ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Επιταχύνονται οι διεργασίες αναδιάταξης

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Βδομάδες έντονου παρασκηνίου και ζυμώσεων αναμένονται οι επόμενες, καθώς εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, και ευρύτερα, για την αναδιάταξη του χώρου, ώστε να εξασφαλιστούν νέες εναλλακτικές στο αστικό πολιτικό σκηνικό για κυβερνητικές πλειοψηφίες. Ολα αυτά με το βλέμμα στη «σταθερότητα» που επιζητά το κεφάλαιο για την «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με βασικό στόχο την ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων στα προτάγματά του.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς - της «νέας ενωμένης Προοδευτικής Παράταξης» όπως λέει ο ίδιος - αναμένεται να ανακοινώσει, την ερχόμενη Τετάρτη, και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η υποψηφιότητά του ανεβάζει σε τρεις τους βέβαιους υποψήφιους, μετά την Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Καμίνη, ενώ αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις άλλων στελεχών του χώρου, όπως του Στ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι, του Γ. Μανιάτη του ΠΑΣΟΚ, του Γ. Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ και του Θ. Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι στη σχετική διαδικασία και με τι όρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Ραγκούσης είχε αποχωρήσει από την Ωρα Αποφάσεων, πολιτική κίνηση της οποίας είχε υπάρξει πριν από λίγους μήνες ιδρυτικό μέλος μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη, με τους τελευταίους να τον κατηγορούν ότι με την απόφασή του να παραστεί στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ, «προσπάθησε να προκαταλάβει αποφάσεις».

Η κινητικότητα και οι διεργασίες ούτως ή άλλως στη λεγόμενη «κεντροαριστερά», που αποτυπώνουν και οι σχετικές υποψηφιότητες, αφορούν και το «στίγμα» του νέου φορέα, με τη σχετική συζήτηση τις τελευταίες βδομάδες να πυκνώνει για το πώς και με τι όρους οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις και σχήματα θα συμμετέχουν ως «συμπλήρωμα» στα επόμενα κυβερνητικά σχήματα και βεβαίως το ποια είναι τα καταλληλότερα σχήματα για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συνεχίζονται και οι υπόλοιπες «καραμπόλες» στο χώρο, αλλά και οι προσπάθειες να διαμορφωθεί το έδαφος για τις επόμενες κυβερνητικές συμμαχίες και προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι επίμονες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της ΔΗΣΥ να διαλέξουν πλευρά στο «δίπολο» που στήνεται, με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, να επαναλαμβάνει (στην «Ελευθερία της Λάρισας» την περασμένη Δευτέρα) για μια ακόμα φορά πως «αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο γι' αυτές τις δυνάμεις η επιλογή μιας προοδευτικής προγραμματικής ατζέντας, αντι-νεοφιλελεύθερης και αντι-δεξιάς, σε αντίστιξη με μια θολή και συντηρητική "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" ατζέντα, την οποία εισηγούνται και θέλουν να υπαγορέψουν όσες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις προσδοκούν την παλιννόστηση του παλαιού κομματικού συστήματος με βιτρίνα και μανδύα τη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Στην Ευρώπη γίνονται διεργασίες αντίστοιχης οριοθέτησης, οι οποίες προσδοκούμε να αντιστοιχηθούν θετικά και στο δικό μας πολιτικό σκηνικό».

ΕΛΛΗΝΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Μεσολάβηση της Γερμανίας ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ

Με προβληματισμό παρακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα την πιο ενεργό δραστηριοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό, ενόψει και της συνολικής «κινητικότητας» που καταγράφεται για το άνοιγμα ξανά του ονοματολογικού και όσων συνδέονται με το ζήτημα, της ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ολα στο έδαφος και μιας εντονότερης προσπάθειας της Γερμανίας να παρέμβει στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στους ευρύτερους, κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, αρμόδια επιτελεία καταγράφουν τα όσα διημείφθησαν στην επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπ. Οσμάνι, στο Βερολίνο και τη συνάντησή του εκεί με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, M. Ροθ. Θυμίζουμε πως ο Μ. Ροθ τον περασμένο Ιούλη, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, είχε δηλώσει επισήμως ότι «κανείς, εκτός "Μακεδονίας" και Ελλάδας, δεν καταλαβαίνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία είναι εντελώς παράλογη», τοποθέτηση που είχε προκαλέσει την αντίδραση τότε του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γερμανίας στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που εκδηλώνεται και μέσω της «Διαδικασίας του Βερολίνου» («όχημα» του Βερολίνου για να επιταχύνει την παρέμβασή του στην εν λόγω ζώνη), αλλά και για την απευθείας στήριξη που λαμβάνει η ΠΓΔΜ από τη Γερμανία.

Οπως αναφέρεται, εξάλλου, στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο αυτό ο Οσμάνι μετέφερε πρόταση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για τη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Γερμανίας και της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε, όπως είπε, η γερμανική υποστήριξη να λάβει και τυπικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Οσμάνι υπογράμμισε ότι η δημιουργία μίας τέτοιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και το σχέδιο νόμου για τις γλώσσες, ο Μπ. Οσμάνι τόνισε πως «εξαλείφοντας τα υπόλοιπα εμπόδια στην πορεία για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική μας ολοκλήρωση, η "Μακεδονία" μένει αντιμέτωπη με τη διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας μας, για την επίλυση της οποίας, ως κυβέρνηση και ως χώρα, χρειαζόμαστε βοήθεια. Γι' αυτό θα ήθελα να ζητήσω ανοιχτά τη συμπερίληψη της Γερμανίας στην επίλυση αυτής της διαφοράς, ως μία από τις χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη μεγαλύτερη επιρροή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία διαφορά που έχει μεγαλοποιηθεί εξαιτίας της μακράς ύπαρξής της και της κατάχρησής της για μικροπολιτικούς λόγους και η οποία προκαλεί βαθιές συναισθηματικές αντιδράσεις στις δύο χώρες, που δυσκολεύουν την επίλυσή της.

Από τις δηλώσεις Ροθ, που έχουν έως τώρα δημοσιευθεί στα σκοπιανά ΜΜΕ, δεν φαίνεται να τοποθετήθηκε επί της συγκεκριμένης «πρότασης» του Σκοπιανού αντιπροέδρου.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τα παραπάνω, έβαζαν το ερώτημα υπό ποιο ρόλο προτείνεται στη Γερμανία να διαμεσολαβήσει σε ένα ζήτημα διμερές, ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, του οποίου έχει επιληφθεί ο ΟΗΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή 18 Αυγούστου:

-- Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για τους μαχητές και τις μαχήτριες της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδρασε στην Πελοπόννησο. Στις 6 το απόγευμα, στο μνημείο του Πέρδικα, πάνω από τα Λυκόχια και στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, όπου θα παρουσιαστεί η έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, με τίτλο «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Μια έκδοση η οποία περιέχει ντοκουμέντα που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Την Κυριακή 20 Αυγούστου:

-- Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 11.30 π.μ. ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία του χωριού, κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου δίπλα στην πλατεία. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Προβολές σοβιετικών ταινιών

Η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας & Φούρνων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, διοργανώνουν εκδηλώσεις - παρουσιάσεις κλασικών κινηματογραφικών δημιουργιών της Σοβιετικής Ενωσης που σφράγισαν την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Την Κυριακή 20/8/2017, στις 9 μ.μ. στην πλατεία του Φραντάτου.

Τη Δευτέρα 21/8/2017, στις 9 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου Ραχών.

Στις εκδηλώσεις θα προβληθούν οι ταινίες: «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (του Σεργκέι Αϊζενστάιν), «Οκτώβρης» (του Σεργκέι Αϊζενστάιν), «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» (του Τζίγκα Βερτόφ).

Πριν από την προβολή θα γίνει παρουσίαση των ταινιών από τον σκηνοθέτη Σάββα Στούμπο, ενώ στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει έκθεση γνωριμίας με τους Σοβιετικούς κινηματογραφιστές και τις ταινίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ