ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σημείο συνάντησης και αναφοράς για νέους και μεγαλύτερους

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Το ταξίδι του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζεται ανά την Ελλάδα, με εκδηλώσεις που γίνονται σημείο συνάντησης και αναφοράς για νέους και μεγαλύτερους, μεταφέροντας το σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)».

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τις ανταποκρίσεις από προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και θα συνεχίσει και σε επόμενα φύλλα του.

Στην Τήνο

Από τα νησιά των Κυκλάδων, το Φεστιβάλ έκανε στάση στις αρχές της προηγούμενης βδομάδες στην Τήνο, στο παλιό λιμανάκι. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα με θεατρικό παιχνίδι και ζωγραφική για μικρά παιδιά με θέμα τον πόλεμο, την ειρήνη και την προσφυγιά. Ακολούθησε ομιλία από το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Θάνο Μπίμπα, που ανέδειξε τις κατακτήσεις των λαών της Σοβιετικής Ενωσης. Τόνισε ότι αυτές οι κατακτήσεις αποτέλεσαν φάρο για τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, καθώς με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην πατρίδα τους, οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης συνέβαλαν αποφασιστικά στη βελτίωση των όρων ζωής όλης της εργατικής τάξης, σε όλο τον κόσμο. Η ομιλία επίσης στάθηκε στις αιτίες των αντεπαναστατικών ανατροπών και στα διδάγματα που πρέπει να αντλεί το επαναστατικό κίνημα από εκείνη την περίοδο. Κλείνοντας την ομιλία, ο Θάνος Μπίμπας απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, προκειμένου η εργατική τάξη και ο λαός μας να διεκδικήσουν τη δική τους κοινωνία. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Κόκκινος Οκτώβρης», αφιερωμένη στα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση, καθώς πολύς κόσμος πέρασε από την έκθεση βιβλίου που υπήρχε στο χώρο.

Στη Χίο

Στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων
Στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων
Η δεύτερη προφεστιβαλική εκδήλωση στο νησί της Χίου ήταν αυτή που έγινε στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας στην πλατεία του Αφανή Ναύτη, στον Βροντάδο της Χίου. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία από την Χριστίνα - Ειρήνη Παληού, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Χίου της ΚΝΕ, που μίλησε για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού και κάλεσε τους νέους και τις νέες να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να πάρουν θέση με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ στην πάλη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, όπου θα βρουν θέση τα όνειρά τους σε Υγεία, Παιδεία, μόρφωση, αναψυχή, πολιτισμό. Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον «Κόκκινο Οκτώβρη» και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με τους Trio Chios, Μαρκέλο και Σταμάτη Πούπαλο και Μανώλη Στάθη.

Στα Χανιά

Στην Κρήτη ο κύκλος των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε περνώντας από τις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά βίντεο που παρουσίασαν μαθητές από το Λύκειο Βάμου και το ΕΠΑΛ Βρυσών με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Μύθοι και πραγματικότητα». Στο βίντεο παρουσιάζονταν τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης σε Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμό, τονίζοντας την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας και τις παροχές που απολάμβανε η νεολαία σε σχέση με το σημερινό σύστημα.

Στο Μονοκάμπι Ικαρίας
Στο Μονοκάμπι Ικαρίας
Στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Αποστολίδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, που ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι τα οξυμένα προβλήματα που βιώνει η νεολαία στην ύπαιθρο, με τις ελλείψεις αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, προκύπτουν από το γεγονός ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ευημερία και την ψυχαγωγία της νεολαίας, αλλά νοιάζεται να εξασφαλίσει παραπάνω κέρδη για τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Τέλος, επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν μόνο άμα γίνει πράξη ο σκοπός για τον οποίο παλεύουν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Τέλος, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ο Ελκόμενος επί κρημνού» του Κώστα Νταντινάκη, που παρουσιάζει τη δολοφονία του ιερέα ΕΑΜίτη Νικολή Αποστολάκη.

Ακολούθησε μεγάλο κρητικό γλέντι με τους Γιώργο Μπατουδάκη (λύρα), Διονύση και Στέφανο Μπατουδάκη (λαούτο).

Στο Αλιβέρι

Με σημαντική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας της περιοχής έγιναν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πριν μια βδομάδα και στο Αλιβέρι.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους των Οργανώσεων της ΚΝΕ ο Γιώργος Παπουτσής, στέλεχος της ΚΝΕ. Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Στο Βροντάδο Χίου
Στο Βροντάδο Χίου
Στην κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε τη σημασία της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη νίκη της και βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ.

Στάθηκε στο χαρακτήρα και τη γραμμή πάλης που πρέπει να έχει το εργατικό κίνημα στις σημερινές συνθήκες, «να τα βάζει με τον αληθινό μας αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους», όπως είπε, χωρίς να πέφτει στην παγίδα των αυταπατών και της κοροϊδίας, στο «πανηγύρι που στήνουν, με αφορμή τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, κυβέρνηση και εκπρόσωποι της ΕΕ απέναντι σ' ένα λαό γονατισμένο».

Αναφέρθηκε στη στάση που πρέπει να κρατήσει το εργατικό κίνημα απέναντι στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στην ευθύνη της κυβέρνησης που «εμπλέκει το λαό όλο και πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή». Επισήμανε ότι «διδασκόμενοι από την πείρα των μπολσεβίκων, καταλαβαίνουμε ότι ο πόλεμος στην εποχή μας είναι πόλεμος των αστικών τάξεων, είτε ως επιτιθέμενοι είτε ως αμυνόμενοι. Το ζήτημα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα στο κάθε καπιταλιστικό κράτος δεν είναι να επιλέξει με ποια ομάδα των ιμπεριαλιστών θα πάει, αλλά να επιλέξει να κάνει το δικό του πόλεμο ενάντια στον πόλεμο των αστικών τάξεων, να συνδέει το ζήτημα του πολέμου με το ζήτημα της ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βαγγέλη Ρέτσα.

  • Πετυχημένη προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε επίσης την προηγούμενη βδομάδα στην Ικαρία, στο χωριό Μονοκάμπι, όπου παρουσιάστηκε το, εξαντλημένο εδώ και πολύ καιρό, βιβλίο «Ικαρία - Ο "Κόκκινος Βράχος"» του Αντώνη Καλαμπόγια, που επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή» (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 10).
Αθλητικό camp στο Μεσολόγγι

Από σήμερα Παρασκευή αρχίζουν οι αγώνες και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του αθλητικού camp που διοργανώνει η ΚΝΕ στο Μεσολόγγι, το οποίο θα κορυφωθεί στις 26 Αυγούστου με προφεστιβαλική εκδήλωση.

Αναλυτικά το camp περιλαμβάνει:

Από σήμερα 18 έως τις 20 Αυγούστου, στο Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο, θα διεξαχθούν τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 και ένας φιλικός αγώνας - έκπληξη.

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, προγραμματίζεται λαϊκός αγώνας δρόμου 5 χλμ. ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (δηλώσεις συμμετοχής έως 22 Αυγούστου στο τηλ. 6987.175.698).

Στις 24 και 25 Αυγούστου, στα γηπεδάκια του Αγίου Νεκταρίου, θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ 3on3 (δηλώσεις συμμετοχής έως 22 Αυγούστου στο 6973.958.938) και ακόμα τουρνουά πινγκ πονγκ, σκακιού, ενώ θα υπάρχει και χώρος για γκράφιτι.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 26 Αυγούστου, στο Θεατράκι (Λιμάνι Μεσολογγίου) και θα περιλαμβάνει: Επίδειξη πολεμικών τεχνών, συζήτηση για τον Αθλητισμό και την πείρα από την ΕΣΣΔ, βραβεύσεις των συμμετεχόντων στο αθλητικό camp, hip - hop συναυλία και λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ