ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του ...αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)», το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας, έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα για 43η χρονιά. Οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθούν στις 21, 22, 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.

Χτες, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ παρουσίασε το λογότυπο και την αφίσα που θα συνοδεύει τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στα οποία διακρίνεται σκίτσο για τον Β. Ι. Λένιν, τον ηγέτη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917 στη Ρωσία, που συγκλόνισε τον κόσμο. «Τα 100 χρόνια αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος τιμάμε φέτος στο πλαίσιο και της φεστιβαλικής μας δραστηριότητας», σημειώνει η ΚΝΕ.

Στη Σάμο

Το ταξίδι του 43ου Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σχεδιάζουν πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις και απευθύνονται στη νεολαία της περιοχής τους, όχι μόνο για να συμμετάσχει σε αυτές, αλλά και για να συμβάλλει στην προετοιμασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Τομεακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ καλεί ερασιτεχνικά σχήματα, μουσικούς, πολιτιστικές ομάδες (θεάτρου, χορού κ.ά.) που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, να επικοινωνήσουν με την Οργάνωση στο mail: ep.aegean@gmail.com

Στη Σάμο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τον Πύργο στις 22 Ιούλη, 7.30 μ.μ., με την παρουσίαση της έκδοσης «Οκτώβρης του 1917, Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη νίκη». Η έκδοση αποτελεί μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση της ιστορικής πορείας του εργατικού κινήματος της Ρωσίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης τον Οκτώβρη του 1917. Στο χώρο θα λειτουργεί μεγάλη έκθεση βιβλίου.

Το Φεστιβάλ στη Σάμο θα κάνει στάση στο Βαθύ στις 25 Αυγούστου, αλλά και στο Μυτιληνιό και το Μαραθόκαμπο, ενώ οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν στο Καρλόβασι (Πορφυριάδα) στις 9 Σεπτέμβρη, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο Μεσολόγγι

Επίσης, στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι προφεστιβαλική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας οργανώνεται αθλητικό camp από τις 18 έως τις 26 Αυγούστου. Ο σκοπός του αθλητικού camp είναι να αναδείξει την ανάγκη της νεολαίας για δωρεάν άθληση μακριά από επιχειρήσεις, χορηγούς, ντόπινγκ, βία, ρατσισμό, ναρκωτικά. «Με σύνθημα "ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας", καλούμε όλους τους νέους της πόλης μας και όχι μόνο να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες», σημειώνει η Οργάνωση, που έχει φτιάξει και μια πολύ αξιόλογη ιστοσελίδα με πληροφορίες και υλικά γύρω από αυτήν τη δραστηριότητα, στη διεύθυνση: 43ofestivalknemessolonghi.wordpress.com

Αναλυτικά το camp περιλαμβάνει:

Από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου στο Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο, τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 και έναν φιλικό αγώνα - έκπληξη (δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Αυγούστου στο 699 222 7421).

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, λαϊκό αγώνα δρόμου 5 χλμ. ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (δηλώσεις συμμετοχής έως 22 Αυγούστου στο 698 717 5698).

Στις 24 και τις 25 Αυγούστου, στα γηπεδάκια του Αγίου Νεκταρίου, τουρνουά μπάσκετ 3on3 (δηλώσεις συμμετοχής έως 22 Αυγούστου στο 6973 958 938) και ακόμα τουρνουά πινγκ πονγκ, σκάκι και χώρος για γκράφιτι.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 26 Αυγούστου, στο Θεατράκι (Λιμάνι Μεσολογγίου) και θα περιλαμβάνει: Επίδειξη πολεμικών τεχνών, συζήτηση για τον Αθλητισμό και την πείρα από την ΕΣΣΔ, βραβεύσεις των συμμετεχόντων στο αθλητικό camp, hip - hop συναυλία και λαϊκό γλέντι.

Εκδηλώσεις στον Πολυχώρο Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Πάτρα

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Πάτρα συνεχίζει μέσα στον Ιούλη τις εκδηλώσεις του, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως τις 20 Ιούλη, θα λειτουργεί στον Πολυχώρο έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με βιβλία για μικρούς και μεγάλους.

Ακόμα, μέσα στον Ιούλη θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

Την Τετάρτη 19 Ιούλη, στις 8.00: Βιβλιοπαρουσίαση «Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη.

Την Παρασκευή 21 Ιούλη, στις 8.00: Προφεστιβαλική εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών. Θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Το Τρίτο Κουδούνι» πάνω στο έργο του Μπρεχτ «Πόσο κοστίζει το σίδερο».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σχόλιο για τη δήλωση των δημάρχων ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κοινή δήλωση των δημάρχων Αθήνας Γ. Καμίνη και Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, που επιτίθενται στο πανεπιστημιακό άσυλο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων οι δύο δήμαρχοι ότι «η εσφαλμένη αλλά βολική αυτή πρόσληψη του πανεπιστημιακού ασύλου έχει καταλήξει στην παράλογη ταύτισή του με κάποιου είδους "άβατο" για την αστυνομία. Η προσχηματική του επίκληση έχει ξεκάθαρα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή των πανεπιστημιακών χώρων σε εστίες κοινωνικής εξαθλίωσης και κινδύνου για την ευρύτερη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Με αφορμή τη δήλωση των δημάρχων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σχολιάζει ότι «εμφανίζονται σαν λαγοί στο παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, που σηκώνει τους τόνους με αφορμή το άσυλο, για να κρύψουν τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως και στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση». Και συνεχίζει το σχόλιο του ΜΑΣ:

«Ολοι αυτοί τα βάζουν με την "ανομία" στα πανεπιστήμια την ώρα που στηρίζουν την πολιτική που έχει πετσοκόψει τους κρατικούς προϋπολογισμούς στο 80%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υποδομές και προσωπικό για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Βγαίνουν στα κανάλια και "κάνουν μαθήματα" για τις δομές και τη λειτουργία του φοιτητικού κινήματος, λες και νοιάζονται για τα δικαιώματά μας αυτοί που θεωρούν "μη επιλέξιμη δαπάνη" την ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητικών συλλόγων για κρατική χρηματοδότηση και δωρεάν σπουδές.

Τους ενοχλεί οι φοιτητές να οργανώνονται και να παλεύουν για τις σπουδές και το μέλλον τους, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους για τα δικαιώματά τους. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν αντιδράσεις, ταυτίζοντας τις αγωνιστικές διεκδικήσεις και τη δράση των συλλόγων με φαινόμενα εγκληματικότητας ή και με ομάδες που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα.

Την "ελευθερία ιδεών" που υπερασπίζονται, την έδειξαν πριν μια βδομάδα, όταν τρομοκρατούσαν τους συμβασιούχους του δήμου που απέλυσαν, επειδή πάλευαν για το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενώ την ώρα που φοιτητές κινητοποιούνται ενάντια στα ναρκωτικά και τη διακίνησή τους στα ιδρύματα, η πολιτική τους προωθεί τη ναρκω-κουλτούρα μέχρι και στο σημείο στην Αθήνα να δίνουν άδεια για τη διεξαγωγή ναρκω-φεστιβάλ.

Η μαζικότητα και η οργάνωση των φοιτητικών συλλόγων, η ενίσχυση της γραμμής σύγκρουσης και ανατροπής στο κίνημα με την ενίσχυση του ΜΑΣ, είναι η δύναμη στα πανεπιστήμια που μπορεί να τα βάλει με την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, να αποτρέψει την κατάργηση του ασύλου, να ανοίξει δρόμο για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά».

Για τις κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

Το σύνθημα του 43ου Φεστιβάλ θα ηχήσει το επόμενο διάστημα και σε εκατοντάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε γειτονιές, χωριά, μικρές και μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας και θα πάρει πορεία κορύφωσης το Σεπτέμβρη, με τις κεντρικές εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Ηδη διακινείται το κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης του Φεστιβάλ από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την περιοχή.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν πολιτικές ομιλίες από μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα υπάρχει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Σε όλα τα Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δραστηριότητες, αφιερώματα, θα παίξουν τοπικά μουσικά σχήματα, θα οργανωθούν εκθέσεις, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», παιδότοπος κ.ά.

Το πρόγραμμα των, ανά νομό, κεντρικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • Στα Τρίκαλα, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, στο Μύλο Ματσόπολου. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.
  • Στην Καρδίτσα, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στο προαύλιο του 1ου Λυκείου (απέναντι από το Παυσίλυπο). Με πολιτική ομιλία, αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση, μουσικά σχήματα κ.ά.
  • Στο Βόλο, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Ρήγα Φεραίου. Στις 15 Σεπτέμβρη stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και στις 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την Γιώτα Νέγκα.
  • Στη Λάρισα, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη του Πηνειού. Στις 15 Σεπτέμβρη μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη και στις 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τους Imam Baildi.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ