ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μεγάλα πύρινα μέτωπα στο κέντρο της χώρας

Ο πύρινος εφιάλτης απειλεί σπίτια στην κεντρική Πορτογαλία

Copyright 2017 The Associated

Ο πύρινος εφιάλτης απειλεί σπίτια στην κεντρική Πορτογαλία
Περισσότερες από 184 φωτιές εξακολουθούν να καίνε στην Πορτογαλία σε μια χρονιά που ήδη έχουν καεί πάνω από 1,4 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων. Οι αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για δύο από αυτές, στο Μασάο και τη Βίλα ντε Ρέι, οι οποίες επεκτείνονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και έχουν κινητοποιήσει σχεδόν 1.200 πυροσβέστες, οι οποίοι βρίσκονται στα όριά τους καθώς όλο το καλοκαίρι δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. Και στην Πορτογαλία έχουν έρθει στο προσκήνιο οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που είναι το απτό αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης από τις αστικές κυβερνήσεις σε έναν ζωτικό τομέα (που περιλαμβάνει και την πρόληψη, τον καθαρισμό των δασών, τη φύλαξή τους, τα πορίσματα των επιστημόνων για την σύσταση των δασών - ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη πολλών ευκαλύπτων). Αυτήν τη ρότα φυσικά συνεχίζει και η σημερινή «αριστερή» κυβέρνηση, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη χώρα μας με τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την αποδυνάμωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όπως φαίνεται και το φετινό καλοκαίρι.

Στην κεντρική Πορτογαλία, πάντως, η πρώτη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης μαίνεται ανεξέλεγκτη και σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μασάο, περίπου 2.000 κατοίκων, «το 80% έως 90%» της πόλης έχει πληγεί.

Από τις 9 Αυγούστου, συνολικά 86 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε δασικές πυρκαγιές, οι επτά από τους οποίους σοβαρά. Η εστία του Μασάο είναι «η πιο ανησυχητική», ενώ ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων και νέων πυρκαγιών παραμένει «αυξημένος» τις επόμενες ημέρες, λόγω της νέας ανόδου της θερμοκρασίας, ανέφερε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας προκάλεσε 64 θανάτους και περισσότερους από 250 τραυματισμούς στα μέσα Ιουνίου στο Πεδρόγαου Γκραντ (κέντρο).

Η υπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Κονστάνσα Ουρμπάνο ντε Σούσα έπειτα από σύσκεψη στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι «οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για εμπρησμούς. Αυτήν τη χρονιά έγιναν 91 συλλήψεις. Ο αριθμός των συλλήψεων αποτελεί ρεκόρ σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους άλλων ετών».

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
Λυσσαλέες συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί τη μόνη «εναλλακτική», λέει η Ρωσία - Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2»

«Οι Αμερικανοί δεν θα είχαν τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ακόμη και αν της παρείχαν δωρεάν το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Sputnik». Η τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο αποτελεί πεδίο λυσσαλέων συγκρούσεων μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ και της Ρωσίας και αυτές έχουν οξυνθεί ενόψει της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» της ρωσικής «Gazprom» κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, που θα καταλήγει στη γερμανική πόλη Γκράιφσβαλντ, διαδρομή που θα είναι κατά 2.000 χιλιόμετρα μικρότερη (άρα και οικονομικότερη) από τη σημερινή μέσω Ουκρανίας.

Η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων. Μόνο η ρωσική εταιρεία «Gazprom» καλύπτει το 1/3 των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο και ο Νοrd Stream 2 αναμένεται να ενισχύσει το μερίδιο της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρά τον ανταγωνισμό με το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, πολύ λιγότερα καύσιμα θα μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας. Η «Gazprom» πούλησε 179 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη το 2016 και προβλέπει ότι το 2017 θα «χτυπήσει» νέο ρεκόρ.

Στις αρχές Αυγούστου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το νομοσχέδιο που αφορούσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε πρόσωπα που επενδύουν στην κατασκευή ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, καταβάλλοντας ποσά μεγαλύτερα των 5 εκατ. δολαρίων ετησίως ή το ποσό του ενός εκατ. δολαρίων εφάπαξ. Επιπλέον το νομοσχέδιο αναφέρει ξεχωριστά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Το Βερολίνο είχε αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας τις νέες κυρώσεις παράνομες και επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν κατ' αυτόν τον τρόπο να προωθήσουν τους δικούς τους υδρογονάνθρακες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη συγχρηματοδότηση της κατασκευής του Nord Stream 2 συμμετέχουν και ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι, μεταξύ τους και γερμανικοί (Wintershall, Uniper).

«Καμία εναλλακτική», λέει η Ρωσία

Ο Τσιζόφ ανέφερε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν αποτελούν εναλλακτική απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη:

«Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένας και μοναδικός τερματικός σταθμός εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στη Λουιζιάνα. Προγραμματίζουν να κατασκευάσουν ακόμη 6 σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, κάτι που πρώτον απαιτεί χρόνο. Δεύτερον, μπορεί να μην είναι επαρκείς οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (για την Ευρώπη). Τρίτον, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί τερματικοί σταθμού που να μπορούν να παραλαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και δεν υπάρχουν τόσα πολλά τάνκερ για τη μεταφορά του».

Πάντως, οι ΗΠΑ αυξάνουν το δικό τους ποσοστό στις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, οι οποίες αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας το 6% του συνόλου των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, ποσοστό που σημαίνει ότι οι εξαγωγές αμερικανικού LNG δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2016. Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι ΗΠΑ έγιναν ο 6ος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ.

ΗΠΑ
Στόχος συνεχιζόμενων αποδοκιμασιών ο Τραμπ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εν μέσω εντεινόμενων επικρίσεων και πυρών συνέχισε να είναι και χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αρνείται να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις ομάδες ακροδεξιών και ρατσιστών που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Χτες, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόκερ, ένωσε τη φωνή του με όλους όσοι επικρίνουν τη ρητορική Τραμπ, με αφορμή τη φονική επίθεση 20χρονου λευκού ακροδεξιού σε αντιδιαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το περασμένο Σάββατο. Ο Κόκερ αμφισβήτησε μάλιστα «τις ηγετικές ικανότητες και τη σταθερότητα» του Προέδρου Τραμ όσον αφορά στην αντιμετώπιση «κρίσεων».

Παράλληλα, ο 44χρονος γιος του μεγιστάνα του Τύπου Ρούμπερτ Μέρντοχ, Τζέιμς Μέρντοχ, που είναι διευθύνων σύμβουλος της «21th Century Fox», αποδοκίμασε την χλιαρή απάντηση του Αμερικανού Προέδρου στην έκρηξη ρατσιστικής βίας στο Σάρλοτσβιλ. Σε μνημόνιο που φέρεται πως έστειλε σε συνεργάτες του, ο Τζέιμς Μέρντοχ «δεσμεύεται» να δωρίσει ένα εκατ. δολάρια στην οργάνωση «Anti-Defamation League» για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Η αντίσταση στους ναζί είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχουν καλοί ναζί, ή οπαδοί της Κου Κλουξ Κλαν, ή τρομοκράτες. Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό και δεν κινδυνεύει κανείς και σε τίποτα πράττοντάς το».

  • Ο επικεφαλής στρατηγικής στο Λευκό Οίκο, Στίβεν Μπάνον, που ήταν προηγουμένως υπεύθυνος ακροδεξιάς ηλεκτρονικής έκδοσης «Breitbart News», σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται μεγάλα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης αποπέμφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το αξίωμά του με απόφαση του Προέδρου Τραμπ. Μία από τις αιτίες φημολογείται πως ήταν η διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τον Λευκό Οίκο σε δημοσιογράφους.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανικό στρατοδικείο αποφάσισε την αποπομπή του πλοιάρχου, αντιπλοιάρχου και υποπλοιάρχου του πολεμικού πλοίου «USS Fitzgerald», εκτιμώντας πως ευθύνονται για τη σύγκρουσή του με το κατά πολύ μεγαλύτερο φορτηγό πλοίο «ACX Crystal» τον περασμένο Ιούνη νότια του Κόλπου του Τόκι. Η σύγκρουση των δύο σκαφών προκάλεσε αφενός το θάνατο επτά Αμερικανών ναυτών και αφετέρου σοβαρό ρήγμα κάτω από τον ίσαλο του πολεμικού σκάφους. Ανακοινώθηκε επίσης πως εξετάζεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε 12 ναύτες του σκάφους «USS Fitzgerald».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» εισέβαλαν χτες στο χωριό Μάλελι κοντά στην κενυατική κωμόπολη Βίτου στη μεθόριο Σομαλίας - Κένυας, καίγοντας σπίτια και αποκεφαλίζοντας τουλάχιστον τρία άτομα. Τον Ιούλη η ίδια οργάνωση είχε κατηγορηθεί για τον αποκεφαλισμό άλλων εννιά ατόμων στην κομητεία Λάμου της Κένυας, αντιδρώντας στη στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποιεί η Κένυα στη Σομαλία από το 2011.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ενας 51χρονος άνδρας εισέβαλε χτες στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, κραδαίνοντας ένα ξίφος Σαμουράι και μία κινεζική σημαία, τραυματίζοντας έναν φρουρό. Ο 51χρονος συνελήφθη αμέσως από τους άλλους φρουρούς, εμποδίζοντάς τον να εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο, δίχως να εξακριβωθεί εάν εκείνη την ώρα ήταν εντός η Πρόεδρος Τσάι Ινγκ Ουέν.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Τούρκου

Αρκετοί άνθρωποι μαχαιρώθηκαν χτες το απόγευμα στη φινλανδική πόλη Τούρκου, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας ύποπτος δράστης πυροβολήθηκε στο πόδι και στη συνέχεια συνελήφθη, ενώ καλούσε τον κόσμο να μην πλησιάζει στο κέντρο της πόλης. Το περιστατικό έγινε σε δύο από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης (Puutori και Κauppatori) και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που έκαναν δηλώσεις σε φινλανδικά ΜΜΕ ακούστηκαν περισσότεροι από ένας πυροβολισμοί, ένα άτομο κείτονταν στο έδαφος χωρίς να κινείται και αρκετά άτομα είχαν τραυματιστεί. Ωστόσο, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και δεν υπήρχαν πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη. Τοπικά ΜΜΕ ανάφεραν ότι από την επίθεση ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Η φινλανδική αστυνομία, λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ ελέγχονταν τα τρένα και τα λεωφορεία.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Τούρκου και την συνεχιζόμενη αστυνομική επιχείρηση. Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα», έγραψε στο «Τουίτερ» ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ