ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επίθεση με φορτηγάκι στο κέντρο της Βαρκελώνης

Οσμή «τυφλού» τρομοκρατικού χτυπήματος με πολλούς νεκρούς και τραυματίες

Λίγο μετά το περιστατικό στη Βαρκελώνη

Copyright 2017 The Associated

Λίγο μετά το περιστατικό στη Βαρκελώνη
Περιστατικό με φορτηγάκι που έπεσε πάνω στο πλήθος στον πολυσύχναστο πεζόδρομο και τουριστικό αξιοθέατο «Λα Ράμπλα», στο κέντρο της Βαρκελώνης, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50, στους όποιους περιλαμβάνεται και μια Ελληνίδα με τα δύο παιδιά της. Οι αρχές εξέταζαν την όλη υπόθεση με ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο στην αρχή δεν την κατονόμαζαν επίσημα ως τέτοια, ενώ αργότερα το επιβεβαίωσαν.

Πάντως, αμέσως εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό, τουλάχιστον κατά του οδηγού του βαν που έπεσε πάνω σε ανθρώπους σε μια πορεία περίπου 500 μέτρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το βαν που συμμετείχε στο περιστατικό στη Λα Ράμπλα, είχε νοικιαστεί από τον Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος έχει συλληφθεί, χωρίς να διευκρινίζεται αν ήταν και ο οδηγός και δράστης του περιστατικού. Φέρεται να είναι αραβικής καταγωγής και να προέρχεται από τη Μασσαλία της Γαλλίας με μόνιμη κατοικία στην Ισπανία. Επίσης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε και ένα δεύτερο βαν, που συσχετίζει με το περιστατικό.

Η οσμή πάντως του τρομοκρατικού χτυπήματος είναι πολύ έντονη και τονίστηκε από την πρώτη στιγμή από τα ΜΜΕ, καθώς θύμιζε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το χτύπημα με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας πέρσι ή το φετινό χτύπημα στις αρχές Ιούνη σε γέφυρα του Λονδίνου με βαν, από τρεις ισλαμιστές ή, παλιότερα, το 2004 το μεγάλο χτύπημα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μαδρίτης Ατότσα. Ολες οι δημόσιες εκδηλώσεις στη Βαρκελώνη αναβλήθηκαν και τα δημόσια μέσα μεταφοράς σταμάτησαν τη λειτουργία τους, ενώ ανακοινώθηκε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, θα μετέβαινε στη Βαρκελώνη. Επίσης, μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν στην ισπανική κυβέρνηση πολλοί ηγέτες χωρών.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις για παζάρια και απειλές «στρατιωτικής λύσης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την τακτική των στρατιωτικών απειλών, που αναμειγνύονται με δηλώσεις περί «ειρηνικής» επίλυσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με πρόσχημα το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, συνέχισαν και χτες υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συντηρώντας το θέμα στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Ο Αμερικανός επιτελάρχης, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, συναντώντας χτες στο Πεκίνο τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι θα ήταν «φρικτή» μία στρατιωτική επιλογή έναντι της ΛΔ Κορέας. Ωστόσο, τόνισε ότι αν και «μένει μακρά απόσταση να διανυθεί» υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί το θέμα «με ειρηνικό τρόπο», χαρακτηρίζοντας «αδιαπραγμάτευτη» την πραγματοποίηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «Ulchi Freedom Guardian» που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου. Πρόσθεσε ακόμη με νόημα: «Η στρατιωτική επιλογή θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν οι διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις δεν επιτρέψουν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για έναν πολιτικό διάλογο. Αυτό που είναι αδιανόητο, είναι να επιτραπεί στον (Βορειοκορεάτη) Πρόεδρο Κιμ να φτιάξει βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή που να μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ και την περιοχή».

Σε άλλο σημείο ο στρατηγός Ντάνφορντ, που αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Τόκιο, εξήρε ως «θετική» τη διαβεβαίωση της κινεζικής ηγεσίας ότι θα εφαρμόσει τις διεθνείς κυρώσεις που αποφάσισε πριν από λίγες βδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της ΛΔ Κορέας με αφορμή το βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός συναντήθηκε και με τον Κινέζο στρατηγό Φαν Γκανγκλόνγκ, που είναι αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Ο τελευταίος σημείωσε πως «ο διάλογος είναι μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν την Κορεατική Χερσόνησο» και κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Κίνα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναγνωρίζοντας, από την άλλη πλευρά, τη σημασία της ανάπτυξης των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, ο στρατηγός Φαν υπέδειξε την αρνητική επίδραση μιας δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας.

Ο Αμερικανός στρατηγός Ντάνφορντ, που λίγο πριν είχε υπογράψει με τον Κινέζο ομόλογό του συμφωνία με στόχο τη βελτίωση της διμερούς συνεννόησης σε στρατιωτικό επίπεδο, απάντησε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών πρέπει να αναβαθμίσουν τις ανταλλαγές, να μειώσουν τους κακούς υπολογισμούς ή την τριβή και να διαχειριστούν τους κινδύνους προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερή ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων.

Συναντήσεις υπουργών ΗΠΑ - Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον

Χτες, πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ - Ιαπωνίας.

Οι Αμερικανοί υπουργοί, Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, υποδέχθηκαν τους ομολόγους τους, Τάρο Κόνο και Ιτσουνόρι Ονοντέρα, αντίστοιχα, δίχως να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ωρες πριν αίσθηση προκάλεσε η σχεδόν εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής στρατηγικής στο Λευκό Οίκο, Στίβεν Μπάνον, στο «American Prospect». Μεταξύ άλλων είπε πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» για την περίπτωση της ΛΔ Κορέας, «τουλάχιστον μέχρι να λύσει κάποιος αυτό το σκέλος της εξίσωσης και να μου δείξει ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από τη χρήση συμβατικών όπλων».

Νέα παρέμβαση έκανε και ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζέι Ιν, που, σε διάγγελμά του για τις πρώτες 100 μέρες στην εξουσία, είπε πως η Βόρεια Κορέα θα «περάσει την κόκκινη γραμμή» εάν τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Τέλος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο της Χιλής ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι τα κράτη της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με την Πιονγιάνγκ.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βομβαρδισμοί αμάχων και εξοπλισμός αντικαθεστωτικών με χημικά...

Ενώ το Ιράκ ασκεί πιέσεις για διώξεις τζιχαντιστών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες, για μία ακόμη φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στη «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σταματώντας τα εγκλήματα που εξακολουθεί να διαπράττει στη Συρία, και δη στην πόλη της Ράκα, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ο «διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Σε επιστολές που στάλθηκαν προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον προεδρεύοντα του ΣΑ του ΟΗΕ, καταγγέλλεται ότι αεροσκάφη του συνασπισμού των ΗΠΑ βομβάρδισαν στις 16 Αυγούστου κατοικημένες περιοχές στην πόλη της Ράκα, προκαλώντας πάνω από 17 νεκρούς άμαχους, πολλούς τραυματίες (ανάμεσά τους παιδιά) και σημαντικές καταστροφές σε υποδομές της πόλης. Καταγγέλθηκε επίσης ότι σε παρόμοιες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν ζημιές σχεδόν ολικής καταστροφής σε χριστιανικό ναό του προαστίου Αλ Θακάνα της Ράκα, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονταν καθόλου τζιχαντιστές στο συγκεκριμένο κτίριο.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης για πολλοστή φορά τη «συστηματική και απροκάλυπτη» χρήση βομβών «ακριβείας» σε κατοικημένες περιοχές, όπως και βομβών φωσφόρου, που προκαλούν στον άνθρωπο σοβαρότατα εγκαύματα ή θάνατο.

Εξοπλισμό αντικαθεστωτικών με χημικά καταγγέλλει η Μόσχα

Νωρίτερα (βράδυ Τετάρτης), η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα κατήγγειλε πως ΗΠΑ και Βρετανία εφοδίασαν με νέα χημικά όπλα τρομοκράτες στη Συρία, που στη συνέχεια «παρουσιάζουν σαν κάλυψη φωτογραφίες νεκρών παιδιών», χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές «εντελώς ακατανόητες».

Τις ίδιες καταγγελίες έκανε παράλληλα και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τους συμμάχους τους για κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών του ΟΗΕ περί χημικών όπλων.

Για τη δραματική αύξηση των θυμάτων μεταξύ αμάχων στη Ράκα μίλησε χτες και ο επικεφαλής αξιωματούχων του ΟΗΕ για τη διανομή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Γιαν Εγκελαντ, που τόνισε ότι «ο χειρότερος τόπος» για να βρίσκεται κανείς σήμερα στη Συρία «είναι το τμήμα της Ράκας που παραμένει στα χέρια του αποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους"». Εκτίμησε ότι στην πόλη έχουν εγκλωβιστεί έως 25.000 άμαχοι και ότι πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες» από το «Ισλαμικό Κράτος».

Στο μεταξύ, χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, χαρακτήρισε «θετικές έως τώρα» τις προσπάθειες για τη δημιουργία των λεγόμενων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία, τονίζοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα ίσως γίνουν σύντομες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη και πιο ουσιαστικές και εκτενέστερες διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Βοήθεια από τη Χάγη ζητά το Ιράκ

Τη συνδρομή και τη βοήθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συλλογή στοιχείων που θα παραπέμψουν σε δίκη τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε χτες ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Ο Τζααφάρι τόνισε ότι η ιρακινή και η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και οι πρέσβεις των δυο χωρών στον ΟΗΕ, εργάζονται πάνω σε προσχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ ώστε να αρχίσουν έρευνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος τζιχαντιστών στο Ιράκ.

ΗΠΑ
Παίρνουν αποστάσεις από τον Τραμπ...

Με αφορμή την τακτική «ίσων αποστάσεων» απέναντι σε ακροδεξιούς και αντιρατσιστές ακτιβιστές στο Σάρλοτσβιλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εν μέσω έντονων πιέσεων παρέμενε και χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η τακτική των «ίσων αποστάσεων», που ακολουθεί απέναντι σε ακροδεξιούς και αντιφασίστες ακτιβιστές μετά τη σύγκρουσή τους στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, κάνει ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και διευθυντές μονοπωλίων να παίρνουν σιγά - σιγά αποστάσεις από την κυβέρνησή του.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ χτες αποδοκίμασε την απόσυρση μνημείων του εμφυλίου πολέμου από κεντρικές περιοχές αστικών κέντρων της χώρας, θεωρώντας ότι πλήττεται «η ιστορία και η κουλτούρα μίας σπουδαίας χώρας». «Δεν μπορείς να αλλάξεις την Ιστορία, αλλά μπορεί να διδαχθείς από αυτήν», έγραψε αργότερα στο «Τουίτερ».

Σαφείς αποστάσεις από τις ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ πήρε χτες και ο επικεφαλής στρατηγικής στο Λευκό Οίκο, Στίβεν Μπάνον, που μιλώντας σε ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα τους χαρακτήρισε τους «χαμένους υπερεθνικιστές», «περιθωριακά στοιχεία» και «ένα μάτσο κλόουν».

Νωρίτερα, πάντως, στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια η κηδεία της 32χρονης ακτιβίστριας Χέδερ Χέγερ μεταβλήθηκε σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Οι γονείς του θύματος κάλεσαν το πλήθος να τιμήσει τη μνήμη της κόρης τους συνεχίζοντας τον αγώνα κατά της αδικίας, των ρατσιστικών διακρίσεων και των ανισοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ