ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Επιμένουν στις σκιαμαχίες με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Συνεχίστηκε και χτες η αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης με επίκεντρο τις μεταπηδήσεις ανωτάτων δικαστικών σε επιτελικές θέσεις του κυβερνητικού ή κομματικού μηχανισμού τους, μετά την τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και την εμπλοκή του Π. Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χτες στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, μίλησε για «βαθιά κρίση θεσμών και αξιών που βιώνει η χώρα» και «απειλεί τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης». Συνέχισε: «Εν ενεργεία πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ "θεσμικό εμπόδιο". Πρόκειται για ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Αλλη μια προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μια κατάλυση στην πράξη του Κράτους Δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών». Αναφερόμενος στην επικοινωνία του Π. Καμμένου με τον Ευ. Γιαννουσάκη, στην επιλογή της Β. Θάνου ως νομική συμβούλου του πρωθυπουργού, στις αποκαλύψεις για τα σχέδια για «παράλληλο νόμισμα» το 2015, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, απεργάζεται και υλοποιεί διάφορα σχέδια, παρακρατικού - καθεστωτικού χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε (...) θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας. Και είναι πολύ σημαντικές οι τοποθετήσεις του δικαστικού κόσμου της χώρας, απέναντι στις πρωτοφανείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Οφείλουν όλοι να επιτελέσουν το δημοκρατικό τους καθήκον, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Οι θεσμοί θα αντέξουν. Και η Δικαιοσύνη θα παραμείνει το ύστατο καταφύγιο απέναντι σε κάθε κατάχρηση εξουσίας, από όπου κι αν προέρχεται».

Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε με σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο έκανε λόγο για «κρεσέντο λασπολογίας και καταστροφολογίας» του προέδρου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «ας μην περιμένει, όμως, να γίνει και πιστευτός, όταν ο συνομιλητής του κ. Χριστοφοράκου υπόσχεται να προασπίσει και να θωρακίσει την, δήθεν, πληττόμενη Δημοκρατία, μαζί με τους κ. Γεωργιάδη και Βορίδη».

Στο «χορό» μπήκε χτες και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσβάλλει βάναυσα την ανεξαρτησία της», ότι οι κυβερνώντες «έχουν υπερβεί κάθε όριο» και ότι πρέπει να σταματήσουν «οι απροκάλυπτες επιθέσεις του κ. Τσίπρα και υπουργών του κατά του θεσμού και των λειτουργών του».

Συνέχισε λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «επιδιώκουν να αλώσουν τους θεσμούς. Να μετατρέψουν την δικαστική εξουσία σε υποχείριο και εκτελεστή των σχεδίων τους και να την εκθέσουν σε μερίδα της κοινής γνώμης. Για να το πετύχουν καταπατούν κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών (...) Ματαιοπονούν, όμως, δεν θα τους περάσει. "Υπάρχουν δικαστές στην Ελλάδα" και η πλειοψηφία τους είναι απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Υπάρχουν κυρίως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού μας».

Τον καημό της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του λαού στους αστικούς θεσμούς, στο πολιτικό προσωπικό και στη Δικαιοσύνη εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στ. Κοντονής.

Κατά την επίσκεψή του στη Βιένη και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν υπάρχει «ρήγμα» στις σχέσεις λειτουργών της Θέμιδος και του αρμόδιου υπουργείου, δήλωσε πως «για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, πρέπει να υπάρχει κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων» και πως «ένα κλίμα που πυροδοτεί ένταση και παράγοντες που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με ειλικρινή διάλογο - ακόμη κι όταν υπάρχουν διαφωνίες - προσφέρουν κακές υπηρεσίες και θα πρέπει να το ξανασκεφθούν».

«Η αντιπαράθεση δικαστικών κύκλων με την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν βοηθά καθόλου, αντιθέτως δίνεται μία εικόνα και προς την κοινωνία, δημιουργώντας πολλαπλές απογοητεύσεις», κατέληξε. Υπογράμμισε δε πως «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνον στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη...».

Σχετικά με την υπόθεση του «Noor 1», ο υπουργός φρόντισε να καλύψει για μια ακόμα φορά την επικοινωνία του Π. Καμμένου με τον καταδικασμένο Ευ. Γιαννουσάκη, σημειώνοντας πως «δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό το ζήτημα το αντιλαμβάνεται ως ένα ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης, εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, να ενθαρρύνει έναν εμπλεκόμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί, να πει την αλήθεια και να εμφανίσει στοιχεία». Συμπλήρωσε δε ότι «...μας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και κατάπληξη το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να βλέπει το μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, να εξαντλείται σε μικροπολιτικές αναφορές γενόμενη μάλιστα ιμάντας μετάβασης επιχειρημάτων ορισμένων επιχειρηματιών».

  • Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χτες από τον Ν. Βούτση, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΝΔ περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του «Noor 1» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιούλη.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποπροσανατολιστική και βολική για τα κόμματα των μνημονίων αντιπαράθεση

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση σχετικά με τη «δικαιοσύνη»:

«Η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη "δικαιοσύνη" είναι μια αντιπαράθεση αποπροσανατολιστική και βολική για τα κόμματα των μνημονίων, αφού δίνει τη δυνατότητα απ' τη μια στον ΣΥΡΙΖΑ να κρύβει την αντιλαϊκή του πολιτική, εμφανιζόμενος ως "θύμα" κέντρων του κατεστημένου που δήθεν τον πολεμούν, απ' την άλλη στη ΝΔ να εμφανίζεται ως αντίπαλος πρακτικών που και η ίδια ακολούθησε, ως κυβέρνηση, κατά κόρον στο παρελθόν. Αυτή η αντιπαράθεση αναδεικνύει, επίσης, ότι η "δικαιοσύνη" ούτε ήταν ούτε είναι πραγματικά ανεξάρτητη, ενώ η υποκρισία των άλλων κομμάτων φαίνεται και απ' το γεγονός ότι η ηγεσία της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επιλέγεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Την πρακτική αυτή υποστήριξαν και ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος - ως αντιπολίτευση - της ασκούσε κριτική.

Η δε επιλογή της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, απλά επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Το πιο εντυπωσιακό δεν είναι βέβαια αυτή καθαυτή η επιλογή, όσο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τη δικαιολογήσει, επιλέγοντας ως μέτρο σύγκρισης τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ως επιχείρημα "και εσείς τα ίδια κάνατε". Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Οι βλέψεις επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών στο επίκεντρο των εργασιών του

Συνεδριάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ. Θυμίζουμε ότι η καθιέρωσή του είχε αποφασιστεί τον περασμένο Φλεβάρη κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βελιγράδι, όπου κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Βούτσιτς είχαν συνομολογήσει την αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας σε «στρατηγική», αλλά και την από κοινού προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών, κυρίως στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών - μεταφορών, του τουρισμού, της οικονομίας - επιχειρηματικότητας, με την ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχει όπως δηλώνουν στελέχη της «από θέση ισχύος», επειδή, διατείνονται, αναδεικνύεται σε διεθνές διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο, με βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή για τους διεθνείς παίκτες που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Θα συζητηθούν ακόμα η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των δυτικών Βαλκανίων, οι περιφερειακές εξελίξεις, το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, καθώς και θέματα ασφάλειας και άμυνας. Αναμένεται να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες.

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μ. Κόλλια - Τσαρουχά.

Θυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες επισκέφτηκε την Αθήνα ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβ. Ντάτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς που είναι στην ημερήσια διάταξη και αναφέρθηκε ενδεικτικά η συνεργασία στη διαμόρφωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου. Οπως αναφέρθηκε, το ύψος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας - Σερβίας ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ και υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να αυξηθούν.

Την προηγούμενη βδομάδα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας, Ιβ. Μοσκόφσκι, και συζήτησαν για τη συνεργασία στο επίπεδο των συνδυασμένων μεταφορών, όπως είναι η σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Μπουργκάς και της Βάρνας, ενώ μέσα στη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία και αντίστοιχη συνάντηση του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη με τη Βουλγάρα ομόλογό του Τ. Πετκόβα, με βασικό θέμα συζήτησης την εξέλιξη των σχεδίων για τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB.

Νέα καταδίκη για το ζεύγος Παπαντωνίου

Σε ποινή φυλάκισης 4 χρόνια ο καθένας (εξαγοράσιμη) και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ (όπως πρωτόδικα τον περασμένο Φλεβάρη), καταδικάστηκαν χτες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του Στ. Κουράκου, για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το 2010. Απόντες από τη διαδικασία ήταν και οι δύο κατηγορούμενοι. Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε, όταν εντοπίστηκε από τα στοιχεία της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ ποσό 1,3 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού.

Σημειωτέον, έχουν καταδικαστεί και για προηγούμενες πράξεις, που αφορούν τα χρόνια 2008 και 2009, σε ποινές φυλάκισης 4 ετών ο καθένας. Με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ήδη, η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι η μη δήλωση των χρημάτων αποτελεί «συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψής τους».

Και χτες, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του ζεύγους, σημειώνοντας ότι «δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων, η οποία και αγνοείται. Ηταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κα Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγό της». Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα εμφανίζονται να μεταφέρθηκαν μετρητά στην τράπεζα του εξωτερικού το 2000, με τη βοήθεια του κουμπάρου του Γ. Παπαντωνίου, και επαναπατρίστηκαν το 2010 σε λογαριασμό των γιων της Στ. Κουράκου, ενώ το 2008 είχαν μεταφερθεί σε «trust» με τη συμμετοχή υπεράκτιας εταιρείας.

Απορρίφθηκε η αγωγή κατά του σκιτσογράφου

Απορρίφθηκε η αγωγή του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου κατά του σκιτσογράφου και δημοσιογράφου Α. Πετρουλάκη. Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή αφορούσε άρθρο του Α. Πετρουλάκη που δημοσιεύτηκε το 2015 και θεωρήθηκε συκοφαντικό από τον υπουργό, ο οποίος έκανε αγωγή κατά του αρθρογράφου, ζητώντας αρχικά αποζημίωση ύψους 2 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ