ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΛΗΜΝΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Μεγάλα τα προβλήματα στα δύο νησιά

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου

Συζητώντας με τους κατοίκους στη Λήμνο
Συζητώντας με τους κατοίκους στη Λήμνο
Στη Λήμνο και στον Αγιο Ευστράτιο περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, Σταύρος Τάσσος.

Το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου, μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Λήμνου, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους του νοσοκομείου, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου, καθώς και με τον διοικητή του νοσοκομείου.

Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο του νησιού και κυρίως του ιατρικού προσωπικού, παρόλο που τον τελευταίο χρόνο έγιναν ορισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κυρίως συμβασιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, τον Ιούνη του 2017, από τις 239 οργανικές θέσεις συνολικά του προσωπικού που προβλέπει ο Οργανισμός του νοσοκομείου, είναι καλυμμένες οι 166 και υπάρχουν 73 κενές οργανικές θέσεις και 15 κενές λειτουργικές θέσεις, συνολικά 88 κενές θέσεις, από τις οποίες οι 32 καλύπτονται με συμβασιούχους και αποσπασμένους υπαλλήλους.

Ειδικά για το ιατρικό προσωπικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου, ο υπάρχων Οργανισμός είναι ανεπαρκής ως προς τις ανάγκες του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό και χρειάζεται αναβάθμιση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών, για τις βασικές ειδικότητες που χρειάζεται ένα νοσοκομείο, έπρεπε να υπηρετούν σε μόνιμες θέσεις 3 παθολόγοι, 4 χειρούργοι και 3 αναισθησιολόγοι. Ομως, ακόμη και με τον ισχύοντα, ελλιπή Οργανισμό, υπηρετούν σήμερα ένας μόνιμος παθολόγος ενώ προβλέπονται 2, ένας αναισθησιολόγος ενώ προβλέπονται 2 και ένας μόνιμος και ένας επικουρικός χειρούργος. Μέχρι σήμερα τα κενά καλύπτονται προσωρινά είτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, είτε με ιδιώτες ιατρούς, είτε με υπερεργασία (δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες) των υπηρετούντων ιατρών, στοιχείο που αναδεικνύει ότι οι δομές Υγείας λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία του ιατρικού, αλλά και όλου του υπηρετούντος προσωπικού.

Από την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λήμνο
Από την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λήμνο
Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ανέφερε το σοβαρό πρόβλημα της συγχώνευσης άσχετων μεταξύ τους τμημάτων σε μία ή δύο κλινικές, αλλά και το ότι από τις 7 προβλεπόμενες θέσεις ειδικευόμενων ιατρών δεν έχει καλυφθεί σχεδόν καμία. Τέλος, επανέλαβε το αίτημα για καθιέρωση κινήτρων ώστε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί για τα νοσοκομεία ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών, όπως είναι αυτή της Λήμνου. Από τους εργαζόμενους επισημάνθηκε και το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι όλα αυτά τα προβλήματα εντάσσονται στις πολιτικές και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στόχο έχουν την εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού και να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων, μέσω και της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησής τους από το αστικό κράτος.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επισκέφτηκε τον δήμαρχο Λήμνου. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε κι εδώ το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού (από τις 170 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες οι 120), ως αποτέλεσμα και της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από την κυβέρνηση. Λείπουν βασικές ειδικότητες για το δήμο, όπως εργάτες καθαριότητας, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, σιδεράδες. Επίσης, για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών του δήμου χρειάζονται ένας χημικός μηχανικός, 2 μηχανολόγοι - ηλεκτρολόγοι και 2 υπάλληλοι βοηθητικό προσωπικό.

Από τη συζήτηση με κτηνοτρόφους στον Αη Στράτη
Από τη συζήτηση με κτηνοτρόφους στον Αη Στράτη
Επίσης, ο δήμαρχος επισήμανε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν για να προχωρήσουν διάφορες μελέτες για έργα, καθώς και για την προμήθεια μηχανημάτων απαραίτητων για το δήμο και κυρίως τα πενιχρά κονδύλια που έχουν δοθεί στην Περιφέρεια για να μοιραστούν στους δήμους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έργα υποδομών.

Την Κυριακή 13 Αυγούστου το πρωί, ο Στ. Τάσσος επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας μίλησε στο λιμάνι της Μύρινας στην επιτυχημένη εκδήλωση της τοπικής Οργάνωσης Λήμνου της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, επισκέφτηκε τον έπαρχο Λήμνου. Στη συζήτηση που είχαν, ο έπαρχος επεσήμανε την έλλειψη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Επαρχείου. Οπως είπε, την τελευταία 15ετία μειώθηκε πάνω από 50% ο αριθμός των υπαλλήλων. Από 54 που υπηρετούσαν το 2002, τώρα εργάζονται 22 υπάλληλοι. Ειδικά για τους μηχανικούς, από 6 που υπήρχαν, τώρα εργάζονται 2.

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στις υπηρεσίας του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) της Μύρινας και του ιατρείου του ΠΕΔΥ Μύρινας. Οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ επεσήμαναν το πάγιο αίτημα για δημιουργία Τοπικής Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Λήμνου. Είπαν ότι επιφυλάσσονται από την τελευταία απάντηση της κυβέρνησης για αυξημένες αρμοδιότητες και παραμονή τους στην υπηρεσία της Λήμνου, χωρίς όμως να ικανοποιηθεί το αίτημα για δημιουργία Τοπικής Διεύθυνσης, και τόνισαν ότι με την υπάρχουσα υποδομή θα μπορούσαν να τους δοθούν αρμοδιότητες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού στις υπηρεσίες Πρόνοιας, όπως είναι η λειτουργία στη Λήμνο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου (πρώην ΟΠΑΔ), καθώς και των αγροτών (ΟΓΑ).

Οι εργαζόμενοι του ιατρείου του ΠΕΔΥ είπαν ότι αυτή η υπηρεσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούσε στο παρελθόν με 3 και 4 γιατρούς και εξυπηρετούσε πολύ κόσμο, ενώ σήμερα έχει υποβαθμιστεί και υπάρχει μόνο μία γιατρός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τούς επεσήμανε ότι η πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων αποσκοπεί στην παραπέρα μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο και την παράδοση τομέων της Υγείας και της Πρόνοιας στις επιχειρήσεις, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές όπως αυτή της Λήμνου, και τους κάλεσε να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ για δωρεάν και δημόσια Υγεία και Πρόνοια, στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Είπε ότι το ΚΚΕ πάντα προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων στη Βουλή και αυτό θα κάνει και τώρα.

Στον Αη Στράτη

Προηγουμένως, την Πέμπτη, ο Στ. Τάσσος μαζί με εκπρόσωπο της ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στον Αγιο Ευστράτιο, όπου είχε συνάντηση με την δήμαρχο του νησιού και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού, με βασικότερα:

-- Τις συνεχιζόμενες για πολλά χρόνια καταστροφές από τις ακρίδες που έχουν επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους του νησιού, οι οποίοι αναγκάζονται να ξοδεύουν τεράστια ποσά για ζωοτροφές, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αλλά και στον τουρισμό του νησιού.

-- Την ελλιπή στελέχωση του δήμου με το απαραίτητο προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, από τους 14 μόνιμους υπαλλήλους που προβλέπει ο Οργανισμός του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, υπηρετούν μόνο 4.

-- Τη συνεχιζόμενη έλλειψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αποβαίνει σε βάρος της υγείας των κατοίκων του νησιού και που καλύπτεται περιστασιακά από οπλίτες γιατρούς, λύση που δεν καλύπτει τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, προβλέπονται μία θέση μόνιμου παθολόγου ιατρού ή ιατρού γενικών καθηκόντων, μία θέση αγροτικού ιατρού και μία θέση μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, από τις οποίες δεν είναι καλυμμένη καμιά! Επιπλέον, η δήμαρχος σημείωσε πως ενώ για τις παραπάνω θέσεις προβλέπονται κάποια κίνητρα, όπως δωρεάν παραχώρηση χώρου για διαμονή, δωρεάν μετακίνηση από και προς τη Λήμνο, μειωμένο κατά 50% ακτοπλοϊκό εισιτήριο από και προς Καβάλα και Λαύριο, αυτά δεν αναφέρονται στις προκηρύξεις που γίνονται για τις θέσεις αυτές.

-- Την έλλειψη αίθουσας αναμονής επιβατών για το πλοίο, αφού η μελέτη για το έργο στο λιμάνι του νησιού δεν προέβλεπε τη διαμόρφωση εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης.

-- Τη μη ικανοποίηση του αιτήματος για άρση της απαλλοτρίωσης τμήματος του οικισμού στον Αη Στράτη και επιστροφή των συγκεκριμένων εκτάσεων στους νόμιμους δικαιούχους, για το οποίο το ΚΚΕ έχει κάνει δύο Ερωτήσεις στη Βουλή χωρίς να πάρει απάντηση.

Ακολούθως, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με κατοίκους, κτηνοτρόφους και ψαράδες του νησιού, όπου αναδείχτηκε άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης δεξαμενής καυσίμων στο νησί, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες ψαράδες και κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Λήμνο για να προμηθεύονται αφορολόγητα καύσιμα που δικαιούνται, με όλη την ταλαιπωρία και τα έξοδα που συνεπάγονται γι' αυτούς.

Στα ποιμνιοστάσια όπου συνομίλησε με τους κτηνοτρόφους, όλοι του ανέφεραν την αγωνία τους για το πρόβλημα των ακρίδων και για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη χλωρίδα του νησιού, και κατά συνέπεια στα ποίμνιά τους. Επιτακτικά ζητούν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν πάθει, μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τούς είπε ότι όλα τα προβλήματα θα μεταφερθούν στη Βουλή από το ΚΚΕ, όμως καθοριστικός παράγοντας για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους είναι ο οργανωμένος αγώνας τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Τέλος, επισκέφτηκε το Μνημείο του ΚΚΕ για τους εξόριστους, που λειτουργεί στο νησί και συναντήθηκε αμέσως μετά την αγωνίστρια, Ελισάβετ Ζέρβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ