) θα πληρώσουν τους συμβασιούχους μέχρι τις 7/6 και όχι για το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αν και δούλευαν κανονικά.

Επιπλέον, η κυβερνητική ρύθμιση «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους να ορίσουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας τακτικού προσωπικού. Μέχρι τώρα ο αριθμός των θέσεων δεν ξεπερνά τις 2.500 χιλιάδες, ενώ ακόμα και με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ο αριθμός των σημερινών συμβασιούχων είναι υπερτριπλάσιος.

Στο μεταξύ, οι απολύσεις συμβασιούχων έχουν ήδη ξεπεράσει τις 380, σε διάφορους δήμους (Ρόδου, Αθήνας, Συκεών - Νεάπολης, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ραφήνας, Αλεξάνδρειας κ.ά.), χωρίς πολλοί από αυτούς να έχουν προχωρήσει τη διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Προχτές και χτες, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και αποκλεισμό του δημαρχείου Μάνδρας - Ειδυλλίας, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων 35 συμβασιούχων. Κινητοποίηση θα γίνει και σήμερα, με την δήμαρχο να αρνείται τόσες μέρες να συναντηθεί με τα σωματεία.

Στη Θεσσαλονίκη, την απόφασή τους να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα για να μην απολυθεί κανένας επιβεβαίωσαν οι συμβασιούχοι των δήμων του νομού, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα. Αποφάσισαν επίσης και αυτοί να παρακολουθήσουν την αποστολή των αρχείων πληρωμής στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένη απληρωσιά και απολύσεις, να απαντήσουν με νέα αγωνιστική κινητοποίηση.

Ζωές εργατών θυσία στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, μέσα σε λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας που φέρνει αυτή η πολιτική, σημειώθηκαν το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Ζωγράφου το περασμένο Σάββατο και ο πολύ βαρύς τραυματισμός συμβασιούχου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή.

Η εργάτρια που ξεψύχησε το περασμένο Σάββατο ήταν 62 ετών, με τέσσερα παιδιά, και είχε αναλάβει εργασία για τρίτη φορά μέσα σε 33 ώρες, μέσα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης. Σε αυτήν την ηλικία θα έπρεπε τουλάχιστον να μην απασχολείται σε μια κατεξοχήν βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Ενας ακόμα λόγος για να μη δουλεύει σε αυτές τις συνθήκες είναι ότι ήταν γυναίκα σε αυτήν την ηλικία και με τέσσερα παιδιά, δηλαδή ένας οργανισμός αντικειμενικά επιβαρυμένος, που θα έπρεπε να συνταξιοδοτείται νωρίτερα και όχι να τρέχει για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωση της οικογένειάς της. Ταυτόχρονα, το να δουλέψει τρεις φορές σε λίγες ώρες είναι έκφραση της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας, της λεγόμενης διευθέτησης, σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Μια μέρα μετά, 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στο δήμο Θεσσαλονίκης, οδηγός συρόμενου τράκτορα, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ο συρόμενος τράκτορας αναδιπλώθηκε και τον συνέθλιψε πάνω στο κοντέινερ. Συνήθως, για λόγους ασφαλείας, στα νυχτερινά δρομολόγια πηγαίνουν δύο οχήματα, ώστε να μην είναι μόνος του ένας οδηγός. Το βράδυ της Κυριακής, ο 44χρονος στάλθηκε μόνος του, με αποτέλεσμα να βρεθεί αρκετά αργότερα από την ώρα του «ατυχήματος» και να οδηγηθεί καθυστερημένα στο νοσοκομείο.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι το νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έρχεται να αποδείξει τις ελλείψεις μέτρων προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, που εργάζονται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

Επίσης, η ΔΑΣ Δήμου Ζωγράφου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της συναδέλφου που έχασε τη ζωή της στο χώρο της καθαριότητας του δήμου, τονίζοντας ότι αποτελεί θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας στους δήμους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Εσωτερικών

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους δίνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, κηρύσσοντας στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη - από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου - και καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά σε συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών, στη 1 μ.μ., ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη δουλειά. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο υπογραμμίζει:

«Από την λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος και μετά, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της "κανονικότητας". Δεκάδες δήμαρχοι προχωρούν σε απολύσεις συμβασιούχων. Οπου δεν τους απολύουν τους απειλούν και τους εξουθενώνουν μέσω της εντατικοποίησης της δουλειάς "για να καθαρίσει η πόλη".

Το υπουργείο εκδίδει εγκυκλίους για τον καύσωνα που μένουν στα συρτάρια και δεν ελέγχει κανείς αν τηρούνται! Ταυτόχρονα οι δήμαρχοι κοροϊδεύουν και αρνούνται να πληρώσουν τους συναδέλφους, βάζοντας ως πρόσχημα τα πρακτικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους.

Φτάνει πια η κοροϊδία!

Μόλις σε μια βδομάδα είχαμε δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα (το ένα θανατηφόρο) και δεκάδες άλλα που δεν έχουν καταγραφεί ή δεν έχουν γίνει γνωστά, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και των ανύπαρκτων Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ, έχοντας αναστείλει τις κινητοποιήσεις και ενώ υπάρχουν εκατοντάδες απολύσεις και χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι, βάζει Γενικό Συμβούλιο στις 19 Ιούλη, βάζοντας με τον τρόπο αυτό πλάτη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

Καλώντας όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία των δήμων, τις επιτροπές των συμβασιούχων να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή κινητοποίηση, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής τονίζει: «Μαζικά, αγωνιστικά, απαιτούμε: Καμιά Απόλυση. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κανένας απλήρωτος. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους. Δεν θα χύσουμε άλλο αίμα στο βωμό των συμφερόντων της εργοδοσίας!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συζήτηση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα (1oς όροφος) του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Αίτημα λαϊκής επιβίωσης η σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους

Τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας το δικαίωμά τους σε σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Στην Ελλάδα, με νόμο - κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χιλιάδες συμβασιούχοι στους δήμους θα απολυθούν και ελάχιστοι θα μονιμοποιηθούν. Μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, με νέα βαριά χαράτσια στους δημότες, για τα κέρδη των επιχειρηματιών που θα αναλάβουν.

Η εναλλαγή ολιγόμηνης εργασίας με μισθούς - ψίχουλα και πολύμηνης ανεργίας, σαν κίνητρο ανάπτυξης, είναι η βέλτιστη πρακτική ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατών και κάθε είδους οπορτουνιστών που απαιτούσαν εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας, να μην ανανεώνονται οι συμβάσεις, να ανακυκλώνονται τακτικά οι άνεργοι, να μην αποκτούν δικαιώματα.

Η πολυήμερη απεργία των συμβασιούχων στην Ελλάδα, που αντιμετωπίστηκε με απειλές, καταστολή, καθοδηγούμενο "κοινωνικό αυτοματισμό" απ' όλα τα κόμματα - που σιωπούν σήμερα για εργαζόμενη που πέθανε και άλλον που χαροπαλεύει λόγω εντατικοποίησης της εργασίας με καύσωνα - ανέδειξε ότι η σταθερή, μόνιμη εργασία για όλους είναι άμεσο αίτημα λαϊκής επιβίωσης και συσπείρωσης της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα καρφί στην ψυχή του συστήματος. Γι' αυτό ο αγώνας της πρέπει να συνδέεται με την ανατροπή του».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Απαιτεί άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανανέωση των συμβάσεων

Την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων έως τις 31/3/2018 ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

Στο έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου επισημαίνει ότι οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα για τη μόνη καθαρή λύση, για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ενώ υπογραμμίζει την κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντί τους, την ώρα που οι διατάξεις που ψήφισε ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις, στην αποψίλωση των υπηρεσιών των δήμων, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση.

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει: «Επειδή οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι - "παρατασιούχοι" στο δήμο Βόλου, που ανέρχονται σε 79, αφενός κάλυπταν άμεσες ανάγκες στις υπηρεσίες του δήμου Βόλου, αφετέρου πρόκειται για εργαζόμενους που, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αντί να μονιμοποιηθούν, οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας και της ανέχειας, ζητάμε, βάσει και της δυνατότητας που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και να πάρει απόφαση για ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων - παρατασιούχων εργαζομένων έως και τις 31/3/2018».

Επίσης η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Χίου, με επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητά στο άμεσο χρονικό διάστημα, σε έκτακτο ή τακτικό Συμβούλιο να τεθεί προς συζήτηση το παρακάτω θέμα: «Τα προβλήματα των συμβασιούχων εργαζομένων στο δήμο μας, η στάση της δημοτικής αρχής και οι προτεινόμενες λύσεις στη βάση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών για τους συμβασιούχους

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών απέστειλε η δημοτική αρχή Ικαρίας, με την οποία, αφού υπενθυμίζει ότι υποστηρίζει το αίτημα των εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, γνωστοποιεί ότι πρόθεσή της είναι να υπογράψει νέες συμβάσεις με τους 18 συμβασιούχους, διατυπώνοντας παράλληλα μια σειρά καίρια ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Η δημοτική αρχή Ικαρίας μέσω των ερωτημάτων αναδεικνύει μια σειρά ζητήματα, όπως τι γίνεται με την απασχόληση των συμβασιούχων και την αδιάλειπτη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τι γίνεται με τους δήμους που δεν έχουν κενές θέσεις εργασίας στο οργανόγραμμα και πώς μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις. Ακόμα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο δήμος Ικαρίας «ανεξάρτητα από τη διαδρομή που είχε το θέμα των συμβασιούχων βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας από το Μάρτη του 2017. Από τη μέχρι στιγμής υπηρεσιακή αλληλογραφία προκύπτει πρόβλημα ως προς τα ανταποδοτικά έσοδα, που δυσκολεύουν - αν δεν κάνουν απαγορευτική - την προσπάθεια του δήμου Ικαρίας για την πρόβλεψη νέων θέσεων, χωρίς παράλληλα να αυξηθούν δραματικά τα ανταποδοτικά τέλη στις σχετικές υπηρεσίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ