ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Ο κίνδυνος «προ των πυλών»
  • Η κυβέρνηση αδιαφορεί και επιχειρεί να «φορτώσει» τις ευθύνες στο Θεό που δε βρέχει και στους αγρότες που είναι σπάταλοι!
  • Αναγκαία η κατασκευή των έργων υποδομής για την αξιοποίηση και την ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος υδατικού δυναμικού

Η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της λίμνης Πλαστήρα, υποδηλώνει την παρουσία της λειψυδρίας. Οι γνώστες της περιοχής λένε πως αυτή την εποχή τα νερά στο φράγμα θα έπρεπε να είναι στα όρια της υπερχείλισης...
Η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της λίμνης Πλαστήρα, υποδηλώνει την παρουσία της λειψυδρίας. Οι γνώστες της περιοχής λένε πως αυτή την εποχή τα νερά στο φράγμα θα έπρεπε να είναι στα όρια της υπερχείλισης...
Το μέγα πρόβλημα της λειψυδρίας, που θ' αντιμετωπίσουν φέτος πολλές περιοχές της χώρας μας, έχει επισημάνει, από τον περασμένο χειμώνα, ο «Ριζοσπάστης», παρουσιάζοντας, με έρευνες και ρεπορτάζ του, επίσημα στοιχεία αρμοδίων υπηρεσιών, εκτιμήσεις και προβλέψεις ειδικών επιστημόνων ακι αναδεικνύοντας τις αγωνίες και ανησυχίες του λαού. Τώρα κι άλλα ΜΜΕ προβάλλουν το πρόβλημα, αφού δεν μπορεί πια κανείς να το υποτιμήσει, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Αλλωστε, οι επιπτώσεις της λειψυδρίας - παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της άνοιξης - είναι ορατές. Στο θεσσαλικό κάμπο και σε άλλες περιοχές, οι αγρότες αρχίζουν από τώρα να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους για να μην «καούν», αφού βροχή δεν είδαν ούτε φαίνεται στον ορίζοντα. Ποτίζοντας, όμως, από το «έλλειμμα» - τα νερά έχουν κιόλας «κατέβει» πολύ και δύσκολα φτάνουν στην επιφάνεια, ενώ στα ποτάμια και στις λίμνες είναι λιγοστά - θα τους λείψει παντελώς το νερό στην αιχμή της αρδευτικής περιόδου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται και στην ύδρευση αρκετών περιοχών - και η Αττική κινδυνεύει - καθώς λιγοστεύουν τα επιφανειακά νερά, ενώ για αντλήσει κάποιος από γεωτρήσεις, θα πρέπει να «χτυπήσει» σε πολύ μεγάλο βάθος. (Στη Θεσσαλία οι γεωτρήσεις «χτυπιούνται» σε 250-300 μέτρα, αλλά κι αυτό το νερό που θα αντληθεί, πολλές φορές είναι ακατάλληλο για πόση, είτε γιατί έχει υποστεί υφαλμύρωση ή γιατί μολύνθηκε από νιτρικά κι άλλες επιβαρυμένες ουσίες).

Οι «στρουθοκάμηλοι»...

Κι ενώ η κατάσταση διαμορφώνεται επικίνδυνη, οι κυβερνώντες αδιαφορούν. Είτε «χώνουν το κεφάλι στην άμμο», σαν τη στρουθοκάμηλο, για να μην βλέπουν το πρόβλημα, ή υπόσχονται λύση, χωρίς, όμως, να δρομολογούν κανένα έργο, αρκούμενοι απλώς στα «ξόρκια» και στα «ευχολόγια». Και είναι πράγματι εξοργιστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό για να μειωθούν, όσο είναι δυνατό, οι επιπτώσεις από τη φετινή λειψυδρία, τόσο στους ανθρώπους, όσο και στις καλλιέργειες.


Κι όχι μόνο δεν ενεργεί θετικά, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να παρακάμψει το πρόβλημα και να μην πιει το «ποτήριον» των ευθυνών της. Γι' αυτό και έχει σχεδιάσει και θέτει σε εφαρμογή μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και μετατόπισης των ευθυνών από τους φταίχτες που είναι οι κυβερνώντες, στις πλάτες άλλων που είναι αθώοι και θύματα.

... του ψεύδους...

Εκεί αποσκοπούν οι ψευδείς αναφορές ότι δήθεν δεν υπάρχει νερό στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει νερό, που είτε μένει αναξιοποίητο λόγω έλλειψης έργων υποδομής για τη συγκέντρωση, τη διανομή και γενικότερα την ορθολογική διαχείρισή του και «χάνεται» καθ' οδόν και στη θάλασσα, λόγω μη καθαρισμού των αρδευτικών καναλιών και ανυπαρξίας των κατάλληλων εποχικών φραγμάτων στα ποτάμια, είτε καταναλώνεται αλόγιστα, απρογραμμάτιστα και, εν πολλοίς, αχρείαστα, λόγω μη ύπαρξης ενός ενιαίου κέντρου διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού.

Εκεί αποσκοπεί και η «προπαγάνδα» περί δήθεν αποκλειστικών ευθυνών των αγροτών, οι οποίοι - όπως «ελαφριά τη καρδία» υποστηρίζουν κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες - καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού για άρδευση, χωρίς να υπολογίζουν ότι, όταν το υδατικό απόθεμα σωθεί, θα πληγεί όχι μόνο η γεωργία, η κτηνοτροφία, η βιομηχανία και γενικότερα η εθνική οικονομία, αλλά θα διψάσουν και οι άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, τεράστιες ποσότητες νερού πάνε για αγροτική χρήση - ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν υπερβολές - αλλά αυτό δεν οφείλεται στην απληστία και στην ανευθυνότητα των αγροτών, αλλά στο γεγονός ότι στη χώρα μας η γεωργία είναι «νεροβόρος», καθότι είναι εκτατικής και εντατικής μορφής, με μικρό και διασκορπισμένο αγροτικό κλήρο, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στην αγροτική οικονομία απασχολείται κοντά στο 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας. Επιπλέον είναι άδικο να καταλογίζει κανείς ευθύνες στους αγρότες για τον μη εκσυγχρονισμό της γεωργίας - αναφερόμαστε στην κατασκευή σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών δικτύων, στο πότισμα με σύγχρονα, αποτελεσματικά συστήματα, όπως το «στάγδην» κ.ά. - που, αν είχε προχωρήσει, θα μείωνε τις απώλειες νερού.

Εκεί αποσκοπεί, επίσης, η κυβερνητική προσπάθεια να «σπαρούν» ενδοαγροτικές διχόνοιες και τοπικιστικές αντιπαραθέσεις για το μοίρασμα του υπάρχοντος νερού, να μοιράσουν, δηλαδή, οι παραγωγοί την ανέχεια.

... και της αδιαφορίας

Εδώ και χρόνια είναι γνωστή η αιτία, γνωστός ο ένοχος και γνωστή η λύση του προβλήματος της λειψυδρίας στη χώρα μας. Αιτία είναι η πολιτική που δεν εξασφαλίζει την ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος υδατικού δυναμικού. Ενοχος είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις του, που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική. Λύση είναι η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, ώστε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να αναβαθμιστεί το περιβάλλον και, ταυτόχρονα, ν' αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για την ύδρευση των ανθρώπων και την άρδευση των καλλιεργειών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται προς την κατεύθυνση που οδηγεί στη μοναδική λύση. Το παράδειγμα της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό: Ενώ όλοι παραδέχονται ότι το υδατικό έλλειμμα της περιοχής - η οποία κινδυνεύει με απερήμωση - μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με την κατασκευή έργων για τη συγκέντρωση και ορθολογική αξιοποίηση των «θεσσαλικών νερών» και με την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου για τη διοχέτευση νερού στον θεσσαλικό κάμπο, οι κυβερνήσεις βρίσκουν χιλιάδες λόγους και τρόπους για να κωλυσιεργούν τα έργα, ώστε να μη λύνουν το πρόβλημα...


ΒΟΙΩΤΙΑ
Από γόνιμο περιβόλι... ξερότοπος

Παμβοιωτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα, ενάντια στην πολιτική που έχει καταδικάσει τον κάμπο της Κωπαΐδας σε μαρασμό

ΛΙΒΑΔΕΙΑ.-

Από «περιβόλι», ξερότοπος. Από παράδεισος, κόλαση. Ετσι τείνει να καταντήσει τον τεράστιο κωπαϊδικό κάμπο η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που στο πέρασμα του χρόνου στέρεψε από νερό τον κάμπο της Κωπαΐδας. Παντού ξεραΐλα και σκασμένη γη, εκεί που άλλοτε φύτρωνε ό,τι φύτευες.

Οσο για τους χιλιάδες αγρότες της Βοιωτίας, εκπέμπουν σήμα «SOS» και ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το τελευταίο όπλο που τους απέμεινε απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και της κυβέρνησης, τον αγώνα. Η επόμενη Δευτέρα 2 του Απρίλη είναι η ημερομηνία-αφετηρία σε παμβοιωτικό επίπεδο, για τη διεκδίκηση λύσεων, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη φορέων των αγροτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις επαρχίες Θηβών και Λιβαδειάς που έγινε την προηγούμενη βδομάδα με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας.

Το παμβοιωτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στη Λιβαδειά, δεν αφορά μόνο τους αγρότες. Ηδη πολλά προβλήματα από τη λειψυδρία παρουσιάζονται σε δήμους και κοινότητες (Ορχομενός, Βάγια κ.α.) του νομού και οι κάτοικοι αρχίζουν να λένε το «νερό-νεράκι».

Οπως ειπώθηκε και στη σύσκεψη των φορέων, «λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση, όμως, δεν υπάρχει».

Ολ' αυτά τα προηγούμενα χρόνια είχε εντοπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, έχουν γίνει ημερίδες επί ημερίδων και συσκέψεις επί συσκέψεων σε κατώτερο, ανώτερο και ανώτατο επίπεδο. Ολο αυτό το διάστημα έχουν κατατεθεί προτάσεις, έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αξιοποίηση και διευθέτηση των υδάτινων πόρων της περιοχής, αλλά όλα παραμένουν στα κυβερνητικά συρτάρια.

Ακόμα και μικροέργα βελτίωσης έχουν... βαλτώσει. Προεκλογικά εξαγγέλλονται και υποτίθεται πως δίνονται δεσμεύσεις, για να εγκαταλειφθούν και να ξεχαστούν την άλλη μέρα των εκλογών, για να συνεχιστεί, έτσι, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός αγροτών και κατοίκων. Ακόμα και αυτά τα έργα, που έχουν προταθεί μέσα από ημερίδες του κυβερνώντος κόμματος στη Βοιωτία, έχουν μείνει στα συρτάρια των υπουργείων.

Και βέβαια, η κυβερνητική πολιτική μπορεί να ξεκληρίζει αγρότες, ν' αφήνει να «κορακιάζουν» από τη δίψα άνθρωποι και χωράφια, είναι, όμως, άμεση και αποτελεσματική στις παρεμβάσεις της, όταν αυτός που υποβάλλει το αίτημα είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό η ΠΕΣΙΝΕ; Η λύση βρέθηκε άμεσα με τη μεταφορά του από το Μόρνο.

Το πού θα βρουν άμεσα τα 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού οι αγρότες της Βοιωτίας, παρότι έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, λίγο ενδιαφέρει την κυβέρνηση, που φαίνεται να υπολογίζει και στη λειψυδρία για να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τα χωράφια οι αγρότες.

Το ίδιο ισχύει και για το 70% των αγροτών, οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας, που αναγκαστικά φέτος, λόγω της έλλειψης νερού, δεν πρόλαβαν να καλλιεργήσουν.

Η λογική τού να προτείνουμε κάτι άμεσο για «να κλείσουμε τα μάτια» είναι αυτή που επικρατεί στους εταίρους του δικομματισμού. Το ίδιο και με τα «μπαλώματα» του τύπου «να γίνει δεύτερος πλωτήρας στην Υλίκη» ή «να μεταφερθούν για φέτος 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού από Μόρνο και Υλίκη». Προκύπτει, όμως, το ερώτημα: Πότε θα γίνουν αυτά; Και για του χρόνου τι γίνεται; Δε θα υπάρχει - εφόσον διαιωνίζεται - πιο οξυμένο το πρόβλημα; Τη δημιουργία υποδομών και το αρδευτικό της Κωπαΐδας δεν τα αγγίζουν.

Γι' αυτό, το συλλαλητήριο της ερχόμενης Δευτέρας πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία - και όχι την «ντουφεκιά στον αέρα» - για τη συσπείρωση όχι μόνο των αγροτών, αλλά πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που θα συνεχίσουν να διεκδικούν αγωνιστικά, ως παραγωγοί του πλούτου, μια φιλοαγροτική-αντιμονοπωλιακή ανθρωποκεντρική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συγκρουστούν και ν' ανατρέψουν τη σημερινή (και χτεσινή) αντιαγροτική- φιλομονοπωλιακή πολιτική και τους εκφραστές της.

Η ΟΑΣ Εύβοιας

Την έντονη ανησυχία των αγροτών της Εύβοιας από την παρατεταμένη (για δεύτερη συνεχή χρονιά) ανομβρία και την ξηρασία που πλήττει το νομό, με επακόλουθο την αρνητικότατη απόδοση των καλλιεργειών (δενδρωδών, αροτριαίων, βιομηχανικών, κηπευτικών, κτηνοτροφικών φυτών κλπ.), περιγράφει σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Γεωργίας και συναρμόδιες υπηρεσίες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εύβοιας «Η Δήμητρα».

Η Ομοσπονδία των αγροτών, επισημαίνοντας ότι η πρόβλεψη είναι δυσμενής ακόμα και για το μέλλον του φυτικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τα ελάχιστα υδάτινα αποθέματα και τις υποδομές που διαθέτει ο νομός και ότι εξαιτίας αυτού οι αγρότες έχουν υποστεί οικονομική ζημιά, ζητάει τη λήψη μέτρων για την κάλυψη της οικονομικής απώλειας που έχουν υποστεί και την αναπλήρωση του εισοδήματός τους.


Η «μεγίστη απάτη» και το... «μέγα αμάρτημα»

(Πώς και γιατί ανέλαβε το έργο του Αχελώου ο «εργολάβος» της «πασοκικής προπαγάνδας»)

Το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου - η σύγχρονη εκδοχή του μύθου για το γιοφύρι της Αρτας - είναι η περίπτωση που δηλοί κι αποδεικνύει την πλήρη ασυνέπεια λόγων και έργων, η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική των μεταπολιτευτικών ελληνικών κυβερνήσεων, ιδίως εκείνων του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80. Ολοι θυμούνται τις υποσχέσεις και προσωπικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του έργου του τότε πρωθυπουργού, του σχωρεμένου Α. Παπανδρέου --ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να τον συναγωνιστεί σε δημαγωγία, χωρίς να τα καταφέρει, ενώ και η δική του κυβέρνηση, στην τριετία 1990 - 1993, δεν προχώρησε στην κατασκευή των έργων-- οι οποίες ακούγονταν συνεχώς κι αδιαλείπτως στις προεκλογικές περιόδους και στις εκδηλώσεις για το Κιλελέρ. Δεν τηρήθηκαν ποτέ, βοηθούσαν, όμως, πάντα το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει την πλειοψηφία των ψήφων της αγροτιάς και να εξασφαλίζει την κυβερνητική εξουσία.

***

Από ένα σημείο και πέρα άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι ο Αχελώος είναι ένα ανυλοποίητο τάξιμο. Κι όσο περνούσαν τα χρόνια οι Θεσσαλοί συνειδητοποιούσαν ότι από ένα «μεγάλο ψεύδος» εξελισσόταν σε μια «μεγίστη απάτη». Αυτή η συνειδητοποίηση εγκυμονούσε εκλογικούς κινδύνους για το ΠΑΣΟΚ που χρειαζόταν ν' αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Ετσι, στα μέσα της δεκαετίας του '90, επί πρώτης κυβέρνησης Σημίτη, μπαίνει σ' εφαρμογή «νέο σχέδιο» για τον Αχελώο. Στόχος του να «διασκεδαστούν» οι αντιδράσεις για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ τις πλειοψηφικές προσβάσεις του στον αγροτικό κόσμο. Την υλοποίησή του αναλαμβάνει ο Κ. Λαλιώτης, ως «εργολάβος» της σύγχρονης «πασοκικής προπαγάνδας», η οποία ουδόλως υπολείπεται σε ψεύτικα ταξίματα εκείνης των πρώτων κυβερνητικών χρόνων του Κινήματος, αλλά, επιπλέον, δημιουργεί την εντύπωση παραγωγής έργου. Και, ω του θαύματος! Στις 19-8-1996 υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής τους φράγματος της Συκιάς και στις 20-3-1997 της σήραγγας εκτροπής! Η κατασκευή των έργων αρχίζει και, μάλιστα, τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

***

Οι Θεσσαλοί, καθησυχασμένοι κι αμέριμνοι, σταματούν ν' αγωνίζονται περιμένοντας να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής και ν' αρχίσουν τα αρδευτικά, για τη διοχέτευση 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού προς το θεσσαλικό κάμπο. Και ξάφνου, τον Οκτώβρη του 2000, τα έργα σταματούν. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει ότι γι' αυτό ευθύνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας που, επικαλούμενο περιβαλλοντικούς λόγους, εξέδωσε απόφαση για σταμάτημα των έργων. Ομως η εργοδοτική κοινοπραξία, που έχει βγάλει σε διαθεσιμότητα τους 300 περίπου εργαζομένους, διαμαρτύρεται ότι σταμάτησε η χρηματοδότηση και γι' αυτό «πάγωσαν» τα έργα. Γίνεται, δε, γνωστό ότι το ποσοστό εκτέλεσης των έργων εκτροπής, τα οποία έπρεπε ήδη αυτό το διάστημα να παραδίνονται έτοιμα, φτάνει μόνο στο 30% με 40%, καθώς η χρηματοδότηση ήταν πολύ αργή και χαμηλή. Ανακοινώνεται ακόμα --χωρίς, μάλιστα, να δικαιολογείται το γιατί-- ότι για την ολοκλήρωση των έργων χρειάζονται άλλα 90 δισ. δρχ, καθώς από 65 δισ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός έφτασε στα 117 δισ. δρχ!

***

Κι ενώ, αρχές ακόμα της Ανοιξης, ο Θεσσαλικός κάμπος «φλέγεται» και φέτος, λόγω της λειψυδρίας, θα διψάσουν οι άνθρωποι και θα ξηραθούν οι καλλιέργειες, η εκτροπή του Αχελώου «πάει» στις ελληνικές καλένδες. Ο Κ. Λαλιώτης, που μετέτρεψε τη «μεγίστη απάτη» του Αχελώου, σε «μέγα έγκλημα» κατά της Θεσσαλίας και της αγροτιάς, δε θα παραδεχτεί, φυσικά, ότι ο ίδιος, για την εξυπηρέτηση προσωπικών, κυβερνητικών κι αλλότριων στόχων --όπως για να εξοικονομήσει χρήματα του προϋπολογισμού που θα δοθούν για έργα της Ολυμπιάδας, για να ικανοποιήσει φίλους του «οικολόγους» που αντιδρούν στην εκτροπή του Αχελώου και για να συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν επιθυμεί τη διατήρηση κι ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας-- έχει εξελιχθεί σε «βασανιστή» των Θεσσαλών. Αυτή είναι, όμως, η αλήθεια κι οι Θεσσαλοί δεν είναι σαν κάποιους πρωτευουσιάνους που «ξεγελιούνται» με μια «τσάρκα» στο «μετρό» και μια «εκδρομή» στο νέο αεροδρόμιο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ