ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
1823: Αρχίζει η Εθνοσυνέλευση του Αστρους

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο
Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο
Στις 30 Μάρτη του 1823 άρχισε στο Αστρος Κυνουρίας η Β' Εθνική Συνέλευση. Κατά σύμπτωση, στις 30 Μάρτη του 1827 άρχισε και η Γ' Εθνική Συνέλευση στην Τροιζήνα. Η κάθε μια από αυτές τις δύο εθνοσυνελεύσεις είχαν ξεχωριστή σημασία για την πορεία της Επανάστασης και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Η Β' Εθνοσυνέλευση στο Αστρος άρχισε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Επανάσταση. Μετά τις πρώτες επιτυχίες, σημειώθηκαν οι πρώτες προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων όχι μόνο να ελέγξουν τις εξελίξεις, αλλά και να τις χειραγωγήσουν καθώς δημιουργούνταν οι πρώτοι κυβερνητικοί θεσμοί. Εξάλλου, είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες παρεμβάσεις από τις μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα με τα οποία θα αποκτούσαν την αντίστοιχη επιρροή στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

Στη Συνέλευση του Αστρους συζητήθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στο Σύνταγμα της Επιδαύρου αποτυπώνονταν αρκετές από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και τις ιδέες του Ρήγα. Στη Συνέλευση του Αστρους οι προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων και των άλλων ολιγαρχικών για την αλλαγή του δημοκρατικού χαρακτήρα του Συντάγματος έπεσαν στο κενό.

Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, που άρχισε στις 30 Μάρτη του 1827, έγινε σε μια περίοδο που κρινόταν οριστικά η τύχη της Επανάστασης. Οι «μεγάλες δυνάμεις» με τη Συνθήκη του Λονδίνου είχαν ζητήσει από την Τουρκία να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας στην Ελλάδα υπό τον όρο καταβολής φόρου υποτέλειας στο Σουλτάνο. Στη Γ' Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε και απορρίφθηκε αυτή η πρόταση. Στην ίδια Εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε η ανάθεση της διοίκησης της Ελλάδας στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αποφασίστηκε ότι η θητεία του κυβερνήτη θα ήταν επταετής και στη συνέχεια θα γινόταν εκλογές. Ο Καποδίστριας ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 1828.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1853 Γεννιέται ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ολλανδός, από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Αφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών, ενώ άσκησε βαθύτατη επιρροή στους εξπρεσιονιστές. Αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα του είναι το εκτυφλωτικό φως, όπως αυτό φαίνεται στο αριστούργημά του με τίτλο «Οι ήλιοι» (ηλιοτρόπια). Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε στις 29 Ιούλη του 1890. Κατά σύμπτωση το 1987, τη μέρα της γέννησής του, ο πίνακας «Οι ήλιοι» πουλήθηκε σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο για 39,7 εκατομμύρια δολάρια (περίπου δέκα δισεκατομμύρια δραχμές)!

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1841 Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

1863 Η Συντακτική Συνέλευση εκλέγει βασιλιά τον πρίγκιπα Γεώργιο, γιο του βασιλιά της Δανίας (Γουλιέλμος Γεώργιος, ή Γεώργιος ο Α` ).

1946 Πάνω από 50.000 λαού της Αθήνας διαδηλώνει με το σύνθημα «Αποχή - Δημοκρατία - Αμνηστία». Ηταν η παραμονή των εκλογών - παρωδία που οργάνωσαν οι Αγγλοι και οι ντόπιοι υπάλληλοί τους μέσα σ' ένα καθεστώς βίας, τρομοκρατίας και απίστευτης νοθείας εις βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, της μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης εκείνης της εποχής.

1952 Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (σχετικό αφιέρωμα στο σημερινό «Ριζοσπάστη» στις σελίδες 8 - 9).

1972 Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζει να δώσει στη χούντα 36 αεροπλάνα τύπου «Φάντομ».

1999 Η 6η μέρα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη αλλά και πύραυλοι τύπου «Κρουζ» σφυροκοπούν ολόκληρη τη μέρα την ευρύτερη περιοχή της Πρίστινα. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έχουν ρίξει περισσότερο από το ένα τρίτο των αποθεμάτων της αμερικανικής αεροπορίας σε βόμβες, κατευθυνόμενες με λέιζερ. Σε διπλωματικό επίπεδο στο Βελιγράδι συναντάται ο Ρώσος πρωθυπουργός Πριμακόφ με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ απορρίπτει το βασικό όρο που έθεσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, δηλαδή να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Η πρώτη ρωσική πρωτοβουλία έληξε άδοξα.

Καιρός

Στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα βρέξει, ενώ μετά το μεσημέρι καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί μέχρι ισχυροί, στην υπόλοιπη χώρα ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί ενισχυόμενοι από το βράδυ σε πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-20, στα νησιά από 11-21 και στη Θεσσαλονίκη από 10-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι θα βρέξει. Το βράδυ είναι πιθανό να εκδηλωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-20 βαθμούς.

ΜΕΤΑ την πρώτη γενική κατακραυγή και αποδοκιμασία του «τρομονόμου» από ένα πλατύ φάσμα κοινωνικο - πολιτικών συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο αγώνας για να μην περάσει αυτό το τρομονομοθέτημα μπαίνει σε νέα και πιο δυναμική φάση (σελίδα 8)

ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ πασχαλινή οικονομική εξόρμηση, με σκοπό την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση των θυμάτων πολιτικών διώξεων, πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα» (σελίδα 10)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας και αντίθεσης στην παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι της Πάτρας οργανώνει σήμερα η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (σελίδα 11)

ΚΑΛΕΣΜΑ προς τους Ελληνες πολίτες να στρατευτούν ενεργά για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση καταστροφής του υδροβιότοπου του Σχοινιά, απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση του Σχοινιά» (σελίδα 15)

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ από 1,2 σε 2 εκατ. δραχμές το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες για υλικές ζημιές από τροχαία ατυχήματα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που υπογράφουν δήλωση «φιλικού διακανονισμού» (σελίδα 22)

ΣΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ της κυβέρνησης για το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής θεσσαλίας του ΚΚΕ στη συνάντηση που είχαν χτες με τον γγ της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Καρατζιώτη (σελίδα 23)

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης (σελίδα 24)

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ανέργων και εργαζομένων, φορείς των αγροτών και των ΕΒΕ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήδη, συντονίζουν τα βήματά τους και αύριο πραγματοποιούν παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Μαντουδίου (σελίδα 26)

ΣΦΥΡΙΧΤΡΕΣ, ευρηματικά πλακάτ, πανό, ντουντούκες και συνθήματα έδωσαν μια διαφορετική «νότα» χτες το μεσημέρι έξω από το ΥΠΠΟ, όπου συγκεντρώθηκαν οι έκτακτοι συμβασιούχοι του υπουργείου, απαιτώντας οριστική λύση στη μακροχρόνια εργασιακή «ομηρία» τους (σελίδα 31)

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ προσπάθεια για την κατασυκοφάντηση των πραγματικών αντιστασιακών και της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή Ολύμπου, καταγγέλλει με σημείωμά του ο Αντιστασιακός Κώστας Παλάσκας (σελίδα 33)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ