ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ
  • Στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο, στις 11 π.μ.
  • Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενα χρέος εκπληρώνεται σήμερα, Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 11 π.μ., με τα εγκαίνια που πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ στο Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνεται, εξάλλου, στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οφείλουμε στις γενιές που έρχονται τη γνώση πως οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ' αυτόν τον τόπο. Και είναι στοιχείο περηφάνιας για τους κατοίκους αυτής της περιοχής το γεγονός ότι ακριβώς εδώ, τα ένοπλα τμήματα του λαού μας, πλάι πλάι με την ασίγαστη δουλειά των κατοίκων, έδωσαν τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που πήγαζε πράγματι από το λαό».

Στο χώρο, που βρέθηκε όταν τα παιδιά του αείμνηστου σ. Χρήστου Ζούνη, αντάρτη του ΔΣΕ, δώρισαν, στη μνήμη του πατέρα τους, την κατοικία του με το κτήμα στο ΚΚΕ, με την ακούραστη εθελοντική δουλειά συντρόφων και φίλων, όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες που αναμένεται να παρευρεθούν στη σημαντική αυτή στιγμή.

Οι καθημερινές εξορμήσεις στα γύρω χωριά με το κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος αποτυπώνουν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλωστε, τα πάνω από 400 ονόματα, ταξινομημένα ανά χωριό, που βρίσκονται αναρτημένα στις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο, δείχνουν τους δεσμούς αίματος με το Κόμμα, την προσφορά των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.


Το Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το Κόμμα μας, τιμώντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, τη δράση του ΔΣΕ, τους χιλιάδες νεκρούς του.

Στο εσωτερικό του Μουσείου, χωρισμένο ανά ενότητες, θα εκτίθεται φωτογραφικό και άλλο υλικό, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν άμεσα την ευρύτερη περιοχή, όπου αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σ' αυτά τα βουνά (στον Γράμμο, στον Σμόλικα και στο Βόιο).

Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, βρίσκεται στημένη υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ.



Τα Μαστοροχώρια του Γράμμου επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τους κατοίκους της περιοχής

Από τη χτεσινή επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο Μουσείο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο Μουσείο
Περιοδεία στα Μαστοροχώρια του Γράμμου πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που βρίσκεται στην περιοχή για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος.

Αρχικά επισκέφτηκε το Μουσείο - Μνημείο, είδε ολοκληρωμένο τον περίβολο όπου υψώνεται το Μνημείο του ΔΣΕ και έχουν χαραχθεί τα ονόματα των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά της περιοχής που έπεσαν στις μάχες. Κατά την ξενάγηση στο εσωτερικό του σπιτιού, είδε τα εκθέματα στις προθήκες όπου βρίσκονται ενδεικτικά υλικά από την πολεμική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή και έχουν συγκεντρωθεί από εξορμήσεις στις γύρω βουνοπλαγιές, φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση των μαχητών, έναν επιτελικό χάρτη του ΔΣΕ στον οποίο καταγράφονται τα χιλιόμετρα οχυρωματικών έργων που είχαν γίνει στην ελεύθερη περιοχή του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948.

Συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τον Γοργοπόταμο, το Πληκάτι, τους Χιονιάδες, το Ασημοχώρι, τη Βούρμπιανη και την Πυρσόγιαννη. Σε κάθε χωριό οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που έχει η περιοχή με το Κόμμα.

Στο Ασημοχώρι, μάλιστα, έστησαν γλέντι. Τον υποδέχτηκαν με κλαρίνα και τραγούδια και ο Δ. Κουτσούμπας μπήκε στο χορό και χόρεψε «Τα παιδιά της Σαμαρίνας».


Στο Γοργοπόταμο, οι λιγοστοί κάτοικοι τον περίμεναν στο καφενείο στην είσοδο του χωριού. Στο Πληκάτι, στην πλατεία του χωριού, άνοιξε η συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα, τη φορολογία που γίνεται ολοένα και πιο άγρια, για τη μείωση των συντάξεων. Οπως είπε ένας κάτοικος, «φτάσαμε τα παιδιά μας να μη θέλουν να κληρονομήσουν τα πατρικά τους σπίτια γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση».

Στους Χιονιάδες έγινε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τους κατοίκους που το επισκέπτονται και μένουν εκεί το καλοκαίρι. Αντίστοιχα και στα άλλα χωριά, στο Ασημοχώρι, τη Βούρμπιανη και την Πυρσόγιαννη. Το χειμώνα μένουν ελάχιστοι κάτοικοι, αφού τα χωριά έχουν ερημώσει. Λίγοι συνταξιούχοι, ακόμη πιο λίγοι οικοδόμοι και άνεργοι, παλεύουν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες.

Στη διάρκεια της διαδρομής, έξω από την Πυρσόγιαννη πραγματοποίησε στάσεις σε σημεία από τα οποία είναι ορατά μεγάλα κέντρα του αγώνα του ΔΣΕ, όπως οι Ανω και Κάτω Αρένες, η Πέτρα Μούκα, όπου βρίσκονταν το αρχηγείο του ΔΣΕ και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, το 2520, η κορυφή του Γράμμου.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ